Hoppa till huvudinnehåll
Eva Blässar
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Artiklar av Eva Blässar

Prinsessan Madeleine och hennes fästman Christopher O'Neill firade den svenska nationaldagen två dagar före sitt bröllop, den 6 juni 2013.

I morgon gifter de sig!

På lördag blir det bröllop i Stockholm. Prinsessan Madeleine gifter sig med sin fästman Christopher O'Neill. Yle bevakar naturligtvis evenemanget och det går att följa med direktsändningen i TV1 och på Arenan med start kl. 16.35.

Lou Reed fotograferad i Tyskland 3 november 2012.

Lou Reed låg för döden

Den amerikanske rockmusikern Lou Reed håller på att återhämta sig efter en levertransplantation. Reeds fru Laurie Anderson avslöjar i en intervju för brittiska The Times att operationen räddade hans liv.

Färre än befarat får gå vid SOK

Andelslaget SOK säger upp under 180 anställda fram till slutet av 2014. Det här är färre än man befarade då samarbetsförhandlingarna inleddes i början april.

portionssus

Snus vanligt inom lagsporter

Snusanvändningen har ökat bland unga på senaste tid. Det visar en undersökning som Cancerorganisationerna publicerar i dag. Snus verkar speciellt vara populärt bland unga pojkar som deltar i någon form av lagsport.

Flyende syrier, sedda från gränsen till Israel, 07.05.2013.

Organisation: Över 80 000 dödade i Syrien

Över 80 000 människor har dödats i Syrien sedan konflikten i landet bröt ut för drygt två år sedan. Nästan hälften av de dödade är civila. De här uppgifterna kommer från organisationen Syrian Observatory for Human Rights.

Polisen Paul Juhlin

Polisen i Malmö: Det var ingen bomb

Den finländska Eurovisionsdelegationens hotell i Malmö spärrades av på lördag eftermiddag på grund av ett misstänkt föremål. Polisen avblåste insatsen då det visade sig att den misstänkta bomben var en kvarglömd väska.

Kvinna med blombukett i handen

Fansen vinkar av Krista

Finlands eurovisionsrepresentant Krista Siegfrids med bröllopsfölje vinkas av vid Helsingfors domkyrka på måndag eftermiddag. Svenska Yles Eva Blässar är på plats och livebloggar.

Sankt bernhardsvalpar

Massproducerade valpar ökar risken för sjukdomar

Valpfebern stiger vid den här tiden på året, men billiga valpar som inhandlats via nätet kan föra med sig otrevliga överraskningar, varnar Finska Kennelklubben. Hundrabies och echinokockinfektioner kan vara livshotande för människor.

Mannen i Helsingfors tingsrätt 16.04.2013.

Fuskläkare fick villkorlig dom

En man som jobbat som läkare utan läkarutbildning har dömts till två års villkorligt fängelse i Helsingfors tingsrätt. Mannen jobbade som läkare i Birkaland under åren 2008 - 2011.

samtal om livet, radio vega

"Jag är inte så hemskt förvånad"

Metodistkyrkan gick ut med ett pressmeddelande om misstankarna om sexuella övergrepp under veckoslutet. För en del församlingsmedlemmar kom det som en chock - för andra var det väntat, säger Jan-Erik Andelin, aktiv inom metodistkyrkan.

Tom Moring intervjuades av Jonas Jungar i Tv-Nytt 24.04.2013.

Moring: Utvecklingen är inte nattsvart

Tidningarnas och de andra traditionella mediernas ödesfråga just nu är hur man ska utveckla sig så att man intresserar unga människor, säger Tom Moring, professor i kommunikationslära vid Helsingfors universitet. Enligt honom är utvecklingen ändå inte nattsvart.

Över tre års fängelse för kidnappningen i Kotka

Kymmenedalens tingsrätt har gett sin dom i rättegången mot den man som kidnappade en 8-årig flicka i Kotka förra hösten. Mannen dömdes till över tre års ovillkorligt fängelse.

Vägarna kring Kristinestad drabbades på onsdag

Översvämningarna förvärras - flera vägar stängda

Vårflödet har stigit över vägarna på flera håll i landet. I Loimaa i Egentliga Finland är tre vägar stängda på grund av översvämningar, och i Jalasjärvi i Österbotten är två vägar avstängda. Flödet väntas kulminera under helgen.

En gränskorsning mellan Jordanien och Syrien

Återvändande flyktingar oroar UNHCR i Syrien

Omkring 300 flyktingar återvänder dagligen.

Gipsfällningsbassängen vid Talvivaaragruvan.

Ny läcka vid Talvivaara

En ny läcka har upptäckts i en fällningsbassäng vid gruvan i Talvivaara. 2 000 - 3 000 kubikmeter avfallsvatten läcker ut i timmen.

Barack Obama i Capitol Hill 14.03.13

Obama avstår från en del av sin lön

USA:s president Barack Obama har beslutat att ge tillbaka fem procent av sin lön, meddelar Vita huset. Presidenten vill visa solidaritet med amerikanska statsanställda som tvångspermitteras på grund av sparåtgärder.

Kali är 3-4 månader gammal

Isbjörnsunge räddades i Alaska - se video!

Viltvårdsmyndigheterna i Alaska har lyckats rädda en föräldralös isbjörnsunge. Ungen är 3-4 månader gammal och räddades för två veckor sedan då en jägare sköt ungens mamma.

Tusentals soldater marscherade i Pyongyang på långfredagen

Nordkorea "i krig" med Sydkorea

Nordkorea har meddelat att landet nu befinner sig i "krigstillstånd" med Sydkorea. Enligt Nordkorea ska alla ärenden mellan koreorna härefter hanteras enligt reglerna för krig. Sydkorea säger att beskedet inte är något nytt.

Snö röjs i Peking 20.03.2013

Kina: Död och förintelse efter hagelstormar

Våldsamma hagelskurar har krävt 12 personers liv och skadat hundratals i Kina den här veckan. 1 900 hus har förstörts och över 92 000 hektar odlingsmark har ödelagts i de hårda stormarna.

Mirjam Kalland gästade Yles morgon-tv

Kalland vill förändra barnskyddet

Mirjam Kalland, generalsekreterare vid Mannerheims Barnskyddsförbund, är orolig för att barnen marginaliseras i beslutsprocessen. Mycket prat leder ofta till lite resultat, och Kalland efterlyser nu en förändring i hur barnskyddet sköts.

Gamla och nya påven träffades

Nye och gamle påven möttes

Påven Franciskus och hans föregångare Benedictus XVI träffades i dag. Mötet ordnades vid påvens sommarresidens i Castel Gandolfo där Benedictus, som nu har titeln pontifex emeritus, har bott sedan han lämnade påveämbetet i förra månaden.

Dexima ´har begått databrott

Bedrägeribrotten på nätet ökar

Bedrägeribrott mot informationsnätverk är ett tilltagande hot i Europa, enligt EU:s brottsbekämpande organ Europol. Internationella brottsutredningar kräver numera nästan alltid utredningar via nätet.

En sörjande mamma med sin dotter vid ett minnesplakat för de som omkom i katastrofen.

Två år sedan katastrofen i Japan

Det har i dag gått två år sedan den förödande jordbävningen och tsunamin i Japan, som ledde till kärnkraftsolyckan i Fukushima. Över 300 000 människor har fortfarande inte kunnat återvända till sina hem efter katastrofen.

EU skjuter upp beslut om nya Schengen-medlemmar

EU har skjutit upp diskussionen om ett eventuellt Schengen-medlemskap för Rumänien och Bulgarien. Efter ett möte i Bryssel på torsdag meddelade man att frågan tas upp igen i slutet av året.

Microsoft lanserade Windows 8 i Indien i oktober 2012

Microsoft fick stora böter av EU

EU-kommissionen har dömt teknikjätten Microsoft till böter på 560 miljoner euro, eftersom företaget inte har uppfyllt sitt löfte om att låta användarna välja webbläsare.

Stora Ensos eucalyptusplantage i Kina

Klagomål på Stora Enso till FN

Elva internationella medborgarorganisationer framför klagomål på Stora Ensos projekt i Kina till FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Enligt organisationerna kränks mänskliga rättigheter regelbundet.

En syrisk tonåring i ruinerna efter en missilattack i Aleppo i Syrien

En miljon har flytt Syrien

Hälften av dem är barn.

Flaggor utanför Ikeavaruhus.

Avföringsbakterier hittades i Ikea-choklad

Ett varuhus i Shanghai har dragit in 1,87 ton av Ikeas choklad efter att man hittat avföringsbakterier, rapporterar Shanghai Daily. Kinesiska myndigheter hittade koliforma bakterier i mandelchokladkakor som importerades från Sverige i januari.

Keith O'Brien i ett foto från april 2010

Kardinal ber om ursäkt för sexuellt beteende

Den brittiske kardinalen Keith O'Brien har bett om ursäkt för olämpligt sexuellt beteende. O'Brien medger i ett uttalande att hans beteende har varit "av lägre standard än vad som förväntades" av honom.

Drottning Elisabeth II i ett foto från 27.02.2013

Drottning Elizabeth togs in på sjukhus

Storbritanniens drottning Elizabeth II vårdas på sjukhus för magsjuka. Enligt kungahuset är sjukhusvistelsen en försiktighetsåtgärd efter att drottningen visade symptom på gastroenterit.

Påven i sin vita bil

Påven tog farväl av folket

Påven Benedictus XVI har hållit sitt avskedstal inför tusentals anhängare vid Petersplatsen i Rom. Uppskattningsvis 150 000 människor hade samlats för att se påven en sista gång innan han lämnar sitt ämbete i morgon.

Timo Seppälä

Chefsläkare: Höga blodvärden kan inte bortförklaras

Timo Seppälä, chefsläkare vid Finlands Antidopingkommitté, är inte överraskad över SVT:s uppgifter om onormalt höga blodvärden bland de svenska och norska skidåkarna under 90-talet. Man har helt klart brutit mot reglerna, säger Seppälä.

Beppe Grillo

Rapport: Populism föds ur missnöje

Den finlandssvenska tankesmedjan Magma har utarbetat en rapport om populism. Enligt informationsansvarige Olav S. Melin kan man dra paralleller mellan populismen i Finland och Italien.

Arbetslösheten ökade i januari

Arbetslösheten ökade i januari. Totalt var 292 000 personer statistikförda som arbetslösa arbetssökande i slutet av månaden. Enligt Statistikcentralen var det relativa arbetslöshetstalet 8,7 procent, jämfört med 7,8 procent i januari året innan.

Den nya presidenten vinkade till folket

Park Geun-hye ny president i Sydkorea

Sydkoreas första kvinnliga president, det konservativa partiets Park Geun-hye, har svurit presidenteden inför tusentals åskådare. I sitt installationstal krävde hon att grannlandet Nordkorea omedelbart avstår från sina kärnvapentest.

Mao Zedong

Åtal för gammalt mord väcker ilska i Kina

Rättegången mot en äldre man i Kina som anklagas för mord väcker ilska i kinesiska sociala medier. Mordet ägde rum på 60-talet under kulturrevolutionen. De kinesiska myndigheterna kritiseras nu för att peka ut en enskild förbrytare medan staten inte tar något ansvar.

Silvio Berlusconi i Turin 17.02.13

Berlusconi lockar väljare med skatteåterbäring

Silvio Berlusconi har fått sina politiska rivaler att rasa genom att skicka ett brev till miljontals italienare där han lovar att betala tillbaka en skatt som de betalade i fjol om han vinner valet. Berlusconi lovar återbetala en fastighetsskatt som Mario Montis regering införde.

En frusen sjö på vintern

Hopp om sol i helgen

Det utlovas fint väder i hela Finland till helgen. Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi säger att det blir uppehållsväder, och hon lovar att också solen kommer att titta fram på sina ställen. Till och med plusgrader kan förekomma.

Par av samma kön på en bröllopstårta.

Nätkampanj för homoäktenskap

En nätkampanj för enkönade äktenskap har inletts i Finland. Finland är det enda nordiska landet där det är förbjudet för personer av samma kön att gifta sig.

Minna Canth flyger med Norwegian

Minna Canth figurerar på Norwegians flygplan

Den finländska författaren Minna Canth pryder nu stjärtfenan på Norwegians nya Boeing 737-800-plan. Canth blir den andra kända finländaren efter J.L. Runeberg som syns på det norska flygbolagets flygplan.

Omfattande materiella skador av meteorit

Inga rester har hittats av den meteorit som föll ned över den ryska miljonstaden Tjeljabinsk. De materiella skadorna är omfattande, men det verkar inte som om någon människa kommit till skada. .

Hugo Chavez i ett foto från 14.02.13

Nya foton på Chavez

Venezuela har publicerat de första bilderna på president Hugo Chavez efter hans canceroperation i december. Bilderna offentliggjordes på fredagen och visar en leende Chavez i en sjukhussäng där han läser torsdagens dagstidning.

Fortums nya vd Tapio Kuula

Två finländare i Telia Soneras nya ledning

Den svenska och finländska staten gör en storstädning i Telia Soneras styrelse inför bolagsstämman i april. Valberedningen kom med sitt förslag i dag. Sex av åtta styrelseledamöter byts ut.

Pablo Neruda 1966

Pablo Nerudas kvarlevor grävs upp

En chilensk domstol har beslutat att Pablo Nerudas kvarlevor ska grävas upp. Det här för att fastställa hur den världsberömde poeten och Nobelprisvinnaren dog.

Jyrki Katainen skakade hand med Herman van Rompuy

Katainen nöjd med budgetavtalet

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) är nöjd med det nya budgetavtalet i Bryssel. Han säger att den finländska delegationen lyckades förhandla fram det resultat man var ute efter.

En kalv i sin kätte

Nedskärningar i lantbruksstöden

Enligt de första uppgifterna efter budgetuppgörelsen i Bryssel, innebär avtalet att EU:s lantbruksstöd kommer att skäras ner. Jord- och skogsbruksministeriet räknar med att Finland mister upp till 20 miljoner euro i direkta lantbruksstöd.

86 våningar på 10 minuter - springandes

Australiensarna Mark Bourne och Suzy Walsham vann löpartävlingen Empire State Building Run Up på onsdagen. Tävlingsdeltagarna springer uppför trapporna till den berömda skyskrapans 86:e våning. Tävlingen har 1 576 trappsteg. Mark Bourne vann männens lopp på drygt 10 minuter. Se video från loppet.

Snart 18:s regissör Maarit Laili och manusförfattare Henrik Mäki-Tanila

Snart 18 årets bästa film

Snart 18 utsågs till bästa inhemska film vid årets Jussigala. Kovasikajuttu vann pris för bästa inhemska dokumentär. Laura Birn tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll, och Eero Riitala den manliga motsvarigheten.

Tuff kamp om arbetarnas stöd

Yle Nyheters mätning visar att Socialdemokraterna och Sannfinländarna tävlar om att vara det populäraste arbetarpartiet. Medelålders män föredrar Sannfinländarna, medan kvinnor och över 50-åriga män röstar på SDP.

Fyraåring under isen i Raseborg

En pappa och en fyraårig pojke gick genom isen vid Pumpviken i Karis på söndag eftermiddag. Räddningsverket lyckades få upp båda två ur vattnet och de fördes till Helsingfors för vård.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida