Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Christina Parviainen

Många medaljer på spel vid Sanki Olympic Sliding Center.

Terrorism oroar inte OS-turister

De olympiska spelen i Sotji närmar sig med stormsteg. Samtidigt skriker nyheterna ut om terrordåd i Ryssland. Säkerheten i Sotji ligger nu under luppen, och flera personer är lite nervösa.

Arhinmäkis homoprotest väcker debatt

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäkis flaggprotest mot de ryska lagarna gällande homosexualitet har lett till en livlig diskussion på hemmaplan. Får man kombinera politik och idrott? Vad tycker du?

JO: Nätpolisens romskämt inte genomtänkt

Nätpolisen Marko ”Fobba” Forss skrev en tweet som kan anses vara rasistisk. Han gjorde det på sitt privata twitter-konto, men biträdande JO anser att det ändå är mot god sed.

Zombienazister förvränger kulturen och historien

På biodukarna kan man se allt fler filmer om nazister i konstiga miljöer, nazister i rymden, i jordens mitt och som zombier. Forskare anser att det finns både positiva och negativa aspekter i filmer som dessa, skriver Turun Sanomat.

Röda korset-flagga

Röda korset stänger kontor i Afghanistan

Röda korset stänger tre av deras sjutton kontor i Afghanistan. Organisationen uppger att de inte längre litar på säkerheten i landet.

Finländare tvivlar på solkraft

Finländarna är tveksamma till solkraft. De flesta anser att solkraft är något som duger till sommarstället. Det kan bero på att många har föråldrad information om solenergi.

Talibaner i Afghanistan

Forskare: Syrien har blivit ett mål för jihads pilgrimer

Enligt en finsk forskare ser Syriens närframtid inte ljus ut. Talibanerna kommer att hämta med sig allt fler konflikter. Kapten Olli Teirilä på Försvarshögskolans strategiska institution tror att läget kommer att bli allt spändare.

Fennovoimas logotyp på en skylt.

VBL och ÖT: Fennovoimas nya reaktor otestad

Reaktorn som Fennovoima köpt av ryska Rosatom uppfyller inte EU:s säkerhetskrav, skriver Vasabladet och Österbottens Tidning.

Snowden söker tillfällig asyl i Ryssland

Avslöjaren Edward Snowden har ansökt om tillfällig asyl i Ryssland. Ansökan har överlämnats till myndigheterna. Rysslands president Vladimir Putin kommer inte att besluta om Snowden får asyl eller inte.

Sydkorea anklagar Nordkorea för cyberattack

Sydkorea anklagar sin nordliga granne för att ha attackerat ett flertal medier och statliga webbsidor.

Panama stoppade vapenlast till Nordkorea

Skeppet var på väg genom Panamakanalen från Kuba till Nordkorea. Myndigheterna stannade skeppet på grund av misstankar om droger.

Gatuslagsmål i Kairo

Gatuslagsmål i Kairo

Polis och demonstranter drabbade igen samman i Egyptens huvudstad Kairo på måndagskvällen. Över 260 personer skadades. Svenska Yles reporter Song-Hak Ra är på plats i Egypten.

Detaljhandeln upp med 3,6 procent i maj

Detaljhandeln fortsätter att växa. I maj var försäljningen i detaljhandeln 3,6 procent högre än ett år tidigare. Räknat enligt volym var tillväxten 1,9 procent.

Dragsfjärden en sommardag.

Badvattnet blir kallare

I slutet av veckan blir vädret kallare och därmed också badvattnet. Hårda vindar bidrar till svalare vattentemepraturer. Meteorologer uppmanar sommarfirarna att ta sig ett dopp i sjöarna nu innan det blir för svalt.

Ärkebiskop Leos namn förfalskades

Två skribenter signerade ett debattinlägg i Helsingin Sanomat med ärkebiskop Leos namn. Ärkebiskopens assistent säger att ärkebiskopen inte har något att göra med texten.

Fyraåring allvarligt skadad i trafikolycka

Ett fyraårigt barn skadades allvarligt i Borgå i en trafikolycka då en traktor och en personbil krockade.

Tyfonen Soulik nådde Kina

Åtminstone två personer dog och hundratals skadades i Soulik-tyfonen i Taiwan. Nu har tyfonen rört sig till Kina.

Polisen övervakar protestanternas marsch i Belfast 2013.

Flera poliser skadade i upplopp i Nordirland

Även en parlamenstledamot skadades i upploppen som föddes då polisen hindrade lojalisterna från att marschera genom ett republikanskt bostadsområde i Belfast.

Räddningsarbetare forstätter sitt jobb i Kanada.

Fler offer efter tågolycka i Kanada

Dödssiffran i tågolyckan i Lac-Mégantic har nu stigit till 28 efter att räddningsarbetarna hittat fyra offer till.

Försvunnen i Bergö hittad drunknad

Den unga mannen som försvann utanför Bergö i Malax i onsdags hittades drunknad på fredag kväll.

Myndigheterna delar ut sandsäckar för att hindra översvämningar i Taipei.

Tyfon slog till i Taiwan

Enligt myndigheterna har en person dött och över 30 skadats då tyfonen Soulik slog till tidigt på morgonen i Taiwan. Tusentals har evakuerats.

Tiotals döda efter självmordsattack i Irak

31 personer dog i en självmordsattack på ett café i Kirkuk i Irak, rapporterar Reuters. Människorna hade samlats i tehuset för att fira Ramadan.

Ordförandeklubba och bibel.

Räsänen får kritik också av de egna

Inrikesminister Päivi Räsänens (KD) omtalade uttalande om att Bibeln kan stå ovanom lagen fortsätter väcka kritik, nu också inom det egna partiet. Kristdemokraternas vice ordförande säger att partiet ska börja leta efter ett nytt ansikte utåt.

Minfartyget Pohjanmaa

Marinens flaggskepp till salu

Finska marinens flaggskepp, minfartyget Pohjanmaa är till salu. Pohjanmaa tas ur bruk år 2015.

Glass

Brist på glass i sommarhettan

Det varma vädret har lett till en stor efterfrågan på glass, så stor att fabrikerna inte hänger med. På flera håll har butikernas glasshyllor stått tomma.

Poliser deltar i en demonstration i Aten.

Grekland får ny lånerat

Euroländernas finansministrar har beviljat Grekland en ny lånerat. Enligt dem är Greklands reformer på rätt väg, men de framskrider allt för långsamt.

Flera demonstrerade under Gezi-parkens öppningsceremoni.

Nya protester i Istanbul

Bara tre veckor efter att de stora demonstrationerna i Gezi-parken och på Taksim-toget tog slut har nya demonstrationer blossat uppt. Polisen har tvingats använda tårgas och gummikulor för att skingra på folkmassorna.

Halalsemester nya trenden

Halalsemestrar, resor som följer islams regler blir allt mer populära, skriver Helsingin Sanomat. På ett halal-hotell har till exempel kvinnor sina egna simbassänger. Finländska muslimer har inte ännu hakat på trenden.

betalning, pengar, faktura

Fler betalningsstörningar

Allt fler har betalningsstörningar. På ett år har antalet personer med betalningsanmärkning vuxit med fem procent och i slutet av juni hade 356 000 konsumenter betalningsstörning.

Köttdisken i en matbutik

TS: Nötfärsen av stek försvann från butikerna

Efter att livsmedelssäkerhetsverket Evira beslöt att det bara kan ingå vissa delar i nötkött av stek, har den försvunnit från butikshyllorna, skriver Turun Sanomat.

Polisen orolig över smitande motorcyklister

Situationer då motorcyklister försöker fly från polisen i hög fart blir vanligare, vilket oroar polisen. Oftast kan smitande leda till farliga situationer.

Soldater firar efter att Mursi avsattes som landets president.

"Mursi och hans närmaste män har gripits"

Ordföranden för Egyptens grundlagsdomstol Adli Mansour svärs in som övergångsledare i Egypten i dag. En representant för det Muslimska brödraskapet uppger att landets forna president Muhammad Mursi sitter i militärens förvar i väntan på en eventuell förundersökning.

wikileaks

Det går att donera pengar till Wikileaks igen

Det är igen möjligt att med kreditkort donera pengar till den avsläjande webbsidan Wikileaks. Islands högsta domstol har hävt den spärr som tidigare hindrade donationer med kreditkort eller betaltjänster.

HRW: Kvinnor i farozonen under protesterna i Egypten

Närmare 100 kvinnor har fallit offer för sexuella övergrepp på Tahrir-torget i Kairo under de fyra dagarna som demonstrationerna mot president Mursi pågått, rapporterar Human Rights Watch.

Toppekonom: Finland första land som lämnar euron

Flera länder vill lämna euroområdet då samarbetet blir allt mer politiskt. En toppekonom säger i Dagens industri att det är Finland som blir det första landet som lämnar euron.

Se live-video från Tahrir-torget

Armén har hotat att sköta krisen i Egypten.

USA utför årets mest förödande drönarattack i Pakistan

USA försöker komma åt den militanta gruppen Haqqani. Pakistans nya premiärminister har krävt att USA ska sluta kränka Pakistans nationella immunitet.

Fler offer i Indonesiens jordbävningar

Åtminstone 22 personer har dött i jordbävningar i Aceh. Över 200 människor har skadats och 1500 byggnader måste repareras.

Kanadensiskt par greps för terrorism

En man och en kvinna har gripits i Kanada anklagade för terrorism. De hade planerat att utföra bombattacker under Kanadas självständgihetsdag.

Lärare fick villkorligt för utnyttjande av barn

Enligt en expert kunde straffet vara hårdare om alla brott hade skett efter att lagstiftningen uppdaterades. Brotten skedde innan lagen uppdaterades och dömdes enligt gammal lag.

Personer i ljusblå skyddsutrustning genomför en operation.

Glömsk kirurg blir inte straffad

Tingsrätten i Norra Savolax ansåg att en kirurg som glömt ett bandage i en patient var tillräckligt noggrann under operationen. Kirurgen åtalades för vållande av död och uppsåtligt brytande av tjänsteplikt men de åtalen har nu förkastats.

Kungligt barn får FPA:s mammalåda

De finska mammalådorna väckte mycket uppmärksamhet i utländska medier förra månaden. Nu ska brittiska prins Williams barn få en mammalåda i present.

De Gröna: Tack Edward Snowden

Anne Bland (Gröna) välkomnar avslöjaren Edward Snowden till Finland och utvecklingsminister Heidi Hautala (Grön) säger att förutsättningarna finns för att ge Snowden asyl. Europarlamentarikern Liisa Jaakonsaari (SDP) varnar i sin tur för att EU:s och USA:s frihandelsavtal kan vara i fara om Snowden beviljas asyl.

Färre fordon registeras

Under årets sex första månader registrerades det en märkbart mindre mängd nya fordon i Finland. Hittills har knappa 95 000 nya fordon registrerats, drygt 16 procent färre än året innan.

Bastusällskapet: 80-85 grader bästa temperaturen

Finska bastusällskapet har undersökt vilken den bästa temperaturen i bastun är. Finländarna är glada bastubadare och en bastu mitt i öknen är ingen ovanlighet.

Folk demonstrerar för Edward Snowden i Hong Kong.

UM: Snowden sökt asyl i Finland

Utrikesministeriet bekräftar nu att avslöjaren Edward Snowden ansökt om asyl i Finland.

Bankautomat i centrum av Jakobstad där misshandeln skedde natten mot måndag

Aftonbladet: Så lätt är det att lura en bankautomat

På grund av allt bättre teknik i bankautomater och bankkort måste bedragarna hitta på nya knep för att lura folk. Ett av de populäraste knepen heter ”cashfork”, ”kontantgaffel”, skriver Aftonbladet.

Katainen: NSN-affären bra för Finland

Nokia Siemens Networks-affären är en god nyhet för Finland, säger statsminister Jyrki Katainen (Saml.). Han visste inte om affären sedan tidigare, men anser att den är positiv.

NSN:s huvudkontor stannar i Finland

Ägarbytet i Nokia Siemens Networks påverkar inte kontoren eller ledningen. Enligt Nokia fortsätter vd:n och styrelsens ordförande. Hur det går för företagets fabriker vill NSN inte kommentera.

Skimningsutrustning

Se bild på falsk bankautomat!

Polisen har gripit två personer misstänkta för bankkortskopiering i Helsingfors. Privatkunder behöver ändå inte vara oroliga eftersom det är bankerna och kreditinstituten som har blivit offer för brottet.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida