Profil: Nora Engström
Artiklar av Nora Engström
Bilist åkte fast för grovt rattfylleri på Kimitoön
En berusad bilist stoppades av polisen i Kimito centrum i onsdags.
Bilisten blåste 1,79 promille i polisens alkometer. Det visade sig också att bilisten körde utan giltigt körkort och att bilen inte var besiktigad.
Bilisten misstänks bland annat för grovt rattfylleri och för att ha kört utan körkortstillstånd.
Brand i allaktivitetshus i Rusko – ingen skadades
Räddningsverket ryckte ut för att släcka en brand i Ruskotalo i Rusko på torsdagen.
Branden fick sin början takkonstruktionerna i samband med renoveringsarbeten i fastigheten. En del av taket revs i samband med släckningsarbetet, men enligt räddningsverket fick huset inga omfattande skador.
I Ruskotalo finns bland annat en festlokal, ett gym och ett bibliotek. Några människor fanns inne i huset då branden fick sin början, men alla evakuerades ur byggnaden och ingen skadades.
Det varma septembervädret gynnar algblomningen i hav och sjöar
Algläget är ännu ungefär på samma nivå som tidigare, meddelar Närings-, trafik- och miljöcentralen.
Under de senaste dagarna har cyanobakterier observerats på flera ställen. Cyanobakterier kallas också för blågrönalger.
Små mängder cyanobakterier har observerats i Pemarviken, i Kustö sund, utanför Raumo och i Dragsfjärden samt i Littois träsk. Stora mängder cyanobakterier har hittats i Virmoviken och i Kirkkojärvi i Salo och Kirkkojärvi i Rimito.
Det är inte ovanligt att cyanobakterien frodas också under hösten, konstaterar miljömyndigheterna.
Brand i stor industrihall i Loimaa norr om Åbo
Takkonstruktionerna i en industrihall började brinna i Loimaa på torsdagsmorgonen. Eftersläckningsarbetet pågick ännu vid 10-tiden på torsdagsförmiddagen.
Totalt ryckte 32 enheter från Egentliga Finland, Satakunta och Egentliga Tavastland ut för att släcka branden. Räddningsverket gick också ut med en uppmaning för allmänheten om att de inte ska röra sig nära branden.
Ingen skadades i branden.
Större hus började brinna i S:t Karins – ingen skadades
Ett egnahemshus började brinna på Takatie i S:t Karins på onsdagsförmiddagen.
Räddningsverket skickade flera enheter för att släcka branden. Ingen skadades, men huset fick omfattande skador.
Brandorsaken är oklar.
Forskare: Barn och unga som har fötts för tidigt löper en större risk att insjukna i flera kroniska sjukdomar
Det visar en undersökning som gjorts bland annat vid Åbo universitet och i Norge. Forskningen visar att det är vanligare att prematurer är multisjuka då de växer upp, jämfört med andra barn och unga.
Risken ser ut att vara särskilt stor bland de personer som föds innan graviditetsvecka 28. Den här risken är också större bland barn som föds under graviditetsveckorna 37 till 38.
Uppgifterna om multisjuka barn och unga togs fram genom att granska den specialiserade sjukvårdens register för totalt 1,1 miljoner finländare, som föddes mellan åren 1987 och 2006.
Eftersom allt fler prematurer kan räddas i dag så är det också viktigt att granska vilka faktorer som påverkar människors hälsa senare i livet, konstaterar forskarna.
Åbo förvaltningsdomstol ser inga hinder för Kulturflotten i Aura å
Åbo förvaltningsdomstol har förkastat besväret, som gällde detaljplanen för den så kallade Kulturflotten vid Aura å i Åbo.
Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga en anläggning på ån med bland annat simbassänger och restaurangverksamhet. Kulturflotten planeras vid åstranden nära Wäinö Aaltonens museum.
Det var föreningen Martinrantaseura som besvärade sig över detaljplanen, som godkändes i stadsfullmäktige i slutet av 2022. Enligt besväret strider detaljplanen mot både general- och landskapsplanen och skulle förstöra de kulturhistoriskt värdefulla vyerna på området.
Enligt förvaltningsdomstolen var fullmäktiges beslut ändå lagenligt exempelvis med tanke på områdets miljövärden. Därför förkastades besväret.
Tillfällig bro stänger farled vid Rävsundsbron – trafiken till byggarbetsplatsen dirigeras till den tillfälliga bron
Farleden för båttrafik kommer att stängas vid Rävsundsbron mellan Pargas och S:t Karins.
Trafikledsverket har beviljat ett tillstånd för det här. Tillståndet gäller mellan åren 2023 - 2025 och vid behov också under år 2026.
Myndigheterna ska bygga en tillfällig bro för den tunga trafiken till byggarbetsplatsen. Enligt den ansökan som lämnats in kan också övrig tung trafik dirigeras till den tillfälliga bron vid behov.
Enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen är bron ändå i det här skedet till för just trafiken från och till byggarbetsplatsen.
Därför måste farleden vid bron stängas för båttrafik.
Artikeln och rubriken uppdaterades 13.9.2023 klockan 12.17 med uppgifter från NTM-centralen.
Små klimpar av kalk kan ha löst gåtan om Åbo domkyrkas ålder: ”Vi har levererat något som arkeologerna kan dra nytta av”
Forskare tog reda på åldern med hjälp av murbruksdatering.
Invånarinitiativ för en kommunalveterinär i Åbo – initiativtagarna vill att fler ska ha råd med veterinärtjänster
Åbo stad borde anställa en egen veterinär. Det krävs nu i ett nytt invånarinitiativ.
Namninsamlingen startades i fredags och har hittills samlat drygt 1 800 namn.
Enligt initiativet är de privata veterinärtjänsterna dyra och en del människor har inte råd att vårda sina husdjur.
Det är orättvist både för ägaren och för djuret.
Stadens veterinär kunde erbjuda billigare vård och därmed hjälpa många sjuka husdjur och deras ägare, anser de som startat initiativet.
Solig och varm septemberhelg lockar båtfolk – men glöm inte sjövettet, hälsar sjöbevakningen
Helgen blir solig och varm, förutspår Meteorologiska institutet. Det betyder att många åker ut på en båttur.
Men trots det fina vädret gäller det att vara försiktig till sjöss, påminner sjöbevakningen.
Enligt sjöbevakningen ska båtförare komma ihåg att mörkret kommer fort om kvällarna och att vädret kan slå om i snabb takt.
Det är viktigt att se till att båtens navigationsljus fungerar, att kommunikationsutrustningen är packad i en vattentät påse och att alla bär flytväst, skriver sjöbevakningen på plattformen X.
Sjöbevakningen har också lagt märke till att fler kör berusade och mängden roderfyllerister har ökat med 50 procent i år, jämfört med i fjol.
Alkohol och båtliv hör inte ihop, påminner sjöbevakningen.
De rikliga regnen i augusti omvandlade vägar till sjöar och orsakade ras på vägar i Egentliga Finland
Det regniga vädret i augusti orsakade skador på landsvägarna bland annat i Egentliga Finland. Det meddelar Trafikledsverket.
Rikliga regn orsakade gropar i de livligt trafikerade vägarna i augusti. De stora vattenmängderna orsakade också översvämningar och ras på mindre trafikerade vägar i landskapet. Lyckligtvis orsakade rasen inga personskador.
Enligt Trafikledsverket innebär klimatförändringen stora påfrestningar på vägarna, då störtregn och översvämningar blir vanligare. Det är något som myndigheterna ska jobba med under de kommande åren.
Nya avfallslagen har inneburit bråda dagar för det regionala avfallsbolaget – stora förändringar också för de som producerar de förpackningar som ska sorteras
Den nya avfallslagen har fört med sig förändringar för en del husbolag. Det har också varit en hektisk sommar för det regionala avfallsbolaget, då kommunikationen från och till husbolagen inte har fungerat.
Polisen utreder hot mellan elever i Pargasskolor
Polisen har på torsdagen tagit emot en anmälan om eventuella hot i skolor i Pargas. Enligt anmälan har elever i högstadie- och gymnasieåldern hotat varandra under en längre tid.
Enligt polisen har det varit frågan om verbala hot och det här har också diskuterats på sociala medier.
Polisen förhåller sig allvarligt till de misstänkta hoten. Fallet utreds nu och i det här skedet ger polisen ingen ytterligare information om det här.
Stulna Åbovalpens ägare har hittats – två människor misstänks för stöld och djurskyddsbrott
Valpen hittades i en Åbobutik i måndags.
Intag av probiotika under graviditeten kan minska på barnets andningssvårigheter visar studie vid Åbo universitet
Enligt forskarna kan det här betyda att barnets risk att insjukna i astma under barndomen kan minska, om mamman äter probiotika under graviditeten.
Probiotika är ett preparat som innehåller bakterier, som kan stärka bakteriefloran i tarmarna.
Motståndskraften byggs upp hos barnet redan under graviditeten och då barnet är litet. Därför har forskare antagit att probiotika och fiskoljetabletter kan minska på allergier hos barnet. Meningen med studien var att utreda om det här stämmer. Åbostudien kunde ändå inte bekräfta det här.
Studien visade nämligen att risken att insjukna i allergier inte minskade hos de barn, vars mödrar hade ätit probiotika och fiskoljetabletter under graviditeten.
Klädhängare välte i lärcentret Brava i Pargas – elev besökte skolhälsovården efter olyckan
En mindre olycka inträffade i lärcentret Brava i Pargas på onsdagen. En elev besökte skolhälsovården efter olyckan.
Köttfärsen i Åbobutiker håller måttet – klar förbättring av kvaliteten jämfört med i fjol
Åbo stad tog prover på köttfärsen och granskade mängden aerobiska mikroorganismer och E. kolibakterier i köttet.
Proverna visade att den mikrobiologiska kvaliteten har blivit bättre, jämfört med de prover som togs i fjol.
I fjol underkändes 15 procent av den köttfärs som granskades. I år fick all köttfärs som testades ett godkänt resultat och inga tilläggsprover behövde tas, meddelar Åbo stad.
Många ungdomar körde med trimmade mopeder och fyrhjulingar i Pargas – polisen uppmanar föräldrar att snacka om trafikvett med sina barn
Polisen hade mycket att påpeka då de granskade unga mopedister i Pargas centrum förra veckan. Polisen uppmanar alla föräldrar att se till att ungdomarna inte kör med trimmade mopeder eller fyrhjulingar.
Försöket med eldriven dragvajerfärja fortsätter igen i Nagu – nu går vajern under vattnet
Meningen är att hitta nya sätt att ersätta en dieseldriven vajerfärja med en miljövänligare eldriven vajerfärja.
Finferries inledde försöket på Högsarfärjan redan år 2018, men försöket stötte på patrull eftersom driftvajrarna kom upp ovanför vattenytan under färden. Frågan har behandlats både Vasa förvaltningsdomstol och i Högsta förvaltningsdomstolen.
Högsta förvaltningsdomstolen gav rederiet och myndigheterna rätt att fortsätta försöket med hjälp av bland annat trafikljus.
Nu har rederiet ändå gjort tekniska ändringar på dragvajerfärjan vilket betyder att färjans driftvajrar hålls cirka två meter under vattnet då färjan är i trafik.
Under nästa helg kommer arbeten att utföras vid färjefästena och det kan orsaka kortare störningar i trafiken, meddelar Finferries.
Torgparkeringen i Åbo har flera nya ägare
Bolaget som äger torgparkeringen i Åbo har ordnat en riktad aktieemission. Därmed har bolaget fått tre nya ägare: Vaiste- familjen, Pappersförbundet och Virran-niemi Invest. Det skriver Yle Turku.
Redan tidigare ägs torgparkeringen av Taaleri Sijoitus, T-Park och Hermitage.
Tack vare aktieemissionen fick bolaget 16 miljoner euro och därmed har parkeringsbolaget betalat av de skulder, som uppstod då bolaget grundades.
Enligt bolaget användes torgparkeringen dubbelt så mycket i somras jämfört med sommaren i fjol.
Diskussionen om förtroendet för Vilhelm Junnila som fullmäktigeordförande fortsätter i Nådendal
Stadsstyrelsen i Nådendal tog på måndagen del av en motion, som föreslår att staden tillsätter en arbetsgrupp som ska granska förtroendet för Sannfinländaren Vilhelm Junnila. Han är ordförande för stadsfullmäktige i staden.
Enligt den motion som lämnades in och som skrevs under av 11 ledamöter står det att Junnila borde ha förstått att avgå som fullmäktigeordförande samtidigt som han avgick som minister i somras.
Stadsstyrelsen beslöt att föra ärendet vidare till stadsfullmäktige, som fattar det slutliga beslutet gällande arbetsgruppen.
Död person hittades i terrängen i Björneborg – polisen ber om tips
En död person hittades i terrängen i Norrmark i Björneborg på lördagen. Det är oklart vem den döda personen är och nu ber polisen allmänheten om hjälp för att identifiera personen.
Enligt polisen har kroppen legat i terrängen under en längre tid. Den döda personen är troligen en man. Han var klädd i blåa jeans, bruna läderskor, en svart läderrock och grönbrun skjorta med ett blixtlås. En svart tygkasse hittades också bredvid kroppen.
Enligt polisen är det troligt att personen dog under våren 2023. I det här skedet misstänker polisen inget brott i fallet.
Polisen ber om tips per e-post på adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi eller per sms på numret 050 411 7655.
Regeringen vill skära i den sociala tryggheten – diakoniarbetare befarar att bostadslösheten kommer att öka
Har stor påverkan på redan utsatta människor.
Yrkesfiskare om EU:s förslag att stoppa strömmingsfisket i Finland: ”Vi får ingen inkomst ifall förbudet blir verklighet”
Yrkesfiskare, industrin och konsumenter påverkas av förbud.
Åbos nya studerande anlände till högskolorna: ”Alla vet att Åbo är den bästa studiestaden”
Cirka 1300 studerande inleder sina studier vid Åbo Akademi.
Intresset för billigare studentbostäder kan öka då levnadskostnaderna stiger – samtidigt kan regeringens sparplaner drabba studerande
Regeringen vill minska bostadsbidrag och statliga stöd.
Bostadspriserna har sjunkit i Åbo
Bostadspriserna i Åbo har sjunkit i medeltal med 9 procent, jämfört med samma tid i fjol. Det visar en utredning, som Yle Uutiset har gjort.
Statistiken visar också att färre bostäder har sålts än tidigare. Det tar också en längre tid att sälja en bostad i Åbo för tillfället.
Yle har granskat prisutvecklingen i de 40 största städerna i landet. En av de städer där priserna har sjunkit mest är Björneborg. Där har priserna sjunkit med cirka 17 procent.
Centralförbundet för bostadsförmedling i Finland tror ändå att tiden för de största prissänkningarna börjar vara förbi.
Mängden cyanobakterier har ökat i Skärgårdshavet
Cyanobakterierna har ökat på flera håll i Skärgårdshavet den här veckan, meddelar Närings-, trafik- och miljöcentralen. En del cyanobakterier har också hittats i Bottenhavet.
Cyanobakterier kallas också för blågrönalger.
Enligt myndigheterna finns det nu mer cyanobakterier i sjöar och hav än normalt den här tiden på året.
Rikliga mängder cyanobakterier har observerats i Virmoviken, utanför Nystad och i Harvarö utanför S:t Karins.
Det finns också rikligt med cyanobakterier i insjöarna Kirkkojärvi i Rimito och i Ylisjärvi i Salo.
Myndigheterna sökte efter paddlare utanför Hitis – uppdraget fick ett lyckligt slut
Sjöbevakningen ryckte ut för att leta efter paddlare utanför Hitis i Kimitoön på torsdagsförmiddagen.
En person hade hittat en tom kajak, som flöt i havet. I den tomma kajaken fanns mat och en paddel.
Sjöbevakare från både Hitis och Hangö samt en sjöräddningshelikopter larmades på plats för att söka efter paddlaren.
Ägaren till kajaken anmälde sig ändå till myndigheterna. Det framgick att paddlaren hade övernattat på en ö och under natten hade kajaken flutit iväg.
Uppdraget fick därmed ett lyckligt slut, meddelar Sjöbevakningen.
Ung man dog i trafikolycka i Dragsfjärd
En ung man dog i en trafikolycka på Kimitoön på onsdagseftermiddagen.
Mannen körde med en fyrhjuling på Kyrkobyvägen från Kärra mot Dragsfjärdsvägen. Han hade först kört om en bil på vägen. Efter det körde han om en annan bil på fel sida av trafikdelaren nära korsningen till Spikbackavägen.
Bilen som han körde om svängde ändå samtidigt till vänster i korsningen, och fyrhjulingen krockade med bilen.
Den unga mannen som körde fyrhjulingen dog på olycksplatsen, ingen annan skadades.
Med anledning av olyckan är Dragsfjärds församlingshem öppet i dag, torsdag, klockan 9-22 och präst finns på plats för samtal.
För tunga långtradare kör fortfarande över Rävsundsbron
För tunga långtradare kör dagligen över bron.
Hyresbostäder viktiga för inflyttningen i Åbolands skärgård – samtidigt har fastighetsägare rätt att sälja om de så vill
”Viktigt att det erbjuds olika typer av boenden”.
Stuga brann på Kimitoön – ingen skadades
En 50 kvadratmeter stor stuga brann ner till grunden i Vestlax på Kimitoön tidigt på torsdagsmorgonen.
En person var inne i stugan då den började brinna. Mannen lyckades ändå rädda sig ur stugan och ringa till nödcentralen.
Stugan brann häftigt då räddningsverket kom på plats. Räddningsverket lyckades avgränsa branden, så att det inte hann sprida sig till terrängen eller andra fastigheter i närheten.
Ingen skadades i branden.
Björn rörde sig i Rusko i början av juli
En björn har setts i Rusko, nära Åbo. Det skriver Yle Turku.
Björnen fastnade på bild i en viltkamera i början av juli. Björnen har rört sig nära Rusko kyrka och Haunisten allas i Reso.
Den lokala jaktvårdsföreningen bekräftar att en björn rört sig på området och understryker att den inte orsakar någon fara för människor.
Björnen har inte setts sedan dess och har troligen vandrat norrut.
Det är ovanligt att björnar observeras i Åbotrakten, men det är inte heller exceptionellt.
Härdningsugn började brinna i Parocs fabrik i Pargas
Räddningsverket ryckte ut för att släcka en brand i en härdningsugn i Parocs stenullsfabrik i Pargas på måndagskvällen.
Larmet kom vid 20-tiden och flera enheter ryckte ut till fabriken.
Branden hann inte sprida sig utanför ugnen och ingen person skadades.
Enligt räddningsverket orsakade branden relativt små materiella skador.
Nya satsningar på ett renare Skärgårdshav – gödsel från svingårdar i Egentliga Finland ska föras till näringsfattigare områden
Ny metod ska minska på övergödningen.
Verksamhetsledaren för Åbolands fiskarförbund är upprörd över nedläggningen av ”Fiskis” i Pargas: ”Det här är skadligt för fiskeriutbildningen i Finland”
Fiskeriutbildningen flyttar från Pargas till Tuorla i Pikis.
Polisutredningen kring fall där äldre par försummades av hemvården i Pöytyä fortsätter – fler kan misstänkas för brott
I nuläget misstänks fyra personer för brott.
Ukko-Pekka fastnade i lera utanför Runsala i Åbo
Ångfartyget Ukko-Pekka försökte ta i land utanför Runsala på onsdagskvällen, men fartyget fastnade i havsbottnen. Enligt tidningen Turun Sanomat försökte fartyget ta i land på Runsala på grund av en sjuktransport.
Sjöbevakningen kom till undsättning och efter ett par timmar fick man henne loss ur leran, meddelar sjöbevakningen.
Efter det fortsatte fartygets färd mot Åbo.
Besvär över tillstånd att skjuta havsörnar på Åland
Två naturskyddsföreningar har besvärat sig över beslutet att tillåta skyddsjakt på havsörn på Åland.
I maj gav Ålands landskapsregering ett specialtillstånd att skjuta fem havsörnar på Lågskär. Syftet med jakten var att skydda ejderkolonin på Lågskär.
Havsörnen är skyddad enligt fågeldirektivet och fridlyst också på Åland, säger föreningarna. Enligt föreningarna har ejderpopulationen ökat med 60 procent på Lågskär sedan 2017. Därför tycker de att jakten är onödig, ineffektiv och skadlig.
Jakten på havsörnar avslutades i förtid, eftersom det fanns misstankar om fågelinfluensa på området. Totalt sköts tre havsörnar under jakten.
Invasiva amursömnfisken utrotades ur tjärn i Egentliga Finland
Den amursömnfiskpopulation som hittades i en tjärn i Patis i Åbo har nu utrotats. Fisken hittades i tjärnen i fjol.
Tjärnen behandlades med det biologiskt nedbrytbara ämnet rotenon, meddelar Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland.
Amursömnfisken är invasiv och ska inte finnas i den finska naturen. Den är aggressiv och förökar sig i snabb takt.
Om fiskarten hittas i tjärnen på nytt, så är det mer sannolikt att någon planterat fisken dit på nytt än att någon fisk skulle ha överlevt, meddelar NTM-centralen.
Bastubyggnad totalförstördes i en brand i Pargas
En bastu brann i Hoggais i Pargas på måndagsförmiddagen. En utomstående person märkte branden och larmade brandkåren.
Branden höll på att sprida sig till stugan på tomten, men räddningsverket lyckades avgränsa branden.
Släckningsarbetet pågick fortfarande vid 10.30-tiden. Brandorsaken är oklar.
Stor droghärva i Björneborg – par misstänks för att ha sålt stora mängder subutex i flera års tid
Polisen utreder en omfattande droghärva i Björneborg. Enligt polisen har en stor mängd subutextabletter sålts i Björneborgstrakten. Det här är ett av de mest omfattande fallen av subutexhandel i trakten, meddelar polisen.
Härvan nystades upp i januari då polisen grep ett par i 30-årsåldern i samband med en droghandel i centrum av Björneborg.
Polisen hittade små mängder amfetamin samt subutex och andra narkotikaklassade läkemedel hos paret.
Förundersökningen visar att paret sålde stora mängder subutex via apparna Telegram och Wickr i fyra års tid. Totalt sålde paret ungefär 10 000 subutextabletter.
Enligt polisen ligger den ekonomiska vinningen på upp till 300 000 euro. Fallet går nu vidare till åklagaren.
Två tonårsflickor i sjönöd räddades i Nådendal
Sjöbevakningen räddade två tonårsflickor som hamnade i sjönöd i Nådendal på torsdagskvällen.
Flickorna var ute med en liten jolle som började ta in vatten och sjunka.
En räddningshelikopter som återvände från ett annat uppdrag på Erstan kom till undsättning. Helikopterns ytbärgare räddade flickorna ur havet.
Sjöbevakningen beskriver situationen som farlig.
Flickorna bar flytväst. De skadades inte i samband med olyckan.
Ny webbplats samlar alla rutter och tidtabeller för förbindelsebåtarna i Åbolands skärgård
Nu finns alla rutter och tidtabeller för förbindelsebåtstrafiken på en och samma webbplats. Det här gäller för rutter i Egentliga Finland, Nyland och Kymmenedalen.
Fontän på Salutorget i Åbo ska svalka stadsborna i sommarvärmen
Åbobor och andra flanörer kan svalka sig i en fontän på Salutorget i sommar. Den kommer att tas i bruk i juli om allt går som planerat, uppskattar Åbo stad.
Fontänen installeras på konstverket med skärgårdstema, där olika kommunnamn är inskrivna i ytbeläggningen. I praktiken är det frågan om 11 vattenstrålar som sprutar vatten ur stenläggningen på torget.
Åbo stad hoppas att fontänen blir speciellt populär bland barnfamiljer.
Personalbrist på akuten vid ÅUCS i sommar
Akutavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus tvingas skära ner på sin verksamhet i sommar på grund av personalbrist.
Välfärdsområdet har inte lyckats anställa tillräckligt med vikarier för sommarmånaderna.
Patienter ska endast besöka mottagningen i akuta fall. Det här gäller exempelvis om man har ont i bröstet, har andnöd, blöder kraftigt, har fått en fraktur eller lider av hård huvudvärk som inte går om med värkmedicin.
I icke-brådskande fall ska man kontakta en vårdcentral. Det här gäller exempelvis om man behöver ett sjukintyg, är lindrigt förkyld eller behöver förnya sina recept.
Man ska alltid ringa jouren innan ett besök, uppmanar ÅUCS. Numret till akutavdelningen är 02-313 8800. Man kan också ringa den nationella jourtelefonen på 116 117.
I nödfall ska man alltid ringa det allmänna nödnumret 112.
Nu byggs cykelvägar längs Östra Strandgatan i Åbo
Åbo stad ska bygga enkelriktade cykelvägar på båda sidorna av Östra Strandgatan. Samtidigt förnyas också bland annat gatubelysningen och trafikljusen på gatan.
Den första sträckan som byggs ut är mellan Teaterbron i centrum och Sotalaisgatan i Martins. Det arbetet inleds i juli och ska stå klart i september. Efter det bygger staden ut sträckan mellan Teaterbron och Rettigsbrinken.
Projektet kostar drygt 6 miljoner euro och staten står för drygt en miljon euro. Arbetet inleds i juli.
VR kör specialturer till Raumo – persontåg har inte kört till staden på tiotals år
VR kommer att köra specialturer till Raumo under midsommaren. Det här är ovanligt, eftersom persontåg inte har kört till staden sedan 1980-talet.
Det är frågan om specialturer mellan Tammerfors och Raumo, tågen ska transportera festivalfolk till och från Raumanmeren juhannus.
Det här kräver specialarrangemang, eftersom det inte längre finns någon användbar perrong vid tågstationen i Raumo. Därför har VR och Trafikledsverket byggt tillfälliga trappor för passagerare vid tågstationen.
VR ordnade liknande specialturer till Jukola i Virmo förra sommaren. Erfarenheterna var så goda att VR nu vill ordna liknande specialarrangemang till olika evenemang också i år, meddelar bolaget i ett pressutskick.