Hoppa till huvudinnehåll

nattarbete

 • Nya yrkesgrupper måste jobba på obekväma tider för att samhället ska gå runt 24/7

  12.01.2018 Inrikes

  Vi håller på att skapa ett dygnet runt-samhälle.

  Tack vare skiftarbetare fungerar vårt samhälle dygnet runt, men de som gör arbetspass under alla tider av dygnet är beroende av att också annan service fungerar dygnet runt.

 • Biträdande borgmästare Nasima Razmyar: Helsingfors borde ha en nattborgmästare

  28.10.2017 Huvudstadsregionen

  "Här tror vi fortfarande att alla sover på natten"

  Nasima Razmyar (SDP) anser att Helsingfors borde ta efter andra internationella städer och tillsätta en nattborgmästare som ser över stadens nattliv och aktiviteter under småtimmarna.

 • På nattdagis sover alla utom personalen

  07.02.2017 Familj

  Dagen och natten på skiftesdagis är sig aldig lik.

  Gråt, skratt, bus och en gäspning. Kvällsmat, tandborstning, pyjamas, nattsaga och god natt. I vilorummet på Björnboets avdelning på Rödluvans daghem i Vasa släcks lampan. Två barn sover här i natt. Och medan de sover jobbar personalen vidare hela natten.

 • Sömnforskare om skiftjobb: Det kan fungera alldeles bra

  28.02.2016 Inrikes

  Skiftarbetare sover ofta sämre men trivs annars bra.

  Det är många som jobbar obekväma arbetstider. Det har talats mycket om sömnproblem och andra hälsorisker som skiftesarbete för med sig, men det finns också uppenbara fördelar med att arbeta oregelbundna tider.

 • Bilister kör sämre efter nattskift

  05.01.2016 Utrikes

  Som att köra alkoholpåverkad, visar undersökning.

  Personer som kör bil direkt efter ett nattskift har en större benägenhet att göra fel i trafiken och råka ut för olyckor. Det visar en amerikansk undersökning, rapporterar nyhetstjänsten Duodecim.

 • Finland sover fortfarande om natten

  31.03.2014 Inrikes

  Dygnet-runt-tjänster blir allt vanligare i Finland. Nu kan man också köpa elektronik och gå på gym mitt i natten. Jämfört med resten av EU har Finland dessutom mycket flexibla arbetstider. Statistiken visar ändå att finländarnas arbetstider har hållits nästan oförändrade de senaste 25 åren. Vi begav oss därför ut i Helsingforsnatten för att ta reda på om 24/7-samhället bara är en myt.

 • "Som slagen med hammare i huvudet"

  19.10.2012 Samhälle

  Dagen efter nattjouren känns det som om någon slagit en med en hammare i huvudet, berättar läkare Mathias Thylin på Borgå sjukhus när han precis avslutat sin nattjour. Radio Vegas granskande program Radar följde med honom och dejourerande läkare Marie Grönroos under en natt på jobbet.

 • 24 h jour ökar risken för vårdfel

  19.10.2012 Samhälle

  Det är vanligt att läkare jobbar 24 timmar i sträck på Finlands sjukhusjourer trots att forskning visar att det sker fler vårdfel och feldiagnoser under långa nattskift. I värsta fall kan läkarens trötthet påminna om ett allvarligt berusningstillstånd. Den ingrodda jourtraditionen är ändå svår att bryta.