Hoppa till huvudinnehåll
Selma af Schultén
Bild: Selma af Schultén / Yle

Artiklar av Selma af Schultén

Brandenburger Tor målat i orange av klimataktivister.

Klimataktivister målade pelarna på Brandenburger Tor i gult och orange

Vill att användning av fossila bränslen ska läggas ner.

Gabon öppnar gränserna, meddelar militärjuntan som tagit makten i landet

Det centralafrikanska landet Gabon öppnar sina gränser, meddelade militärjuntan som tagit makten i landet på lördagen.

Informatören för Gabons militära ledare sa i landets nationella television att gruppen bestämt att omedelbart öppna landets land-, hav- och luftgränser.

Militärstyrkorna meddelade på onsdagskvällen att de skulle stänga gränserna till landet, efter militärkuppen som följde Gabons senaste presidentval. Som tillfällig ledade utsågs generalen Brice Oligui Nguema.

Källor: STT, AFP

Färre krockade i fyllan i juli jämfört med i fjol

Under juli skedde betydligt färre krockar som orsakats av rattfylleri, än vid motsvarande tidpunkt förra året.

I juli skedde bara en rattfyllerikrock som ledde till dödsfall, medan det förra året skedde åtta motsvarande krockar. Det visar preliminär information om brottsanmälningarna som lämnats in.

I juli i år skedde 27 krockar som ledde till övriga skador, förra året var antalet sådana krockar 53.

Polisen utförde intensivövervakning av användningen av alkohol och rusmedel i väg- och sjötrafiken under juli.

Polisen alkoholtestade nästan 64 000 förare mellan den 3 och den 30 juli. Sammanlagt 1 600 förare blev fast för rattfylleri i vägtrafiken, varav ungefär hälften åkte fast för alkohol och resten för andra droger.

Skogarna kom lindrigt undan stormen Sylvia

Skogarna drabbas inte av någon stor förstörelse efter stormen Sylvia som drog över Finland på tisdagen.

Stormen Sylvia fällde enstaka träd under tisdagen, men orsakade inga större skogsskador. Vindbyarnas maximala hastighet på markområdena var under tisdagen cirka 23 meter i sekunden.

Enligt Jussi Pasanen, som vikarierar Skogscentralens beredskapschef, bidrog vindarnas riktning till att skogarna bevarades från skador så bra som de gjorde.

Li Andersson överväger ställa upp i presidentvalet

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson berättar för STT att hon överväger ställa upp i presidentvalet nästa år.

Andersson hoppas att även andra hugade inom Vänsterförbundet skulle överväga att ställa upp. Enligt Andersson utses partiets kandidat troligen vid partifullmäktiges möte i oktober.

Hittills har Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Olli Rehn, Jussi Halla-aho (Sannf) och Harry Harkimo (RN) meddelat att de ställer upp i valet.

Aaltola, Haavisto och Rehn ställer upp via valmansföreningar. Paavo Väyrynen (C) har meddelat intresse att ställa upp, men Centern har sagt att de ställer sig bakom Rehn. De Gröna stöder Haavisto.

Texten har uppdaterats 7.8.2023 klockan 11.01 med förkortningar och tillägg.

Kanta-tjänsten fungerar normalt igen

Störningar i Kanta-tjänsten har nu lösts och servicen fungerar som vanligt igen.

Det förekommer störningar i e-hälsoservicen Kanta. På grund av det här är tjänsten delvis otillgänglig, rapporterade Kanta på sin webbplats på måndag morgon.

Störningarna började vid sjutiden och slutade vid åttatiden på måndagsmorgonen.

Apotek meddelades om störningarna och medicinköp och läkarbesök fungerade utan problem också under tiden av störningarna.

Blixt slår ner på himlen bakom träd.

Morgonkollen: Fyra nyheter du behöver ha koll på i dag

Nattens och morgonens nyheter i ett nötskal.

Ovädret Hans drog in över Sverige – Väg rasade, musikfestival inställdes och flyg försenades

Ovädret Hans har nu dragit in över stora delar av Sverige, uppger SVT.

På söndagskvällen orsakade ovädret Hans ett flertal vattenskador i Jönköping. Där kollapsade även en väg till följd av stormen.

Ovädret påverkade också flygtrafiken. Förseningarna gällde flyg till och från Arlanda.

Musikfestivalen Diggiloo i Söderköping inställdes även i förtid på grund av blixtar.

På måndagen gäller en gul varning för regn, höga flöden eller skyfallsliknande regn. På tisdag och onsdag gäller Sveriges meteorologiska instituts röda varning på flera områden i landet.

Källa: SVT

Jordklotet

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Nattens och morgonens nyheter i ett nötskal.

Niger öppnar gränserna mot fem grannländer igen

Nigers gränser mot fem grannar har öppnats igen, nära en vecka efter det att de stängdes under kuppen då president Mohamed Bazoum störtades, meddelade en av kuppmakarna i tv på tisdagen.

– Land- och luftgränserna mot Algeriet, Burkina Faso, Libyen, Mali och Tchad är åter öppnade från och med i dag, sa han.

Tidigare på tisdagen lyfte ett första franskt evakueringsflyg från Niger med destinationen Paris. Ombord fanns 262 personer, varav flera små barn.

Källa: AFP

FN:s generalsekreterare: Tunisien måste sluta utvisa migranter till gränsområde i öknen

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar Tunisien att avsluta utvisningen av migranter till öknens gränsområde mellan Libyen och Tunisien.

Dessutom uppmanar han Tunisien att omplacera de migranter, som redan skickats till öknen och lämnats i svåra förhållanden.

Enligt Guterres representant har många migranter dött vid gränsen mellan Tunisien och Libyen. Vid gränsområdet befinner sig för tillfället hundratals människor som har svårt att få mat och vatten. Bland dem finns barn och gravida kvinnor.

Under den senaste tiden har hundratals migranter kommit till Libyen efter att Tunisiens gränsbevakare dumpat dem vid gränsområdet i öknen.

Källor: STT, AFP

Jordens förnybara resurser är slut för i år

I dag är världens överkonsumtionsdag.

Dagen innebär tidpunkten då människans konsumtion enligt beräkningar överskrider jordens årliga kapacitet att skapa förnybara naturresurser, uppger WWF Finland.

Överkonsumtion är den primära orsaken för både förlust av biologisk mångfald och klimatförändringen.

Finlands överkonsumtionsdag var redan betydligt tidigare, i slutet av mars i år. Ifall alla konsumerade som finländare skulle det krävas över tre och ett halvt jordklot för att fylla mänsklighetens behov.

Överkonsumtionsdagen har under årtiondena flyttas till en allt tidigare tidpunkt. Före 1970-talet levde jordens befolkning fortfarande inom ramen för planetens tillgångar.

Källa: STT

Tullen hittade 400 ryggsäckar fyllda med droger – omfattande smugglingshärva utreds nu

Tullen misstänker åtta personer för att ha smugglat marijuana och hasch för ett gatuvärde på 4 miljoner euro.

Smugglarna förde in drogerna från Spanien till Finland genom att använda kommersiell frakttrafik, och sammanlagt misstänks smugglarna ha fört in minst 280 kilo marijuana och hasch.

Under förundersökningen beslagtogs nästintill 400 ryggsäckar fyllda med droger, 45 000 euro i kontanter och två olovliga handeldvapen.

Verksamheten pågick i huvudstadsregionen och Jyväskylä, och förutom rusmedelsbrott utreder tullen också skjutvapenbrott i samband med smugglingen.

Källa: Tullen

Åtminstone 11 döda och 27 försvunna i Peking efter kraftiga regn

I Kinas huvudstad Peking och de närliggande områdena har åtminstone 11 människor dött och 27 försvunnit på grund av de kraftiga regnen som stormen Doksuri orsakat. Det uppger det statliga televisionsföretaget CCTV.

Området Mentougou i västra Peking har lidit svårt och nu har militärhelikoptrar skickats för att föra matpaket och regnponchon till dem som fastnat vid järnvägsstationen och områden kring stationen.

Ungefär 150 000 hushåll i Mentougou är utan rinnande vatten, uppger Beijing Daily.

Tiotusentals har redan evakuerats från sina hem.

Källa: STT

Australiensisk man åtalas för sexuellt utnyttjande av 91 barn – jobbade inom barnavården

En australiensisk man står åtalad för sexuellt utnyttjande av 91 barn, uppger den lokala polisen. Mannen har tidigare jobbat inom barnavården.

Mannen har fått över 1 600 åtal totalt, samtliga är relaterade till sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt polisen har de misstänka brotten begåtts i totalt tio olika daghem i Brisbane, Sydney och utomlands mellan åren 2007 och 2022.

Brotten gäller specifikt unga flickbarn. Enligt polisen har några av offren varit under ett år gamla vid tidpunkten av brotten.

Myndigheterna grep mannen förra augusti efter att ha hittat material av sexuellt utnyttjande av barn, som hade skickats till det krypterade darknet.

Källa: STT, AFP

Våld mot kvinnor ett stort problem i Bulgarien – tusentals samlades för demonstrationer

I Bulgarien demonstrerade tusentals människor mot våld mot kvinnor igår. Ungefär 5000 människor samlades i huvudstaden Sofia och samtidigt ordnades också demonstrationer på andra håll i landet.

Protesterna började efter ett fall där en man misstänks för att ha misshandlat sin ex-flickvän grovt. Den 18-åriga kvinnan hade blivit skuren hundratals gånger, hennes näsa hade brutits och hår rakats av.

Efter påtryckningar grep myndigheterna mannen, som nekar till brott.

I Bulgarien har åtminstone 18 kvinnor dött av våld i nära relationer under årets tre första månader.

Källa: STT, AFP

Finlands kvinnornas cheerteam.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Nattens och morgonens nyheter i ett nötskal.

Cheerleading ser ny våg av popularitet

Den akrobatiska idrottsgrenen cheerleading har blivit populär i Finland under 2000-talet.

Idag utövar 13 000 finländare den sporten.

Enligt undervisnings- och kulturministeriet är cheerleading den fjärde mest populära idrottsgrenen bland flickor i åldrarna 12-18.

Grenens popularitet ökade kraftigt för ungefär tio år sedan – men förlorade lite momentum under coronapandemin.

Enligt Finlands Cheerleadingförbund är sporten nu trendig igen.

– Finlands väldiga tävlingsframgång i grenen har säkert också genom den stora medieuppmärksamheten gjort att grenen är mera känd, säger Cheerleadingförbundets koordinator för kommunikation och marknadsförning Wilma Sirkka.

Elon Musk tog bort omstridd X-skylt från huvudkontorets tak

Sociala medieplattformen X, tidigare känt som Twitter, har tagit ner sin nya skylt från huvudkontorets tak i San Francisco. Skylten har väckt stort motstånd i staden.

Skylten som installerades på fredagen representerar Twitters nya namn och logo. Skylten var en del av ägaren Elon Musks försök att blåsa liv plattformens nya varumärke.

Lokala invånare har klagat på skylten som sprider ett starkt ljus i sin omgivning.

Plattformen hade också hamnat i problem med stadens myndigheter. Enligt staden ska skylten ha installerats utan nödvändiga lov.

Källor: STT, AFP

Nederländskt fartyg nu bogserat

Lastfartyget som började brinna utanför den nederländska kusten förra veckan har nu bogserats.

Fartyget Fremantle Highway bogserades 66 kilometer till en ö norr om Nederländerna. Operationen gick bra, meddelar Nederländernas vattenvårdsmyndighet Rijkswaterstaat.

Fartyget bogserades i ett försök att undvika en klimatkatastrof. Hur miljön kommer att påverkas av branden väcker ännu oro, eftersom skärgårdsmiljön är känslig.

Ett oljebekämpningsfartyg väntar i närheten och myndigheterna hoppas kunna undersöka det brända fartyget så snabbt som möjligt.

En man och en kvinna sitter på en soffa, kvinnan i förgrunden ur fokus och med ansiktet bortvänt. Mannen tittar på henne med en öm blick.

Euphoria-skådespelaren Angus Cloud har dött

Cloud dog vid 25-årsåldern.

Svampsäsongen är här – matsvampar kan plockas i flera delar av landet, södra Finland får vänta

Svampsäsongen har fått en riklig början i flera områden runtom Finland. Det man kan hitta nu är kantareller och andra matsvampar som till exempel gulkremlor och rimskivlingar. Svamparna finns i rikliga mängder särskilt i Mellersta Finland.

Landets södra kust får fortfarande vänta på svampplockning. Bristen på svamp i södra Finland kan bero på torkan och de kommande veckorna är avgörande för sensommarens svampskörd.

Regn, temperatur och trädens välmående är alla faktorer som påverkar svampskörden.

Euroområdets konsumentpriser steg i juli med 5,3 procent – reflekterar uppgången i Finland

Konsumentpriserna i euroområdet steg med 5,3 procent i juli i jämförelse med förra året, uppger den europeiska statistikcentralen Eurostat.

Euroområdets inflation avtog särskilt eftersom de höga energipriserna sjunkit. Däremot är priset på mat och dryck fortfarande högt.

Enligt Statistikcentralens preliminära uppskattning har priserna i Finland också ökat med 4,2 procent jämfört med förra året.

Priserna fortsätter att stiga – konsumentpriser 4,2 procent dyrare än förra året

Enligt Statisktikcentralens preliminära uppskattning har konsumentprisindexet sett en förändring på 4,2 procent från förra året. I princip innebär det att priserna stigit i genomsnitt 4,2 procent.

Mest ökade priserna inom kultur och fritid, där priserna steg med 8,6 procent i jämförelse med förra året.

Priset på livsmedel och alkoholfria drycker steg också med 8,29 procent från förra året.

Konsumentprisindexet beskriver prisutvecklingen på varor och tjänster som hushåll i Finland konsumerar. Indexet används för att mäta inflation.

Trots att utvecklingen visar stigande priser på Finlands nivå har inflationen mattats av i euroområdet.

Djupfrysta jordgubbar.

Frysjordgubbar dras bort från butikerna – plast hittades i produkterna

Nu ska ett flertal sorter av frysjordgubbar och djupfrysta produkter som innehåller jordgubbe dras från marknaden, uppger bärföretaget Arctic International.

Produkterna har sålts under märkena Menu, Pirkka och Marjex samt som Lidls produkter. Deras Bäst före -datum är antingen april, maj eller juni 2025.

Enligt Arctic International har plast hittats i en del av produkterna som nu dras från marknaden. Produkterna motsvarar inte företagets standarder och uppfyller inte krav på produktsäkerhet. Alla produkter dras från butikerna som en försiktighetsåtgärd.

Produkterna har sålts i S-,K-, och Lidl-butikerna och i Kespros och Valio Aimos partiaffärer.

Arctic International ersätter de felaktiga produkterna, och ber kunder som köpt produkterna att kontakta företaget.

Bil körde in i ett kafé i Norge – flera personer allvarligt skadade

En bilförare har kört in i en grupp människor i Norge. Bilen körde in i ett kafé i centrum av staden Drøbak.

Enligt den norska polisen har ett offer livshotande skador, tre allvarliga skador och tre andra lindriga skador.

Det verkar vara fråga om en olycka, uppger den norska polisens utredare Ronny Samuelsen till VG. Polisen ser inte att olyckan skulle ha varit avsiktlig.

Källor: Yle Uutiset, Dagbladet, VG, STT

Artikeln har uppdaterats klockan 19.58 med mera information.

Ett brandbekämpningsflygplan flyger över Rhodos.

Bränderna i Grekland mattas av

Läs det senaste om skogsbränderna och extremvädret som drabbar länderna kring Medelhavet.

Plan om fossila bränslen föll – G20-länderna kunde inte uppnå enighet

G20-ländernas energiministrar har träffats i Indien för att diskutera en plan om att minska på den globala användningen av fossila bränslen. Gruppen består av nitton stora globala ekonomier samt Europeiska unionen.

På mötets lista nämns inte kolen, som betydande bidrar till global uppvärmning.

Länderna har inte lyckats nå fram till en kompromiss på mötet, vilket oroar klimatexperter.

EU:s stora ekonomier som Tyskland och Frankrike poängterade i veckan att G20-gruppen måste påskynda besluten om hur man stegvis kan sluta användningen av fossila bränslen.

Källa: STT

Gripna demonstranter på protest mot Israels parlaments lagreform.

Protester i Israel fortsätter in i det sista – på måndag röstas det om omstridd lag som splittrar landet

På måndag röstar Israels parlament för sista gången om en omstridd lagreform som enligt experter skulle ha hemska följder för Israels demokrati.

Protesterna mot den anses vara den största rörelsen av protester i hela Israels historia, med tiotusentals deltagare.

Parlamentet, lett av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, röstar om en lag som skulle ge parlamentet makt att avsevärt kontrollera högsta domstolen i landet.

I praktiken skulle det ge regeringen okontrollerad makt.

Källa: AFP

Elokapinas demonstranter blockerar vägen på Långa bron 14.10.2022.

Elokapinas unga demonstrerar mot den nuvarande regeringen – kräver avgång

Elokapinas ungdomsgrupp demonstrerar på lördagen i Helsingfors mot den nuvarande regeringen och för 1,5 gradersmålet. Gruppen kräver att regeringen avgår och att Finland håller sig till Parisavtalet.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida