Hoppa till huvudinnehåll

tal (prat)

 • Vem vill du att blir lyssnarnas sommarpratare 2019? Nu kan du rösta!

  11.05.2019 Vega

  Lyssna på ljudklippen och välj din favorit.

  Här kan du lyssna på bidragen och bestämma vem som är din favorit. Sista dagen att rösta på lyssnarnas sommarpratare är den 16 maj.

 • Avhandling: Prat stör mest i öppna kontorslandskap

  04.06.2017 Inrikes

  Slutsats: Det borde finnas också helt tysta arbetsutrymmen.

  Ljuden i öppna kontorslandskap stör dem som försöker arbeta där. Värst är det när man kan urskilja vad andra pratar om, slås det fast i en doktorsavhandling vid Åbo universitet.

 • De har varit knäpptysta i fullmäktige under hela året

  30.12.2015 Huvudstadsregionen

  Två ledamöter utmärker som särskilt tystlåtna.

  Fatbardhe Hetemaj (Saml) och Hennariikka Andersson (Saml) har inte sagt ett ord i Helsingforsfullmäktige under det gångna året trots att de har närvarat på nästan alla möten.

 • Domedagstal och andra visa ord som vi aldrig fick höra

  16.09.2015 X3M

  Kända tal som aldrig blev lästa till publiken.

  Vad skulle president Richard Nixon ha sagt om månlandningen skulle ha misslyckats? Eller drottning Elisabeth om tredje världskriget? Vi letade upp talen som ingen fick höra.

 • Tapto i Kronoby

  10.08.2015 Kultur och nöje

  Peter Lüttges Tour har nått sin slutdestination.

  Den här sista vistelsen på min Tour de Svenskfinland är präglad av prat, prat, prat. Vi pratar faktiskt till klockan 2 på morgonen. Emellanåt gör vi andra viktiga sysslor. Som flagghalningen klockan 21. Prick.

 • Oscarsgalans bästa tacktal

  20.02.2015 X3M

  Det är direktsändning, miljontals tittar och vad som helst kan hända. Det är förståeligt att vinnarna känner sig nervösa då det är dags att leverera sitt tacktal.

 • Mindre tal och mera data i luren

  03.10.2014 Inrikes

  Tiden vi talar i mobiltelefoner minskar nu för första gången. Istället har sociala medier och meddelandetjänster tagit över. Trenden väntas öka då mobila bredband blir allt vanligare och snabbare.

 • Vitval härmade människoprat

  23.10.2012 Utrikes

  Forskare vid National Marine Mammal Foundation i San Diego i USA som undersökt en vitval, fann till sin häpnad att dess läten påminde om människoprat. Lätena var flera oktaver lägre än valars vanliga läten. Lyssna på ljudklipp!