Hoppa till huvudinnehåll

Aktuella program i Yle Vega

Fusionen mellan Vasa och Korsholm

I Korsholm går åsikterna om fusion med Vasa allt mer isär. Hör korsholmspolitikerna Carola Lithén och Stig Beijar (båda SFP) - och du kan också delta i diskussionen - ring in på 0600-11 12 13 under dagssändningen.
Onsdag 24.1 kl. 12.03 och 22.45

Fokus på röster som vägrar vara tysta

Den unga palestinska musikern Rasha Nahas förväntas ibland ha en åsikt om vad det är att vara palestinier och ung kvinna. Yasmin Hamdan är arabindiens stjärna och hon för fram det sensuella ur sin tradition, gör den sin egen.
Onsdag 24.1 kl. 21.03

Madame Butterfly – hjärtknipande tragik med fantastisk musik

I den tragiska historien om geishan Cio-Cio-San samlar Giacomo Puccini sina vackraste toner. I Operaguiden blir det också snack om musikens betydelse i operan. Produktion: Sveriges Radio. (Repris)
Onsdag 24.1 kl. 23.20

Efter Nio radio med Anders Helenius

Motion är oftast något som inte ryms med i ståuppkomikern och manusfröfattarens vardagspussel. Under en vecka utmanar Anders sig själv, kommer han upp till en timme vardagsmotion om dagen. Mikaela Wiik på Folkhälsan coachar.
Torsdag 25.1 kl. 23.20

Nyligen publicerat - Titta och lyssna

 • Lerin och de människor han är nyfiken på

  Konstnären Lars Lerin funderar kring föräldraskap.

  Konstnären Lars Lerin ger sig ut för att leta vänner och träffa kreativa människor han är nyfiken på. I andra säsongen av Vänligen Lars Lerin har Lars och maken Junior har precis blivit föräldrar.

 • Pepe Willberg: ”Pojkarna spelade och flickorna skrek”

  Pepe Willberg berättar om sin långa musikkarriär.

  Den finska artistlegenden Pepe Willberg var med när Beatles ”Twist and shout” kom till Finland på 60-talet. Han berättar hur det förändrade hela musikscenen på en gång. Själv uppträder han nu i programserien Ensam på scenen.

 • Det du inte ser, det du kanske inte kan uppfatta

  Dokumentär om medvetande via kvantfysik.

  Var går gränsen för medvetandet och är vi kopplade på sätt som vi aldrig visste? Hur långt når medvetandet? Dokumentären When you look away undersöker ämnet medvetande via metafysik i nära samarbete med forskare vid Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns universitet.

 • Svårt mobbade Hjalmar Söderberg - en gubbe redan runt trettio, som tilltalar tonåringar än i dag

  Hjalmar Söderberg talar fortfarande till unga.

  Varför läser tonåringar än idag Hjalmar Söderbergs över hundra år gamla böcker? För att han själv var en tonåring i själen. För att han var vilsen i sig själv och världen, men samtidigt hade en överlägsen attityd mot omgivningen. Mi Wegelius har träffat Jesper Högström som kommit ut med en ny Söderbergbiografi med nya perspektiv.

 • Anders Helenius kombinerar nytta med nöje i jakt på vardagsmotion

  Anders Helenius utmanas i att vardagsmotionera en h per dag.

  Ståuppkomikern och manusförfattaren Anders Helenius lever ett ganska orutinerat liv, dels som frilansande komiker i Helsingfors och dels som pappa i en fyrabarnsfamilj hemma i Pargas. Motion är något som sällan ryms med i hans vardagspussel.

 • När en bruten nacke inte tillåts vara ett hinder

  Dokumentär om Claes Hulting i Yle Fem och Arenan.

  Den svenska läkaren Claes Hulting krossade sin sjätte halskota när han dök ner i vattnet år 1984. Han blev förlamad från bröstet och ner. Olyckan blev starten på en ny karriär och i dokumentären Afrika med bruten nacke får vi följa honom när han vill sprida vården för ryggmärgsskadade till Afrika.

 • Traditionellt jordbruk och hantverk, inga genvägar

  Välkommen till 18:s säsongen av En tvättäkta lantis.

  Välkommen till den 18:e säsongen av En tvättäkta lantis med Frank och hans aldrig sinande ström av både stora och små projekt. När säsongen startar har snön lagt sig över Kastaniegården och knistrar vit i solskenet.

 • Moa Lignell: ”Hela den tiden är en blackout för mig”

  Moa Lignell var bara 16 år gammal när hon blev kändis.

  Som 16-åring tog hon Sverige med storm med sin egen låt ”When I held ya” i Idol. Sedan dess har Moa Lignell gett ut två album, skrivit musik och turnérat med Melissa Horn. Mitt i allt detta förlorade hon sin pappa. Nu uppträder hon i programserien Ensam på scenen.

 • Amatörtandläkare, clown, lärare, vän och pappa för HIV-smittade barn

  Dokumentär om Rocky Braat på Yle Fem och Arenan.

  Amerikanska Rocky Braat drömde om att bli en framgångsrik grafisk designer när han en sommar mer eller mindre av en slump åkte till Indien. Han stannade kvar för att hjälpa HIV-smittade barn, kanska på grund av sin egna barndom. Dokumentären Bloodbrother berättar hans historia.

 • Vackra ägg ledde till det största naturskyddsbrottet i Finland - här är historien om "äggmannen" från Närpes

  Spåret ledde från Storbritannien till Närpes.

  Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Många av dem fridlysta. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia och en internationell liga av äggsamlare uppdagas.

 • Ett nikotinfritt liv svår utmaning för Tom Nylund

  Tom Nylund levde utan snus och nikotin i en vecka.

  Programledaren och äventyraren Tom Nylund har kastat sig ner för stup och utmanat sig på våta och kalla ställen. Att lämna bort nikotinprodukter hör till de svårare utmaningarna han utsatt sig för.