Hoppa till huvudinnehåll
Dominique Pashley
Bild: Dominique Pashley

Artiklar av Dominique Pashley

Hoas stänger bastur i sina fastigheter i början av året – vill spara el

Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas kommer att stänga alla bastur i sina fastigheter mellan den 1 januari och den 31 mars 2023.

Orsaken är att de vill minska på elförbrukningen. Bastur i HOAS fastigheter värms i nuläget upp i totalt cirka 5 700 timmar i veckan och förbrukar cirka 38 000 kWh per vecka.

Under tiden som basturna är stängda ska HOAS utföra underhåll och låta basturna tvättas.

Basturna är i normalt bruk fram till årsskiftet.

Källa: Hoas

Ny kulturlokal till Busholmen – klar 2024

Fastighetsrådgivningsbyrån Cobbleyard Real Estate har vunnit koncepttävlingen för utvecklandet av L3-magasinet på Busholmen.

Den nya ägaren förväntas designa och skapa mångsidiga utrymmen för kultur, fritid och samvaro i byggnaden.

Enligt Helsingfors stadsmiljönämnds beslut överlåts tomten med en hyresperiod på 50 år, med möjligheten att köpa tomten. Också lyftkranen som finns på tomten säljs.

Målet är att ta byggnaden i bruk då magasinet har sitt 100-årsjubileum år 2024, uppger Mattias Lindfors från Cobbleyard Real Estate på Helsingfors stads hemsida.

Källa: Helsingfors stad (på finska)

Vandaborna tyckte till om spårvägens västra ände – kritiserade rutten

Vandabornas åsikter har hörts gällande stadens utkast för hur gatorna i anslutning till spårvägarna i områdena Aviapolis och Dickursby ska utvecklas.

Främst har de som svarat på enkäten haft åsikter om var övergångsställena ska placeras och hur goda cykelvägarnas förbindelser är, samt hur säkra cykelvägarna är.

Också spårvägens rutt kritiserades, i synnerhet kopplat till säkerhet och naturskydd.

Vanda säger sig ta åsikterna i beaktande så väl det går. Det slutliga förslaget presenteras mellan den 30 november och den 13 december.

Källa: Vanda stad (på finska)

Det här är en bild som företaget Stadler skapat för att ge en uppfattning om hur tågen kommer att se ut.

Så här ser de nya lokaltågen ut – kostade 250 miljoner euro

VR köper 20 nya lokaltåg av det schweiziska företaget Stadler Rail, som nu har presenterat bilder på hur de nya tågen kommer att se ut. De splitternya tågen tas i bruk på våren 2026.

En grävmaskin har fallit i havet i Helsingfors

Intill Högholmen syns en grävskopa som sticker ut ur vattnet. En grävmaskin har glidit ner i havet intill bygget av Kronbroarna, uppger Helsingfors räddningstjänst.

Marken som grävmaskinen stod på gav vika och hela maskinen föll ner i Finska Viken. Olyckan ledde inte till några personskador.

Vid 19-tiden på måndagskvällen var räddningstjänsten och sjöbevakningen på plats för att se till så att olja från maskinen inte läcker ut i havet.

Helsingforspolisen förbereder sig för minst fyra demonstrationer på självständighetsdagen

Helsingforspolisen förväntar sig att minst fyra demonstrationer hålls i Helsingfors under självständighetsdagen nästa tisdag.

Den högerextremistiska nationalistiska rörelsen Suomi Herää börjar demonstrera på eftermiddagen, varefter den nationalistiska gruppen 612:s fackeltåg följer.

En motdemonstration ordnas liksom tidigare år av gruppen Helsingfors utan nazister. Polisen är förberedd inför demonstrationerna och vill se till att demonstranternas tåg inte drabbar samman.

Studenterna ordnar även i år sitt traditionella fackeltåg genom Helsingfors.

En 12-årig pojke har försvunnit i Esbo på lördagen – polisen ber allmännheten om tips

Den 12-åriga pojken sågs senast på lördagen den 26 november i Stensvik i Esbo, cirka klockan 21:30.

Pojken är 150 centimeter lång och har mörkt hår. Enligt de senaste uppgifterna är han klädd i svarta byxor, en svart skjorta, en röd väst, Nike Air Force 1-skor och en blå keps med en glittrande fjäril på.

Polisen uppger att den försvunna pojken med största sannolikhet rör sig i Esbo- och Helsingforsområdet.

Information om den försvunna personen kan skickas till e-postadressen vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi.

Källa: Polisen (på finska)

Helsingfors stad har beslutat att donera fem ambulanser till Ukraina

Helsingfors stadsstyrelse har beslutat att donera fem stycken ambulanser till räddningsinsatserna i Ukraina.

Donationens totala värde är cirka 60 000 euro.

I somras fick räddningstjänsten i Helsingfors nya ambulanser. En ambulans har en livscykel på tre år, och därefter används den som reservenhet i tre till fem år. Ambulanserna som doneras är från år 2016 och 2014. De har hittills fungerat som reservambulanser, och blev överflödiga i och med införskaffandet av de nya ambulanserna.

Räddningstjänsten har reparerat och utrustat ambulanserna som nu ska skickas till Ukraina.

Helsingforspolisen startar nytt samarbete för att hejda gängkriminalitet

I oktober startade Helsingforspolisen en ny arbetsgrupp vars syfte är att utvecklar rutinerna för bland annat observationer, efterforskningar och utredningar kopplade till gatugäng.

– Det är inte lätt att bilda sig en situationsbild av ett snabbt växande fenomen, så vi förbättrade informationsutbytet mellan polisinrättningarna i Västra och Östra Nyland samt Centralkriminalpolisen, säger Helsingforspolisens chef Lasse Aapio i ett pressmeddelande.

Genom bland annat studiebesök samarbetar Helsingforspolisen också med polisen i de andra nordiska huvudstäderna och med Londonpolisen.

– I Finland är utvecklingen fortfarande i ett tidigt skede jämfört med andra länder, säger Aapio.

I Helsingfors observerades de första tecknen på gatugäng i maj 2021, då en våldscykel mellan två gäng började.

Brotten utreddes snabbt och effektivt, och läget lugnade sig. Men för att undvika att liknande situationer eskalerar så utvecklas nu samarbetet för att motverka gängkriminalitet.

Planerna på att omvandla Finlands största rondell till en central för hälsa och välbefinnande går framåt

Helsingfors Stads planer på att omvandla Finlands största rondell, som ligger i Haga, tilll en ny central för hälsa och välbefinnande går framåt.

Översiktsplanen godkändes, men med några motförslag. Enligt motförslagen ska träd där flygande ekorrar rör sig skyddas och Djurbergsparkens naturvärde och bergarter ska skyddas i större utsträckning. Dessutom ska trafiken planeras i samråd med industriföretagen i området.

Målet är att skapa ett nytt centrum i Västra Haga där Vichtisvägen planeras bli en bulevard.

Kollektivtrafiken ska utvecklas, bland annat med nya spårvägar. Planen innefattar också service- och affärslokaler som ska ligga intill det nya Västra Hagas torg där fotgängare lätt ska kunna ta sig fram.

Kronobergsstranden i Helsingfors får en ny svenskspråkig skola, ett daghem och en lekplats

Nu står det klart: en ny skola ska byggas på Håkansviksgatan i Kronbergsstranden i Helsingfors.

Helsingfors fostrans- och utbildningsnämnd har godkänt planen för en svenskspråkig och en finskspråkig lågstadieskola enligt förslaget. Planen för bygget av ett finskt daghem och en lekplats godkändes också.

Den nya skolan ska vara klar i augusti 2026 och där ska också finnas fritids- och kulturutrymmen för unga.

I de nya lokalerna kommer lågstadieundervisning och småbarnspedagogik kunna ordnas för 1150 barn. Den svenskspråkiga skolan ska rymma 250 elever i förskolan och årskurserna 1-6.

Degerö grundskola och den finskspråkiga Kronobergsstrandens lågstadieskola verkar i dag i tillfälliga lokaler.

Kostnadsuppskattningen av projektets totala kostnader beräknas vara närmare 69 miljoner euro.

Planer för hur Östra centrum ska utvecklas.

Östra centrum står inför stora förändringar – bättre kollektivtrafik, nya bostäder och en innerstadsmiljö utlovas

Helsingfors stad satsar på att utveckla Östra centrum. Planen är att skapa en innerstadsmiljö som avviker från områdets historia kopplad till bilism.

En svartvit hundr ligger på en soffa med nosen mot kameran.

Drygt en månad tills alla hundar måste registreras – det här innebär det för hundägare

Jord- och skogsbruksministeriet har inte bestämt avgiften.

Polisen utreder grova brott som begåtts av minderåriga i Vanda

Polisen i Östra Nyland utreder flera grova brott som begåtts av minderåriga. Tre brott begicks i olika delar av Vanda i november.

Polisen har gripit flera misstänkta. De misstänkta minderåriga är mellan 15 och 17 år. Brotten de misstänks för är bland annat dråpförsök, grovt rån, frihetsberövande och grovt skjutvapenbrott.

Polisen ser allvarligt på brotten. Minimifängelsestraffet för dråpförsök är åtta år, medan grovt rån leder till ett fängelsestraff på två till tio år.

Brotten har begåtts i Mårtensdal, Myrbacka och Björkby i Vanda. Ett liknande brott har också begåtts på Kervos tågstation.

Källa: Polisen

Rättelse: Misstankarna gäller dråpförsök, inte mordförsök som det stod tidigare. Också minimifängelsestraffet gäller dråpförsök, inte mordförsök.

Markkunen Pentti

Helsingforsare reder upp efter läckage: ”En enorm fors rann ner för Violagatan”

Helsingforsare i flera kvarter drabbades av vattenavbrott.

Helsingin kaupungintalo joulukuussa 2020.

Många hör ännu av sig om uteblivna löner – Helsingfors stads problem med löneutbetalningar väntas lätta till våren

Helsingfors stads problem med löneutbetalningar som redan pågått i ett halvt år fortsätter. Det är allt fler som kontaktar lönekundtjänsten och det har i snitt tagit längre att reda ut lönefel i september och oktober eftersom de varit mer komplicerade.

Kadunvarret täynnä pysäköityjä henkilöautoja.

Den månatliga parkeringsavgiften höjs med 30 euro i Helsingfors

Helsingfors stadsstyrelse har i dag på måndag beslutat att den månatliga parkeringsavgiften i Helsingfors ska stiga med 30 euro euro från och med nästa år.

En man i brun tröja och hatt bakom ett bord. Bredvid honom en äldre man i kostym.

Åklagare: Avsikten var att döda – kräver 10 års fängelsestraff för mordförsök för Milan Jaff

Hur tillförlitliga bevisen är behandlades i Östra Nylands tingsrätt i dag. Försvaret nekade till anklagelserna om mordförsök till följd av skottlossningen mellan två gäng.

Matlagningsläger i köket

Matlagningsläger på höstlovet är jättepopulärt: ”Jag tycker mest om att skära morötter och gurka”

Pad Thai, plättar och stekta bananer står på menyn på höstlovets matlagningsläger i Kyrkslätt. Luckan Kyrkslätt ordnar sitt första matlagningsläger på höstlovet, och intresset har varit enormt.

Senaste nytt

Snabba nyhetshändelser från Finland och världen skapade före 7.12.2022.

Vain Elämää konsär på Hartwall arenan.

Evenemangsarrangörer: "Färre evenemang då Helsingforsarenan är ur spel"

"Det har varit jättesvårt att flytta evenemangen".

Porthanian aula portailta kuvattuna. ylhäällä näkyy opiskelijoita ruokailemassa opiskelija ravintolassa.

Senaste nytt från huvudstadsregionen

Vi ger dig det nyaste om Esbo, Vanda, Helsingfors, Grankulla och Kyrkslätt.

kaffe hälls ner i en muminmugg. runtom finns ett skärbräde med olika grönsaker och köksredskap.

Extremväder är orsaken till att kaffet är så dyrt – torka, frost och regn hotar kaffeskörden

Priset på råkaffe är dubbelt så högt som för ett år sedan.

Antti Kurvinen under ett presstillfälle. Han bär ett vitt munskydd.

Minister Kurvinen: Över 2 000 fler nybörjarplatser på högskolor runtom i landet

Platserna kommer finnas på många olika håll i Finland.

Lucia på Domkyrkans trappa.

Luciatåget genom Helsingfors centrum ställs in

Lucia firas i år på samma sätt som år 2020.

Alexander Schallenberg.

Österrikes nuvarande förbundskansler Alexander Schallenberg meddelar att han vill avgå

Sebastian Kurz meddelade tidigare att han lämnar politiken.

Människor lägger blommor på en polisbil i Göteborg

17-åring döms till åtta års fängelse för polismordet i Göteborg i somras

Osäkert om tonåringen förstod att han sköt mot polis.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida