Hoppa till huvudinnehåll

översvämningsskador

 • Sömnlösa nätter för invånare intill Toby å i Korsholm

  18.04.2018 Österbotten

  Ghita Bodman pumpar vatten och bygger sandvallar.

  Natten till onsdagen låg Ghita Bodman som bor intill Toby å i Karkmo, Korsholm, sömnlös. Orsaken är att hon hade översvämning från ån in på gården. Natten till torsdagen var läget något bättre.

 • Jordbrukare befarar stora översvämningar i vår

  05.04.2018 Österbotten

  "Man får ta en dag i taget".

  Den sena våren oroar jordbrukarna. Vid den här tiden ifjol var marken bar. Nu är snötäcket i Österbotten fortfarande kring en halv meter tjockt.

 • Plaskblöta åkrar i Västankvarn - normal vinter kan rädda jorden

  12.10.2017 Västnyland

  Över tio hektar åkermark är översvämmade.

  Över tio hektar åker är under vatten på Västankvarn gård i Ingå. 120 millimeter regn har fallit över gården i oktober och gör det omöjligt att arbeta på åkrarna just nu.

 • Gammelbron i Närpes flöt bort - dröjer ännu innan en ny byggs

  15.05.2017 Österbotten

  Staden ska söka pengar från Eu nästa år.

  För två och ett halvt år sedan flöt Gammelbron över Närpes å i Finby bort i en översvämning. Planer finns på att bygga en ny bro, men pengar saknas än så länge.

 • Slukhålet fascinerar och förundrar bybor

  09.02.2017 Åboland

  En gammal gruva i Aijala by i Kisko kollapsade troligtvis.

  Drygt hundra personer som bor i byn Aijala i Kisko fick finna sig i att den enda vägen till byn var avskuren.

 • Många döda i svåra översvämningar i Nordkorea

  12.09.2016 Utrikes

  Avskogningen leder till stora skador.

  Över 130 människor uppges nu ha omkommit i de svåra översvämningarna i Nordkorea. Avskogningen gör att Nordkorea drabbas så hårt.

 • Närpesbassäng ska klara av översvämningar

  31.08.2016 Österbotten

  Regleringen ändras för Västerfjärden.

  Regleringen ändras för Västerfjärdens sötvattenbassäng i Närpes. Man vill ha mera spelrum när det är risk för översvämningar.

 • Översvämningar i Närpes utreds

  24.08.2016 Österbotten

  Västerfjärden över en halv meter högre än tillåten gräns.

  NTM-centralen i Södra Österbotten startar en utredning om regleringen av Västerfjärdens sötvattenbassäng i Närpes. Den övre gränsen överskreds och orsakade översvämningar på åkrarna ovanför Västerfjärden.

 • Vattennivån sjunker i åarna

  18.08.2016 Österbotten

  Fortfarande riklig genomströmning på sina håll.

  Efter flödestopparna tidigare i veckan har vattenståndet i de flesta åar i Österbotten nu börjat sjunka. I Toby-Laihela å och Malax å är genomströmningen ännu mycket hög.

 • Minst 23 döda i översvämningar i USA

  25.06.2016 Utrikes

  Många har blivit instängda i raserade byggnader.

  Minst 23 personer har mist livet i översvämningar i den amerikanska delstaten West Virginia. Byggnader har förstörts och människor har svepts bort av vattenmassor.

 • Plan för att minska översvämningar i Österbotten

  21.12.2015 Österbotten

  40-50 åtgärder ska göra att översvämningsskadorna minskar.

  Nu är översvämningsplanerna för Lappfjärds å, Kyro älv, Toby-Laihela å och Lappo å klara. För varje å och älv presenteras mellan 40 och 50 åtgärder som ska se till att översvämningsskadorna minskas avsevärt fram till år 2021.

 • Hangö ersätter översvämningar

  16.10.2014 Västnyland

  Kraftigt regn i augusti i år fick några källare i Hangö att svämma över. Skadorna kommer att ersättas av staden, något Raseborg inte gjorde då det störtregnade i Karis ifjol.

 • Här svämmade vattnet över

  14.10.2014 Österbotten

  Centralsjukhusets källare svämmade över under ett skyfall i augusti. Nu har diken fördjupats och rensats, men Håkan Knip, teknisk chef på VSC, hoppas på ännu fler åtgärder.

 • Delar av gården försvann i ån

  29.08.2014 Österbotten

  En stor del av Nicklas Träskviks gårdsplan försvann plötsligt ner i Lappfjärds å förra söndagen då det stigande vattnet slet med sig jordmassor och träd. Det hade kunnat undvikas om staden redan i vintras hade fått tillstånd att ta bort en holme på andra sidan ån, anser vägmästare Niklas Brandt i Kristinestad.

 • Nya översvämningar i Lappfjärd om regnet fortsätter

  28.08.2014 Österbotten

  Vattennivån i Lappfjärds å steg i och med regnet senaste veckoslut. Fortsätter det att regna ymnigt i några veckor till kan det bli översvämningar igen, tror vägmästare Niklas Brandt i Kristinestad.

 • "Det är att svälja förtreten och gå vidare"

  06.06.2014 Västnyland

  Ett knappt år efter skyfallen i Karis stå det klart: en del av fastighetsägarna får ingen ersättning någonstans alls ifrån. För bostadsbolaget där bilskolan Trexo verkar betyder det mellan 50 000-60 000 ur egen ficka - trots att alla försäkringar var i skick. De hade bara fel försäkringsbolag.

 • Vattenståndet sjunker

  02.01.2014 Österbotten

  Vattenståndet i de österbottniska åarna och älvarna fortsätter att sjunka, men är fortfarande högt för årstiden. Det skriver Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten i sin senaste rapport över översvämningsläget.

 • Vattenflödena normaliseras

  30.12.2013 Österbotten

  Flödet i de österbottniska älvarna kommer att sjunka betydligt under de närmaste dagarna. Den bedömningen gör Kim Klemola som är jourhavande på Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten. I sjöarna tar det längre tid före vattenståndet normaliseras.

 • Potatispriset för lågt för odlarna

  23.08.2013 Österbotten

  Priset för ett kilo potatis är alltför lågt säger potatisodlare. I fjol blev de bortskämda med 30 cent kilogrammet men då var också skördarna mindre på grund av översvämningsskador. Just nu säljer odlarna ett kilo potatis för omkring 15-16 cent.

 • Räsänen: Kontrollen av översvämningsrisker måste bli bättre

  19.04.2013 Inrikes

  Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) vill förbättra beredskapen och intensifiera myndighetssamarbetet för att kontrollen av översvämningsrisker ska bli bättre.

Sidor