Hoppa till huvudinnehåll

Profil: Håkan Granlund

specialist i hud- och könssjukdomar
Bild: YLE/Jyrki Valkama

Artiklar av Håkan Granlund

Staseksem och risken för bensår

Förbättra venflödet innan huden går sönder.

Solkeratos (aktinisk keratos)

Röda, fjällande utslag på ställen som utsatts för mycket sol är tecken på solkeratos, en godartad hudförändring som dock med tiden kan utvecklas till cancer om den inte tas bort.

termometer

Köldurtikaria

Var tionde finländare har känt av symptomen.

Det finns hjälp mot akne

Akne – behandling av

Så blir du av med finnarna.

Nageltrång på ett pekfinger.

Nageltrång

7-årig pojke har nageltrång på en stortå. Föräldrarna undrar hur det ska skötas och hurudan bedövning som ges om nageln måste opereras. De undrar också om risken för nageltrång är större om man klipper naglarna rakt av eller rundar dem i kanten. Läs hudläkarens svar.

Bensår

Kroniska bensår beror på dålig blodcirkulation i benen. Problemet sitter i vener eller artärer – eller i både vener och artärer. I den här artikeln behandlar vi främst de venösa bensåren, men säger också några ord om de arteriella.

hårsäcksinflammation

Follikulit (hårsäcksinflammation)

Medelålders kvinna har i några månader haft något som liknar finnar på rumpan. Ibland kan hon klämma ut en varliknande vätska ur dem. De kliar inte, men är otrevliga och gör ont när hon sitter. Hon har de senaste åren slarvat med kosten, har magrat och har nu järnbrist, som hon har börjat sköta med järntabletter. Hon undrar vad utslagen är och om de har något samband med den bristfälliga dieten. Läs hudläkarens svar:

kvinna med psoriasis på armarna

Psoriasis

De nya medicinerna är effektiva.

Vårtor under foten

Läkarnas och läsarnas bästa tips mot vårtor.

Hudförändring

Äldre dam har under det senaste halvåret fått en nippa på kinden. Eftersom hon i sin ungdom hade melanom är hon lite orolig att hudcancern har kommit tillbaka. Läs hudläkarens svar.

Kontaktallergi

Radiodoktorlyssnare fick för två månader sedan en droppe akryllim på ringfingret. Han torkade genast bort limmet och tvättade händerna. Efter ett par dagar började huden spricka och ett sår uppkom. Fingertoppen är fortfarande svullen och sårig och huden lossnar. Kan där finnas någonting som fortsätter att fräta? Läs hudläkarens svar.

Basaliom på kinden

Basaliom (basalcellscancer) – när och hur operera?

Hur bråttom är det att få ett basaliom opererat? Med hur stor marginal ska tumören tas bort?

Kortisonsalva – hur länge kan man använda?

Hur försiktig ska man vara med kortisonsalvor?

Herpes kan ge blåsor kring munnen

Herpes – skillnaden mellan mun- och genital-

Vilken är skillnaden mellan den herpes man får på läppen och den man får i underlivet? Kan herpes på läppen smitta till underlivet vid oralsex och vice versa? Kan man få herpes på t.ex. fingret om man petar på en blåsa?

Armbågen är ett typiskt ställe för psoriasis

Utslag – skillnader mellan psoriasis och nummulärt eksem

Hur ser man skillnad på psoriasis och nummulärt eksem?

Tunn hud efter kortisonbehandling

75-årig lyssnare, som tidigare använt kortison, har så tunn hud på armar och ben att blödande sår uppstår vid minsta beröring och huden lossnar i stora flagor. Plåster går inte att använda, eftersom de river upp nya sår när de tas bort. Finns det något att göra?

Skylt i T-sjukhuset vid ÅUCS

Könssjukdomar – varför sköts de av hudläkare?

Syfilis är orsaken till specialistindelningen.

Torr hud under sittknölarna skall gärna smörjas in med bassalvor. Bild: Yle/Kirsi Vähäsöyrinki

Torr hud på skinkorna

85-årig man har områden med brun, torr hud på båda skinkornas sittytor. Huden börjar bränna och svida om han sitter länge. Vad finns att göra?