360-kameror följer med 70 kor.
Mjölk, mjölkprodukter i kombination med mjölkproducenternas utmaningar har diskuterats flitigt på sistone. Yle visar nu hur vardagen ser ut i en vanlig finländsk ladugård.
Den egna rågen räcker nu till för den inhemska konsumtionen.
Rågskörden blev i år större än på nästan 30 år, rapporterar Naturresursinstitutet. I motsats till tidigare år kommer den egna rågen att räcka till för den inhemska konsumtionen.
Miljötänket håller på att vakna till liv på Ibiza.
Koncentrationen av människor på sommaren sliter på öns mycket begränsade resurser, det gäller framför allt vattnet. Flera initiativ för att protestera mot den oreglerade tillväxten och öka medvetenheten om miljöförstöringen pågår.
Vill visa hur jordbruket fungerar.
Ett femtontal Pedersörebor vill i en motion bjuda in fullmäktige i Helsingfors för att bekanta sig med de traditionella landsbygdsnäringarna. I motionen konstaterar man att klyftan mellan stad och landsbygd växer i vårt land och för att överbygga motsättningar vill man under 2020 bjuda in Helsingforsborna.
Indien har haft sin blötaste monsunperiod på 25 år.
Skyfall har krävt hundratals människoliv och förstört skördar i Indien de senaste veckorna. Samtidigt fylls vattenreservoarerna och utsikterna för vintergrödorna är bättre än på länge.
Matpriserna stiger i år med 1,1 procent.
I Pellervon taloustutkimus prognos framgår det att matpriserna stiger fortare än medeltalet. Det är främst köttprodukter som blir dyrare. Också jordbrukets export växer. Trots allt detta kvarstår jordbrukets lönsamhetsproblem.
Lokal mat och mathantverk intresserar många besökare.
September Open är ett av de största evenemangen i Åboland som lockar närmare 7000 besökare. Den medeltida marknaden drar mycket folk, men man kan också smaka på lokalt mathantverk och handla på "matgatan".
Nurmi är en av de unga som valt att ta över hemgården
Under det senaste halvåret har pusselbitarna fallit på plats i Emmi Nurmis liv. Hon har examensbetyget i handen och generationsväxlingen har blivit verklighet. Nu bor hon på sin hemgård med 75 kor och närmare 500 får.
Nära ögat då Pauliina Holmqvist flyttade sin boskap.
Jordbrukaren Pauliina Holmqvist i Karleby var för några dagar sen med om en riktig nära ögat-upplevelse. Då hon flyttade familjens boskap så halkade hon och var nära att bli nertrampad av flera av djuren.
Avena börjar ta emot havre i Dalsbruks hamn i augusti.
Förutom export av träfiber, virke och vinterförvaring för båtar kommer dessutom bönder att börja trafikera i hamnen i Dalsbruk. Havreexporten väntas börja redan i år.
Jordbrukare: "Man kan äta finländskt kött med gott samvete"
Vi måste äta mindre kött och mera grönsaker, enligt FN:s klimatpanel. Inom köttproduktionen diskuteras klimatpåverkan mycket, men även inom grönsaksodling finns det mycket att tänka på om man vill arbeta klimatsmart.
Peter Fritzén vet att åtgärder lönar sig.
En väldränerad åker med strukturen i skick binder mera vatten och hindrar näringsämnen att rinna ut. Peter Fritzén vid Finska hushållningssällskapet vet att åtgärder lönar sig.
Det ser ut att bli en bra skörd i år, trots torka i juli.
Höstskörden har klarat sig bra, men vårgrödorna tog skada av torkan i slutet av juli. Situationen är ändå klart bättre än förra året, då den heta sommaren gjorde att det knappt fanns något att skörda på många av åkrarna i landet.
Branden är under kontroll - ingen har skadats.
En storbrand rasade i Ilmajoki i Södra Österbotten på onsdagen. Flera lantgårdsbyggnader brann och förstördes, uppgav räddningsledaren Keijo Kangastie vid räddningsverket till Svenska Yle. Inga människor eller boskap kom till skada.
Tror inte på ett förbud innan ersättande växtgift utvecklas.
Det konventionella jordbruket i Finland bygger på att glyfosat får användas. Några konkreta planer på omställningar finns varken på gårdarna eller inom intresseföreningarna.
Jordbruket är en del i kampen mot klimatförändringen.
Råvarorna i din havregrynsgröt kan ha hjälpt till i kampen mot klimatförändringen. Åkrar kan nämligen fungera som kolsänkor och ordentliga sådana ifall jordbruket genomförs på ett klimatvänligt sätt.
Räknar ut både koldioxidutsläppen och -bindningen.
Med hjälp av en ny räknemodell som innovationstjänsten Biocode utvecklar ska jordbrukare snart kunna mäta hur mycket utsläpp deras produktion orsakar – men också hur mycket koldioxid gårdarna binder. Med den här informationen kan jordbrukarna i bästa fall göra såväl klimatet som sin egen plånbok en tjänst.
Spelet Chromino efterlyses!
Jordbruksredskap söker fortfarande nya ägare, men nu finns det också en oregistrerad husvagn att hämta bort. Även sommardäck till en Nissan Almera bytes bort.
Sommarprat om jordbruk, envishet och kärlek.
Ekobonden Mats Holmqvist sommarpratar om lantbruket förr och nu och funderar varför det är så svårt att ge upp något som egentligen inte längre lönar sig.
Jordbruket får 400 miljoner till i nästa regeringsprogram.
Regeringsprogrammet utlovade 400 miljoner euro tillägg till jordbruket, det handlar om pengar som tidigare hade sparats bort. Inom jordbrukarkåren är man väldigt glada över det här. Likaså över att projektet Ta hand om bonden får en fortsättning.