Hoppa till huvudinnehåll

krigsbarn

 • Bokrecension: Mia Francks Bombträdgården skildrar en uppväxt i skuggan av kriget

  31.10.2018 Kultur och nöje

  Mia Franck är aktuell med ny bok.

  Krigsbarnet Liselott från Tölö skickas till den småländska landsbygden undan bombningarna. Mia Franck skriver om en barndom mitt under kriget och sprickorna inom familjer, dem som det inte går att prata om.

 • Essä: Jag är barn till ett krigsbarn och vill veta vad det betyder att bära det arvet

  02.04.2018 Kultur och nöje

  Varför skickades jag bort - en fråga att bära ett helt liv.

  Författaren Mia Francks mamma var ett av de ca 70 000 krigsbarn som sändes från Finland till Sverige under vinter- och fortsättningskriget. Vad har förflyttningen betytt för hennes mamma och för henne själv?

 • Ny studie: Psykisk ohälsa kan överföras från mor till dotter

  30.11.2017 Hälsa

  Samband mellan evakuerade krigsbarn och psykisk ohälsa.

  En ny studie visar på samband mellan evakuerade krigsbarn och deras barns psykiska ohälsa.

 • Unicef: 2016 det svåraste året för Syriens barn hittills

  13.03.2017 Utrikes

  Kriget är nu inne på sitt sjätte år.

  År 2016 var det svåraste året för barnen i Syrien hittills, uppger Unicef i en ny rapport. Fler barn än tidigare dog och stympades och antalet barnsoldater ökade.

 • ”Jag trodde det var normalt att barn kastade molotovcocktails”

  19.01.2016 Samhälle

  Nagubon Eamonn Devlin växte upp i blodigt Nordirland.

  När Eamonn Devlin var tolv år gammal gick han ständigt omkring med en tomflaska i fickan för att ha ett vapen att försvara sig med. Han har sett dödade och lemlästade på gatorna i sin hemstad Omagh i Nordirland, en stad full av poliser, brittisk militär och IRA.

 • Röster i exil - fokus på musikaliska flyktingar

  05.11.2015 Kultur och nöje

  Musiker med flyktingbakgrund

  Där det finns konflikter och förtryck finns det flyktingar. En del av dem är musiker och låtskrivare. Här presenterar vi några bekanta artister som själva är flyktingar eller har föräldrar som flydde undan krig och repressiva regimer.

 • Dagens flyktingdebatt irriterar historieforskare

  22.09.2015 Österbotten

  Flyktingströmmar fördubblade Purmos befolkning 1944.

  Dagens flyktingsituation i Österbotten kan inte jämföras med situationen hösten 1944. Det här är bara struntsaker i jämförelse med det som skedde efter kriget i vårt eget land, säger historiedocenten Henry Nygård.

 • ”Sveriges utrikesminister ska inte läxa upp Finland”

  10.09.2015 Debatt

  Finland behöver konstruktiv dialog säger Silja Sjödin.

  När Helsingforsbon Silja Sjödin läste Margot Wallströms uttalande om att Finland borde minnas sin krigstida historia blev hon upprörd. Sveriges utrikesminister ska inte läxa upp Finland, säger hon.

 • Längtan till landet som icke är

  12.04.2015 Kultur och nöje

  Krigsbarnsdramat Fosterlandet visas nu i Helsingfors.

  En femtedel av de finländska barn som sändes till Sverige under krigsåren återvände aldrig. Vad innebar det för dem, deras föräldrar, deras egna barn? Efter urpremiären i Göteborg har Lucas Svenssons familjekrönika Fosterlandet nu nått Helsingfors.

 • Från krigsbarnstrauma till stort teaternamn

  02.04.2015 Utrikes

  Anna Takanen Finlandsaktuell med pjäsen Fosterlandet.

  Hon är barn till ett finländskt krigsbarn och blev själv retad för sitt finska ursprung i Sverige. I dag är Anna Takanen ett stort namn inom den svenska teatervärlden och Finlandsaktuell med pjäsen Fosterlandet.

 • Krigets barn synliggör vardagen

  25.03.2015 Kultur och nöje

  Krigets barn synliggör krigets vardag ur barnperspektiv.

  Den 13 mars hade det gått 75 år sedan vinterkrigets slut. I boken ”Krigets barn” synliggör man krigets vardag så som barnen upplevde den.

 • Tyskbarn och andra barn

  02.02.2015 Åboland

  Finländska barn till tyska soldater söker sina rötter.

  Erika Holmbom är ett så kallat tyskbarn. Hon föddes 1944 som dotter till en tysk soldat och finsk mamma. I dag hjälper hon andra med liknande bakgrund att hitta sina rötter.

 • Finlandssvenska krigsbarn klarade sig bättre

  02.02.2015 Österbotten

  De barn som sändes till Sverige undan kriget hade alla olika öden. Men de barn som kunde svenska hade trumf på hand i jämförelse med de barn som inte kunde språket. Berit Lindholm och Bo Nyström är glada och tacksamma över sina vistelser och har fortsatt kontakt med sina svenska familjemedlemmar.

 • Okänd soldat - kända krig

  05.12.2014 Kultur och nöje

  År 2000 lades grunden för tv-traditionen att självständighetsfirandet till ära visa "Okänd Soldat". Klassikern som präglat generationer av åskådare och filmskapare. Och snart sextio år efter Edvin Laines skildring visar krigsfilmsgenren inga tecken på utmattning. Tvärtom.

 • Du får aldrig nämna din pappa

  26.11.2014 Titta och lyssna

  Det är fortfarande tabu att tala om de över 80 000 män som stupade i krigen. Till och med på de stupades dag tenderar festtalen att handla om veteraner, krigsinvalider och möjligen lottor, men mera sällan om dem som faktiskt satte livet till, och nästan aldrig om de familjer de lämnade efter sig.

 • Breven och de undantryckta tårarna

  17.04.2014 Titta och lyssna

  När Caj Grundström från Sibbo var sex veckor gammal stupade hans far, Holger Grundström, under en nattlig strid på Karelska näset. Nu flera år senare har han äntligen läst sina föräldrars brevväxling och tillåter sig själv att gråta

 • Kriget kastar långa skuggor

  30.10.2012 Kultur och nöje

  Under andra världskriget skickades drygt 70 000 finländska barn till Sverige som krigsbarn. Irja Kerttula hette ett av dessa barn som tillsammans med två av sina syskon reste från det krigshärjade Kemi till tryggheten i svenska Hofors.

 • Teija Sopanen gillar tv

  04.10.2011 Arkivet

  Hon fungerade som tv-hallåa från tv-starten 1957 till 1974.

  Teija Sopanen kan sägas vara den finska televisionens första och mest kända ansikte. Hon fungerade som tv-hallåa från tv-starten 1957 till 1974.

 • Om de stumma krigsbarnen

  03.06.2011 Arkivet

  Matti och Pekka skickades till Sverige.

  Under vinterkriget och fortsättningskriget skickades 80 000 barn västerut för att komma ifrån krigets vedermödor i Finland. Bröderna Matti och Pekka skickades till Sverige. De kom aldrig tillbaka till Finland, utan fick nya liv som Mats och Per i Eskilstuna.

 • Leo Rosenberg - ett liv

  04.02.2010 Arkivet

  Leo Rosenberg

  Leo Rosenbergs liv rymmer så mycket att det skulle räcka för många liv. Han har varit krigsbarn, asfaltskonstnär, spadist och trumpetist. Han har bott på många ställen men inte haft många hem.

Sidor