Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Henrika Juslin

Egyptisk fågel misstänktes vara spion

En stor fågel som bar på en elektronisk manick har åkt fast i Egypten. En man såg svanen och tog med sig fågeln till närmaste polisstation. Mannen misstänkte att svanen har använts till spioneri.

Pensionär vann 590 miljoner dollar på lotto

I USA har man nu hittat personen som för några veckor sedan kammade hem drygt 590 miljoner dollar - motsvarande 450 miljoner euro - på lotto. Vinsten gick till den 84-åriga pensionären Gloria McKenzie.

Schweizisk technoparad spårade ur

Polisen har gripit över 60 personer i samband med en technoparad som spårade ur natten till i dag. Sammanlagt deltog över 10 000 personer i paraden Tanz Dich Frei, eller dansa dig fri, i huvudstaden Bern.

Djurskötare dödades av tiger i Storbritannien

En anställd på en djurpark i Storbritannien har dödats av en tiger. Den 24 åriga djurskötaren attackerades av en tiger på fredagskvällen i South Lakes Wild Animal Park i Dalton-in-Furness i Cumbria.

Guggenheimmuséet planeras för Skatudden

Gallen-Kallela-Sirén prickas gällande Guggenheim

Biträdande justitieombudsman Maija Sakslin prickar Helsingfors stadsmuseums förre chef Janne Gallen-Kallela-Siréns agerande i Guggenheimprojektet.

Finlands statsflagga

Rekordmånga nya finska medborgare i fjol

I fjol fick rekordmånga utlänningar finskt medborgarskap. Enligt statistikcentralen fick 9 090 utlänningar som var fast bosatta i Finland finskt medborgarskap. Det är 4 530 personer fler än år 2011.

Kommunikationsverket besluter om lotto

I dag avgör Kommunikationsverket om Yle får fortsätta sända lotto-dragningen. Rundradiolagen förbjuder reklam och sponsorerade program på Yle.

Värmerekord för i år slogs i dag

Det har varit årets varmaste dag i dag. I södra och sydvästra Finland steg temperaturen till över 20 grader på många håll. I till exempel Åbo och Salo var det 21 grader varmt, på andra håll var det omkring 18 grader.

Explosionen i Stockholm utreds som mord

Explosionen i Stockholmsförorten Sundbyberg utreds nu som mord.Tre personer dödades i en explosion i ett bostadshus i morse. Rökdykarna hittade en vuxen och två barn i lägenheten.

Jätteanka besökte Hongkong -se video!

På torsdag kunde folk som rörde sig i Hongkong se en 16,5 meter hög flytande plastanka. Det uppblåsbara konstverket bogserades i land av en båt som var betydligt mindre än själva ankan.

bild på virus.

Ny smitta krävde ytterligare fem liv

Ytterligare fem personer har dött i det nya coronoaviruset i Saudi-Arabien. Två andra smittade är inlagda på intensiven. Hittills har minst 14 personer dött i viruset

Finlands svenska metodistkyrka utreder sexuella övergrepp mot barn

En utredning om sexuella övergrepp mot barn har inletts vid Finlands svenska metodistkyrka. De sexuella övergreppen misstänks ha skett under metodistkyrkans läger och församlingsverksamhet från 1960-talet till 1990-talet.

Skattedeklarationen ska lämnas in om två veckor

Skatteverket påminner om att den förhandsifyllda skattedeklarationen som kommit hem på posten ska kontrolleras och skickas in om två veckor.

Päivi Räsänen

Räsänen: Kontrollen av översvämningsrisker måste bli bättre

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) vill förbättra beredskapen och intensifiera myndighetssamarbetet för att kontrollen av översvämningsrisker ska bli bättre.

Lappfjärds å

Sådden lider av översvämningarna

Sådden riskerar att bli mycket försenad på grund av att många åkrar i Österbotten ligger under vatten. Översvämningarna på hösten ledde också till att en del av höstrutinerna inte gick att utföra.

Riksdagsledamot Mats Nylund lämnar in spörsmål om skarvjakt

Riksdagsledamot Mats Nylund (Sfp) vill veta om regeringen tänker ändra sin linje gällande skarvjakt. Nylund har lämnat in ett skriftligt spörsmål om skyddsjakt av skarv. Nylund anser att Finland borde se över sin linje gällande loven för skyddsjakt av skarv.

Räsänen: Misstaget ska utredas grundligt

Inrikesminister Päivi Räsänen beklagar den felaktiga registeranteckningen och säger att misstaget ska utredas grundligt.

Estland och Ryssland finslipar gränsavtal

Estland och Ryssland har börjat tina upp sina relationer, som har varit kyliga en lång tid. Ländernas premiärministrar har för första gången på åtta år suttit vid samma förhandlingsbord.

Två bilar kör på Riksväg 7

Tre döda i massiv seriekrock i USA

Tre personer har dött och över 20 skadades i en massiv seriekrock i närheten av gränsen mellan delstaterna Virginia och North Carolina i USA.

Cyperns president tackar för lugn banköppning

Cyperns president Nicos Anastasiades har tackat cyprioterna för att bankerna kunde öppna under lugna förhållanden. Bland de köande bankkunderna var det till och med några som satte in pengar på banken.

FN:s internationella domstol i Haag

Officerare fick fängelsedom

Den internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien har dömt två tidigare bosnienserbiska officerare till fängelse.

En nordkoreansk soldat i en parad som ordnades i höstas

Nordkorea bröt den heta linjen

Nordkorea svarar inte längre på den så kallade heta telefonlinjen som går från USA:s militära styrkor i den demilitariserade zonen till den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

Brics grundar utvecklingsbank

De så kallade Brics-länderna, som består av de starka tillväxtekonomierna Brasilien, Indien, Kina och Ryssland samt nykomlingen Sydafrika, tänker grunda en utvecklingsbank.

Höjd alkoholskatt delar åsikter

Förslaget om att höja alkoholskatten med 10 procent för svaga och 15 procent på starka alkoholdrycker delar åsikterna. Alkoholskatten aktualiserades när regeringens förhandlingar om rambudgeten avslutades i går.

Hästkött hittades i kebabstrimlor

Det har hittats spår av hästkött i kebabstrimlor som är tillverkade av Karelian Lihajaloste Oy. Produkten dras nu bort från marknaden.

FFC: Förhandlingarna strandade

Arbetsmarknadsförhandlingarna har strandat, meddelar fackcentralen FFC. FFC anklagar arbetsgivarna för nederlaget. Man går nu över till branschvisa förhandlingar.

Bankerna fortsätter hålla stängt på Cypern

Bankerna på Cypern håller stängt resten av veckan för att undvika total kapitalflykt. Bankerna håller öppet nästa gång på tisdag nästa vecka.

Dyra böter för Ryanair

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair får betala dyra böter i Holland för felaktiga biljettpriser. De holländska konsumentmyndigheterna har bötfällt Ryanair som måste betala 370 000 euro.

Polisen genomsökte Lagardes hem

Polisen har genomsökt Internationella valutafondens chef Christine Lagardes hem i Paris i Frankrike.

Urpilainen: Bollen är nu hos Cypern

Finansminister Jutta Urpilainen (Sdp) hörde till dem som hårdast drev på placeraransvaret som en del av lånevillkoren till Cypern. Nu vill Urpilainen vänta och se hur Cypern tänker lösa krisen.

Häftiga regn orsakar problem i Brasilien

Häftiga regn ställer till med problem i Brasilien. Under ett dygn har det regnat lika mycket som det brukar regna under en månad i staden Petropolis.

Experter enades om vårdreform

Den expertgrupp som har utrett hur vårddistrikten ska delas upp har enats om ett gemensamt förslag. Modellen för social- och hälsovårdsreformen ska överräckas till omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) på tisdagen.

Syrisk attack mot Libanon

Syriska stridsplan har skjutit raketer mot mål i Libanon. USA:s utrikesministerium bekräftade uppgifterna i kväll. Det är första gången Syrien gör ett flyganfall mot Libanon.

Honda återkallar 250 000 bilar

Honda återkallar 250 000 bilar på grund av ett fel i bromsarna. Bilarna av olika modeller är tillverkade åren 2005 och 2006.

Svart rök - ingen ny påve

På tisdag kväll steg svart rök från skorstenen på Sixtinska kapellet, vilket betyder att konklaven i Vatikanen ännu inte har valt en ny påve. Omröstningarna fortsätter under onsdagen.

Paul Krugman.

Krugman fortsätter kritisera EU:s finanspolitik

Den Nobelbelönade amerikanske nationalekonomen Paul Krugman fortsätter kritisera EU:s stränga finanspolitik.

Ung man tände eld på sig själv i Tunisien

En ung, arbetslös man eld på sig själv i dag i Tunisien. Han fick allvarliga brännskador men överlevde.

Spanien försöker minska ungdomsarbetslöshet

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har offentliggjort ett program med hundra åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten.

läskedryck

Inget förbud mot stora läskedrycker i New York

Lagen som skulle förbjuda stora läskedrycker i New York kommer inte att träda i kraft. Lagen förkastades i sista stund i högsta domstolen. Lagen skulle ha trätt i kraft på tisdag.

Ilmakuva Talvivaaran vuotavasta kipsisakka-altaasta

Höga uranhalter i damm nära Talvivaara

Strålsäkerhetscentralen STUK rapporterar om höga halter av uran i dammen Salminen nära Talvivaara. Fyndet kom som en överraskning och STUK ber bolaget utreda hur uranet har hamnat i dammen. Enligt Talvivaara är de förhöjda värdena ingen nyhet.

stockmann

Lättare för ryssar att få visum till Finland

Det ska bli lättare för ryska medborgare att få visum till Finland. Före sommaren öppnas nya kontor och avdelningar där ryssar kan ansöka om visum för Schengenområdet från Finland.

al-Qaida attackerade syrisk armé

Terrornätverket al-Qaida meddelar att 48 syriska soldater och anställda vid den syriska administrationen har dödats i en terrorattack. Attacken ska ha ägt rum i Irak förra veckans måndag.

Hemlösa i Frankrike 2009

Ungern godkände tillägg till grundlagen

Parlamentet i Ungern har godkänt flera kontroversiella tillägg till landets grundlag. Många kritiker anser att tilläggen ger det styrande Fidesz-partiet maktmonopol i landet.

Hemlösa i Frankrike 2009

Ungern röstar om tillägg till grundlagen

Parlamentet i Ungern ska rösta om flera kontroversiella tillägg till landets grundlag. Tilläggen inför lagar som bland annat begränsar domstolarnas frihet och gör det kriminellt att vara hemlös.

Uhuru Kenyatta vid valurnan på söndag 04.03.13

ICC drar tillbaka åtal mot Kenyas tidigare försvarschef

Den internationella brottsmålsdomstolen ICC drar tillbaka åtalet mot Kenyas tidigare civilförsvarschef Francis Muthaura.

Nya vårdregler skulle kosta Helsingfors 10 miljoner

En minimigräns för antalet åldringsvårdare per patient skulle bli dyr och innebära många nyanställningar för Helsingfors.

Dödssiffran stiger efter bombattentat i Turkiet

Antalet döda stiger efter en bilbomb i stiger i Turkiet. Minst nio personer dödades och närmare 70 skadades då en bilbomb detonerade nära en polisstation i sydöstra Turkiet på måndag. Av de döda är fyra barn.

Försvarsminister Panetta, president Obama och försvarschefen Dempsey presenterar USA:s nya militärdoktrin.

Anfall mot USA:s försvarschef i Afghanistan

Ett raketanfall mot den amerikanska flygbasen i Bagram skadade det flyg som användes av USA:s försvarschef Martin Dempsey.

Nya sammandrabbningar i Tripoli

Minst 16 människor har skadats i nattliga sammandrabbningar mellan sunnimuslimer och shiamuslimska alawiter i den libanesiska hamnstaden Tripoli.

JHL: Tillräckliga resurser i äldreomsorgen viktigt

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL anser att tillräckliga resurser är den viktigaste faktorn i äldreomsorgen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida