Hoppa till huvudinnehåll

lärarutbildningsinstitutioner

 • Lärarbasen: Det viktiga är att se eleven

  20.09.2017 Huvudstadsregionen

  Sådan är en bra lärare.

  Då Christer Holmlund, ordförande för lärarfacket FSL, får frågan om vem som varit alla tiders lärare för honom, så svävar han en stund på svaret. - Jag kommer inte på någon enskild, men det har funnits många bra.

 • "Pinsamt att HU och ÅA inte kommer överens"

  30.10.2015 Debatt

  Folktingets Markus Österlund kritiserar dubbla utbildningar.

  Folktingssekreteraren Markus Österlund tycker att det är olyckligt att ÅA nu också tänker starta en svenskspråkig klasslärarutbildning i Helsingfors.

 • ”Storebrorsfasoner från Helsingfors i lärarfrågan”

  15.10.2015 Debatt

  HU ställer orimliga krav på ÅA, säger Thomas Rosenberg.

  Helsingfors universitet och Åbo Akademi borde ta sitt förnuft till fånga i lärarutbildningsfrågan säger sociologen och skriftställaren Thomas Rosenberg.

 • Helsingfors universitet: Lärarutbildningen kör igång 2016

  16.05.2015 Debatt

  HU: "Om vi har lovat fixa lärarutbildningen så gör vi det."

  Lärarutbildningen i Helsingfors kan köra igång hösten 2016. Vi är vana vid att ro iland projekt av det här slaget. Det säger dekanus Patrik Scheinin vid HU med anledning av uppgifterna att Åbo Akademi skulle bromsa utbildningen.

 • Olipa kerran seminaari – och sen fanns det inte mer

  08.05.2015 Kultur och nöje

  En dokumentär som borde förses med en varningstext.

  Vissa dokumentärfilmer borde förses med en varningstext, den här filmen kan få ditt blodtryck att stiga till farliga nivåer. Olipa kerran seminaari är just en sådan.

 • Haglund: Åbo Akademis agerande inte lyckat

  14.10.2014 Inrikes

  Undervisningsministeriet granskar ÅA:s beslut att flytta de klasslärarplatser som inte fylldes i Helsingfors till grundutbildningen vid Pedagogiska fakulteten i Vasa, skriver Hufvudstadsbladet. Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund betecknar Åbo Akademis agerande som "inte speciellt lyckat".

 • Finlandssvensk knutpatriotism

  29.08.2014 Debatt

  Äntligen! Det var den spontana reaktionen i södra Finland när Åbo Akademi efter 40 år av lärarbrist fick ändan ur vagnen och i augusti meddelade att man i samarbete med Helsingfors universitet vill starta en fullskalig klasslärarutbildning i Helsingfors.

 • Stockholms uni + Helsingfors uni = sant

  10.04.2014 Debatt

  Prorektor Hans Adolfsson vid Stockholms universitet tvekar inte när han får frågan om han tror att planerna på ett samarbete i fråga om lärarutbildningen mellan Helsingfors universitet och Stockholms universitet blir av. Han är övertygad om att universiteten hittar varandra.

 • Lärare lämnar Vasa övningsskola

  09.10.2012 Österbotten

  Flera lärare har under den senaste tiden valt att lämna Vasa övningsskolas högstadium. Enligt uppgift är det fråga om 6-7 lärare och orsaken sägs vara dåligt arbetsklimat på skolan. Vissa har valt att helt sluta medan andra är alterneringslediga eller tjänstlediga.