Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Sanna Rönn

Fler anmälningar om falska läkare har kommit in

Läkare om kolesterol och statiner

Vill jag dö i en hjärtinfarkt inom x antal år? Nej. Vill jag ha en stroke då? Nej tack. Men en medicin som eventuellt minskar risken för något av dessa scenarion i framtiden? Nej tack. Det vill jag inte heller. Hur mycket ska man egentligen oroa sig för förhöjda kolesterolvärden?

Sanna Rönn

Sanna Rönn: Vem ska man tro på?

En läkare säger en sak. Nästa läkare säger en annan sak. När man söker information på internet hittar man en massa saker som talar rakt emot varandra. Och det mesta påstås vara baserat på forskning. Men beslutet är mitt. Ska jag börja ta en medicin eller inte? Vem ska man tro på?

IB-linjen vid Vasa Övningsskolas gymnasium

Flerspråkigt varje skoldag

Engelska, finska och svenska. Den språkliga miljön är vardag för eleverna och lärarna på IB-linjen i Vasa Övningsskolas gymnasium. - Ta vara på möjligheterna som fler språk ger, säger IB-koordinator Jockum von Wright.

Anki Westergård och Rurik Ahlberg med tre av fem barn.

Från ett till fem barn

Anki Westergård i Korsholm utanför Vasa levde ensam tillsammans med sin dotter Maija i många år. Så träffade hon Rurik Ahlberg som har fyra barn och med tiden hittade hon sig själv i en ny familj på sju personer. - Jag brukar skoja med barnen och säga att det är bäst de är snälla - annars kommer jag, den elaka styvmodern, säger Anki och skrattar.

Ulrika Sandell, Mecki Andersson och Beni Edström på After Eight i Jakobstad.

Viktigt att anställa ungdomar

Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

Äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman i Jakobstad

En konstgjord energi

Känner du dig trött? Ta en prilla snus med koffein eller drick en burk energidryck så blir du piggare. Den senaste flugan bland ungdomar tycks vara energisnuset. Harmlöst, säger tillverkaren. Inget för barn och ungdomar, säger äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman.

Anna Jeanne Söderlund

Skolfoton på gott och ont

Det är bilder i olika format, med olika ramar och färg, brunvitt eller svartvitt. Det är klisterbilder, porslinsmuggar, kylskåpsmagneter och kompisbilder. Listan kan göra nästan hur lång som helst när det gäller dagens skolfoton. Och allt kostar.

Kaj Ahlsved

Musik, sport och känslor

Tänk på ett fotbolls- eller ishockeylag. Vilken låt är det som spelas för ditt inre öra? Vissa låtar hör ihop med en viss sport och med vissa känslor. Och det är just det som är meningen med musiken i sportsammanhang säger Kaj Ahlsved som doktorerar i musikvetenskap och forskar just i sambandet mellan musik och sport.

Marita Brandt

Flyktinghjälp i 20 dramatiska år

Det är med stort mod och kanske en gnutta dumdristighet som Marita Brandt och hennes medarbetare i hjälporganisationen Nada har hjälpt flyktingar och andra nödställda till ett bättre liv.

Tomas Höglund i Jakobstad

Tomas Höglund jobbar med skiva

Det var i vintras som han tog hela landet med storm när han deltog i talangtävlingen "The voice of Finland" i Nelonen. Nu har han återgått till ett liv efter Höglund-hypen och det har blivit mer musik för Tomas Höglund efter tävlingen, trots att han inte tog sig till final.

Guy Grannabba i Terjärv

Skrattmåsar irriterar i Terjärv

Att ha skränande måsar runt huset eller sommarstugan kan vara nog så irriterande. Men tänk dig då att det är omkring tiotusen måsar på samma ställe så blir det en helt annan sak.

Camilla Palén tillsammans med döttrarna Sissel och Sandra tittar på bilder av sonen och brodern Hannes som dog endast fem år gammal.

När livet vänder

Det är inte många föräldrar som ens kan tänka tanken att de ska begrava sitt eget barn. Men föräldrar till obotligt sjuka barn tvingas in i den verkligheten.

Skugga av kvinna som visar mittfingret åt man.

När kärleken blir till kris

Hårda ord. Tårar och förtvivlan. Ilska eller till och med hat. Det lyckliga förhållandet har plötsligt förändrats. Vad är det som händer?

Livet i landet Annorlunda

Det är en glädje. Och en rikedom. Det är en skola som bara föräldrarna till specialbarn genomgår. En skola där man lär känna en massa människor man aldrig annars skulle känna till. Man får ta del av andras livshistoria på ett annat sätt. Man blir mer ödmjuk och och tolerant – och man lär sig att leva exakt här och nu. Men framför allt handlar det om kärlek i Landet Annorlunda. Om kärleken till sitt fina barn.

Leva mer och jobba mindre

Maria och hennes man Jens bor tillsammans med sina tre barn i en gammal bondstuga från 1830 i Veikars, Korsholm. I dag jobbar båda mindre – och lever mer, som de säger.