Hoppa till huvudinnehåll

blindtarm

 • Forskning: Att låta operera blindtarmen tidigt i livet kan minska risken att insjukna i Parkinsons sjukdom

  31.10.2018 Hälsa

  Blindtarmen verkar ha en koppling till sjukdomsrisken.

  Parkinsons sjukdom är en kronisk neurologisk sjukdom som cirka 14 000 finländare har. Hur sjukdomen uppstår är oklart, men en svensk-amerikansk forskargrupp har nu med hjälp av stora mängder data kunnat styrka bevisen för att blindtarmen har en viktig roll i utvecklandet av sjukdomen.

 • Ny forskning visar att antibiotika kan räcka till vid inflammerad blindtarm - och att 2 500 operationer årligen kunde undvikas

  26.09.2018 Åboland

  Patienterna följdes upp under fem års tid.

  Antibiotika har visat sig vara en säker och effektiv behandlingsmetod vid blindtarmsinflammation också på lång sikt, visar en utredning på patienter.

 • Lotta har varit ärlig med barnen om sin cancer

  02.05.2017 Hälsa

  Läkarna är fåordiga, Lotta har kollat mycket själv.

  -Vi berättade nästan genast till barnen att jag har cancer. Vi tyckte det var bättre att de fick höra det direkt av oss än på omvägar av andra, säger trebarnsmamman Lotta Andström.

 • Ulla-Marja Urho: HNS får inte mera pengar – punkt

  13.10.2016 Huvudstadsregionen

  Akutoperationer borde till Lojo och Hyvinge?

  Resurserna räcker, det är processerna som måste ses över, säger Ulla-Marja Urho (Saml) styrelseordförande för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Att en 17-åring fick vänta i 17 timmar på blindtarmsoperation blev startskottet för en diskussion om akutoperationer.

 • Carolus väntade 17 timmar på blindtarmsoperation - Helsingforspolitiker upprörda

  13.10.2016 Huvudstadsregionen

  Ta in hyrläkare, föreslår Gunvor Brettschneider (SFP).

  Helsingforspolitiker är upprörda över fallet med 17-åriga Carolus som tvingades vänta på blindtarmsoperation i 17 timmar vid Mejlans sjukhus, trots att blindtarmsoperationer enligt sjukhusets princip borde utföras inom åtta timmar. Fler operationssalar och hyrläkare är några av åtgärderna som föreslås.

 • HUCS ledning beklagar de långa operationsköerna

  12.10.2016 Inrikes

  17 timmars väntan känns illa, säger ledande överläkaren.

  Ledningen för HUCS sjukvårdsområde beklagar fallet med 17-åringen som fick vänta i över ett halvt dygn på en akutoperation. Enligt ledande överläkaren kan det bli aktuellt att börja skicka fler akutpatienter till andra sjukhus med kortare köer.

 • Carolus väntade 17 timmar på akutoperation

  11.10.2016 Inrikes

  Läkare om läget på Mejlans jour: "Kronisk resursbrist".

  17-åriga Carolus Frilander tvingades vänta över 17 timmar på sin blindtarmsoperation på Mejlans sjukhus. Enligt sjukhusets regler borde man ha opererat inom åtta timmar men det gick inte eftersom så många andra behövde omedelbar operation. Kön till jouroperationerna vid Mejlans sjukhus stockas hela tiden, och komplikationerna kan bli livshotande för patienter som tvingas vänta.

 • När har man rätt till ambulanstransport?

  03.03.2016 Samhälle

  En inflammerad blindtarm var inte tillräckligt.

  En tipsare gör oss uppmärksamma på en artikel i Vasabladet. Där berättar en Kasköbo om hur hon blev utan ambulansskjuts, trots en svårt inflammerad blindtarm.

 • Medicin kan ersätta kniven

  17.06.2015 Åboland

  Upp till 3 000 blindtarmsoperationer kan lämnas bort per år.

  I Finland kunde 3 000 patienter årligen lämnas utan blindtarmsoperation. Antibiotika skulle spara pengar, minska vårddygn, smärta och komplikationer.

 • Vad syns i blindtarmen?

  07.01.2014 Hälsa

  Läkarna var först som frågetecken och undrade varför patienten hade svalt en nyckelkedja, men när de fick veta vad han sysslade med på fritiden kom de snart på svaret.

 • Blindtarmsinflammation (appendicit)

  20.11.2013 Hälsa

  Känner du igen symptomen på blindtarmsinflammation?

  Känner du igen symptomen på blindtarmsinflammation, om du eller ditt barn får ont i magen?

 • TS: Antalet blindtarmsoperationer kan minska betydligt

  20.10.2012 Inrikes

  Antalet blindtarmsoperationer kan minska betydligt i framtiden om en pågående studie påvisar att blindtarmsinflammationer kan behandlas med antibiotika. Det rapporterar tidningen Turun Sanomat.