Hoppa till huvudinnehåll
Strömsö Åsa Broo
Bild: YLE

Artiklar av Åsa Broo

Åsas trådhylla.

Trådhylla

Har man ett hobbyrum har man också ofta en hel del saker att hålla ordning och reda på. Att hitta en bra plats för t ex trådrullar och spolar i olika storlekar är inte alltid så lätt, men en enkel gammal kryddhylla kan bli bra trådförvaring.

Grytunderlägg som oceanmatta

Grytunderlägg i repteknik

Rephantverk eller sjömanskonst är något som är på tok för vackert för att glömmas bort. Genom tiderna har man gjort hantverk av det här slaget över hela världen och med de material som stått till buds. Här blir det tre olika grytunderlägg i ett skönt material som värmer både kropp och själ, nämligen ylle.

Servetter med sashiko pryder ett middagsbord

Servetter med sashiko

Sashiko är en japansk teknik som tidigare användes för att foga ihop olika lager i jackor som fiskare och jordbrukare använde. Här är det ren och skär dekoration.

Florentiskt broderi av mattrasor

Florentiskt broderi - gungstolsmatta

Det finns material som man älskar mer än andra. Mattrasor är sådana för mig. Här blir det något så exklusivt som en gungstolsmatta i florentinskt broderi gjorda av vackert mönstrade mattrasor.

Åsa trycker mönster på tyg.

Säckväska med tygtryck

Om man har stora intressen som jag, behöver man stora kassar. Det går ju bra att sy hållbara kassar av gamla presseningar, men vill man trycka mönster eller text så finns det ju annat mer lämpligt material man kan återanvända. Jutesäcken förvandlas lätt med hjälp av tygtryck med ram och schablon.

Broderad kudde med foto.

Fotokudde

Om du tycker om att ändra och förändrar i inredningen och samtidigt vill ge mer synlighet åt fina minnen i form av bilder, då är fotokuddar ypperliga inredningsdetaljer.

Konservburkar iklädda färgglada plastband.

Plastbandsburkar i pastell

Plastbandsburkar var askar man tidigare förvarade papiljotter i, men nu till påsk kan du gömma chokladägg och tulpaner i dem. Återvinn dina konservburkar och klä in dem i färgglada plastband istället.

Brandfilt på väggen i diskret fodral.

Brandfilt

De flesta olyckor sker i hemmen. Brandfilten är därför ett absolut måste, inte bara i köket utan också t ex i båten och husvagnen. Ett eget fodral kan dock dölja den brandröda färgen som kommer med originalet.

Dekorera ev med rosett, band och knapp.

Invirkad flaska

Gör din fula plastflaska lite vackrare genom att virka in den i ett trevligt mönster som anpassas efter flaskans storlek.

Presentask med choklad.

Presentaskar och dragrosetter

Gör presentförpackningen helt själv från början till slut.

Strömsös nya flagga 2012

Strömsös nya flagga

Kalas betyder ofta vackra blommor i en vas. Från och med nu kan det också betyda en egen flagga att hissa.

Sadelskydd till cykel

Sadelskydd

Jag älskar att cykla. Att känna vinden och suset är detsamma som frihet för mig. Beroende på vädret behövs ibland en sadelsits som tål vatten.

Lampskärmar av mattrasor

Mattrasor kan man ha otroligt roligt med. Hittar man inga gamla kan lätt göra egna och piffa upp olika produkter.

En öppen blommig väska med en röd badhanduk som sticker upp, placerad på en badstrand.

Vändbar badväska

Det här blir en vändbar väska för blöta badturer.

Färga tyg och måla med rost

Rost kan vara ett problem eller så kan det vara någonting önskvärt. Hur som helst tycker jag att det är väldigt vackert.

Åsas solstol av trasmattor.

Solstol med trasmatta

solstol med trasmatta

Smådjur i frotté

Det finns saker man inte kommer undan som småbarnsförälder, som t.ex.

Åsa i färd med att sy en kjolsäck.

Kjolsäck

Det finns många fina accesoarer som var vanliga förr som vi bra skulle kunna använda också i dag. Kjolsäcken är ett ypperligt exempel på en sådan, en liten påse för förvaring av det allra nödvändigaste.

Hinkförkläder

Hinkförkläde

Sy fack och fickor till trädgårds- eller pysselhinken.

Disktrasor x 3

Det finns en produkt i hushållet som man dagligen tar i händerna, nämligen disktrasan. Ett städredskap som i värsta fall sprider mer smuts än man tror då man torkar bort smulorna eller den spillda mjölken från matbordet.

Vävd duk

Vävning är en helt egen vetenskap med egna termer, begrepp och historia. Komprimerat kan man säga att det är en sysselsättning som består av mycket teknik, tradition och tålamod, men också en hel del färg, form och fantasi.

Fåglar i filt

Naturen är för mig en outtömlig källa för inspiration. Den här gången har jag igen en gång fastnat för fåglarna.

Grytlöpare (Locker hooking)

Det är charmigt med gamla pannlappar, men faktum är att de aldrig är där borde vara, det vill säga på bordet, då man behöver dem. Lösningen på problemet heter grytlöpare och får ligga kvar även då middagen är slut.

Duktyngder

Duktyngder av invirkade stenar

Stenar som ligger hemma kan förvandlas till något mer och få en helt ny funktion. Med enkla medel kan stenarna t.ex. bli duktyngder för blåsiga dagar.

Klackmatta eller Lappmatta

Klackmatta eller Lappmatta

Det finns en massa spännande saker att upptäcka då det gäller hantverk från förr. Det som var vanligt då, har många aldrig ens hört om i dag.

Turkiska tofflor

Turkiska tofflor

Resor kan inspirera en på många sätt. Den här gången har jag drömt mig bort till ett land där öst och väst möts, nämligen Turkiet.

Tovade väskor

Tovade väskor

Tovade hattar, tofflor och sulor är vanliga produkter på hantverksmarkander. Gillar man tovade grejer, men tycker det är bökigt att tova på traditionellt sätt är tovgarn ett roligt alternativ.

Jongleringsbollar

Jongleringsbollar

Ibland har man kanske för många bollar i luften. Vill man lära sig jonglera på riktigt behövs bara tre bollar och lite tålamod.

Haklapp i vaxduk

Haklapp i vaxduk

Att ta tillvara material som egentligen gjort sitt är ett bra sätt att spara både tid och pengar, för att inte tala om miljön, vilket är viktigast av allt. En gammal vaxduk kan användas till otroligt mycket, t.

Nåldyna i fågelformat

Nåldyna i fågelformat

Att hålla ordning på knappnålar kan ibland vara lite besvärligt. Då kan en nåldyna att ha på handen vara en lösning.

Brodera ord på gamla koftor

Brodera ord på gamla koftor

Koftor är sköna att ha på sig oberoende av årstid. De värmer lika bra en sval sommarnatt som en kall vintermorgon.

Kudde med öglor

Kudde med öglor

Vill man snabbt ändra om hemma gör man det enklast med textilier. Gamla kuddar kan man piffa upp med nya lyxiga kuddfodral.

Yle Areena logo.

Vänskapsband

Bomullsgarn i grälla färger.