Hoppa till huvudinnehåll
Bild: Jannica Luoto

Artiklar av Jenny Blomqvist

Brist på O-minus blod

Blodtjänsten har upprop på blod av gruppen O Rh-negativ. Blodbrist är vanligare under semestermånaderna.

Man dricker öl

Alkoholreglering delar finländarnas åsikter

Varannan av dem som svarat på EHYT:s enkät angående alkoholreglering anser att den nuvarande regleringen inte är för sträng. Ännu fler efterlyser politiska insatser för att lösa alkoholrelaterade problem.

Person behandlas med zonterapi i tårna.

Läkare: Alternativ vård inget alternativ

Läkarförbundet kallar alternativa vårdformer för placebovård. Utövare av alternativ medicin önskar en mer enhetlig utbildning för att patienterna ska kunna lita på att vården möter en given standard.

Sjukvårdspersonal och med kirurgiska instrument

Fortfarande inga krav på alternativ vård

Det finns ingen lag som reglerar alternativa vårdformer i Finland. Redan för fem år sedan lovade social- och hälsovårdsministeriet snabba åtgärder, men det saknas fortfarande aktivitet.

Gasmätningsstation i Ryssland

Politisk tvist leder knappast till gasbrist

Ryssland har hotat att stänga gastillförseln till Ukraina om inte Ukraina betalar sina obetalda gasräkningar på en och en halv miljard euro. Flera länder än Ukraina skulle drabbas av ett sådant beslut. Professor Markku Kivinen tror ändå inte att det kan gå så illa som 2006 och 2009 då Ryssland stängde gaskranarna.

Träningstips för dig som sitter

Kontorsarbetare som sitter med dålig hållning lider ofta av rygg- och nackproblem. En ortoped, en expert inom hälsovetenskaper och en personlig tränare berättar vad man kan göra för att må bättre.

"Slopa könsmarkeringen från start"

Redan 2-åringar har en klar könsuppfattning som kan begränsa deras karriär. Juhana Vartianen, överdirektör vid Statens ekonomiska forskningscentral föreslår att man kunde avskaffa könsmarkering i bland annat personbeteckningen.

Niinistö vill stärka försvarssamarbete med Sverige

President Sauli Niinistö ser inte Nato som en nödvändighet utan betonar hellre fördelarna av ett tätt samarbete med Sverige.

Barnläkemedel en utmaning för sjukhus och läkemedelstillverkare

Det råder brist på läkemedel för barn. Därför tillverkar sjukhusapoteken egna preparat för att kunna möta små patienters behov. Men processen är inte riskfri.

Följ med ditt barns tillväxt på nätet

I en dryg vecka har föräldrar kunnat följa med sina barns tillväxtkurvor på nätet. Med tjänsten Kasvuseula kan föräldrar mata in värden från rådgivningsbesöken, men också egna mätningar hemifrån.

Ny farlig drog i Helsingfors

Män springer ifrån sin depression

Dubbelt fler kvinnor än män diagnostiseras för depression, vilket inte motsvarar verkligheten. Enligt en amerikansk studie beror det på att män ofta reagerar på sin nedstämdhet med överaktivitet i stället för att uttrycka sina symptom verbalt. Därför fångas de inte upp av dagens depressionsdiagnoser.

Många unga får betalt för sex

Finländare runt om i landet vill köpa sex av minderåriga, men i hur stor utsträckning vet man inte. Däremot vet man att knappt en tiondel av de finländska niondeklassister som har haft sex med vuxna har fått betalt. Det framkommer i en undersökning som polisyrkeshögskolan har gjort.

Från Hapsals nya hamn flydde man till Sverige. Vid horisonten skymtar lilla hästholmen och till höger ligger stora Ormsö. En hemgjord staty i den svenska flaggans färger finns som ett minne av de flyktingbåtar som Sverige skickade över när estlandssvenska

Ny våg av estlandssvenskar

I Estland bor en liten svenskspråkig minoritet på färre än 400 personer. Som erkänd minoritet har de kulturell autonomi, men de är för få för att kunna trygga en estlandssvensk framtid.

Passagerare i ett Finnairflygplan

Flygturen ska bli bekvämare

Snart kan du titta på din favoritserie på pekplattan när du tar flyget till semesterorten. Förbudet att använda elektroniska apparater under flygningar håller nämligen på att luckras upp i snabb takt.

Skidentusiaster och sportlovsfirare flockas på skidmässan

I Helsingfors mässcentrum pågår flera mässor nu i helgen. Titta på bildspelet från Nordens största mässa för vintersporter.

skogsmus i skogen

Skogsmus bet baby i barnvagn

Ska bebisar sova ute? Den frågan väcks efter lördagens tillbud i Hyvinge då en baby i barnvagn blev angripen av en skogsmus. Pojken sov på bakgården till ett radhus, skyddad av ett myggnät. Den finländska uppfattningen är att barn mår bra av frisk luft, men kan det vara farligt?

"Skäm bort dig själv ännu i dag"

På Helsingfors mässcentrum ordnas i helgen Nordeuropas största mässa för hälsa, skönhet, mode, smycken och klockor. Se bildspelet!

Hautala ser sig som moralisk vinnare

Avgående ministern Heidi Hautala hoppas på debatt om balansen mellan arktiska ekonomiska aktiviteter och miljöansvar. De som hänsynslöst vill åt affärsmöjligheterna i Arktis kan nu se sig som vinnare, men om miljöriskerna lyfts fram kan den moraliska vinnaren vara jag, säger Hautala.

Frisksport ska locka mer än fåtöljen

Målsättningarna för att år 2020 ha ett motionerande Finland publicerades på torsdagen. Undervisnings- och kulturministeriet har tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet sammanställt riktlinjer i en omfattande publikation.

Bildspel: Inredningsmässan inspirerar i år igen

Prova soffor eller bli upplyst - Habitare i Helsingfors mässcentrum lockar inredningsintresserade.

Vårdslös hobby kunde ha sprängt Karihaara i luften

Den stora samlingen krigstida ammunition i Kemi var hobbyverksamhet, säger den gärningsman som överlevde gårdagens sprängolycka. Krigshistoriker är av annan åsikt - bara virrhjärnor beter sig oaktsamt.

Beslagtagen ammunition.

Skadad i Kemi misstänks för brott

Den farliga ammunitionen har forslats bort efter explosionsolyckan i Kemi på fredagskvällen och de evakuerade har kunnat återvända till sina hem. En 27-årig man omkom i olyckan och en 24-årig man skadades. Den skadade mannen misstänks för dödsvållande och brott mot bestämmelserna om explosiva varor.

Sunn bjuder på petit chou-slickepinnar och förbereder söndagsbrunch

Matmekka på musikfestival

Det är mer än bara musik som lockar folk till den populära musikfestivalen Flow i Helsingfors. Många vill ta del av det spännande matutbudet. Jenny Blomqvist doftade och smakade på kockarnas hopkok under festivalens avslutningsdag.

Blixt över boastdshus.

Åskväder skakar sommarstugor

Sensommaren bjuder på åskväder – spännande tycker vissa, medan andra kurar i bilen med gummistövlarna på. I helgen är många ute på sina sommarstugor och där ska man visa respekt för naturens makter.

Suddig arbetsfördelning mellan ögonläkare och optiker

Dålig syn är inget ovanligt i Finland. Därför har optikerna en stor samhällelig roll - för stor anser ögonläkarna. De anser att optikernas synkontroller är missvisande och har lagt in ett klagomål till övervakningsmyndigheten Valvira och till Konsumentverket.

Kampen om studiebostäder tidig i år

Utbudet på hyresbostäder är nu bättre än på tre år. Marknaden gynnar i synnerhet barnfamiljer och de som önskar några kvadratmeter till. Pristillägget är förhållandevis litet. För studerande är det ändå alltid en utmaning att hitta små centrala bostäder.

Ett sönderbombat Homs.

Finländare stupade i Syrien

En finländsk man från Åbo har dödats i striderna i Syrien. Enligt Turun Sanomat dödades mannen i Aleppo redan i juni. Han ska ha åkt till Syrien förra sommaren och anslutit sig till ett rebellförband med en grupp andra finländare.

Nokias huvudkontor i Kägeludden i Esbo

Recessionen spökar i Nyland

Arbetslösheten i Finland har senast varit så här stor i slutet av 1990-talet. Störst är problemet i de södra delarna av landet. Det här har lett till att fler ansöker om utkomststöd nu än under depressionen 2009 och 2010.

Fästing

En till lömsk bakterie hos fästingar

En fästingburen bakterie har uppmärksammats av svenska forskare. Den leder sällan till sjukdom, men är svår att upptäcka.

Vädret viktigast för sommarutflykten

Utflyktsmål i Svenskfinlands skärgård har haft en livlig sommar. Besökarantalet har stigit, i synnerhet om man jämför med i fjol somras. Det har man vädret att tacka. Se vårt bildspel från den vackra sommardagen!

Tåg i Helsingfors

Finländska tåg kan inte fortköra

I Finland stoppas tågen automatiskt om de går för fort. Därför tror man inte på Trafikverket att ett helt tåg kan spåra ur här liksom i den förödande spanska olyckan i går kväll.

En glad vändpunkt för barndiabetes

Barndiabetes ökar inte mer i Finland. Här påträffas flest fall per år och det beror också på våra levnadsvanor.

Attraktionen Kieputin på Borgbacken

Flyktingungdomar får också fira sommarlov

Flyktingungdomar i Finland har också sommarlov, men väntar på att skolan börjar igen. Den ger både framtidshopp och annat att tänka på. I år får de prova på finländska ungdomars sommaraktiviteter: lägerliv, parkzumba och Borgbacken.

Bostadshandeln tar sommarlov

I juni såldes nästan en tredjedel färre bostäder än året innan. Sommaren visar sämst statistik från huvudstadsregionen.

Bild på skarv.

Skarven hatas mest

Det kan bli svårt att få tag i den eller dem som förstörde en skarvkoloni i Malax. Bötessumman för dådet kan bli 14 000 euro. Skarvarna är vår mest hatade fågelart.

Person vid spelautomat, närbild

EU-direktiv mot spelautomater möter hård kritik i Finland

Om EU får sin vilja igenom, är det i framtiden bara på kasino man får spela penningspel med stora summor. Om direktivet går i genom drabbas både butiker, restauranger, penningautomatföreningar och den finska staten.

Allt svårare att vräka sina grannar

Dålig grannsämja är inte tillräckligt för att tvinga grannarna att flytta. Störningarna måste vara tillräckligt omfattande och regelbundna. Grannarna måste noggrant bokföra störningarna, säger juristen Marina Furuhjelm.

Räsänen jämför med Nazityskland

Tio gånger fler än vanligt lämnade kyrkan efter Päivi Räsänens uttalande under Missionsdagarna i går. Inrikesministern tog sig friheten att ifrågasätta lagen.

Björn Vikström

Biskopen tonar ner Räsänens uttalande

Räsänen öppnade pandoras ask, men lite väl hårdhänt tycker biskop Björn Vikström. Han anser ändå att det är viktigt att diskutera etiska frågor. Också inom kyrkan finns det delade åsikter.

Flygledningen oense med arbetsgivarna

Finavias flygledare är oense med sin arbetsgivare. Tvisten gäller dels flygledarnas kollektivavtal och dels planer på att flytta verksamheten.

Bedragare lurar på nätet

Nätpolisen varnar för att loppmarknaderna på nätet är fulla av bedragare. Summorna de lurar av folk är sällan stora, men polisen uppmanar ändå att offren alltid gör en polisanmälan. Det lönar sig att noga kolla upp försäljaren innan man fattar beslut att köpa.

Medicin mot halsbränna lindrar schizofreni

Pepcid är en vanlig medicin på apotekshyllan, men ligger inte bland de psykotiska läkemedlen. Teorier om att medicinen också kan påverka hjärnan har nu bekräftats.

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Regeringen informerar om Pyhäjoki i höst

Att Fennovoima skrivit ett avtal med ryska Rosatom kan sätta käppar i hjulen för kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki. Regeringen kommer att informera riksdagen om ärendet i början av september, uppger Centerns gruppordförande Mauri Pekkarinen efter samtal med näringsminister Jan Vapaavuori (Saml).

Alternativa preventivmedel hamnar i skymundan

Uppståndelsen kring p-pillren har höjt rösterna för hormonfria preventivmedel. Här dominerar p-pillren starkt, men nya rekommendationer är under arbete. Läkarförbundet försäkrar ändå att p-pillren ständigt utvecklas och bara behöver undvikas om riskfaktorerna är höga.

Seg start för elektronisk snigelpost

Elektroniska brevlådor har funnits i många år, men hos de flesta finländare dimper posten fortfarande ner i den traditionella lådan. Itellas elektroniska posttjänst har verkat i skymundan, men i takt med att samhället digitaliseras är elektroniska brev ett alternativ.

Fimeaexpert: Sluta inte ta p-piller på eget bevåg

P-piller av märket Yasmine, som tros ha orsakat 23 kvinnors död i Kanada, är vanligt också i Finland. Det pågår en utredning om saken inom EU som blir klar i sommar.

Dagarna på actionlägret på Grantorp börjar med att flaggan hissas.

Många barn vill fira sommar på natursköna lägergårdar

Hur man fyller sommarlovet med program förblir en olöst gåta för många föräldrar, som jobbar och ska pussla ihop ett skönt sommarlov för sina barn. Det här har arrangörerna för barnlägren i Svenskfinland tagit i beaktande. Yle har ringt runt till lägerarrangörer i Svenskfinland. Också på spännande temaläger är det simning och traditionella utelekar som blir de bästa sommarminnena.

Fart på föråldrad translag

Transpersoner ska antagligen inte länge till genomgå tvångssterilisering.En ny arbetsgrupp ska se över lagen gällande transkönade. Löften om förändring, press från människorättsorganisationer, internationella rekommendationer och ministerbyte har lett till åtgärder.

Smuggling av produktionsdjur allt vanligare

Smuggling av produktionsdjur - kor, grisar och höns - blir vanligare i Finland, uppger Livsmedelssäkerhetsverket Evira. Importerade djur säljs olagligt bakom bensinstationer eller på nätet - fenomenet är ett hot mot näringen kring djurproduktion.

Cykelhjälmar för barn klarar inte test

Marknadens cykelhjälmar för barn får stryk i ett test som försäkringsbolaget Folksam har gjort. De flesta av modellerna i det svenska testet finns också till salu i Finland.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida