Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna i ljust hår står framför ett tåg
Bild: Ilmari Fabritius

Artiklar av Lina Frisk

Stort bostadshus totalförstördes i brand i Eura

Ett stort bostadshus totalförstördes i brand under natten mellan lördag och söndag i Eura i Satakunta.

Det över 300 kvadratmeter stora huset var i full brand då räddningsverket kom till platsen strax innan midnatt.

Två personer befann sig i huset då branden fick sin början. De lyckades ta sig ut ur byggnaden på egen hand.

Räddningsverket lyckades stoppa branden från att spridas till andra byggnader. Eftersläckningsarbetet pågick enda till morgonen.

En man som sitter i en soffa.

Tomas Björkroth ny kretsordförande för SFP i Egentliga Finland

SFP i Egentliga Finland valde nya styrelse.

Liten brand vid byggarbetsplats i Åbo

En brand bröt ut i terrängen på en byggarbetsplats i stadsdelen Övre S:t Marie i Åbo under lördagen.

Det var ett område på 5 kvadratmeter som fattade eld. Branden misstänks ha fått sin början i samband med byggarbete som gjordes på platsen under gårdagen.

En granne upptäckte branden och larmade räddningsverket. Grannen inledde släckningsarbetet innan räddningsverket kom till platsen.

Branden är nu släckt och orsakade inga person- eller egendomsskador.

Cykeltävling påverkar trafiken vid åstranden under lördagen i Åbo

Under lördagen kommer både Östra och Västra Strandgatan att vara tillfälligt avstängda för allmän trafik på grund av en cykeltävling i centrum av Åbo.

Mellan 13:00 och 16:30 kommer åstranden mellan Domkyrkobron och Aurabron att vara avstängd. Aurabron är också stängd för trafik och enbart bussar är tillåtna att köra över bron då tävlingen pågår.

Trafiken dirigeras på plats och polisen övervakar området.

Namnvårdare Maria Vidberg vid Institutet för de inhemska språken

Namnvårdare kommenterar Pargas nya skolcenter Campus Brava: ”Det ger inga ledtrådar om vad byggnaden används för”

Pargas nya skolcenter ska heta Campus Brava. Namnet har kritiserats på sociala medier, men de Pargasbor som Yle Åboland talade med gillar namnet. Namnvårdare Maria Vidberg säger att namnet inte är helt problemfritt.

Brand i radhus på Hirvensalo - invånarna lyckades själv släcka eldsvådan

En liten brand uppstod i ett radhus på Hirvensalo i Åbo under söndagen. Räddningsverket larmades till platsen vid 12-tiden.

Branden fick sin start i ett grovkök i radhuslägenheten. Invånarna i huset lyckades själv släcka branden i ett tidigt skede.

Orsaken till branden utreds fortfarande. Inga personer skadades i branden.

Jesper Gustafsson sitter framför en dator och spelar.

Pargas Gaming Community försöker komma ur coronasvackan: ”Många yngre spelare har aldrig fått uppleva LAN-gemenskapen”

Under coronaåren slopades LAN-evenemangen och spelgemenskapen flyttades online. Pargas Gaming Community hoppas ändå kunna återuppliva de fysiska träffarna.

Polis skadades i biljakten i Åbo centrum – brottsrubriceringen är försök till dråp

En kraftigt berusad bilförare försökte fly polisen under fredagskvällen. Den livsfarliga biljakten slutade med krock vid Aurabron i Åbo centrum.

Polisen försökte stoppa bilen under jakten men personbilen lyckades komma undan trots polisens åtgärder. Polisen meddelar nu att både personal inom polisen samt polisens fordon skadades.

Förundersökningen är fortfarande i sin början men enligt de nuvarande uppgifterna är brottsrubriceringen försök till dråp. Polisen fortsätter utredningen med förhör samt genom bevissamling.

Polisen informerar mer om fallet tidigast på måndag.

Dramatisk biljakt i Åbo centrum – berusad bilist försökte fly undan polisen

En vårdslös biljakt ägde rum i Åbo centrum under fredagskvällen då en person flydde polisen. Under jakten uppstod flera farliga situationer då bilen krockade med andra utomstående bilar.

Enligt polisen var föraren kraftigt berusad och krockade slutligen med Aurabron i Åbo centrum. I krocken var flera bilar inblandade.

Biljakten började vid 19-tiden på fredag i Lokalax då föraren körde ifrån polisen i hög hastighet. Krocken vid Aurabron skedde strax innan klockan 20.

Polisen misstänker föraren för grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt grovt rattfylleri. Polisen informerar i det här skedet inte mer om fallet. Men enligt ögonvittnen som Turun Sanomat har pratat med hade bilen en hastighet på kring 100 kilometer i timmen i Åbo centrum.

Enligt polisen orsakade händelseförloppet endast lindriga personskador.

Kimitoelev får hedersomnämnande i essätävling

Kimitoeleven Andrea Sandholm får hedersomnämnande i essätävlingen Sputnik för unga skribenter. Tävlingen som är avsedd för unga i gymnasieåldern ordnades för första gången i höstas.

De unga uppmanades skriva en essä på temat ”Framtiden”. Sandholm får hedersomnämnandet för essän Ingen framtid utan nuet.

Juryns motivering är att Sandholm skrivit ”En informativ och beläst essä som genom att koppla det personliga till det politiska på ett mångsidigt sätt lyfter fram framtiden ur ett ansvarsperspektiv.”

Första pris går till Malte von Essen från Helsingfors. Tävlingen arrangeras av Ny Tids utgivarförening Tigern rf.

TS: Problem med it-system vid stadssjukhuset i Åbo

Det har varit en del problem med it-systemen i det nya välfärdsområdet, Mikko Pietilä, konstaterar chef för sjukhustjänsterna, för Turun Sanomat.

Vårdavdelningen vid Åbo stadssjukhus blev en del av välfärdsområdet vid årsskiftet. I samband med det uppdaterades också patientdatasystemet.

Systemuppdateringen har nu orsakat oklarheter gällande exempelvis patienters medicinering.

Problemen utreds som bäst med högsta prioritet, säger Pietilä.

Ungefär 140 patienter vårdas vid stadssjukhuset. Just nu använder man ett reservsystem för att dela ut medicin åt patienterna.

Mycket luftvägsinfektioner i farten i Sydvästra Finland

Det sprids fortfarande rikligt med infektionssjukdomar i Sydvästra Finland. Både i Satakunta och i Egentliga Finland är framför allt A-influensan på uppgång.

Dessutom sprids nu RS-virus i regionen, och i Satakunta har RS-virus lett till att flera behövt sjukhusvård. Det är främst barn som behöver sjukvård på grund av RS-virus och äldre personer som behöver vård på grund av influensa.

De patienter som behöver avdelningsvård är främst ovaccinerade eller personer som hör till riskguppen. Det förekommer också en hel del coronafall i regionen, men fallen har minskat sedan julveckan.

I Egentliga Finland uppdagas det främst fall av A-influensa, skriver Yle Satakunta.

Dennis -pizzerian kyltti.

TS: Familjen Rafkin har köpt tillbaka konkursbelagda pizzeriakedjan Dennis

Pizzeriakedjan sökte sig i konkurs i november.

Lugn julhelg för polisen i Sydvästra Finland

Polisen i Sydvästra Finland meddelar att julhelgen gick relativt lugnt till i år. Cirka 15 000 personer var på plats då julfreden utlystes i Åbo på julafton. Det gick lugnt till och polisen var på plats för att trygga evenemanget.

Polisen hade cirka 600 uppdrag mellan julaftonsmorgonen och morgonen på annandag jul. Det här är ungefär 70 uppdrag mer jämfört med julhelgen i fjol.

Polisen hade också cirka 70 uppdrag som gällde larm till hemmen. Det här är en liten ökning från fjolåret. Orsakerna var familjevåld, oljud och störande beteende.

Tack vare det goda föret under helgen skedde inga värre trafikolyckor.

Stiftelsen för naturarvet köper gammal skog i Pargas

Stiftelsen för naturarvet har köpt ungefär 29 hektar skog i Pargas. Skogsområdet ligger på ön Önsholm och är mångsidig med både förfallen och karg klipptallskog till frodig ek- och lövskog. Förutom att grunda ett naturskyddsområde är tanken att plantera mer ädellövträd på området.

Stiftelsen för naturarvet har sedan innan tretton skyddade skogar i Egentliga Finland, fyra av dem finns i Salo. Skogsområdet på Önsholm är stiftelsens första i Pargas och samtidigt också det största i Egentliga Finland. För de med sommarstugor på Önsholm kommer det nya naturskyddsområdet inte innebära några märkbara förändringar.

Stiftelsen köper skogsområden med donerade pengar. De köpta skogarna är för evigt skyddade.

Belastningen vid jouren på ÅUCS har lättat de senaste dagarna

Rusningen vid jouren på ÅUCS har lättat en aning sedan några dagar tillbaka.

Men väntetiderna är fortfarande flera timmar. På onsdagen väntade tjugo patienter på en plats för fortsatt vård på akuten.

- Det finns inte direkt några ytterligare anställda tillgängliga inför julhelgen, säger Mikko Pietilä, sjukhusdirektör vid sjukvårdsdistriktet.

Man försöker underlätta situationen vid jouren genom att göra andra funktioner mer effektiva.

Antalet läkarbesök på primärvårdens avdelningar har utökats, så att bäddplatserna kan roteras snabbare.

Åbovarvet samarbetar med företag i Gdansk och Nystad för att bygga bevakningsfartyg

Meyer Turku har offentliggjort samarbetsparterna som ansvarar för konstruktions- och utrustningsfasen för de nya bevakningsfartygen som Åbovarvet ska leverera åt Gränsbevakningen.

Skroven ska byggas av polska Baltic Operator i Gdansk och Uudenkaupungin Työvene i Nystad ansvarar för däckkonstruktionerna samt utrustningen.

Meyer Turku bekräftade i juni 2022 att de ska bygga två bevakningsfartyg åt Gränsbevakningen. Det första fartyget ska överlåtas till Gränsbevakningen år 2025 och det andra 2026.

En person dog i brand i Björneborg

Polisen i Sydvästra Finland utreder en brand som uppstod i en bostad i Björneborg under tisdagskvällen.

Polisen larmades till platsen vid 17-tiden på tisdagen. På brandplatsen hittade räddningspersonalen en kvinna som omkommit i branden i samband med släckningsarbetet. Branden misstänks ha fått sin början i bostadens kök.

Polisen fortsätter utreda brandorsaken tillsammans med räddningsverket.

Tre personer dog i trafikolyckor i Egentliga Finland i november

I Egentliga Finland dog tre personer i trafiken under november, och 21 personer skadades. Enligt siffror från Statistikcentralen dog en person under samma tid förra året.

Antalet skadade personer var ungefär samma i november det här året som förra året.

I hela landet dog 21 personer under november, och 260 skadade sig. Av dem som omkom rörde sig 15 med personbil, en med skåpbil och en med lastbil. Tre fotgängare och en cyklist dog i trafiken.

Åbo vill grunda nytt naturskyddsområde i Mälikkälä

I framtiden kan det finnas ett naturskyddsområde i skogen i Mälikkälä i Åbo.

Stadsmiljönämnden godkände igår förslaget att ansöka om att grunda ett naturskyddsområde i Mälikkälä av Närings-, trafik-, och miljöcentralen i Egentliga Finland. Förslaget ingår i stadens strategi att främja naturens mångfald.

Den över 100 hektar stora skogen finns under fem kilometer från Åbos centrum stor och är viktig både för sitt naturvärde och för sina friluftsmöjligheter. Enligt stadens ansökan ska 90 hektar skyddas av skogen.

Elva boendeföreningar vid området har gjort ett invånarinitiativ kring skyddandet av skogen år 2018.

En person med gaffeltruck lyfter upp en europall med en generator på. I bakgrunden flera lådor med oljevärmare.

Många Åbobor vill hjälpa invånare i vänorten Charkiv – 88 aggregat och 159 värmare på väg mot Ukraina

Via Åbo stads insamling kom det in en stor mängd el- och uppvärmningsutrustning. En långtradare med 29 europallar är nu på väg till Charkiv i Ukraina.

EU-kommissionen godkänner statens jättelån på 80 miljoner euro till Åbovarvet

EU-kommission har godkänt statens lån på 80 miljoner euro till Åbovarvet Meyer Turku.

Enligt varvet behöver man lånet för att klara av de rekordhöga råvarukostnaderna.

Varvet meddelar också att man nu tack vare lånet kommer att klara av de ekonomiskt svåra tiderna och nu kan fokusera på att bygga fartyg.

– Meyer har en stabil orderbok. Men kriget i Ukraina har försvårat vår verksamhet ytterligare i ett redan ostabilt världsläge, säger Tim Meyer, vd för Meyer Turku, i ett pressmeddelande.

Låneförberedelserna fortsätter nu i Finland efter kommissionens godkännande.

Ett avspärrningsband.

Polisen i Åbo om ungdomsvåldet i staden: ”Gatugäng och våld bland unga är två skilda fenomen”

Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist vid Åbopolisen är det inte farligt att röra sig på allmänna platser i staden.

Förar- och passagerarsätet i en taxibil fotograferat från baksätet.

Många taxibilar prickades under intensivövervakning i Sydvästra Finland

Stor antal anmärkningar visa att övervakning behövs.

Dombron i Åbo med Åbo domkyrka i bakgrunden.

Vad sker i Åboland år 2021? - vi har listat några saker

Vad har vi att vänta år 2021 i regionen?

Vaccinering ges i armen.

Influensavaccineringen vid Åbo mässcentrum avbryts - brist på vaccin i hela landet

Ännu några dagar är det möjligt att få vaccin.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida