Hoppa till huvudinnehåll

blodkärl

 • Mer syre via näsan

  14.01.2016 Vetenskap

  "T.ex. andas alla nyfödda barn genom näsan."

  Har du någonsin tänkt på om du andas med näsan eller med munnen? Eller hur du gör på natten? Munandning ökar risken för snarkning och sämre tandhälsa men dessutom, visar det sig då vi gräver i gammal forskning vid Karolinska institutet i Sverige att näsandning har visat sig syresätta blodet bättre.

 • Fönstertittarsjuka (claudicatio intermittens)

  13.03.2013 Hälsa

  Börjar benen värka efter en stunds promenerande?

  Fönstertittarsjuka kallas den smärta som till följd av förträngda artärer uppstår i benen efter en stunds promenerande. "Stop smoking, keep walking" lyder receptet, men ibland behöver kärlen opereras om man ska kunna rädda patientens ben från amputation.

 • Staseksem och risken för bensår

  04.03.2013 Hälsa

  Förbättra venflödet innan huden går sönder.

  Pigmentförändringar kring fotknölen kan bero på att ventrycket är för högt i benen. Om det inte fås ner finns risk för bensår.

 • Bensår

  27.10.2012 Hälsa

  Kroniska bensår beror på dålig blodcirkulation i benen. Problemet sitter i vener eller artärer – eller i både vener och artärer. I den här artikeln behandlar vi främst de venösa bensåren, men säger också några ord om de arteriella.

 • Banbrytande stamcellsrön i Finland

  17.10.2012 Inrikes

  En forskargrupp vid Helsingfors universitet har gjort ett stamcellsrön som kan bli banbrytande inom vården av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Den lilla nyfunna endotelstamcellen kan ha en väldigt stor betydelse framöver.

 • Ros och bältros – två olika sjukdomar

  03.06.2012 Hälsa

  Vad är skillnaden mellan ros och bältros?

 • Mannen bakom syndromet: Thomas Willis

  19.12.2011 Hälsa

  Hör om doktor Thomas Willis (1621-75), som år 1664 tack vare en misslyckad hängning fick sitt namn inskrivet i den medicinska historien.

 • Åderbråck

  15.12.2011 Hälsa

  I Finland lider 30 procent av kvinnorna och 20 procent av männen av åderbråck. Åderbråck betyder att man har utvidgade blodådror. - Den främsta orsaken till det är genetiska faktorer, säger Mikael Railo, kärlkirurg.

 • Aspirin vid flygresor

  07.11.2011 Hälsa

  En del läkare rekommenderar Aspirin inför flygresor för att minska risken för blodproppar i ben och lungor. Andra säger att medicinen inte har någon effekt på den här typens blodproppar, d.v.s. proppar som bildas i venerna. Vilkendera ska man tro på? Läs hematologens svar:

 • Ros

  05.04.2011 Hälsa

  Får man lättare ros om man en gång har haft det förut? Lyssnaren hade ros för 13 år sedan och har nu fått det igen. Då rosen spred sig uppstod ett stort mörkrött område på vadens yttre sida. Vad beror detta på?

 • Svarta vinbär förebygger atopisk hud hos barn

  31.08.2010 Hälsa

  Väntande mammor uppmanas att äta svartvinbär. Bärens fröolja har nämligen konstaterats förebygga atopisk hud hos barnen redan då de är i sin mammas mage.

 • Åderbråcksbehandling med skuminjektion (skleroterapi)

  29.08.2010 Hälsa

  Hur går en skuminjektionsbehandling av åderbråck till? Kärlkirurgen svarar.

 • Åderbråck – när ska de opereras?

  28.08.2010 Hälsa

  Varför ska åderbråck opereras och vilken är den rätta tidpunkten? Läs kärlkirurgens svar.

 • Rastlösa ben och åderbråck

  27.08.2010 Hälsa

  Åderbråck kan vara orsak till rastlösa ben.

  Hänger rastlösa ben och åderbråck ihop? Läs kärlkirurgens svar.

 • Blodtrycksmedicin - och svullna ben

  03.03.2010 Hälsa

  Manlig lyssnare har högt blodtryck och har fått utskrivet blodtrycksmedicinerna Atacand och Plendil. Lyssnarens ben sväller upp under dagen och på nätterna måste han flera gånger stiga upp för att kissa. Lyssnaren tror att det beror på Plendilet och har därför slutat med det och istället ökat Atacanddosen med en halv tablett. Kan man ta så mycket Atacand på en gång, dvs 32 mg + 16 mg?