Hoppa till huvudinnehåll

maktkamp

 • Vem är den legitima presidenten och vem stöder vem? 7 svar om konflikten i Venezuela

  25.01.2019 Utrikes

  Två parallella regeringar anser sig ha rätt till makten.

  Läget i Venezuela splittrar omvärlden. Frågan är om Juan Guaidós övertagande av makten ska erkännas. Landets president Nicolás Maduro har ändå fortfarande militärens stöd och också ett folkligt stöd.

 • Vår tid är nu 2 – Mattias Nordkvist spelar mannen många älskar att hata: "Jag måste förstå varför Gustaf gör de val han gör."

  06.10.2018 Kultur och nöje

  Brodern som sörjer, super och vägrar komma ut ur skåpet.

  Det är inte lätt att vara Gustaf Löwander. Inte nog med att han sidsteppats i familjebolaget, han tampas också med sin sexuella läggning och mindre lyckade karriärval. Hur svårt är det att spela honom?

 • Den kvinnliga hämnden – eller hur mannen blev villebråd

  16.12.2017 Kultur och nöje

  Tänk om kvinnorna bestämde sig för att hämnas?

  Metoo-kampanjen och avslöjandena kring Harvey Weinstein har visat att kvinnor för många män är ett lovligt villebråd. Men tänk om kvinnorna reste sig till kamp och efter trakasserier och övergrepp bestämde sig för att hämnas? I Steinar Bragis, Anja Snellmans och Maria Svelands romaner blir hämnden verklighet.

 • Iran i nyckelroll i rysk kamp mot IS

  08.10.2015 Utrikes

  Iran lobbade hårt för ryska flygattacker i Syrien.

  Iran lobbade hårt för att Ryssland skulle börja bomba IS i Syrien, säger irakiska tjänstemän.

 • Hopp om enat Cypern större än på länge

  30.09.2015 Utrikes

  Både grek- och turkcyprioter villiga till överenskommelse

  För första gången på mycket länge ser det ut att finnas hopp för en återförening av Cypern. I april valde turkcyprioterna en ny president som förespråkar en återförening. Och nu när fredsförhandlingarna har fortsatt finns det en vilja hos både grek- och turkcyprioterna att nå en överenskommelse.

 • HESY höll årsmöte - "Jag har aldrig varit med om en likadan cirkus"

  29.04.2015 Huvudstadsregionen

  Årsmötet tvingas vänta på tingsrättens dom.

  Maktkampen inom Helsingfors djurskyddsförening (HESY) går vidare. Föreningen höll årsmöte på tisdagskvällen och det hela beskrivs som "en cirkus". Kampen om ordförandeposten står nu stilla i väntan på tingsrättens dom.

 • Heinäluoma om Rinne-videon: En storm i ett vattenglas

  28.04.2015 Inrikes

  Han har inte märkt att Urpilainen skulle föra någon kampanj.

  SDP-veteranen Eero Heinäluoma anser att diskussionen om en maktkamp inom partiet är en storm i ett vattenglas. Det är frågan om en video där finansminister Antti Rinne säger att Jutta Urpilainen försöker ta tillbaka partiordförandeposten.

 • Divergent 2 - våldsam dröm om fred

  10.04.2015 Kultur och nöje

  Hård kamp i skuggan av hungerspelen.

  De kunde vara systrar - Hungerspelens Katniss och Divergent-seriens Tris. Två hjältinnor som i en dystopisk framtidvision kämpar för det goda. Med hårda tag. Och bägge håller publiken i ett fast grepp - turvis.

 • ”Fast & Furious” - en såpa?

  02.04.2015 Kultur och nöje

  Vad har filmvärldens machokoncept gemensamt med såpavärlden?

  Så har då machosagan om Dominic Toretto (Vin Diesel) och hans bilburna bröder nått fram till del sju. Och plötsligt står det klart att det finns oväntat många likheter mellan ”The Fast and the Furious" och ”The Bold and the Beautiful".

 • Anders Mård: Skämten kring Putins frånvaro tryter

  16.03.2015 Utrikes

  Rysslands president Vladimir Putin är fortfarande försvunnen. Samtidigt uppges han ha beordrat en omfattande militärövning i Norra ishavet. Putin har byggt upp ett farligt maktsystem, vilket märks nu när han är mystiskt försvunnen, säger Svenska Yles medarbetare Anders Mård.

 • Fäktaren – om att fäktas mot verkligheten

  12.03.2015 Kultur och nöje

  Vad får en film som utspelar sig 1952 att kännas aktuell?

  Regissören Klaus Härö hade föresatt sig att göra en film som inte kunde kallas en typisk ”Klaus Härö”-film. Och vad gör han då? Jo, levererar ännu en vacker film om barn, hierarkier, förlåtelse. Hur blev det nu såhär?

 • Avgörande kväll för kommundirektören i Vörå

  27.01.2015 Österbotten

  Efter ett turbulent halvår i Vörå väntas en majoritet på två tredjedelar av fullmäktige i kväll rösta bort sin kommundirektör Christina Båssar. Men ute i kommundelarna väntar man fortfarande på något avslöjande som skulle förklara varför politikerna tappat förtroendet.

 • Turkisk polisräd mot medier

  14.12.2014 Utrikes

  Turkisk polis har genomfört räder mot medier som står nära den inflytelserika, USA-baserade folkbildaren och imamen Fethullah Gülen. Många mediepersoner, men också en del polischefer har gripits.

 • Kim Jong-Un dök upp igen

  14.10.2014 Utrikes

  Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har framträtt i offentligheten för första gången på över en månad. Hans frånvaro från offentligheten gav upphov till omfattande spekulationer om Kims hälsa och läget i Nordkorea.

 • A Most Wanted Man – en film man verkligen vill ha

  10.10.2014 Kultur och nöje

  John Le Carrés spionhistorier har ofta filmatiserats. Med varierande framgång. Ibland är de mer spännande, ibland mindre. Ofta är de eleganta, nästan alltid välspelade. Nu kommer en som levererar på alla fronter.

 • Ödesval i kaotiskt Libyen

  25.06.2014 Utrikes

  Kaos har präglat Libyen ända sedan diktatorn Muammar Gaddaffi störtades för tre år sedan. Den arabiska våren hade motsatt effekt än man hade hoppats på och libyerna sätter nu sitt hopp till dagens parlamentsval.

 • Det jäser inom KD

  24.06.2014 Inrikes

  Veteranpolitikern Bjarne Kallis ogillar det sätt med vilket majoriteten i partistyrelsen försöker dra mattan under Räsänen. Kallis talar om ett elakt dubbelspel. Ordförande för KD:s krets i Egentliga Finland, Tommy Björkskog tillbakavisar att något dubbelspel förekommer inom kretsen.

 • Rysk kritik mot Ukraina

  24.02.2014 Utrikes

  Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev säger att Ryssland förhåller sig ytterst tveksamt till legitimiteten hos de nya makthavarna i Ukraina och han ställer sig frågande till att flera länder har erkänt Ukrainas interimsregering. Ryssland kallade sent på söndag kväll hem sin ambassadör i Kiev för överläggningar.

 • Ukrainas nya ledning: Europa är första prioritet

  23.02.2014 Utrikes

  Ukraina är berett att diskutera med den ryska ledningen för att förbättra relationen, men Europa är nu en prioritet, sade landets nyutsedda tillförordnade president Oleksander Turchinov på söndag kväll i ett tal till folket.

 • Parlamentets talman tar över presidentens roll i Ukraina

  23.02.2014 Utrikes

  Ukrainas parlament har utsett sin nyutsedda talman till tillförordnad president och försöker bilda en samlingsregering senast på tisdag. Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade i telefon oppositionsledaren Julia Timosjenko till maktskiftet.

Sidor