Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Anna Ekström

Ölburkar på fabriksband.

Finländarna hämtar hem allt mer sprit från utlandet

Den privata införseln av alkoholdrycker från utlandet till Finland har ökat med nästan 27 procent under det senaste året.

Studerande sitter på studsboll

Studerande byter stolen mot studsboll

Allt fler unga lider i dag av nack- och axelsmärtor och de vanligaste orsakerna är för lite motion och för många timmar framför datorn i en oergonomisk ställning.

IPCC:s arbetsgrupp presenterar den nya delrapporten om klimatförändringen.

IPCC: Nu måste utsläppen ner

Något måste göras och det snabbt. Det är budskapet i FN:s klimatpanel IPCC:s nya delrapport om klimatförändringen. Enligt rapporten kommer utsläppen av växthusgaser att fördubblas fram till år 2050 om ingenting görs.

Är Instagram konst eller inte?

Att knäppa bilder med telefonen och dela med sig av dem är ett fenomen som blivit allt vanligare. På tisdagen öppnade en utställning på Korjaamo i Helsingfors där tolv mobilfotografer ställer ut sina Instagrambilder.

Kan finländsk humor kamma hem en Oscar?

På söndag är det dags för årets Oscarsgala att gå av stapeln. Och i år har också finländarna skäl att vara extra förväntansfulla. I kategorin Bästa kortfilm tävlar nämligen den finländska regissören Selma Vilhunens "Pitääkö mun kaikki hoitaa?"("Är det jag som ska sköta allt")

Helsingfors stad vill göra Böle till ett andra centrum

Böle ska bli en knutpunkt i staden. Affärscentret Tripla och nya trafiklösningar ska ge stadsdelen en större vikt som ett mångsidigt centrum och bostadsområde. Visionerna för området presenteras i en ny utställning i Gamla stationshuset vid Kampen. Se klipp!

Handbok om mänskliga rättigheter

Ska papperslösa invandrare få gå i skola? Vilka är den anställdas rättigheter i arbetslivet? Och hur ska minoriteter behandlas? Det här är frågor som besvaras i en ny bok om mänskliga rättigheter.

Rebecka Holm fortsätter kämpa mot rasismen

Det har gått två år sedan fjortonåriga Rebecka Holm skrev en uppmärksammad insändare i Hufvudstadsbladet om de rasistiska kommentarer hon fick då hon åkte metro till skolan. I dag tycker hon fortfarande att det finns mycket att göra för att minska på främlingsfientligheten.

Vibskov är en av nordens främsta modeskapare.

Känd modedesigner ställer ut i Helsingfors

Den danska modeskaparen och konstnären Henrik Vibskov ställer ut sina livsverk på Designmuseet i Helsingfors. Utöver kläder, kan besökarna också bekanta sig med abstrakta installationer som halshuggna tygflamingon och ett hamsterhjul för människor.

Tiden flyger i Esko Männikkös nya utställning

Det var bilder på ensamma män i den lappländska landsbygden som för nästan tjugo år sedan blev den internationellt belönade fotografen Esko Männikkös genombrott. Men intresset för fotografering började ännu tidigare.

Nätberoende kan leda till nedstämdhet

Skadlig, problematisk eller överdriven nätanvändning innebär att man tappat kontrollen för den tid man tillbringar på nätet och väljer bort både socialt umgänge, sömn och aktiviteter för att sitta framför skärmen.

Andy Warhol är en inspirationskälla till Ville Anderssons teckning "Waves" (Vågor)

Black metal och eskapism i Helsingfors Konsthall

Vad har byggnadsmaterial, matbilder och black metal gemensamt? Jo, de är delar av konstverken på utställningen De unga 2013 i Helsingfors Konsthall. Juryn lovar mera fri galenskap än allvarlig tematik.

Adam Guarnieri

Sterilisering fortfarande krav för könsbyte

Lagstiftningen kring transpersoner i Finland väcker kritik bland internationella rättsorganisationer. Bland annat anser kritikerna att kraven för ett juridiskt könsbyte är kränkande.

Harini Chari

"Vi har alla ett personligt varumärke, vare sig vi vill det eller ej"

Ditt personliga varumärke innefattar allt du gör och säger, både i verkligheten och på sociala medier. Och frågan är inte om vi vill ha ett personligt varumärke eller inte, utan om vi vill styra det själva, menar Harini Chari, marknadsföringsstrateg på American Chambers i Helsingfors.

Kronohagens sexor hör hemma i två skolor

Eleverna i sjätte årskursen i Kronohagens lågstadieskola har haft en lite annorlunda höst. Under året har de alla sina lektioner i ett klassrum i Svenska Normallyceum (Norsen) förutom på måndagar och torsdagar då de promenerar från Norsen till skolan i Kronohagen.

Galenskap och mentala problem i ny utställning

Att se syner, höra röster och ha överdrivna rädslor. Det är exempel på symptom som man kan känna då man lever med en mental störning. På Heurekas kommande utställning kan alla få uppleva hur det känns.

Spelsuccé används i undervisningen

Det har kallats för ett digitalt lego.