Hoppa till huvudinnehåll

antologier

 • Yles lyrikpris till fantasidikt om katter, översättarbjörnen till samisk antologi

  04.07.2018 Kultur och nöje

  Priserna delades ut under Diktveckan i Kajana.

  Yles Den dansande björnen-diktpris år 2018 tillfaller Lassi Hyvärinen för verket Tuuli ja kissa. Översättarbjörnen går till Kaisa Ahvenjärvi för antologin Tuulisolmut med översättning till finska av samisk dikt.

 • "Ryssland är ett öde. Israel är ett öde. Andra länder är bara platser där man bor" - Nymornat intresse för den rysk-judiska kulturen avspeglas i den samtida ryska litteraturen

  20.06.2018 Kultur och nöje

  Ny antologi ger perspektiv på judiskt liv.

  Under de senaste åren har den rysk-judiska kulturen fått ett rejält uppsving i Ryssland. Detta märks också i den samtida ryska litteraturen där judiskt liv och judisk historia skildras ur många olika synvinklar. I den nyutkomna antologin Strykjärn och diamanter finns historier om förtryck och falska rykten, om exil och kärlek till den ryska kulturen under Jerusalems heta sol.

 • "Det har uppstått en polarisering mellan unga kvinnor och unga män, där kvinnor är segrarna och männen förlorare"

  15.04.2018 Inrikes

  Demokratin hotas när män och lågutbildade marginaliseras.

  Utan unga, välutbildade toleranta kvinnor skulle Finland vara ett helveteshål, säger Nils Erik Forsgård och är orolig för de unga outbildade männen.

 • Bokrecension: Den feministiska framtiden lever i varje ögonblick

  08.03.2018 Kultur och nöje

  Tidskriften Astra firar 100 år med en feministisk antologi.

  Antologin Denna Framtid är vår är en uppdatering kring den finlandssvenska feminismen som har både humor och skärpa.

 • Åbo Akademi firar 100-årsjubileum med två historiker

  13.02.2018 Åboland

  Handlar om ÅA:s roll i samhället och om skapande av kunskap.

  Mycket har förändrats under ett sekel vid ÅA. Artikelsamlingarna handlar dels om Akademins roll i samhället, dels om skapandet av ny kunskap.

 • Bokrecension: Personligt och passionerat om poesi

  18.01.2018 Kultur och nöje

  Poeter skriver om poeter i ny antologi.

  Essäerna i antologin Poeter om poeter utmanar, rådbråkar och kullkastar invanda tankemönster och pekar ut stigar utanför allfartsvägarna.

 • Bokrecension: Svenskfinland går en skrivande framtid till mötes

  29.08.2017 Kultur och nöje

  Svenskfinland går en skrivande framtid till mötes.

  Antologin Människohundarna – 12 röster från kursen Litterärt skapande är ett bevis på att litteraturen i Svenskfinland lever och frodas, men Svenska Yles recensent Ylva Larsdotter önskar att den experimentella, udda och genreöverskridande litteraturen också skulle lyftas fram.

 • Varför just hon? Kvinnorna som historien glömde

  08.03.2017 Kultur och nöje

  Femtioen kvinnors liv och gärning lyfts fram i ny bok.

  ”Om du kommer till en stängd dörr som inte ger med sig, ta ett steg bakåt och sparka in den. Men glöm inte att hålla upp den så andra kan följa efter” sa Muriel Siebert, den första kvinnan att ta plats på New York-börsen på 1960-talet. Hon och femtio andra kvinnor lyfts fram i boken En annan historia.

 • Unga poeter skriver dikter om allt och ingenting

  02.03.2017 Kultur och nöje

  Diktantologi bjuder på skolbarns texter om livet.

  ”En dikt säger ordets mening./ Man går framåt under diktens gång./ Men aldrig fram man kommer./ För dikten den tar språng.” Dikten är skriven av Stella i åk 5 i Munksnäs skola och ingår i antologin Avtryck – dikter om allt och ingenting.

 • Fotboll som passion, tillflykt och räddning

  09.06.2016 Kultur och nöje

  Antologi med nyskrivna texter riktad till unga läsare.

  I antologin En i laget ingår fjorton nyskrivna berättelser om fotboll skrivna med stor passion för ungdomar som älskar fotboll.

 • De oskyddade. Eerikoista.

  13.05.2015 Kultur och nöje

  En unik nätantologi i videoform av 12 finländska författare.

  En unik nätantologi i videoform av tolv finländska författare.

 • Kan man skriva dikter efter Auschwitz och Eerika?

  11.05.2015 Kultur och nöje

  12 finländska författare försöker det omöjliga.

  12 finländska författare försöker det omöjliga

 • Ny antologi pekar på problem inom närdemokrati

  02.07.2013 Österbotten

  Närdemokratin står inför nya utmaningar då vi får större enheter inom social- och hälsovården och antagligen också större kommuner. De här utmaningarna kommer fram i den nya antologin Närdemokrati för en ny tid.

 • Tvåspråkig antologi ges ut i Österbotten

  16.11.2012 Österbotten

  En tvåspråkig antologi vid namn Vertikal 2 ges ut av Svenska Österbottens litteraturförening rf och Pohjanmaan Kirjailijat ry. Antologin har temat tid. Det är 35 år sedan de två föreningarna gav ut en tvåspråkig antologi tillsammans.

 • Vardagshjälte 24/7

  10.10.2012 Österbotten

  Förra veckan kom antologin "Vardagshjälte 24/7 - Om att vara ensamförälder" ut. Det är 16 personer från olika håll i Svenskfinland som har skrivit korta berättelser om sina liv som ensamföräldrar. En av redaktörerna för boken är Vasabon Anki Westergård som har varit ensam med sin dotter i sex år.

 • Skulle du verkligen vilja vara en mås

  05.10.2012 Åboland

  Skulle du verkligen vilja vara en mås är namnet på en nyutgiven antologi utgiven av Åbolands litteraturförening.

 • Med ålderns rätt

  07.05.2010 Kultur och nöje

  Det har blivit mäkta populärt att sammanställa antologier hos oss här i Svenskfinland: än skriver man om att vara mamma, än om att vara pappa, man skriver om klass och om sport och idag utkommer en antologi om ålderdom – Med ålderns rätt heter antologin som är sammanställd av Birgitta Boucht och Tomas Mikael Bäck.

 • Övertramp – noveller om sport

  05.05.2010 Kultur och nöje

  I novellsamlingen Övertramp som utkommer i dag har Solveig Arle och Heidi von Wright samlat drygt tio texter som tar fasta på sport ur olika synvinklar. I förordet skriver redaktörerna att antologin kom till som ett svar på en skandalös brist på bra sportskildringar i den (finlands)svenska litteraturen. I efterordet räknar Mårten Westö upp en handfull finlandssvenska böcker där sporten spelar en roll: i Kjell Westös berättelser kan sporten spela en ytterst central roll, i Jörn Donners böcker finns avsnitt som tangerar idrott, liksom i ett antal noveller av Henrik Jansson och Minna Karsten, Petter Lindberg skriver om en jugoslavisk pingisspelare i romanen Kalkutta 75 och Zinaida Lindén har gett sumobrottningen en egen plats i den finlandssvenska litteraturen – men i övrigt är det rätt tunnsått med sport i vår finlandssvenska litteratur.

 • Dör den finlandssvenska poesin ut?

  05.09.2007 Arkivet

  I Svenskfinland råder inte någon debattanda.

  I Svenskfinland råder inte någon debattanda då det gäller litteratur, i synnerhet inte omkring poesi, menar Peter Mickwitz, Agneta Enckell och Henrika Ringbom. 2003 gav de ut en kritisk debattbok. Debatten uteblev.