Hoppa till huvudinnehåll

kommunistiska partier

 • Live: Kinas nationaldag präglas av våldsamheter i Hongkong – "Nationaldagen är inte något att fira"

  01.10.2019 Utrikes

  Demonstrationer pågår i Hongkong. Många unga demonstrerar.

  Våldsamheter präglar Kinas nationaldag i det autonoma Hongkong. Tiotusentals – huvudsakligen unga – demonstranter vill göra det klart att de anser att nationaldagen inte är något som de vill fira, snarare tvärtom. Följ med livesändningen från demonstrationerna i Hongkong.

 • Rysslands kommunister söker febrilt efter nya väljare

  07.03.2018 Utrikes

  Inför presidentvalet står patrioter högt i kurs.

  Inför presidentvalet utmanar Rysslands kommunistiska parti president Putin med att leta efter nya anhängare bland patriotiska och nationalistiska krafter. En trend som också gäller i småstaden Kirisji, 150 km öster om S:t Petersburg.

 • Mobilspel förtrollar i Kina: "Ett gift som skadar våra tonåringar"

  25.07.2017 Utrikes

  Kommunistiska partiets språkrör jämför spelet med knark.

  Ett gift som skadar våra tonåringar. Så beskriver det styrande kommunistiska partiets språkrör Folkets dagblad videospelet Honour of Kings. Kritiken beror på att allt fler i synnerhet unga kineser blir beroende av det ultrapopulära spelet.

 • Statskuppen i Moskva påskyndade Sovjetunionens fall

  19.08.2016 Arkivet

  Moskvakuppen kollapsade på bara tre dagar.

  Moskvakuppen (även kallad Augustikuppen) kollapsade på bara tre dagar, 19 till 21 augusti 1991. Men kuppen anses ha ruckat på Sovjetunionens statsskick så mycket att man i dag ser den som avgörande både för nedläggningen av kommunistpartiet och Sovjetunionens fall.

 • Svenske kommunistveteranen C-H Hermansson död

  27.07.2016 Utrikes

  Partiledare för Sveriges kommunistiska parti.

  Den svenske veteranpolitikern C-H Hermansson har avlidit i en ålder av 98 år. Han var partiledare för Sveriges kommunistiska parti och dess efterträdare Vänsterpartiet kommunisterna – numera Vänsterpartiet – i elva år.

 • Indoktrinering i stor skala pågår i Kina

  31.05.2016 Utrikes

  Kommunistpartiet vill lära kineser marxism.

  Kommunistpartiet i Kina har gett sina medlemmar i uppgift att skriva ner och begrunda stadgarnas 15 000 skrivtecken. Det är ett försök att göra dem mera insatta i marxism.

 • Ai Weiwei – stor, fräck och mjuk

  23.09.2015 Kultur och nöje

  Den kinesiske aktivisten nu i Helsingfors.

  Man kan utan att överdriva säga att Ai Weiwei är en av de mest inflytelserika samtidskonstnärerna. Han är också känd som mänskorättsaktivist. Hans utställning är nu aktuell på Helsingfors konstmuseum HAM.

 • Demonstration mot EU i Moldavien

  23.11.2013 Utrikes

  Ungefär 15 000 personer demonstrerade på lördagen mot Europeiska unionen i Moldaviens huvudstad Chisinau. Den moldaviska regeringen ska nästa vecka skriva under ett samarbetsavtal med EU.

 • Tjeckien inleder nyval - kommunisterna på frammarsch

  25.10.2013 Utrikes

  I Tjeckien inleds i dag nyval. Enligt opinionsmätningarna ser socialdemokraterna ut att bli det största partiet och få bilda Tjeckiens nästa regering. Kommunistpartiet kan få stort inflytande för första gången sedan sammetsrevolutionen år 1989.

 • "Kommunisterna borde samordna sig"

  11.10.2012 Östnyland

  Den kommunistiska rörelsen har fått ett uppsving i Östnyland så här inför kommunalvalet. Den splittrade rörelsen skulle ha större framgång om den samordnade sig, tycker en kandidat.

 • Wikstedt: rödgardist och kommunist i Tenala

  04.10.2012 Västnyland

  Författaren Sture Lindholm har skrivit en ny bok. Den heter En motgångarnas man och handlar om Tenalabon Ernst Wikstedt, rödgardist, kommunist och sovjetavhoppare.

 • Nykarleby inför kommunalvalet 1976

  11.09.2008 Arkivet

  Vilka problem hittas i Nykarleby inför valet?

  Vilka problem hittas i Nykarleby inför valet? Är det avsaknaden av mellanöl, förhållandet mellan stad och landsbygd eller något annat?