Hoppa till huvudinnehåll
En man ser in i kameran. Han ser allvarsam ut. I bakgrunden en klippa.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Artiklar av Roy Mäki-Fränti

Vanda söker ny stadsdirektör – Borgås och Lahtis stadsdirektörer vidare till nästa skede

Nu är det klart vilka två kandidater som går vidare till nästa skede då Vanda stad väljer ny stadsdirektör. De är Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen och Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Nu ska fullmäktigegrupperna intervjua de båda kandidaterna.

Valet av stadsdirektör görs av stadsfullmäktige 19 juni.

Nuvarande stadsdirektör Ritva Viljanen har innehaft tjänsten sedan år 2018. Hon går i pension den 1 augusti.

Helsingforspolisen utreder stöldhärva – I en skåpbil i Tallinn fanns verktyg för 600 000 euro

Helsingforspolisen utreder en stor härva där minst 1900 verktyg stulits. Enligt polisen har en kriminell grupp bestående av 30 till 40 personer under det senaste året utfört en lång rad stölder på olika byggarbetsplatser i Nyland.

I januari stannade estniska myndigheter på polisens begäran en skåpbil i hamnen i Tallinn. Bilen var full med verktyg som värderas till totalt 600 000 euro.

Vid tillslaget fick polisen tag på två misstänka. Den ene misstänks för över 30 inbrott och den andre för för 20 inbrott.

Största delen av verktygen har returnerats till sina ägare.

Fallet har gått till åtalsprövning, åtal ska väckas senast den 8 juni.

Skylten ovanför ingången till Helsingfors hovrätt, med namn på finska och svenska.

Brändökidnapparen hotade att skjuta sin gisslan – nu skärper hovrätten straffet

Speciellt klandervärt att hota en försvarslös, anser rätten.

Tre namn vidare i valet av Vandas nästa stadsdirektör

Valet av ny stadsdirektör i Vanda har tagit ett steg framåt. I fredags valde en nomineringskommitté ut tre kandidater för intervjuer.

De är Katri Kalske som just nu fungerar som Vandas biträdande stadsdirektör för bildningsväsendet, Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen och Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Efter de första intervjuerna genomförs lämplighetstester och en andra intervju. Efter det väljer stadsfullmäktige vem som efterträder Ritva Viljanen som Vandas nästa stadsdirektör.

Tapani Mäkinen

Toppolitiker döms för mutbrott – måste själv stå för skyhöga rättegångskostnader

Helsingfors hovrätt går emot Östra Nylands tingsrätts linje och dömer förre riksdagsledamoten Tapani Mäkinen för mutbrott som han begått under sin tid som ordförande för Vanda stadsstyrelse.

Finlands nationalmuseum byggs ut i höst – öppnar igen om några år

Finlands nationalmuseum stänger för renovering från och med i höst.

Museet som ligger på Mannerheimvägen i Helsingfors stänger den 15 oktober. Enligt projektledningens uppskattningar kommer det att förbli stängt i två till tre år.

Den befintliga museibyggnaden renoveras och strax norr om den byggs nya lokaler. Tillbyggnaden sker till största del under mark. Totalt ökar museets yta med 1100 kvadratmeter.

Den preliminära budgeten ligger på 55 miljoner euro. Enligt planen ska allt vara klart våren 2027.

Alla fyra misstänkta i Rödbergsdråpet begärs häktade

Under torsdagen meddelade Helsingforspolisen att fyra personer misstänkts för ett dråp som inträffade i Rödbergen i Helsingfors i tisdags.

Nu begärs alla fyra häktade. Det handlar om två män och två kvinnor.

Helsingfors tingsrätt tar häktningsbeslut i frågan under fredagsförmiddagen.

Misstänkt dråp i Rödbergen – fyra gripna

Helsingforspolisen utreder ett misstänkt dråp som ska ha begåtts i södra Helsingfors i början av veckan.

Polisen ryckte under tisdagseftermiddagen ut till en privat bostad i Rödbergen. Enligt anmälan hade en person knivhuggits.

– Det verkar som att något sorts gräl mellan en del av de som befann i lägenhet föregått knivhuggningen, säger kriminalkommissarie Jukka Larkio som leder utredningen.

Offret är en 47-årig man.

Fyra personer har gripits. Av utredningstekniska skäl informerar polisen inte mer om fallet just nu.

Byggstart för Finlands högsta byggnad får grönt ljus – trots att projektet fortfarande kan överklagas

Kabelbolaget Prysmian har fått lov att inleda bygget av ett 185 meter högt torn vid sin fabrik i Kyrkslätt, trots att bygglovet ännu inte vunnit laga kraft. Det beslöt byggnads- och miljönämnden i Kyrkslätt igår.

Enligt fabrikschefen Topi Loimu innebär det här ändå inte att byggarbetarna står redo att börja resa tornet inom de närmaste dagarna.

– Just nu pågår mark- och grundarbete på fabriksområdet i Pickala. Då det är klart kan projektet gå in i nästa fas, säger Loimu.

Tillståndet handlar snarare om att man vill kunna inleda byggarbetet ifall besvärsprocessen skulle dra ut på tiden.

Kabelbolaget betalar en säkerhet på två miljoner euro till Kyrkslätt kommun för att ersätta skador och kostnader om bygglovet ändras eller hävs.

Tornet i Pickala skulle bli Finlands högsta och Nordens tredje högsta byggnad.

Två fiskare genom isen i Esbo – behövde hjälp trots flytväst och isdubbar

Två fiskare räddades ur havet i Esbo utanför Korsnäs båtbryggor under torsdagseftermiddagen. Duon gick genom isen då de fiskade med nät. Men de räddades snabbt av en förbipasserande och ytbärgare från Västra Nylands räddningsverk.

Enligt sjöbevakningen hade fiskarna både flytväst och isdubbar. Men de behövde ändå hjälp för att ta sig upp ur vattnet. Ingen av dem behövde transporteras till sjukhus för vård.

Sjöbevakningens räddningshelikopter hade kallats till platsen, men kunde vända eftersom den inte behövdes i räddningsarbetet.

Bild kollage, tre personer visar upp varsin arkitektskiss.

Esbobor om stadshusplaner: Hängande trädgårdar och stora fönster lockar bäst

I Esbobornas hus ska det enligt arkitekternas förslag finnas både fullmäktigesal och ett vardagsrum för invånarna. Vi frågar stadsborna vad de tycker om förslagen.

Läckande vattenledning ställer till det i Mosabacka

En stamvattenledning har sprungit läck under marken vid Mosabackabågen i Helsingfors. Delar av vägen ligger under vatten vid korsningen till Moisiovägen.

Det här påverkar trafiken i området, skriver Helsingfors räddningsverk på Twitter.

Helsinki logo valokyltti.

Helsingfors lönestrul: Staden kräver tillbaka 3 600 euro av anställd med fyra dagars betaltid

En av stadens anställda fick ett återkrav på oklara grunder. Hen fick fyra dagars betaltid och inget svar i kundtjänsten.

Man viftade med penis och misstänktes för blottning – friades av rätten eftersom man får kissa i naturen

Kan urinerande på allmän plats klassas som blottning? Nej, menar Västra Nylands tingsrätt.

Vandas stadsdirektör går i pension

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen går i pension i sommar.

Viljanen har lett staden och dess personal sedan 2018. Före det jobbade hon bland annat som biträdande stadsdirektör i Helsingfors med ansvar för fostran och bildning.

Formellt går hon i pension den 1 augusti. Men till följd av outtagna semesterdagar blir hennes sista arbetsdag i själva verket redan i april.

Vanda stad ska inom kort rekrytera hennes efterträdare. I slutet av mars ledinganslås tjänsten.

Helsingfors stänger daghemmet Säven på grund av personalbrist – ingen sökte lediga tjänster

Det svenskspråkiga gruppfamiljedaghemmet Säven i Gräsviken i Helsingfors stängs på grund av personalbrist. Det bestämde Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning under tisdagen.

Det är fråga om en liten enhet med plats för åtta barn. Staden har kunnat erbjuda alternativ till dem som ansökt om plats på Säven.

Daghemmet stänger formellt den 1 mars i år. Men i praktiken har det varken haft personal eller verksamhet sedan oktober 2022.

Stadens har under hösten försökt rekrytera personal, men ingen har sökt de lediga tjänsterna.

Kyrkslätts planer för industriområde får grönt ljus i rätten – bäddar för datacentraler

Planerna på en ny datacentral i Kyrkslätt tar ett steg framåt.

En lokal naturskyddsförening besvärade sig mot detaljplanen som skulle möjliggöra centraler. Förvaltningsdomstolen avslog besväret och nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ta upp saken till behandling.

”De motiveringar som de klagande fört fram och innehållet i dokumentationen ger inte grund för ett besvärstillstånd”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i sitt beslut.

Det betyder att detaljplanen som Kyrkslätt fullmäktige godkände i augusti 2021 kan träda ikraft. Planområdet ligger nordost om korsningen av Västerleden och Ring III.

Våldsdåd i Masaby – flera skadade

Under tisdagseftermiddagen skadades flera personer i något som Polisen beskriver som ett våldsdåd i Masaby i Kyrkslätt.

Polisen är förtegen kring detaljerna men det handlar om någon sorts uppgörelse. Enligt Polisen förelåg ingen fara för allmänheten.

Händelsen inträffade vid 15-tiden och tre personer greps strax efteråt. En förundersökning har inletts, men Polisen har ännu inte fått tag på alla inblandade.

Suddig bild på barn och vuxna som dansar genom en lekpark.

Helsingfors flyttade Anne från lekpark till daghem för att lösa personalbristen: ”Vi får inte själva bestämma var vi ska jobba, det raserar förtroendet”

Anställd vid lekpark i Helsingfors kritiserar ledarskapskulturen efter tvångsförflyttningar. Man lovar dialog, men besluten tas på toppen utan att vi får delta, säger hon.

Lapsen tekemä hiekkakakku.

Enkät visar: På många daghem förbjuds personalen att anmäla missförhållanden

På grund av rädsla för repressalier, okunskap och tidsbrist anmäler daghemspersonal sällan missförhållanden i arbetet, trots att lagen kräver det.

Biblioteksfasad i Kyrkslätt.

Tingsrätten om coronabeslutet: fel av Kyrkslätt att skicka hem bibliotekarier utan lön

Kyrkslätt kommun och en anställd blev oense om en månadslön. Rättegångskostnaderna blev 14 gånger större, räkningarna för dem landar nu i kommunens famn.

Ulrikasborgskvinnan hade varit död i över ett dygn då hon hittades

Kvinnan som dödades i Ulrikasborg i Helsingfors i mitten av december hade varit död i över ett dygn då polisen hittade henne.

Det var den 17 december som en yrkesverksam psykiatriker greps misstänkt för dråpet på sin fru. Och nu tror polisen alltså att kvinnan dog på morgonnatten den 16 december.

Mannen har förhörts och i ett pressmeddelande skriver polisen att man kommer att reda ut motivet under förundersökningen. Motivet offentliggörs som tidigast i samband med att förundersökningen blir klar.

HUS har redan opererat en nyårsfirare för fyrverkerier i ögat – benbrott och rivsår i ögongloben

Nyårsfyrverkerier har redan orsakat en allvarlig ögonskada i huvudstadsregionen, trots att de fram tills lördagskvällen är olagliga att avfyra.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt meddelar att en man opererats för en allvarlig ögonskada som orsakats av en så kallad stjärnbomb.

Fyrverkeripjäsen avfyrades innan mannen hunnit ta skydd. Han fick brandskador och ett rivsår i ögongloben, dessutom fick han sprickor i flera ben i ögonhålan. Den skadade använde inte skyddsglasögon.

Ögonpolikliniken påminner alla som tänker avfyra fyrverkerier om vikten av att använda skyddsglasögon och följa bruksanvisningarna och säkerhetsavstånd.

Företagare sadlade om till brottslighet – lurade försäljare på telefoner för tiotusentals euro

Ett bygg- och städningsföretag i Helsingfors slutade ta emot jobb och började istället med bedrägerier. Det misstänker polisen som nu meddelar att en stor utredning blivit klar.

Under fyra månader beställde de misstänkta mobiltelefoner och IT till ett värde av 80 000 euro i företagets namn. Några räkningar betalades aldrig och tekniken är fortfarande försvunnen. Två personer misstänkts nu för grovt bedrägeri.

Det är anmärkningsvärt att ett företag som tidigare sysslat med laglig verksamhet börjar användas för bedrägerier, skriver polisen i ett pressmeddelande. Försäljare uppmanas kolla upp företagskunder ifall de börjar ana oråd.

Nya elbussar i lokaltrafiken – körs mest i Helsingfors och Kyrkslätt

Knappt 40 nya elbussar rullar ut på regionens vägar och gator efter nyår, det meddelar Helsingforsregionens trafik.

Bussarna förstärker i första hand lokaltrafiken i Helsingfors och Kyrkslätt. De har köpts in av bussbolaget Pohjolan Liikenne.

Tack vare de nya bussarna kan några rutter helt och hållet drivas med el, exempelvis stomlinje 500 mellan Östra centrum och Munkshöjden.

Enligt HRT drivs bussarna med sol-, vind-, och vattenenergi som producerats i Norden. De beskrivs som en viktig del av bolagets strategi för att bli klimatneutralt före 2035.

Under våren kommer ytterligare 11 elbussar till regionens lokaltrafik.

Vartijoita ja nuorisoa Tikkurilan rautatieasemalla.

Vd för säkerhetsbolag om misstankarna mot våldsamma ordningsvakter: ”Otrevligt, det är ju vi som ska stå för säkerheten”

Enligt polisen har sex ordningsvakter misshandlat och förnedrat folk på järnvägsstationer, och sen filmat övergreppen. Niclas Sacklén, vd för säkerhetsbolaget Avarn fördömer våldet.

Aalto-universitetets flaggor vajar i vinden.

JO: Många universitet befriar studerande från tjänstemannasvenskan på för lösa grunder – Aalto: ”Vi har inte medvetet gjort fel”

Justitieombudsmannen anser att studerande behandlas ojämlikt då högskolorna ställer olika språkkrav för examen. Nu ska reglerna bli rättvisare.

Närbild på tagning av blodbrov från fingerspetsen.

Kosmetolog i Esbo erbjöd blodanalyser men saknade tillstånd och kompetens – döms till böter

En kosmetolog med mottagning i Esbo utlovade svar på hälsofrågor med så lite som ett blodprov i fingret. Nu döms hon för att olovligt utövat ett yrke inom hälso- och sjukvården.

Grönt ljus för 5 miljoner euros park i Tölö

Stadsmiljönämnden i Helsingfors har godkänt planerna för att rusta upp Sigurd Frosterus-parken på Edesholmen i Tölö.

Det finns planer på att bygga ett badhotell på udden. I parken runt omkring hotelltomten ska det nu bland annat anläggas planteringar, bryggor, lekparker och en utkiksplats.

Området är lite större än tre hektar och budgeten för parkarbetet är drygt 5,2 miljoner. Planen är att arbetet ska dra igång under nästa år.

Helsingfors naturskyddsförening har meddelat att de motsätter sig parkplanerna. Enligt föreningen kommer föreslagna muddringsarbeten att vara ödesdigra för områdets natur.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida