Hoppa till huvudinnehåll

förståelse

 • Johan Karrento gjorde en film om säljakt: "Sälar är så gulliga, det gjorde allt extra svårt"

  21.10.2018 Yle Fem

  Vill att djurrättsaktivist och jägare skall förstå varandra.

  Varför göra en film om att skjuta sälar? De är nyfikna och plötsligt ligger de döda i det blodröda havet. Ambitionen med filmen är att försöka få jägare och djurrättskämpar att förstå varandra, inte gräla i debattfält.

 • Många har svårt att använda myndighetssidor på nätet - högst 20 procent av sajterna har beaktat tillgängligheten

  24.08.2018 Inrikes

  En ny lag ska förbättra situationen.

  Viktiga webbsidor i Finland är oftast inte skapade för att vara tillgängliga. Det här kan få negativa konsekvenser för äldre personer, invandrare, personer med kognitiva svårigheter eller synnedsättning, eller egentligen för vem som helst. Men en ny lag ska förbättra situationen.

 • Filmrecension: Yrittäjä – fantastiskt fin dokumentär om två sidor av Finland

  23.03.2018 Kultur och nöje

  Virpi Suutari sätter fingret på ömma punkter.

  Dokumentärer bygger ofta på intressanta teman. Ibland är de snyggt berättade. Har man tur är de mångbottnade. Veckans exempel lyckas med allt detta.

 • Långläsning: Kan man förstå självmord genom berättelser?

  14.10.2017 Kultur och nöje

  Det litterära självmordet - kan det hjälpa att bryta tabut?

  Det litterära självmordet - kan det hjälpa att bryta tabut och skuldbeläggandet av självmord? Hanna Ylöstalo har läst och tittat på berättelser om självmordet.

 • Christoffer Strandberg gick på kaffe med sina fördomar

  05.10.2017 Titta och lyssna

  Det är viktigt att rannsaka sina egna åsikter.

  Det blev inte bara en kaffe, utan en två och en halvtimmes långlunch med veganmat, tillsammans med sannfinländaren Sebastian Tynkkynen.

 • Maria Sundblom Lindberg: Se till mig som liten är

  18.04.2017 Familj

  "Förälderns plikt är att se, förstå och älska dina barn".

  Nu och då måste man sätta sig ner och fundera på hur man förstår och älskar sina barn bäst. Om man inte lever upp till föräldrars förväntningar blir både föräldrar och barn ofta besvikna.

 • Kulturdebatt: Hur ska konsten behandla minoritetskulturer?

  11.10.2016 Kultur och nöje

  "Kritiken tecken på att minoriteter har allt starkare röst."

  Får en författare skriva vems som helst berättelse? När gör sig en konstnär skyldig till kulturstöld? Debatten om kulturell appropriering, eller kulturellt beslagtagande, går het inom litteraturen. Också Kiasma har hamnat i hetluften på grund av ett kontroversiellt videoverk.

 • SVD: Unga svenskar sämre på ordförståelse

  03.04.2016 Svenska.yle.fi

  Allt större skillnad i ordförståelse bland unga.

  Unga människor i Sverige har allt större problem att förstå vanliga ord i presstexter, visar en studie av resultat av högskoleprovet. Speciellt snabbt har kvinnornas ordkunskap försämrats.

 • "Mamma och pappa vill inte prata om kriget"

  08.02.2016 Bakom parabolen

  De vill veta mera, men föräldrarna vill inte prata om det

  De har inga egna minnen av kriget. Och varken Merjema Dizdarevic eller Melisa Elkaz brukar prata om det med sina föräldrar heller.

 • "Laestadianismen binder ihop oss"

  27.12.2015 Tro

  Predikanten hade varit en auktoritet i församlingen.

  För fem år sedan gick laestadianerna i Jakobstads Fridsförening igenom en omtumlande period. Det kom fram att deras predikant varit pedofil i många år och deras andliga hem, Skutnäs Bönehus, syntes på många löpsedlar under svarta rubriker.

 • The Visit - vår rädsla för det främmande

  09.10.2015 Kultur och nöje

  Hur skildrar man något som aldrig hänt? På ett nytt sätt?

  I The Visit leker den danske regissören Michael Madsen med tanken på vad som skulle ske om utomjordingar plötsligt anlände till jorden. Skulle vi drabbas av vår vanliga rädsla för det som är främmande? Som vi gör inför flyktingströmmen.

 • Den fjärde enkelbiljetten kan vara din

  25.05.2015 X3M

  Vill du få inblick i människosmugglingens krassa verklighet?

  Fyra personer innanför fyra slutna väggar. Totalt mörker. De är inte flyktingar på livsfarlig resa över Medelhavet, men de försätts i en liknande situation. Du kan bli en av dem.

 • Fyra trossamfund bildade ett stort vänskapsband i Helsingfors

  05.03.2015 Huvudstadsregionen

  Hur kan man motarbeta hatbrott i Finland? Till exempel genom att samla medlemmar från flera olika religioner och kulturer till en vänskapsmarsch.

 • Farväl till vett och förstånd!

  11.08.2014 Utrikes

  Så brukade man i min ungdom säga då man korkade någon alkoholhaltig dryck. Nu kommer uttrycket för mig i samband med allt hat och all krigshets som vi har tagit del av under den här sommaren.

 • Fredsfacklan kom till Österbotten

  19.07.2014 Österbotten

  På lördagen nådde fredsloppet "The Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run" Vasa. Det är en fackelstafett som första gången löptes år 1987 och var syfte är att föra världens människor närmare varandra.

 • Hur andra har det

  06.01.2014 Kultur och nöje

  Jag vet att det är oartigt att stirra på folk, ändå är det min största hobby. Helt ohämmat glor jag tills ögonen nästan faller ur mitt huvud. Ibland gör jag det mera diskret och gömmer mig bakom en tidning som jag klippt två små ögonhål i, men allt som oftast går jag runt och glor. Jag glor och fantiserar om hurdana historier folk bär på. Varifrån kommer han? Vart är hon på väg? Ett hurdant förhållande har det där paret?

 • "Jag hoppas att människor förstår hur svårt det är"

  09.10.2013 Åboland

  Saloborna är oroade över hur stadens stora sparpaket påverkar dem. Stadsdirektören efterlyser förståelse för de svåra beslut staden måste ta.

 • Övernaturliga upplevelser skildras i forskningsprojekt

  29.08.2013 Åboland

  Övernaturliga händelser kan uppstå i människans vanliga mentala aktiviteten. Det hävdar forskare som i ett stort forskningsprojekt ska redogöra upplevelser om något övernaturligt kan hända vem som helst.

 • Krista tar kontrollen

  10.07.2013 Kultur och nöje

  Uttrycket "Ding dong-feber" fanns inte förrän Krista Siegfrids låt "Marry Me" fick representera Finland i Eurovisionen 2013. Samtidigt fick Siegfrids sitt skivkontrakt och nu åker hon land och rike runt för att sprida sin energi. För energi, det har hon mycket av. Nu kan hon vinna Vegapriset och bli årets kvinnliga artist.

 • Sämre service för Kristinestadsborna när staden sparar

  28.02.2013 Österbotten

  Kristinestads hårda sparkrav gör att invånarna kan vänta sämre service. Bland annat kan beviljande av bygglov försenas med ett par månader. Tekniska centralen vädjar till stadsborna att de ska ha tålamod.

Sidor