Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar av Sofia Wasastjerna

Problemen med HUS webbplats kan bero på yttre påverkan

Gårdagens problem på webbplatsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt kan ha att göra med en attack mot systemet, säger Risto Laakkonen som är ITC-produktionsdirektör på HUS.

– Det finns tecken på att det handlar om störningar som har orsakats av en tredje part, säger Laakkonen.

En rysk hackargrupp har påstått att de kommer att rikta överbelastningsattacker mot HUS och andra sjukvårdsdistrikt. Än så länge vet vi ändå inte om det stämmer, menar Laakkonen.

Orsaken till problemen kommer enligt Laakkonen att analyseras närmare nästa vecka.

Källa: Yle Uutiset

Minst 40 döda när buss körde av bro i Pakistan

I Pakistan har minst 40 personer dött i en bussolycka i provinsen Baluchistan i landets sydvästra del.

Tre personer har räddats ur bussen. Enligt myndigheterna körde bussen in en stolpe på en bro varefter bussen föll från bron och fattade eld.

Bland annat vägarnas dåliga skick, brist på säkerhetsregler och bilisternas ovarsamma körstil bidrar till att säkerheten på Pakistans vägar är undermålig. År 2018 rapporterades mer än 27 000 dödsfall i trafiken i Pakistan, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Källa: AFP

Resursbrist och okunskap gör att hästar och skog används i liten skala inom hälsovården

Användningen av natur och djur inom vården är fortfarande ovanligt i Finland. Vårdformer som utnyttjar sig av dem är till exempel ridterapi och konceptet hälsoskogen, som går ut på att man i vårdprogrammet möts utomhus och erbjuder naturupplevelser för att klienten ska dra nytta av naturens fördelar.

Enligt Naturresursinstitutet (Luke) beror det bland annat på att metoderna är relativt okända bland beslutsfattare, myndigheter och tjänsteleverantörer.

Det finns inte tillräcklig kunskap om användningen av natur- och djurbaserade metoder inom vården. Luke efterlyser mera forskning om metodernas fördelar.

De inom vården som använder sig av metoderna upplever att de ger goda resultat. Det är ändå vanligt att det inte finns resurser att erbjuda rätt behandling för klienterna.

Källa: STT

Tåg började brinna i närheten av Riihimäki – resenärerna evakuerades

Bromsklossen till ett passagerartåg fattade eld sent på lördagskvällen när tåget närmade sig tågstationen i Riihimäki.

Räddningsverket meddelar att man började höra smällar ungefär en kilometer från stationen när tåget började bromsa in. När tåget stannade märkte konduktören att bromsklossen hade fattat eld och lyckades släcka elden.

Ungefär 50 resenärer befann sig ombord på tåget. De uppmanades utrymma tåget och fick åka vidare med ett annat tåg.

Ingen skadades, men två tågvagnar fick lindriga rökskador. Räddningsverket har ventilerat vagnarna.

Källa: STT

Polisenhet i Memphis läggs ner efter misshandel som ledde till 29-årings död

Memphis stad har gått ut med information om att den specialiserade polisenhet vars medlemmar misshandlade 29-åringen Tyre Nichols så att han senare avled kommer att läggas ner.

Enheten Scorpion grundades år 2021 för att öka bevakningen i högkriminella områden. På lördagen, en dag efter att staden publicerat videomaterial som visar den grova misshandeln, meddelade polisen i Memphis att det bästa beslutet för alla parter är att enheten inaktiveras för gott.

De fem poliserna som var inblandade i våldet har åtalats för bland annat andra gradens mord och är alla uppsagda sedan förra veckan.

Källor: AFP, Reuters

Författaren Sanna-Kaisa Hongisto i röd turban.

Den som behöver psykoterapi kanske inte får det – systemet favoriserar välbärgade

Skevt terapisystem, tycker författare och expert vid Mieli.

Åtminstone två döda i översvämningar på Nya Zeeland

Åtminstone två personer har hittats döda och åtminstone två är försvunna efter kraftiga översvämningar i Auckland i Nya Zeeland, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under fredagen ledde enorma regnmassor till att vattennivån i Auckland steg rejält och miljonstaden har utlyst nödläge på grund av översvämningarna.

Det har aldrig tidigare regnat så mycket inom ett dygn i Auckland. Det förra rekordet för 24 timmar var 161 millimeter och på fredagen regnade det 249 millimeter.

Januari är också den blötaste månaden någonsin i staden.

Källa: Reuters, The Guardian

Under veckoslutet uppmanas alla att bege sig ut och skåda fåglar

Det här veckoslutet arrangerar föreningen BirdLife det traditionsenliga Gårdsplanskrysset. Under evenemanget ska deltagarna observera fåglar under en timmes tid, antingen på sin egen gård eller på en annan plats.

Deltagarna uppmanas att meddela om sina fågelobservationer på evenemangets webbplats eller per post, senast den tredje februari. Det är ändå ingen tävling, utan deltagandet är det viktigaste.

Gårdsplanskrysset är Finlands största naturevenemang och det infaller alltid sista veckoslutet i januari.

Målet med evenemanget är att inspirera folk att ta sig ut i naturen och uppleva glädjen i fågelskådning.

Kaks: Finländarnas förtroende för taxitrafiken vacklar

Finländarnas förtroende för hur taxitrafiken fungerar har sjunkit markant under fem års tid. Det här visar en undersökning av Stiftelsen för kommunal utveckling sr (Kaks).

Bara drygt två av fem personer har tillit till taxitrafiken, enligt undersökningen som genomfördes i december förra året. Ännu i en undersökning från år 2017 hade nästan 85 procent av de som deltog tillit till taxitrafiken.

Studien utfördes av Kantar Public och 1 029 personer deltog.

Källa: STT

En dog och tre skadades i trafikolycka i Lundo

Under natten till lördag ledde en trafikolycka i Lundo i Egentliga Finland till att en dog och tre skadades. Det här uppger polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Enligt polisen hade föraren förlorat kontrollen om bilen efter en omkörning, varefter bilen körde ut och vändes upp och ner.

Kommissarie Marko Luotanen uppgav för nyhetsbyrån STT att föraren hade en alkoholhalt som var mindre än gränsen för rattfylleri, enligt blåstestet. Man misstänker att personen var drogpåverkad.

Föraren misstänks inledningsvis för rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande.

Källa: STT

Tre poliser använder våld mot Tyre Nichols i Memphis, USA.

Videomaterial av grovt polisvåld orsakar demonstrationer runt om i USA

Fem poliser åtalade för andra gradens mord.

10 000 finländare får en kallelse till hälsogranskning

Institutet för hälsa och välfärd meddelar att man under vintern och våren kommer att kalla 10 000 finländare till en hälsogranskning.

Det här är en del av en omfattande studie om hur finländarna mår. Studien Hälsosamma Finland inleddes i fjol då 66 000 slumpmässigt utvalda vuxna fick svara på en hälsoenkät.

Nu kallas 10 000 av dem på en vidare hälsoundersökning. Man kommer att undersöka bland annat blodtryck, syn, minnesfunktion, kondition och lungkapacitet – samt kartlägga riskfaktorer för sjukdomar senare i livet.

Målet är att identifiera vilka insatser som behövs för att förbättra folkhälsan.

Klimatförändringen i andra länder försämrar Finlands försörjningsberedskap

Finland påverkas mest av förändringar i andra länder. Det framkommer av en rapport där Meteorologiska institutet och Försörjningsberedskapscentralen utreder klimatförändringens effekt på försörjningstryggheten.

Den ökande bristen på mat, vatten och livsutrymme utgör den största risken, enligt sakkunniga vid Försörjningsberedskapscentralen. Effekterna av det här syns också i Finland.

Klimatförändringens direkta inverkan på Finland är liten i jämförelse med resten av världen, skriver Meteorologiska institutet i sitt pressmeddelande. Klimatförändringen kan ändå på sikt påverka Finlands försörjningsberedskap då stormarna blir kraftigare och vintrarna mildare.

Källa: STT

EK: Rekordmånga sommarjobb i år

Enligt en undersökning av Finlands Näringsliv EK kommer det att finnas 140 000 sommarjobbs- och praktikplatser i sommar. Om den här siffran uppfylls blir det rekord, uppger EK i sitt pressmeddelande.

Förra sommaren erbjöd EK:s medlemmar sammanlagt 126 000 sommarjobb, vilket är 30 000 fler än för två år sedan.

Omkring 20 procent av de företag som deltog i undersökningen uppgav att de kommer att anställa fler sommarjobbare än tidigare inför den kommande sommaren.

I undersökningen, som utfördes i november 2022, deltog kring 750 företag.

Haavisto: “Demonstranterna i Sverige leker med Finlands och Sveriges säkerhet”

Demonstrationerna mot Turkiet i Sverige är kanske inte i sig ett hinder, men bromsar nog Finlands och Sveriges Natomedlemskap, säger utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) i en intervju i Yles morgon-tv.

– De här demonstranterna leker med Finlands och Sveriges säkerhet, säger Haavisto.

För båda ländernas säkerhets skull strävar Finland fortfarande i första hand efter att gå med i försvarsalliansen samtidigt som Sverige.

– Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver.

Ännu är det för tidigt att ta ställning till alternativet att Finland skulle gå vidare i Nato-processen på egen hand, säger Haavisto.

Medborgarinitiativ om daghemspersonal samlade 50 000 namn på en dryg vecka

Ett medborgarinitiativ som kräver ändringar i lagen om småbarnspedagogik har samlat in mera än 50 000 underskrifter.

Initiativet publicerades på medborgarinitiativ.fi den 14 januari. Inom lite mer än en vecka hade tillräckligt många personer skrivit under det för att initiativet ska behandlas i riksdagen.

I initiativet vill man till exempel att småbarnspedagogiken ska övergå till att räkna personalbehovet enligt grupp. Den nuvarande lagen fastställer bara hur stor daghemmets totala personalstyrka ska vara. I initiativet kräver man också att bemanningen ska vara tillräcklig under dagens alla timmar.

Den rådande lagen är föremål för många tolkningar, menar initiativet.

Källa: STT

Sanna Marin, Li Andersson, Katri Kulmuni, Anna-Maja Henriksson och Maria Ohisalo i Statsrådsborden i december 2019.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Nattens och morgonens nyheter i ett nötskal.

Reed Hastings i rutmönstrad kavaj.

Reed Hastings tackar för sig efter 25 år som Netflix vd

Sarandos och Peters styr vidare i utmanande tider.

Hypo: Finland går in i en recession

Finlands hypoteksförening förutspår att Finlands ekonomi sjunker med en procent det här året. Det här skulle leda till att vi går in i en recession, uppskattar Hypo i sin senaste prognos.

Recessionen kommer att kännas som mest i början av året, förutspår Hypo.

Enligt prognosen kommer ändå de nominella lönerna i Finland att stiga mer i år än de har gjort de senaste 15 åren.

Hypo förutspår att den ekonomiska situationen kommer att lätta i slutet av året, och Finland kommer att göra tillväxt med ungefär en procent år 2024.

Källa: STT

En tysk stridsvagn av modell Leopard 2 kör genom vatten under en övning i norra tyskland i februari 2022.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Bil- och transportbranschens arbetarorganisation sammanträder i dag

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT:s styrelse sammanträder i dag för att diskutera stuveriarbetarnas och vägtransportens kollektivavtal, som löper ut i slutet av januari.

Redan i dag kan det alltså klarna huruvida AKT kommer att varsla om strejk.

I dag fortsätter också exportindustrins arbetstvist på riksförlikningsmannens kontor. Industrifacket förhandlar med Kemiindustrin och Teknologiindustrins arbetsgivare.

Källa: STT

Wille Rydman nu med i Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors

Wille Rydman har på söndagen godkänts som medlem i Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors.

Fullmäktigegruppen berättar om saken på Twitter.

Rydman meddelade i början av januari att han går med i Sannfinländarna. Det här efter att han hade trätt ur Samlingspartiet på grund av partiets bristande förtroende mot honom.

Bakgrunden är att Rydman misstänktes för att ha gjort sig skyldig till sexualbrott. Åklagaren beslöt ändå i december att inte väcka åtal mot Rydman.

Semesterresor populära trots ekonomiskt svåra tider

Den försvagade köpkraften har inte än så länge haft någon effekt på efterfrågan på semesterresor.

Heli Mäki-Fräntilä som är verkställande direktör för Smal, Finlands intresseorganisation för turismbranschen, säger till nyhetsbyrån STT att våren och sommaren ser mycket bra ut vad gäller mängden resebokningar.

Mäki-Fräntilä säger att fenomenet är bekant från finanskrisen år 2008, då affärsresorna minskade med åtta procent medan fritidsresorna hölls på samma nivå som tidigare.

Intresset för att resa stiger fortfarande efter coronapandemin. Enligt researrangörerna är Kanarieöarna vinterns populäraste resmål.

Källa: STT

Poliisin piiritystilanne Juupajoella 15.1.2023.

Misstänkt man gripen efter stort polispådrag i Juupajoki

Polisen förhandlade med den misstänkta i timmar.

En pappa som läser en godnattsaga för sitt barn i en stor säng.

”Kompisföräldrar” ger lätt barnen för mycket beslutsmakt

Utmattade föräldrar har svårt att sätta gränser.

Skypo: Hybridcentrets tidigare direktör har inte utgjort någon fara för landet

Skyddspolisen uppger att deras före detta arbetstagare Matti Saarelainen inte har orsakat någon fara för landets säkerhet.

Skyddpolisen har gjort en grundlig utredning om Saarelainen, säger chefen Antti Pelttari till nyhetsbyrån STT. Enligt Pelttari finns det inga skäl att dra igång ett tjänstemannaförfarande mot Saarelainen.

Saarelainen, som numera är pensionerad, arbetade bland annat som chef för Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, men återvände till Skypo efter att han anklagats för sexuella trakasserier. Saarelainen har också misstänkts för att ha medverkat till att en man från Vladimir Putins närmaste krets, Gennadij Timtjenko, fick finländskt medborgarskap i slutet av 1990-talet.

Källa: STT

Inga sabotagemisstankar efter explosion i gasledning mellan Lettland och Litauen – rörets skick utreds

Det explosion som ägde rum i gasledningen mellan Lettland och Litauen på fredagen verkar ha orsakats av att röret var gammalt och i dåligt skick.

Enligt den första undersökningen verkar det helt enkelt ha varit en svetsfog som har slitits upp. Det uppger Neumunas Biknius som är chef för Amber Grid till nyhetsbyrån BNS. Amber Grid ansvarar för gasöverföringen via ledningen.

Polisen inledde på lördagen en utredning om gasledningens skick och underhåll, men utreder inte för tillfället sabotage.

På fredagen exploderade ett av två parallella gasrör som går mellan Litauen och Lettland. Explosionen, som skedde i Pasvalys-distriket i norra Litauen, gav upphov i 50 meter höga eldslågor.

Källa: Reuters

Stora lågor vid en landsväg.

Explosion i gasledning mellan Litauen och Lettland

Explosionen inträffade i norra Litauen.

Översvämmad åker.

Åarnas vattennivåer de högsta på tiotals år – åkrar under vatten

Regnmassor och smältande snö orsakar översvämningar.

Personbilsförare dog i frontalkrock med långtradare

Föraren till en personbil dog i en krock med en långtradare på väg 55, i korsningen mellan Mäntsälävägen och Erikasvägen i Borgå. Olyckan ägde rum vid 11-tiden på lördag förmiddag.

Föraren var den ensam i bilen. Långtradarens chaufför klarade sig oskadd.

Vägen är stängd på grund av olyckan och bilister får köra en omväg via Karsbyvägen.

Östra Nylands polisinrättning meddelade om saken på Twitter.

Tre danska elever sitter vid sina pulpeter.

Därför är utbildningsnivån i Danmark och Estland bättre än i Finland

I Finland har både kunskaps- och utbildningsnivån sjunkit.

En person i skyddsoverall och munskydd står bakom en varningsskylt där det står "biohazard".

De här är de tre största hälsohoten i Europa

Hera förbereder Europa för framtida kriser.

Vindkraftverk som höjer sig över trädtopparna.

Jättekliv för vindkraften år 2022 – kapaciteten ökade med 75 procent

År 2022 ökade Finlands vindkraftskapacitet med 75 procent.

Vindkraften byggdes ut med dryga 2 400 megawatt, och 437 nya vindkraftverk togs i bruk, enligt Finska Vindkraftföreningen.

Majoriteten av de kraftverk som blev klara under fjolåret började producera el först i slutet av året. Effekten av de nya kraftverken kommer alltså att synas i statistiken först för år 2023.

Enligt Vindkraftföreningen har de projekt som blev klara år 2022 hämtat med sig över 2,9 miljarder euro i investeringar till Finland.

Källa: STT

Hovrätten inleder rättegång om Tammerforsbos krigsbrott i Liberia

I dag inleds en rättegång mot Tammerforsbon Gibril Massaquoi från Sierra Leone, som åtalas för krigsbrott under det andra inbördeskriget i Liberia år 1999–2003.

Massaquoi anklagas bland annat för tiotals mord, grova våldtäkter och grova krigsförbrytelser. Åklagaren har föreslagit livstids fängelse som dom.

Förra året avvisade tingsrätten i Birkaland alla anklagelser mot Massaquoi.

Åklagaren överklagade ändå domen och nu kommer hovrätten i praktiken att omvärdera allt bevismaterial. Rätten kommer att åka till Västafrika i två etapper och höra ett hundratal vittnen.

Det här är den andra internationella krigsbrottsrättegången i Finlands historia.

Källa: STT, Yle Uutiset

Industriproduktionen sjönk i november – effekterna av lägre tillväxt börjar synas

I november tog industrin emot nästan nio procent färre beställningar än året innan.

Också industriproduktionen krympte. Den utjämnade industriproduktionen var i november 1,2 procent lägre än föregående månad. Jämfört med året innan var produktionen korrigerad efter arbetsdagar kring 2 procent mindre.

Finlands industri baserar sig på stora projekt och det har tagit tid innan effekten av färre nya beställningar har börjat synas. Nu börjar det ändå märkas av att ekonomin saktar upp, enligt Centralhandelskammarens chefsekonom Jukka Appelqvist.

Premium Boardin kartonkitehtaan kartonkikone Kuopion Juankoskella.

Ny utredning: Exportindustrin skapar hälften av Finlands välfärd

Exportindustrin inleder kampanj inför riksdagsvalet i april.

Källor: STT, Statistikcentralen

Polisstyrelsen startar kampanj mot olaglig marknadsföring av penningspel

Polisstyrelsen inleder i dag en kampanj som uppmärksammar olaglig reklam för penningspel på sociala medier.

Kampanjen Ingen Gräns ska öka medvetenhet om fenomenet bland unga vuxna, som enligt polisstyrelsen ofta är målgruppen för reklamerna.

Enligt polisstyrelsen marknadsförs ofta penningspel olagligt med hjälp av influerare. Då framkommer inte alltid riskerna med penningspelen, och det kan bli otydligt att det handlar om reklam.

I Fastlandsfinland har Veikkaus Ab ensamrätt att idka verksamhet med penningspel och marknadsföra dem.

Källa: Polisstyrelsen

Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare förhandlar vidare i dag

Teknologiindustrins arbetsgivare och industrifacket fortsätter i dag förhandla om ett nytt kollektivavtal.

Parterna började förhandla på tisdag för en vecka sedan, men förhandlingarna framskrider långsamt eftersom synen på arbetstagarnas lön skiljer sig så mycket.

Industrifacket kräver en betydligt högre lön än arbetsgivarna vill gå med på.

Teknologiindustrin har för tillfället inget kollektivavtal i kraft sedan det förra gick ut i november.

Källa: STT

Hälften av världens glaciärer kan smälta – hotar tillgången till dricksvatten

Också om vi skulle hålla oss till målet att inte värma upp jordklotet med mer än 1,5 grad förutspår forskare att hälften av glaciärerna kan smälta innan år 2 100.

Det här visar en undersökning som publicerades i tidningen The Science.

Det finns 215 000 glaciärer, varav särskilt de minsta är hotade, enligt undersökningen.

Glaciärerna är en källa till dricksvatten för omkring 2 miljarder människor. De behöver räddas för att trygga tillgången till dricksvatten, och det här görs genom strängare åtgärder för att motarbeta klimatförändringen, menar forskarna.

Källa: STT

Färre drunknade år 2022 än tidigare år

Förra året drunknade betydligt färre personer än genomsnittet för de senaste tio åren, enligt förhandsuppgifter från Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund.

År 2022 drunknade sammanlagt 94 personer, vilket är 63 personer färre än år 2021.

I genomsnitt har det drunknat 147 personer per år de senaste tio åren.

Uppgifterna från Finland simundervisnings- och livräddningsförbund är en uppskattning som grundar sig på mediernas rapportering. Statistikcentralen publicerar senare de exakta siffrorna.

Barnombudsmannen: Bemötandet av placerade barn är undermåligt

Barnombudsmannen Elina Pekkarinen kritiserar barnskyddet i Finland.

Hon säger till nyhetsbyrån STT att vissa placerade barn inte ens vet vem som är deras socialarbetare, och att bara hälften minns att de skulle ha fått vara med när deras kundplan gjordes upp.

– Det här är ändå en diskussion där man bestämmer om allt i barnets liv, från hemförhållanden till hobbyer.

Barnombudsmannens kritik grundar sig på resultatet av en hälsoundersökning i skolorna år 2019. Av de placerade barnen hade en tredjedel upplevt olagliga straffåtgärder och många berättade om upplevelser av våld. Enligt ombudsmannen stöder det här andra undersökningar och iakttagelser.

Källa: STT

South Carolina slopar sträng abortlag

På torsdagen fattade högsta domstolen i North Carolina beslut om att fälla en lag som förbjöd abort efter den sjätte graviditetsveckan.

Domstolen bedömde att lagen äventyrade rätten till privatliv och rösterna föll 3–2.

Beslutet är ett hårt bakslag för abortmotståndarna i den konservativa delstaten.

Det här är det första beslutet av sitt slag sedan USA:s högsta domstol slopade aborträtten på nationell nivå och bestämde att delstaterna själva får besluta om aborträtten.

Källor: AFP, Reuters

Fotografi av julfirande från år 1946.

Trettondagen i all ära, men vad är det egentligen vi firar?

Få klagar över en ledig dag, men samtidigt kan man fråga sig varför vi faktiskt är lediga trettondagen till ära. Och vad är egentligen skillnaden på trettondagen och tjugondag Knut?

Iskristaller på en fönsterruta.

Nu är det dags att dra fram yllebyxorna – på fredag biter kylan till

Varning för bitande kyla i stora delar av landet.

Färre ukrainare än väntat vid finländska högskolor

Vid årsskiftet studerade 1 464 ukrainare vid en finländsk högskola. Av dem studerade 118 med ett specialtillstånd för ukrainska flyktingar. Det här är färre ukrainska studerande än man hade väntat sig.

– Vi hade förberett oss på flera, men när kriget drar ut kan det hända att fler som flytt kriget stannar i landet. Vi förväntar oss att mängden ukrainska flyktingar ökar under vintern, säger undervisningsrådet Maarit Palonen från Undervisnings- och kulturministeriet.

Många högskolor har erbjudit personer som flytt kriget en särskild studiemöjlighet, så att de ska kunna fortsätta sin utbildning. Med specialtillståndet kan man avlägga kurser och helheter vid finländska högskolor, men inte ta examen från dem.

Källa: Yle Uutiset

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida