Hoppa till huvudinnehåll

Hur blev en våldsam viking Nordens mest kända helgon?

Pilgrimsleden Sankt Olofs sjöled invigs i Åbo Domkyrka.

Veckans radiogudstjänst är en Vesper, aftonsång, från Åbo domkyrka. Gudstjänsten är en del av invigningen av Sankt Olofs sjöled, en pilgrimsvandringsled som löper från Åbo ända till Trondheim i Norge.

Suomen Delfins ry grundare Stina Sundholm gav incestoffren en röst: "Delfinerna hjälper varandra och bär upp sin sjuka syster så länge hon behöver"

Engagerade sig på 70-talet då incest inte diskuterades alls.

Stina Sundholm mötte sitt första incestfall som psykoterapeut år 1975. Eftersom det inte fanns kunskaper om incest i Finland skaffade hon dem i England. Senare grundade hon Suomen Delfins ry, en förening för personer som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

Borde myndigheterna övervaka muslimska bönerum? Frågan har aktualiserats efter händelserna i Uleåborg

Utbildningen av imamer kunde blir bättre, medger forskare.

I vissa länder följer staten med olika religiösa rörelser - i Finland gör vi det inte, säger chefen för Migrationsinstitutet Tuomas Martikainen. Det borde vi göra, anser Eva Tawasoli, som är bekymrad över att ingen myndighet övervakar de drygt 100 bönerum för muslimer som finns i Finland. Imamerna har stor makt och ringa utbildning, säger hon.

När änglarna blev skandal – de här fördomsfria kyrkomålningarna från 1970-talet blev den lilla kommunen Toivakkas största sevärdhet

De här färgglada målningarna är helt unika i Finland.

Jesus trumpetbyxor och exceptionella änglar förorsakade en unik konstskandal i Finland. När striden var som häftigast låste kyrkoherden dörrarna, men konstnärens flinka hjälpreda tog sin in i kyrkan över taket och släppte in konstnären för att fullborda sitt arbete.

Vem övervakar religiösa samfund i Finland? Vi har inget att dölja, säger finländsk imam i unik intervju

Religiösa samfund övervakas inte per automatik.

Det finns över 100 bönerum för muslimer i dagens Finland men ingen myndighet, som övervakar dem. Skyddspolisen ingriper bara om samhällsron är hotad. Vi har inget att dölja, säger imamen Abdifatah i Östra centrum i Helsingfors. Efter olika former av hotelser har man låtit installera kameror i bönerummets alla hörn.

Nyligen publicerat - Tro