Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Tomas Lindén

Solitär

Solitärspelet har 32 spelknappar eller -kulor.

Blombord

Kapnota: A 25x25x850, 4 st (Ben) B 25x25x750, 8 st (Långa tvärslån) C 25x25x200, 8 st (Korta tvärslån) D 10x25x90, 48 st (Tvärribbor) E 12x12x75, 4 st (Lister för glasskivan) 5x195x745, 2 st (Glas med slipade kanter) SkruvarLim Spik Spackel Färg Klicka på bilden till höger för att skriva ut Tomas ritning i pdf-format. Så här gör du: - Börja med att såga och hyvla till material enligt kapnotan; alternativt köp/beställ lister som metervara.

Trädgårdsgungan - gungbänken

Stommen och taket är klart, nu dags för bänken.

Trädgårdsgunga - stommen

Strömsö får en egen trädgårdsgunga.

Ställning för frukostbricka

Instruktioner för hur du själv gör en likadan.

Bricka

Instruktioner för hur du själv gör en likadan.

Drivhusbord

Artikel om hur bygga ett drivhusbord.

Kökslåda av trä

Kapnota: A 178x173x18 mm, 2 st (Sidor) B 310x178x18, 1 st (Bakvägg) C 200x178x18, 1 st (Lock) D 162x178x18, 1 st (Botten) E 160x160x2, 1 st (Glas) F 165x16x13, 1 st (Topplist) Ritning: Klicka på bilden till höger för att skriva ut ritningen i pdf-format. Så här gör du: 1.

Fladdermushus

Fladdermöss är betydligt mera sympatiska djur än vad deras rykte ofta påstår. Tar man t ex i beaktande att de äter upp till tusen myggor per natt så blir de verkligt kära husdjur.

Staffli

Börja med att såga till material enligt kapnotan.

CD-hylla

Kapnota: A Bakstycke 1 st. 2000 x 170 x 15 mm B Sidor 2 st.

Kåsa

Ute i naturen är få saker så rätt som att rasta en stund.

Mysbyrå

Idé: Lee Esselström Det här behöver du: En gammal byråEtt fårskinnEn fanérskiva (8 mm tjock) med samma mått som byråns översidaEn bit skumgummi (50 mm tjock), lika stor som skivanEventuellt nya handtag eller knoppar SpackelMålfärg i tre nyanser (en basfärg, en mörkare färg och en ljusare)Två svampar att stöppla med SkruvarStansapparatMattkniv eller sax Så här gör du: 1. Sök reda på ett lämpligt "renoveringsobjekt".

En röd julgran av trä som är monterad av två skivor utformade som en gransiluett. I bakgrunden en liten julgran. Julgranarna är fotograferade i ett vardagsrum med en svart byrå i bakgrunden och trasmattor på golvet. den röda julgranen är dekorerad med röd

Julgran à la Strömsö

Bygg din egen julgran av träskivor.

Tomas Toa-T

Tomas Toa-T.

Bokstöd, blomvas och ljusstake

Idé: Lee Esselström Tomas fick en beställning på bokstöd, ljusstake och blomvas - allt i ett. Inga problem, tyckte Tomas och satte igång att gjuta i betong i Strömsöverkstaden.

Strömsöstjärna

Strömsöstjärnan i al sprider ett varmt och inbjudande sken. Formen är inspirerad av Strömsölogon, som i sin tur lånat sitt utseende från ett av fönstren på Strömsövillan.

Böcker på trappstege

Trappstege

bygga trappstege

Spånlampa

lampa av spånfaner

Fanérbokstäver

Till husfasaden, utedasset, vedlidret, båtskjulet, vindsförrådet… Bokstäver på fasaden fungerar bäst om de anpassas till väggen, både i stil och storlek. Olika typsnitt får du genom att skriva ut från datorn, eller genom att söka i gamla typsnittsböcker.

Kastrullunderlägg i trä och sten

Instruktioner för hur du själv gör en likadan.

Fruktfat i trä

Tips: Om man inte heter Lindén och ändå vill göra ett fruktfat kommer man lättare undan genom att använda rundstav till tappar. I björk exempelvis.

Kräkla

En kräkla är en gammaldags grötvisp, tillverkad av en grantopp. Fast kräklan kan förstås användas till annat också - som klädkrok eller ryggkrafsare, till exempel.

Knivslida

Instruktioner för hur du själv gör en likadan.

Kniv

Instruktioner för hur du själv gör en likadan.

Växtpress

Samla växter, pressa och klistra upp dem i herbarier.

Tomas bygger klätterställning för växter

Klätterställning för växter

Med ett jämnt antal ribbor snickrar du snabbt ihop en klätterställning för dina grönväxter.

Strömsöstaket

Staket som insynsskydd och dekoration ute på gården.

Styltor

Att gå på styltor är lite vingligt - men kul! Snickra till ett par styltor efter Tomas instruktioner och låt fantasin och färgen flöda när det gäller att dekorera. Kapnota A: 45x45x2200mm 2 st (Ben) B: 45x95x340mm 1 st (Fotstöd - kapas snett enligt bilden) Så här gör du: 1.

Planteringsram byggs på Strömsö.

Planteringsramar

Artikel om odlingsmetoder och plantering.

Kubb

Utmana familjen, grannarna eller vännerna till en omgång Kubb! Kubb är ett gammalt gotländskt utomhusspel som ursprungligen spelades med vedkubbar - därav namnet. Antalet spelare är 2-12, uppdelade på två lag.

En ljusblå solstol i trä som står på en bastuveranda.

Bygg din egen amerikastol - perfekt i ditt soligaste hörn

Här finns mallen till sittdelen. Ryggen designar du själv.

Ett stort planteringsbord är praktiskt om våren.

Planteringsbord på hjul

Artikel om planteringsbord

Strömsöräfsan

Strömsöräfsan tillverkas enligt gammaldags teknik, utan lim. Skaftet och pinnarna tillverkas av kruttorrt material (lönn) medan huvudet i björk är färskt.

Äggkoppar

Tillverka egna äggkoppar i trä lagom till påsk! Det är enkelt, billigt och snyggt. Vill du inte använda dem som äggkoppar kan de med fördel pryda matbordet som servettringar! Här får du tips och råd av Tomas i verkstaden på Strömsö.

Dörrstoppare i kattmodell

Hur skulle det vara med kvarterets tuffaste?

Svepaskar

Börja med att tillverka en mall att snurra svepet runt. Mallen kan göras av nästan vilket material som helst (tex.

Ströare med intarsiadekoration

Tillverka egna salt- och pepparströare med snygg dekoration! S:et och P:et som pryder ströarna görs i en gammal och intressant teknik som kallas intarsia. Lite pillrigt är det, men slutresultatet blir stiligt.

Telefonkatalogställ

Har du ingen lämplig plats för telefonkatalogen? Tillverka en snygg och praktisk ställning för telefonkatalogen som också fungerar som en finurlig krittavla. Katalogen göms inne i lådan som hängs upp på väggen.

Provisorisk strandbastu à la Strömsö

Har man inte en bastu så bygger man en, så enkelt är det. På Strömsö byggde vi en enkel bastu i en snöhög på ungefär 4 timmar.

Postlåda

Överraska brevbäraren och grannen med denna snygga och föränderliga postlåda med ett skyltfönster som kan fyllas med intressanta och roliga föremål. Postlådan tillverkas av faner och plexiglas.

Täljda trähjärtan

Ta tillvara dina virkesrester och tillverka snygga täljda trähjärtan. Rätt färglagda blir de till fina och användbara juldekorationer.

Bygg en egen kälke lå länge det finns snö på marken

Träkälke

Att göra en äkta gammaldags träkälke kräver en hel del tid och tålamod, men med hjälp av ritningarna här gör nog den händige en kälke på ett par kvällar. Tälj lite på alla kanter så får du ett gammaldags utseende på kälken.

Klädstege av störar

Vet du inte var du ska hänga kläderna i sovrummet på kvällen? Varför inte tillverka en klädstege av gamla höstörar! En praktisk och snygg inredningsdetalj för sovrummet. Utgångsmaterialet, gamla störar, borde inte vara svåra att hitta om du bor på landet.

Fågelbord

Mata vinterfåglarna på ett vackert sätt.

Badkarsbord

Gillar du att njuta länge i badkaret? Tillverka då detta tvådelade badkarsbord som du kan ställa vinglaset eller boken på när du tar dej ett härligt bad. .

Krympkärl

Att göra en burk som man gjorde förr är inte så svårt, allt du behöver är ett träd (helst björk), lite verktyg och tid. Färskt trä krymper när det torkar och det utnyttjar man när man tillverkar krympkärl, eftersom bottnen av torrt trä då kläms fast utan att varken spik eller lim behöver användas.

En gammal kratta kan bli en fin ljusstake.

Ljusstakar av gammalt skrot

Tillverka trendiga och snygga ljusstakar av gammalt rostigt skrot. Med lite fantasi kan det mesta bli till ljusstakar.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida