Hoppa till huvudinnehåll

Profil: Johan Ångerman

Byggnadsarkitekt
Byggnadsarkitekt Johan Ångerman
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Artiklar av Johan Ångerman

Ugnen är klar och Susanna, Jim och Johan gör diskuterar det färdiga växthusprojektet

Växthuset: Invigning och inredning

Vårt växthus är klart. Det tog oss ungefär ett halvår att komma så här långt. Då vi började i april fanns här inget annat än ett gammalt, förfallet utedass – allt platsen hade av värde var potential.

Jim och Johan hissar lyktor.

Växthuset: Lyktor

Åtta fönster blir två stora lyktor som skall hänga permanent uppe under taket i växthuset. Med hjälp av block och rep hissar Jim, Johan och Susanna upp lyktorna och fäster dem i taket med kättingar.

Alla tre på växthusets plåttak

Växthuset: Plåttaket

Träpanel och fönster på väggarna och ett tak av glas och plåt, det är så vårt växthus ser ut. Glas blev det självklara valet för den genomskinliga delen av huset. Den bakre delen av taket gav oss lite huvudbry, vi ville ha den täckt men alternativen var många. Efter en utflykt till Kristinestad och en taktittning från Rådhusets torn bestämde vi oss för falsad plåt.

Dekorativa låsmekanismer  på växthuset

Växthuset: Detaljer, dörrar och dekorationer

Växthusets dörrar görs även de av glas, men för att varken människor eller djur ska göra sig illa, läggs armeringsjärn som ett slags galler för glaset. Dörrlåsen a la Jim och Johan, är innovativa och dekorativa uppfinningar som både är roliga att se och använda.

Jim och Johan sätter upp fönster

Växthuset: Fönster och glas

Nu ska 24 återvunna glas hitta sin plats i växthusbygget. En del används i sin helhet, medan resten måste skäras om. Här börjar tidspressen visa sig, men när arbetsrytmen och några viktiga beslut gjorts, flyter arbetet som en dans.

Jim och Johan spikar fästen för fasadbräder.

Växthuset: Konstruktion 2

I den här artikeln får växthusets stomme sin takstol och fasadbräderna spikas fast. Takstolen målas i en nästan svart tjärbaserad färg, fasaden får en brun färg kallad grön umbra.

Växthuset är byggt av olika material.

Växthuset: Materialen

När växthuset på Strömsö skulle byggas stod Jim, Johan och Susanna inför valet av material. Det blev en kombination av trä, glas, och metall. Läs här hur de tänkte om materialen.

Växthuset på Strömsö / foto: Amanda Bieber

Växthuset: Planering

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad. Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Växthusets konstruktion reses.

Växthuset: Konstruktion

Den här artikeln handlar om växthusets konstruktion, d v s hur Jim, Johan och Susanna bygger och reser moduler till stommen.

Pålar och syll för växthusets grund.

Växthuset: Grunden och golvet

Säsongen 2013-2014 bygger Johan, Jim och Susanna ett växthus på Strömsö. Här hittar du klipp och funderingar kring grunden och golvet, d v s pålning, syllning och betongplattor.

Ångbåtsbryggan har fått en ny bänk.

Ångbåtsbryggan 3 - bänk

Blotta närvaron av en bänk kan ha en rogivande eller vilsam inverkan på en plats eller de på personer som vistas där. Inspirationen till vår bänk fick vi från ett gulnat fotografi av två badflickor från tidigt 1900-tal på Strömsö.

Ångbåtsbryggan har fått nytt staket.

Ångbåtsbryggan 2 - staket

Vi byggde ett staket med inspiration från gamla Strömsöbilder. Klassiska dekorativa kryss ger det ett prydsamt utseende. Stolparna som bryter ledstången ger rytm och visar att staketet är av dekorativ karaktär.

Ånbgbåtsbryggan har fått en ny kjol.

Ångbåtsbryggan 1 - bryggkjol

Bryggan är byggd för kanske mera än hundra år sedan. Med åren har den tappat sin glans och pondus. Vi återställer några av de detaljer som vi tycker en ångbåtsbrygga från sekelskiftet skall ha. Bryggan får en kjol och ett staket.

Jim och Johan vandrar i Kristinestad

Kristinestad & Kopiering

Kopiering i arkitekturen

Gårdshuset - hanterar ved

Gårdshuset kör ihop ved, hanterar ved och pratar ved. När man håller på med ved är det viktigt att man har lång framförhållning och hanterar den rätt.

Gårdshuset - bygger rökugn

Gårdshuset bygger en enkel rökugn av en vanlig plåttunna. Sedan röker de abborre i den.

Gårdshuset - bygger terass

Gårdshuset fick en ny verkstadsterass som harmonierar med huset. Den är på lämplig höjd i förhållande till fasaden, funktionell och inbjudande.

Uthuset - detaljer och hönor

Uthuset - detaljer och hönor

Detaljerna är som pricken över i. Utrymmet känns klart då detaljerna kommer på plats.

Uthusets golv

Uthusets golv

Ytbehandling av ett golv kan utföras enligt många olika metoder, allt ifrån komplicerat till enkelt. Vi valde det senare alternativet.

Uthusets trappa och staket

Uthusets trappa och staket

Om man har en stabil vacker trappa så behövs ingen ny. Om man trots allt skulle välja en ny trappa fick man nog nöta på i hundra år för att åstadkomma den fina patina som den gamla trappan har.

Uthusets loftgolv

Rakt under takläckaget fann vi fuktskador på de balkar som bär upp loftgolvet. På fackspråk heter de mellanbjälklagsbalkar.

Uthusets taks isolering

Uthuset - takets isolering

Vi vill ha ett utrymme där vi kan vara tidigt på våren och sent på hösten. Kanske någon enstaka gång på vintern, men bara kanske.

Pepparkakslada

Pepparkakslada

Klicka på bilden ovan för att se större version. Även instruktionsbilderna nedan går att klicka på för större versioner!

Johan och Jims vindkraftverk

Johan och Jims vindkraftverk

Johan och Jim gör ett litet vindkraftsexperiment där en propeller driver några hjul som får en dynamo att alstra ström och en lampa att lysa. Kapnota och material: 4 mm tjockt faner 4 st 120x500 mm 20 mm tjock rundstav 4 st 200 mm/li> Ett nav till propellern (en 50 mm tjock och cirkelformad björkträbit med en diameter på 100 mm) Holk eller rör i plastmaterial, håldiameter 10 mm 2 st bultar, 10 mm tjock och 110 mm lång Ett hjul med ca 400 mm diameter (20 mm tjock faner) Ett hjul med ca 350 mm diameter Ett gummihjul med ett kullagrat nav (något som snurrar med mycket liten friktion, ca 120 mm diameter) En ca 4 m lång planka att skruva fast allting i (mast) Gummislang (kompakt) med en diameter på ca 10 mm Snabblim Skruvar Brickor Propellern: - Såga först fyra stycken aningen konformade fanervingar.

Dassmotorn - instruktioner och råd

”Piss och skit” eller ”Kiss och bajs”. - ”Urin och fekalier” heter det oftast i skrift.

Stenugn till Strömsös lusthus

Utgångspunkten, planer och reflektioner

Kalkfärg för lusthusets innertak

I lusthuset ville vi ha ett ljusare tak för att det skulle bli lite mera ombonat och framförallt ljusare. Då taket består av ett enkelt lager bräder som ändrar med väderleken så valde jag kalkfärg.

Lusthuset: Stomme och tak

"Lusthuset får tak och väggar."

Pilkjakt

Praktisk, funktionell, nödvändig, nyttig? Nja. Den här gången var det i första hand frågan om rent och skärt nöje, och i det avseendet ett lyckat experiment.

Vedförråd till bastuporten

Instruktioner för hur du själv gör samma sak.

Bastuport

Strandbastun ligger i ett mycket spännande område där de två universella element, som människan kan röra sig i och på med egen kraft möts. Strandbastun och området där i kring är länken mellan land och hav, jord och vatten.

Isolering av bastutak

Ursprungligen när bastun renoverades var det meningen att bastun skulle vara en sommarbastu och då är det inte lika viktigt med att ha en god isolering. Det har nog inverkan då också men inte lika mycket som om man vill använda bastun även vintertid.

Multifunktionell utegrill till bastustranden

Multifunktionell utegrill till bastustranden, del 3/3

Ja som sagt så vill Michael röka både det ena och det andra så det fick bli en variant för såväl varmrökning som kall.

Byggdagbok - med facit i handen

Blev det nu då en bastu som jag tänkt? Jag är faktiskt nöjd med det mesta. Kombinationen att sänka golvet och välja ”kertalämmitteinen” som typ på bastuugnen gav verkligen en luftig känsla och det känns lätt att andas då man badar.

Byggdagbok - golv & inredning

Gruset är riktigt skönt för fötterna Som beläggning på golvet valde jag siktat naturgrus av storleken 8-16mm. Det är tillräckligt stabilt och känns lagom skönt och uppiggande för fötterna.

Byggdagbok - bastuugnen

Johan murar ugnen själv Reflektioner kring bastuugnar Om man har gott om tid och vill utveckla bastubadandet så att själva eldandet blir en del av ritualen kan man skaffa sig en bastuugn av typen ”kertalämmitteinen”. Som man kanske kan härleda från namnet så handlar det om att eldandet är en enda fas.

Byggdagbok - tankar om basturummet

Det blir hur fint som helst när allt är färdigmurat Tankar om rummet och golvet Min första känsla när jag steg in i själva bastun var att; ”Här känns det trångt”. Visst är rummet avlångt, men det var nog en låg rumshöjd som var avgörande för känslan.

Trädgårdsredskapsskjul - knagg och planteringsbord

Så bygger du ett uppfällbart sidobord.

Väggdekoration av flaskbotten

Material: murbruk för rappning tomma vinflaskor, gärna av olika färg och form Så här gör du: - Vid rappning av större ytor kan det vara skäl att överväga att anlita en yrkesman. Men har man mindre projekt och lite äventyrslusta går det bra att prova på det själv.

Byggdagbok - öppning mot verandan

Tankar kring skjutdörren mot verandan Blir det för blåsigt på verandan trots vindskyddet? Kanske det är för kallt för att sitta ute. Då kan man sitta inne framför brasan och ha dörrarna antingen stängda eller öppna eller mittemellan.

Vindskydd

Tankar kring vindskydd: En blåsig dag söker man gärna upp en plats som ger skydd för vinden. Man kan också planera sin favoritplats så att den blir skyddad mot vind.

Byggdagbok - målning

Tankar kring ytor, färger och målning: Den naturligaste färgen på ett hus med träfasad är grå. Den naturligt gråa färg som obehandlat trä får när den utsätts för väder och vind.

Byggtips - målfärgskok

Den mest kända slamfärgen är nog så kallad "rödmylla" som man kokar själv på följande sätt. Eller för att precisera skall jag nog säga att detta recept är ett de vanligare av många varianter: Rödmylla Ingredienser: 50 liter vatten 2 kg järnvitriol 2 1/2 kg finmalet rågmjöl 8 kg rödmylla (röd färgpigment, finns i flera nyanser) Koka upp vattnet och tillsätt järnvitriol.

Byggdagbok - terass

Tankar kring terasser: En veranda eller terrass är en plattform som normalt placeras intill en husvägg för att få vindskydd och kanske samtidigt värme från en vägg som badar i sol. Vid Strömsös strandbastu ville jag först och främst skapa en naturlig förlängning på kammaren, en förlängning ut i naturen.

Byggtips - terass

Efter att den gamla terassen var riven så gällde att sätta sig ner och planera bygget i lugn och ro. Noggrann planering besparar oftast såväl tid som pengar innan projektet är klart!

Byggdagbok - fasaden

Tankar kring Strömsöbastuns fasad: Att gå med motorsågen på den befintliga öppningen var inte så dramatiskt som det kanske ser ut. Trots allt så förstorade jag bara en befintlig öppning för att ta in mera ljus.

Byggtips - fasader

Fasaden skyddar byggnaden och ger väggen ett mönster. Liggande panel ger byggnaden ett lägre utseende och tvärtom.

Byggtips - gröntak

Instruktioner för hur du själv gör samma sak.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida