Hoppa till huvudinnehåll

utbyteselever

 • Att åka som utbyteselev lockar men vad ska man tänka på innan man tar beslutet?

  31.08.2019 Kultur och nöje

  Anni Siltanen på AFS har själv erfarenhet och hjälper gärna.

  Det kostar en nätt summa men ger en bra språkkunskap, en god självkänsla, en massa nya vänner och man lär känna en annan kultur. Att åka som utbytesstuderande under andra året i gymnasiet lockar många unga.

 • "Jag hoppas att jag snart känner mig som en av de lokala" - Ellen Höglund åkte som utbyteselev till Costa Rica

  31.08.2019 Kultur och nöje

  Hon är en av fyra utbyteselever i en skola med tusen elever.

  Hon ville lära sig spanska men Spanien lockade inte, det var för nära. Att lära sig ett nytt språk är den vanligaste orsaken för att ta ett mellanår från gymnasiet och åka utomlands.

 • Stort internationellt intresse för Villa Elba i Karleby

  07.08.2017 Österbotten

  I synnerhet östeuropéer besöker ungdomscentret.

  Villa Elba är det enda ungdomscentret i landet som har fått kvalitetsstämpeln Quality label for European Youth Center av Europeiska rådet. Nu har intresset ökat enormt.

 • Sökes: Värdfamiljer för utbyteselever

  08.07.2015 Åboland

  Ännu saknar 30 utbyteselever någonstans att bo.

  I höst anländer 155 utbyteselever till Finland. Av dem saknar 30 personer ännu någonstans att bo.

 • Seminarieskolan i Ekenäs fick besök från Åland

  06.05.2015 Västnyland

  Elever från Kökar i årskurs sex besöker Raseborg.

  Klass 6c i Seminarieskolan i Ekenäs är den första skolan som träffar en annan skola i Svenskfinland inom Skolkontakt, ett projekt som ska stärka den finlandssvenska identiteten bland elever. I dag fick Seminarieskolan besök av en klass från Kökar.

 • Utbytesåret gav minnen för livet

  07.03.2015 Familj

  Man mognar som människa, blir ateist eller får en ny syn på världen. Erfarenheterna och intrycken bland dem som varit utbyteselever är många. Familjeliv efterlyste erfarenheter av tidigare utbyteselever. Här några berättelser.

 • Sanya Schubak: Utbytesåret förde mig närmare min egen familj

  27.12.2014 Familj

  När man har varit borta från sin familj ett helt år, förstår man att uppskatta den på ett helt annat sätt, säger Sanya Schubak som var utbyteselev i Uruguay.

 • Inte riktigt som i ”High School Musical”

  10.11.2014 Nyhetsskolan

  17 elever från Kronoby gymnasium och Karleby svenska gymnasium åkte på en projektresa till USA i början av oktober. Där fick de bland annat pröva på hur det är att gå i en riktig ”High School” med jämnåriga elever. En nyttig erfarenhet rikare – för skolsystemet och mönstren är inte riktigt likadana som i Finland.

 • Utbyteselev i USA

  10.11.2014 Nyhetsskolan

  I Kronoby Gymnasium har man möjlighet att åka på olika projektresor som ordnas tillsammans med Team Nord och Kvarnen. Denna höst var det första gången som man ordnade en resa till USA. Vår USA-resa hade tre destinationer: Seattle, La Conner och New York.

 • Korsholmsstuderande vill testa utlandet

  07.11.2014 Österbotten

  Det saknas detaljerad kunskap om finlandssvenskarnas flyttningsrörelser till utlandet och hem igen. Det säger professor Fjalar Finnäs vid Åbo akademi i Vasa. Vid Korsholms gymnasium tvekar man inte. Där vill man ut i världen och pröva vingarna.

 • De unga får mycket ut av Erasmus

  22.09.2014 Inrikes

  EU:s utbytesprogram Erasmus ger studerande betydligt bättre möjligheter att få jobb jämfört med andra, visar en undersökning som EU-kommissionen gjort. Det är också vanligt att Erasmusstudenter hittar sitt livs kärlek under utbytestiden.

 • Från italiensk värme till finsk kyla

  25.05.2014 Nyhetsskolan

  – Jag kom inte till Finland för att lära mig språket, jag ville bara ha förändring och träffa nya människor, säger italienska Massimiliano Pili som är utbytesstuderande i Brändö gymnasium i Helsingfors.

 • Utbytesstudent blev kär i Finland

  28.04.2014 Nyhetsskolan

  Världen globaliseras och ännu flera ungdomar åker utomlands som utbytesstudenter. Det finns möjlighet att tillbringa ett år i Sydafrika, Indien, Argentina eller Brasilien. Ruth Zickermann, 16, valde Finland.

 • Spanjorer besöker Lovisa högstadium

  28.03.2014 Östnyland

  Hushållslära är roligt och gymnastiktimmarna ser annorlunda ut, säger spanjorer som är på besök i Lovisa.

 • Världen är full av möjligheter

  28.11.2013 Nyhetsskolan

  Många har säkert någon gång tänkt på att åka som utbyteselev. Men det stannar ofta på tankenivån, eftersom det är så dyrt. Är det värt att betala omkring 13 000 € för nya erfarenheter, bättre språk- och kulturkunskaper och nya vänner?

 • Utbyteselev Mia Wei på besök från Taipei

  26.11.2013 Nyhetsskolan

  I år har Närpes Gymnasium fått en glad och social utbyteselev från Taipei, Taiwans huvudstad. Denna tjej heter Mia Wei och är 17 år. Närpes är ett litet ställe, men det är vackert, påstår Wei.

 • En ”riktig finne” i Karis

  07.11.2013 Nyhetsskolan

  När Seraphina Meyer, 16 år, landade i Finland den fjärde augusti hade hon lämnat sitt hem ca 70 km väster om Frankfurt am Mein för ett år fullspäckat av nya erfarenheter. Tre månader senare delar hon med sig av sina tankar om utbytesår och hur ett litet nordligt land som Finland kunde locka till sig en ung tyska från Europas hjärta.

 • En smak av det stora okända

  06.11.2013 Nyhetsskolan

  Vem har sagt att man själv måste åka utomlands för att få ut något av ett utbytesår?

 • Nick bytte Florida mot Borgå

  04.05.2013 Nyhetsskolan

  Nick Doolin är utbyteselev i Borgå Gymnasium. Han har trivts bra i vårt land, man visst tycker han att det skiljer sig från Florida!

 • "En resa till Juilliard är varje musikstuderandes dröm"

  03.03.2013 Inrikes

  14 finländska musikstuderande från Sibelius-Akademin åker i slutet av mars iväg på sin livs resa - till anrika Juilliard School of Music i New York. De har utvalts till ett samarbete kring modern musik där både finländska och amerikanska studerande deltar. En drömresa, säger de två studerande vi har talat med.