Hoppa till huvudinnehåll
Mia Welling
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Artiklar av Mia Welling

Snöväder försvårar trafiken igen

Ett nytt snöväder väntas försvåra trafiken i dag. Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag på eftermiddagen och kvällen i södra och mellersta Finland.

Räddningsarbetet fortsätter på Sumatra

Räddningsarbetena fortsätter efter lördagens vulkanutbrott på den indonesiska ön Sumatra i hopp om att hitta överlevande under askan. Vulkanen Sinaburg fick på lördagen ett kraftigt utbrott och ungefär femton människor har hittats döda.

Parlamentsval i oroligt Thailand

Stämningen är mycket spänd i Thailand som ordnar förtida parlamentsval i dag. Oppositionen har meddelat att den bojkottar valet och tänker försöker blockera och sabotera valet.

Antti Rinne utmanar Urpilainen

Fackförbundet Pros ordförande Antti Rinne kandiderar till posten som ordförande när Socialdemokraterna samlas till kongress i maj. Det blev klart när Rinne berättade om sina framtidsplaner i Yles program Morgonettan.

Flera döda i laviner i södra Schweiz

Fyra personer har dött i laviner i de schweiziska Alperna. Dessutom är en person i kritiskt tillstånd. Sammanlagt har åtminstone elva personer dött i laviner i Schweiz den här vintern.

Nya beväringar rycker in

Nya beväringar rycker in i dag. Enligt Försvarsmakten inleder 12 300 rekryter sin militärtjänstgöring. De flesta svenskspråkiga tjänstgör vid Nylands brigad som tar emot ungefär 700 nya beväringar.

Eld.

Färre dog i bränder i fjol

Ovanligt få omkom i bränder förra året, visar preliminära uppgifter från Räddningsbranschens Centralorganisation SPEK. I fjol dog 51 personer i bränder medan motsvarande siffra för året innan är 80.

Lyckad evakuering i Antarktis

Australiensisk isbrytare räddade ryska passagerare.

Apple lanserade billig smarttelefon

Apple har lanserat två nya modeller av sin smarttelefon Iphone. De nya modellerna Iphone 5C och Iphone 5S börjar säljas senare i år. Iphone 5C kommer att vara billigare än vanligt och säljas i fler färger än tidigare.

Franska protester mot pensionsreform

Fackförbunden har ordnat demonstrationer mot den planerade pensionsreformen i Frankrike. Hundratusentals människor runt om i landet deltog i protesterna. Fackförbunden anser bland annat att reformen diskriminerar unga.

Strålning vid Fukushima

Höga strålningsdoser vid Fukushima igen

Farligt höga strålningsdoser har igen uppmätts vid det japanska kärnkraftverket i Fukushima. Halterna har uppmätts vid spilltankar med giftigt avfallsvatten och enligt energibolaget Tepco kan det vara frågan om en ny läcka.

Nelson Mandela.

Motstridiga uppgifter om Mandelas tillstånd

Sydafrikas presidentkontor bestrider uppgifterna om att landets före detta president Nelson Mandela skulle ha återvänt till sitt hem i Johannesburg. Bland annat BBC skrev tidigare i dag att Mandela skulle ha åkt hem men de här uppgifterna uppges alltså vara felaktiga.

Maratonsimmare tänker simma från Kuba till Florida

Den amerikanska långdistanssimmaren Diana Nyad tänker försöka simma från Kuba till Florda det här veckoslutet. Om hon lyckas blir hon den första människan som klarat av att simma den 166 kilometer långa sträckan utan en skyddande bur mot hajar.

Svenskundervisning

Majoriteten av finländarna vill ha valfri skolsvenska

Största delen av finländarna vill göra skolsvenskan frivillig. Enligt en undersökning som Taloustutkimus har gjort för Yle Nyheter vill 63 procent av finländarna slopa den obligatoriska skolsvenskan. Stödet för valfri undervisning i svenska är nästan lika stort bland Sannfinländarnas och SDP:s anhängare.

Människor på gatan.

Allt fler bor i Finland

Finlands befolkning fortsätter att växa, visar Statistikcentralens preliminära uppgifter. Finlands folkmängd var i slutet av maj 5 434 357. Den främsta orsaken till befolkningsökningen är invandringen.

Beväringar från Nylands bidrag på krigsövning.

Tusentals beväringar hemförlovas i dag

Drygt 9 900 beväringar hemförlovas i dag. Enligt Försvarsmakten är ungefär 200 av dem kvinnor. Försvarsmakten håller nu en två veckors skolningspaus för att bland annat kunna förebereda sig för ankomsten av nya rekryter.

Midsommartrafiken avtar

Midsommartrafiken har varit livlig på torsdagen, men har nu börjat avta på landsvägarna. Ingen har skadats allvarligt. Kön vid Pargas/Nagu-färjfäste har varit flera kilometer lång. Många trafikanter väntas på vägarna också på midsommaraftonen.

Sprängningsolycka vid vägbygge i Esbo

En olycka har inträffat vid ett vägbygge i Köklax i Esbo. En misslyckad sprängning vid bygget ledde till att stenar träffade ett egnahemshus. Enligt Västra Nylands polisinrättning skadades ingen.

Midsommartrafiken livligast på torsdag

Midsommartrafiken är som livligast på torsdag och söndag, uppger rörliga polisen. Rusningar förekommer och på fredag. Rörliga polisen påminner om att broarbeten vid flera huvudvägar påverkar midsommartrafiken.

Finansministeriet sänker BNP-prognos

Finlands bruttonationalprodukt krymper i år med 0,4 procent från i fjol, uppskattar Finansministeriet i en ny prognos. Nästa år växer ekonomin däremot med 1,2 procent, vilket är 0,4 procentenheter mindre än vad den tidigare prognosen utlovade.

"Ryssland säljer kanske mera vapen till Syrien"

Det är möjligt att Ryssland kommer att sälja mera vapen till den syriska regeringen, uppger president Vladimir Putin. Enligt Putin är de ryska vapentransporterna till Syrien lagliga och inte emot moraliska principer.

Bombattentat mot skola i Brindisi.

Livstid för skolbombare i Italien

Mannen som låg bakom skolbomben som dödade en tonårsflicka i Italien har dömts till livstidsfängelse. Den dömde 69-årige mannen detonerade en självtillverkad bomb framför en skola i staden Brindisi i maj förra året.

Självmordsbomb under begravning i Pakistan

Minst 27 personer har dött i ett självmordsattentat i nordvästra Pakistan. En bomb exploderade under en begravning i närheten av staden Mardan. Bland de döda fanns en politiker som nyligen hade blivit invald i provinsens parlament.

NSA: Avlyssningsprogram stoppade över 50 terrordåd

NSA:s avlyssningsprogram stoppade ett planerat bombdåd mot börsen i New York, avslöjar USA:s federala polis FBI. Enligt vicechef Sean Joyce kom FBI planerna på spåret i samband med en övervakningsoperation av en känd jemenitisk extremist.

Gorilla firar födelsedag - se video!

En liten gorilla som heter Monroe har fått fira sin tvåårsdag med födelsedagsfest. Födelsedagsfesten ordnades av djurskötare och frivilliga vid en djurpark i San Diego i USA. De hade bland annat tillrett kakor gjorda av is med bär och frukter och byggt leksaker och kartongdjur. Se video!

Bild: Yle/Comstock

Klagomål till EU om finländsk sockerskatt

Finlands livsmedelsförbund ETL har lämnat in ett klagomål till EU-kommissionen om Finlands beskattning av sötsaker, läskedrycker och glass. Förbundet vill att sockerskatten avskaffas helt och hållet på grund av att den förvränger konkurrenssituationen.

"Ekonomin allt viktigare del av utrikespolitiken"

Den ekonomiska politiken blir en allt viktigare del av utrikespolitiken, fastslår flera talare vid sammankomsten på Gullranda. President Sauli Niinistö har bjudit in till debatt kring temat.

Många finländare upplever att ekorrhjulet går allt för snabbt i dag. Stressen har blivit en vanlig folksjukdom. Bild/ YLE/Juha-Pekka Inkinen

Pardia: Risk för utmattning utan sommarvikarier

På många arbetsplatser kan det vara svårt att kombinera arbete och semester, visar en enkät av löntagarorganisationen Pardia. Semestertider betyder ofta extrajobb för arbetsplatsens övriga anställda. Endast en femtedel av arbetsplatserna anställer sommarvikarier, vilket betyder att arbetsuppgifterna hopar sig.

Käännös blir centrumbibliotek

Bidraget Käännös av arkitektbyrån Ala Oy har vunnit arkitekturtävlingen för Helsingfors kommande centrumbibliotek. Enligt juryn är byggnaden elegant, fungerande och estetisk.

Svenska fredsbevarare till Golanhöjderna?

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon förhandlar med Sverige om att skicka fredsbevarare till Golanhöjderna, uppger den israeliska tidningen Haaretz. Sverige har ändå meddelat att landet endast deltar i uppdraget som en del av större nordisk operation.

Fängelsestraff för barbröstade demonstranter

Tre europeiska aktivister har dömts till fängelsestraff för att ha demonstrerat topless i Tunisien. Domstolen ansåg att kvinnorna uppträdde oanständigt och bröt mot den allmänna moralen.

Affär fick kokain istället för bananer

Anställda vid en dansk supermarketkedja fick sig en överraskning då de hittade kokain i en bananlåda. Upptäckten gjordes då personalen lade märke till att en av bananlådorna var tyngre än de andra lådorna

Mandela svarar på behandling

Nelson Mandela verkar må bättre efter flera dagar på sjukhus. Enligt Sydafrikas president Jacob Zuma har han svarat positivt på den behandling han har fått. Mandela har sedan lördag natt varit intagen på sjukhus på grund av en lunginfektion.

foster

Jodbrist kan skada fostrets intellektuella utveckling

Gravida kvinnor borde kontrollera sitt jodintag, i synnerhet i början av graviditeten. Jodbrist hos gravida kan nämligen störa det ofödda barnets intellektuella utveckling, visar en brittisk undersökning.

Trafikövervakningen fortsätter som förr

Övervakningen av trafiken borde inte påverkas av att rörliga polisen avskaffas. Enligt överkommissarie Janne Kangas vid enheten i Seinäjoki fortsätter trafikövervakningen på samma nivå som i fjol.

Syrien: Regeringstrupper planerar offensiv

Regeringstrupperna i Syrien förbereder en större offensiv mot rebellfästen i den nordliga staden Aleppo. Enligt en regeringskälla skall offensiven inledas inom de närmaste dagarna.

Mandelas tillstånd oförändrat

Sydafrikas tidigare president Nelson Mandelas vårdas på sjukhus för tredje dagen i rad. Hans tillstånd är fortfarande allvarligt men stabilt, uppger Sydafrikas regering.

Expert: Breivik hade kunnat stoppas

Den norska säkerhetstjänsten skulle ha kunnat förhindra Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utøya, visar en färsk rapport som svenska medier skriver om. I rapporten konstaterar professor Wilhelm Agrell att myndigheterna fokuserade för mycket på islamistiska terrorister.

Turkiska demonstrationer avtar inte

Demonstrationerna i Turkiet visar inga tecken på att avta. I morse förekom nya sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis bland annat i huvudstaden Ankara, staden Izmir i västra Turkiet och i arbetarstadsdelen Gazi i Istanbul.

Polisen besköt en man i Helsingfors centrum

Polisen har tvingats ta till vapen mot en man som härjade i Helsingfors centrum. Skottintermezzot inträffade ungefär vid klockan 11. Mannen hade viftat med ett handeldvapen på cykelvägen Banan.

Mandela intagen på sjukhus igen

Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela har förts till sjukhus med en ny lunginfektion. Mandela togs in på sjukhus i natt. Hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.

Hundratals åtalspunkter mot kidnappare i Cleveland

Mannen som höll tre kvinnor inspärrade i sitt hus i ett decennium i Cleveland åtalas på 329 punkter. På brottslistan finns bland annat mord, kidnappningar och våldtäkter.

Ammande mamma.

THL: Mindre miljögifter i bröstmjölk

Det finns allt mindre miljögifter i bröstmjölk, visar en utredning som Institutet för hälsa och välfärd THL har gjort. Prover på 200 nyblivna mammor i Helsingfors, Kuopio och Rovaniemi visar att halten av dioxiner och PCB-föreningar har minskat med en femtedel under de senaste fem åren.

Tehy fick ny ordförande

Rauno Vesivalo har valts till ny ordförande för vårdfacket Tehy. Han blir den första mannen som leder facket. Vesivalo fick 252 röster i den andra röstningsomgången.

Coloradoskytten kommer att sinnesundersökas

Mannen som sköt ihjäl tolv personer på en biograf i Colorado förra sommaren kommer att genomgå en sinnesundersökning. Den 25-årige skytten James Holmes har hävdat att han var otillräknelig. Fallets åklagare kräver dödsstraff för Holmes.

Polisen hällde ut hälften mindre alkohol

Antalet böter för innehav av alkohol och mängden alkohol som hälldes ut var klart mindre under skolavslutningen i år än i fjol. Några unga bad civilklädda poliser köpa ut alkohol åt dem.

En kvinnas och en mans skugga på en vägg.

Finland tiger om ungdomsprostitution

Ungdomsprostitution är vardag i Finland men vi tiger om fenomenet. De som jobbar med unga stöter ofta på prostitution, men trots det har inga undersökningar gjorts om det. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att hon tar problemet på allvar och lovar börja utreda saken.

Översvämningar kräver liv i Centraleuropa

Flera människor har dött eller saknas i översvämningarna i Centraleuropa som är de värsta på tio år. Åtminstone fyra människor omkommit i översvämningarna i Tyskland. Regeringen i Tjeckien utlyste katastroftillstånd i går kväll på grund av skyfallen.

Polisen: Ungdomarna firade lugnt

Många unga firade läsårets slut runt om i Helsingfors i går. Ungdomarna sysselsatte polisen men kvällen och natten gick ändå rätt lugnt till. Den här kvällen och natten väntas bli livligare.

Finländare skadades i lavin i Italien

En finländsk skidåkare har skadats allvarligt i en lavin i Alagna Valsesia i nordvästra Italien. Enligt italienska medier vårdas finländaren för tillfället på sjukhus efter att ha begravts under två meter snö.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida