Hoppa till huvudinnehåll

Jansson på äventyr

Resor och upplevelser är vad Sophia Jansson, brorsdotter till Tove Jansson, berättar om i sitt sommarprat. Berättelserna om äventyren i Lappland och Spanien genomsyras av kärlek till familjen, speciellt till pappa Lasse.

Mika Kosunen: Arkivet presenterar!

Radio Vega-chefen berättar om Tove Janssons verk i Radioteaterarkivet och gången han bestämde sig för att läsa in Trollkarlens hatt på c-kassett.

Nyligen publicerat - Tove100

 • Total höst i Mumindalen

  Det är höst, väldigt mycket höst på Grands scen, då Östra Nylands teater tar sig an Tove Janssons sista muminbok ”Sent i november”. Urpremiär är det i Borgå om en vecka.

 • Exceptionella siffror för Tove Jansson-utställning

  Tove Jansson-utställningen som avslutas på söndagen är den tredje populäraste i Ateneums historia. Enligt Ateneums tillfälliga museichef Timo Huusko är framgången ett tecken på att muséet fyller en viktig funktion i samhället.

 • Jansson på äventyr

  Resor och upplevelser är vad Sophia Jansson, brorsdotter till Tove Jansson, berättar om i sitt sommarprat. Berättelserna om äventyren i Lappland och Spanien genomsyras av kärlek till familjen, speciellt till pappa Lasse.

 • Airas: Tove var fånge i Mumindalen

  I den pinfärska Yle-dokumentären Fånge i Mumindalen porträtterar Charlotte Airas en Tove Jansson som brann för bildkonsten. Genom hennes målningar får vi se en ny sida av konstnären.

 • Hur väl kan du din Tove?

  Testa dina kunskaper om Tove Jansson.

  Vad kännetecknar Filifjonkan? Vilket yrke hade Toves morfar och var har Tove studerat? Testa dina kunskaper om författaren och konstnären Tove Jansson som hade fyllt 100 i år.

 • Samtal med Per Olov Jansson – Toves bror

  Under sommaren har Kulturtimmen sänt ett samtal mellan redaktör Mi Wegelius och Tove Janssons bror, Per Olov Jansson, i fem olika delar. Här kan du via Yle Arenan höra alla de fem delarna efter varandra.

 • Tove var kritisk och disciplinerad

  Tove Jansson var en disciplinerad, ärlig och kritiskt person som älskade att dansa, berättar pensionerade reportern Majlis Qvickström som jobbade med Tove på 1980-talet.

 • Hur minns du Tove Jansson?

  Har du berättelser om Tove Jansson som du vill dela med dig av? Hur påverkade personen Tove eller någon av hennes böcker eller målningar dig? Vi vill höra din berättelse!