Hoppa till huvudinnehåll

kärnkraftverk -- olyckor

 • Läkare oroar sig för att ha utsatts för stark strålning vid vård av patienter i Archangelsk - ryska myndigheter: "Det var något han ätit"

  23.08.2019 Utrikes

  Myndigheterna gav inte besked i tid.

  Läkare och övrig sjukvårdspersonal i nordvästra Ryssland är oroade över att de utsattes för hög strålning då de utan skyddskläder vårdade strålningsskadade människor i Archangelsk för ett par veckor sedan.

 • Korsholmaren Natalia Storm var ingenjör i Tjernobyl - "Vi lovade att tiga om alla detaljer kring olyckan i 20 års tid"

  05.08.2019 Utrikes

  Hon varnade dagistant för strålning - fick sparken.

  Natalia Storm i Korsholm arbetade åren 1981–1986 som ingenjör vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Hon bodde med sin man och treåriga dotter i staden Prypjat, bara tre kilometer från kraftverket. För Svenska Yle berättar Storm om de ödesdigra vårdagar som gjorde att hon förlorade sitt hem - och som i år fått ny aktualitet genom tv-serien Chernobyl.

 • Fredsaktivisten och miljökämpen Ulla Klötzer: Jag har suttit fängslad för min övertygelse

  18.07.2019 Vega

  Har demonstrerat ett helt liv - för freden och miljön.

  Med glöd och engagemang sommarpratar hon för miljön och freden. Och mot atomkraft och upprustning. Ett helt liv har hon outtröttligt jobbat på gräsrotsnivå.

 • Hyllade tv-serien Chernobyl återuppväcker intresset för tidernas största kärnkraftsolycka

  06.06.2019 Kultur och nöje

  Serien Chernobyl är estetisk, noggrann - och fruktansvärd.

  Den omtalade serien "Chernobyl" har väckt ett nytt intresse för olyckan, inte minst hos de yngre som inte har egna minnen från våren 1986. Två som har starka minnen och erfarenhet av olyckan är ingenjören Natalia Storm som arbetade på Tjernobyl, och journalisten Susanna Sjöstedt som bott i Kiev och besökt spökstaden Pripjat.

 • Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl blev TV-drama om lögner och förnekelse

  14.05.2019 Kultur och nöje

  I april år 1986 skedde det som alla trodde var omöjligt.

  Det har gått mer än 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Världhistoriens allvarligaste kärnkraftkatastrof har inspirerat amerikanen Craig Mazin till ett TV-drama, där tidsbilden imponerar och där skådespelarna Stellan Skarsgård, Jared Harris och Emily Watson får stråla.

 • Mycket radioaktivt vildsvin sköts i Sverige - 31 år efter Tjernobyl

  05.10.2017 Utrikes

  Vildsvinsstammen har börjat böka i mer radioaktiv jord.

  Vildsvinsstammen har börjat böka i mer radioaktiv jord i Sverige. Radioaktiv strålning på drygt tio gånger över Livsmedelsverkets gränsvärde har uppmätts i ett vildsvin, rapporterar SVT.

 • Före detta Fukushimadirektörer inför rätta

  30.06.2017 Utrikes

  18 500 personer dog till följd av tsunamin i området.

  Tre före detta direktörer vid kraftverket i Fukushima åtalas för försummelse. Kärnkraftsolyckan i Fukushima orsakades av en jordbävning och en tsunami.

 • Få finländare har jodtabletter hemma – de är viktiga vid radioaktivt nedfall

  02.05.2016 Inrikes

  Jod skyddar mot skördkörtelcancer efter kärnkraftsolycka.

  Strålsäkerhetscentralen rekommenderar folk att ha jodtabletter hemma som skydd ifall att en kärnkraftsolycka skulle inträffa med radioaktivt nedfall som följd. Det är ändå få som har skaffat sådana här tabletter.

 • Ögonvittnesskildringar från dem som var med vid reaktor 4 i Tjernobyl

  26.04.2016 Utrikes

  Två dova smällar och svarta bollar i luften.

  Vetenskapsmannen Jevgenij Jakovlev försökte förgäves varna myndigheterna. Mycket information om olyckan begravdes, för allt var så hemligt. Den nya sarkofagen NSF, New Safe Confinement, som ska täcka in olycksreaktorn, beräknas stå klar i slutet av det här året.

 • Babusjka Masja flyttade tillbaka hem

  26.04.2016 Utrikes

  Maria Petrovna trivdes inte som evakuerad.

  Efter Tjernobylolyckan evakuerades 350 000 människor och hundratals byar begravdes. I dag bor det över fem miljoner människor i kontaminerade områden. I den avspärrade zonen får man inte bo permanent, men 157 åldringar har flyttat tillbaka på eget bevåg. Maria Petrovna är en av dem.

 • Lovisas kärnkraftverk lärde sig av Tjernobyl

  26.04.2016 Östnyland

  För Lovisaborna är det egna kärnkraftverket vardag.

  På Hästholmens kärnkraftverk lärde sig personalen mycket av olyckan i Tjernobyl. För Lovisaborna är det egna kärnkraftverket en vardaglig sak.

 • Tjernobylbarnen kom på hälsoläger till Närpes

  26.04.2016 Österbotten

  På flera håll i Europa ordnades rehabiliteringsläger.

  Det blev nästan en folkrörelse att vilja hjälpa de barn som drabbats av sköldkörtelcancer efter katastrofen i Tjernobyl. På flera håll i Finland och i Europa ordnades rehabiliteringsläger för barnen.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  21.04.2016 Arkivet

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Strålningen i Finland efter Tjernobyl

  20.04.2016 Arkivet

  Påverkar strålningen Finlands natur?

  1987, ett år efter olyckan i Tjernobyl, är naturen ännu påverkad av radioaktivt nedfall och strålning.

 • Hur minns du Tjernobyl?

  17.04.2016 Utrikes

  Var var du den 26 april 1986?

  "Det är den första sommaren som vi inte får plocka bär eller svamp" . Så minns Susanna Sjöstedt händelserna för 30 år sen. Nu är hon på väg till Tjernobyl för att rapportera inför årsdagen. Vad minns du, var var du den 26 april 1986? Vi vill höra din minnen - gå in och kommentera!

 • Barriär ska skydda kärnkraftverk mot tsunami i Japan

  01.04.2016 Utrikes

  Barriären är 2,4 kilometer lång och 22 meter hög.

  Japan har färdigställt en 2,4 kilometer lång och 22 meter hög barriär som ska skydda kärnkraftverket Hamaoka från en potentiell tsunami.

 • Eftersnack frågar: Litar du på kärnkraften?

  11.03.2016 Hälsa

  Fem år sedan Fukushima. Ska vi gå vidare eller minnas?

  I dag, den 11 mars, har det gått [link:http://svenska.yle.fi/artikel/2016/03/11/5-ar-sedan-fukushima-japan-sorjer-fortfarande;fem år sedan kärnkraftsolyckan;standard;] i Fukushima. Det ger orsak till reflektioner kring hur vi ska se på kärnkraft som energiproduktionsmodell.

 • Ångläcka i kärnreaktor i Sosnovyj Bor

  18.12.2015 Utrikes

  STUK: Ingen ökad radioaktivitet i luften.

  En ångläcka uppdagades vid en av kärnreaktorerna i Sosnovyj Bor i Ryssland strax före klockan ett finsk tid på fredagen. Ångläckan är åtgärdad och Strålsäkerhetscentralen (Stuk) uppger att den inte medfört någon fara för finländare.

 • Åtta år av Fennovoima

  16.10.2015 Samhälle

  Om energirevolution, hemliga kopplingar och kappvändningar.

  Tre direktörers vision under högkonjunktur för att trygga industrins energibehov ledde till den mest komplicerade och märkliga långdans den finländska energipolitiken någonsin skådat. Och det är inte över ännu.

 • Fyra år sedan förödelsen i Fukushima

  11.03.2015 Utrikes

  Det har gått exakt fyra år sedan en kraftig jordbävning utanför Japans kust utlöste en av vår tids värsta kärnkraftsolyckor. Fortfarande lider många av katastrofen i Fukushima och de närliggande områdena. Hundratusentals japaner har inte kunnat flytta tillbaka till sina hem efter olyckan.

Sidor