Hoppa till huvudinnehåll

mjölkboskap

 • Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  26.04.2017 Utrikes

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

 • Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

  13.04.2017 Västnyland

  Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

  Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

 • Östnyländska mjölkbönder har allt svårare att få avbytare

  09.03.2017 Östnyland

  Svårast är det att få avbytare vid akuta sjukdomsfall.

  Svårast är det för mjölkbönder att få avbytare vid akuta sjukdomsfall. Marcus och Heidi Petas från Mörskom berättar om flera problematiska situationer.

 • Mjölkproducent upprörd över förslag på ny veterinärvård

  18.01.2016 Västnyland

  Hundägare försiktigt positiva till mera privat vård.

  Veterinärvården i Västnyland är bra, rör den inte. Det säger mjölkproducenten Nina Mannström i Karis. Kommunerna ska nu ta ställning till om veterinärvården delvis eller helt ska konkurrensutsättas.

 • Djurskyddslagen vill ge kon möjlighet att röra sig fritt – båsladugården på väg ut

  26.10.2015 Samhälle

  Hälften av mjölkgårdarna kan tvingas bygga om.

  Båsladugårdens tid börjar vara förbi. Det är budet från styrgruppen som jobbar med djurskyddslagen. Hälften av mjölkkorna i Finland finns i båsladugårdar, så förslaget är långt ifrån oproblematiskt.

 • Allt kärvare för västnyländska mjölkproducenter

  10.08.2015 Västnyland

  Låga priser knäcker Johan Wasström.

  Det knallar och går, men ekonomin är dålig. Så ser livet ut för mjökproducenten Johan Wasström i Svartå. Och det kommer att bli ännu värre om mjölkpriserna inte stiger.

 • Kalven Maija föddes mitt i mjölkkrisen

  29.01.2015 Västnyland

  Lägre mjölkpriser innebär stora utmaningar för mjölkbönder.

  I Johan Wasströms ladugård i Svartå i Raseborg fanns det tidigt på morgonen den 29 januari 131 kor. Ko nummer 132 föddes när vår reporter var på plats. Från och med början av februari får Wasström mindre betalt för mjölken och det innebär stora utmaningar.

 • Tuff vinter för mjölkproducenter

  22.01.2015 Åboland

  Hösten och vintern har varit tuff för mjölkproducenterna i Finland. Yle Åboland hälsade på hos Anette och Sverker Blomberg som har en mjölkgård i Nagu.

 • Crista tror på lantbrukets framtid

  15.01.2015 Östnyland

  Crista Hällfors har alltid haft som dröm att ta över gården i Lappträsk efter sin mamma Henrika Husberg. Vid årsskiftet gick drömmen i uppfyllelse. Se video!

 • "Vi visste riskerna med gårdsmjölk"

  11.04.2014 Inrikes

  Ägarna till gården Uljaan tilamaito i Askola i Östnyland kände till riskerna med så kallad gårdsmjölk eller opastöriserad mjölk. Epidemimisstankarna kom ändå som en överraskning, säger Ari Ollinsalo. Se videoklipp!

 • Ytterligare fall av tarminflammation i Östra Nyland

  10.04.2014 Östnyland

  Ytterligare två personer i Borgåregionen har konstaterat ha tarminflammation orsakad av Yersinia pseudotuberculosis-bakterier. Dessutom pågår undersökningar av misstänkta fall.

 • Kossornas jul

  23.12.2013 Östnyland

  Hur firas julen på en gård med mjölkkor? Vi åkte till Embom i Lovisa och hälsade på de söta kalvarna och de fina ”kuddorna” och önskade dem god jul. Se videon från ladugården.

 • Kuralakor till slakt

  26.03.2013 Åboland

  Boskapen på Kurala bybacke i Åbo lämnar gården under den här veckan.

 • Mest kor i Pedersöre

  13.02.2013 Österbotten

  Det finns 25 000 nötdjur i Jakobstadsregionen. Flest kor per kvadratkilometer finns i Esse i Pedersöre och Nedervetil i Kronoby. Utvecklingsbolaget Concordia har räknat korna som en del av en ny strategiplan för regionen.

 • Framtidstro på Westergård i Andtböle

  31.10.2012 Åboland

  En splitterny ladugård med modern mjölkningsrobot och planer på att skaffa fler kor till gården.