Hoppa till huvudinnehåll

försvarsarbete

 • LM: Försvarsminister Jussi Niinistö vill spara genom att stänga armén för kvinnor

  18.05.2018 Inrikes

  "Utan kvinnliga frivilliga sparar försvaret fyra miljoner."

  Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) föreslår att försvaret slopar möjligheten för kvinnor att göra frivillig värnplikt, åtminstone för ett år. På det viset vill han minska försvarskostnaderna, rapporterar tidningsgruppen Lännen Media.

 • Ny lag ska möjliggöra militärt bistånd

  17.11.2015 Inrikes

  Lagförslaget ges till riksdagen redan i början av året.

  Riksdagen får i början av nästa år ett lagförslag som gör det möjligt att bistå Frankrike militärt inom ramen för EU:s säkerhetsgarantier. Tillsvidare kan Finland bistå genom polis och underrättelsesamarbete.

 • Ryskt bombplan flög mot Sverige

  21.05.2015 Utrikes

  Svenska försvaret identifierade planen söder om Öland.

  Svenska flygvapnet skickade upp två Jas Gripen-plan för att identifiera ryska bombplan ovanför Östersjön på torsdagsförmiddagen. Tu-22-bombplanen flög i internationellt luftrum över Finska Viken och vände vid Ölands södra udde.

 • Kvinnor i uniform intar Sandhamn

  25.04.2015 Huvudstadsregionen

  I kristider ska alla kunna hjälpa.

  I en krissituation ska alla veta hur de överlever. Därför deltar 350 kvinnor i en frivillig beredskapsövning i Sandhamn.

 • "Ryssarna svarar på en oklok provokation"

  12.04.2015 Inrikes

  Rysslands uttalande inte överraskande, säger Markku Kivinen.

  Det ryska utrikesministeriets uttalande om att Finlands och Sveriges närmande till Nato är "särskilt bekymrande" är inte överraskande. Det säger Markku Kivinen, som leder Alexandersinstitutet. Läs också Närmande till Nato oroar Ryssland och Stubb: Klokast att hålla huvudet kallt

 • Stubb föreslår Natoutredning av expertgrupp

  11.04.2015 Inrikes

  Statsministern: Oberoende expertgrupp kunde göra utredning.

  Statsminister Alexander Stubb föreslår att man utser en grupp oberoende experter för att göra en Natoutredning. "De visas grupp" borde enligt Stubb ha både utrikes- och säkerhetspolitiskt och försvarspolitiskt specialkunnande.

 • Natos Stoltenberg: Bra med utvidgat samarbete

  04.03.2015 Inrikes

  Försvarsalliansen Natos generalsekreterare, norrmannen Jens Stoltenberg vill fortsättningsvis ha en politisk dialog och ett utvidgat samarbete med Finland i praktiska frågor. Men en eventuell medlemsansökan är helt en intern finländsk fråga.

 • Försvarsrapport: Finland och Sverige skapar het linje

  17.02.2015 Inrikes

  Försvarsminister Carl Haglund (SFP) betecknar utredningen om försvarssamarbete mellan Finland och Sverige som mycket ambitiös och konkret. Rapporten innefattar bland annat idén om att skapa en skyddad informationsförbindelse mellan Finland och Sverige.

 • "Finland bättre än Sverige på att diskutera Nato"

  19.11.2014 Inrikes

  Det har sagts att om Sverige går med i Nato, gör Finland det också och vice versa. Nu verkar det inte bli aktuellt för Sverige under följande fyraårsperiod, det har Sveriges regering uttryckt tydligt och klart. Vad Sverige gör, borde ändå inte ha betydelse för Finland, som borde fatta sitt beslut själv, säger Sveriges försvarsattaché Bo Stennabb.

 • Han förvarar stridsutrustningen hemma

  10.04.2014 Huvudstadsregionen

  - Jag har allt utom stormgeväret hemma i garderoben, säger Edward Ingman som ger mellan tio och tjugo dagar av sitt år till frivilligt försvarsbete. Uniformsrocken hänger bland de andra jackorna i hallen. Han tillhör den växande skaran med ett intresse för reservistverksamhet i huvudstadsregionen

 • EU förstärker försvarssamarbete

  20.12.2013 Utrikes

  EU-ländernas ledare beslöt igår kväll att stärka den gemensamma försvars- och säkerhetspolitiken. Det handlar om gemensamma vapenanskaffningar, delad försvarsmateriel och kapacitet.

 • Patria-rättegången avslutas i Slovenien

  03.06.2013 Utrikes

  I Slovenien avslutas den så kallade Patria-rättegången i dag. Bland annat Sloveniens förre premiärminister Janez Janša åtalas för att ha tagit emot mutor.

 • Skyddskåren som förbjöds

  24.05.2013 Samhälle

  Skyddskåren i Finland föddes ur det kaos som rådde under tiden före självständigheten.

 • Kaitseliit, esternas skötebarn

  24.05.2013 Samhälle

  I Estland är hemvärnsorganisationen Kaitseliit en stor och aktiv del av samhället.

 • Frivilligt försvar pop i norra Europa

  23.05.2013 Samhälle

  Inom försvaret talar man ofta om försvarsvilja. Då avser man befolkningens lust att försvara sitt land med vapen vid ett eventuellt angrepp. I många av våra grannländer har man särskilda organisationer för civila som vill delta i militärt försvar, såkallade hemvärnsorganisationer.

 • Haglund förnekar förslag om försvarsallians

  17.01.2013 Inrikes

  Försvarsminister Carl Haglund nekar till att ha föreslagit en försvarsallians mellan Sverige och Finland. Haglund påpekade i Yles morgon-tv att han välkomnar debatten om samarbete på försvarsområdet, men att varken han eller någon annan har föreslagit en allians.

 • NR utreder behovet av gränsombudsman

  25.10.2012 Inrikes

  Nordiska rådet tar på sin session ställning till om rådet ska inrätta en gränshindersombudsman. Ombudsmannen skulle bli en direkt länk för medborgarna att vända sig till till exempel i pensionsfrågor. De största nordiska gränshindren har att göra med det sociala och med näringslivet.

 • Jägarrörelsen

  24.10.2007 Arkivet

  Vad var egentligen Jägarrörelsen och vilka var det som anslöt sig till den? Och varför sökte man sig till den Preussiska militären?