Hoppa till huvudinnehåll

blinda

 • Så här drömmer en blind person

  16.11.2017 X3M

  Det och andra frågor svarar blinda Isak Sand på.

  Hur drömmer en blind person? Hur ser färger ut om man inte kan se? Det och andra frågor du kanske inte vågar ställa, svarar Isak Sand på.

 • En krokiga väg för att återfå livsviljan.

  10.02.2016 Yle Fem

  Tredje dokumentären om skottskadade Hoda.

  I mars 2003 träffas 12-åriga Hoda Darwish i huvudet av en kula som flyger in i hennes klassrum i lågstadiet i Khan Younis i Gazaremsan. Hoda överlever mirakulöst men mister synen. Nu måste hon hitta drivkraften för att leva vidare.

 • Svårt att röra sig i Borgå då man inte ser

  11.11.2015 Östnyland

  De handikappvänliga övergångsställena är ett problem.

  Paulina Hannus är blind. Hon rör sig i Borgå med hjälp av sin vita käpp. Hon är inte glad över de moderna, handikappvänliga övergångsställena.

 • Se med indikator och punktskriftsdisplay

  08.11.2015 Samhälle

  om blindhet

  Emma Rasela är blind, men hennes liv ser ut som de flesta människors. Hon studerar till socionom vid yrkeshögskolan Arcada, ser på tv och umgås med sambon och vänner. Hon använder modern teknik för att underlätta vardagen, bland annat en färgindikator för att se färger med och en punktskriftsdisplay till dator och telefon för att läsa vad folk skriver.

 • Att se på livet utan att kunna se på livet

  14.07.2015 Kultur och nöje

  Tour de Svenskfinland: etapp 1. Hemma hos Kenneth i Sibbo

  Klockan var 18 när jag rullade in på den ekholmska gården i Nickby, Sibbos centrum. Glatt hälsades jag välkommen av Kenneth, hans hustru Kerttu och hans ledarhund Duffe, eller Herr Duffe som Kenneth kallar honom.

 • HRT-styrelsen vill tillåta gratisåk med barnvagnar och rullstol

  10.02.2015 Huvudstadsregionen

  HRT:s styrelse vill också i fortsättningen tillåta gratisåk i kollektivtrafiken för personer med barnvagn, synskada eller rullstol. Men medlemskommunerna ska ännu säga sitt.

 • Punktskriften gör digital entré

  04.01.2015 Inrikes

  I och med smarttelefoner och pekplattor var punktskriften först hotad och många blinda var oroliga. Nu har bland annat finska uppfinningar gett punktskriften en digital renässans.

 • Synskadade vill nå ut till alla med sämre syn

  15.11.2012 Västnyland

  Johan Sundholm i Karis är synskadad. Nu firas blindveckan då de synskadade vill nå ut till alla som inte känner till sina rättigheter.

 • "Synskadade är inte döva"

  15.10.2012 Västnyland

  Det finns omkring 5000 synskadade i Svenskfinland men de syns och hörs inte mycket i offentligheten. Barbro Nordqvist från Näköpiste Polar Print hälsar alla seende att de synskadade kan behöva hjälp i vardagen bland annat ute på gatan men att det knappast finns en orsak att höja rösten: - Vanligtvis hör de synskadade alldeles bra!