Hoppa till huvudinnehåll
Daniel Ekblad
Bild: Daniel Ekblad

Artiklar av Daniel Ekblad

Rahtilentoyhtiö Atlas Airin Boeing 747-87UF Barcelonan lentokentällä.

Nu har den sista jumbojeten levererats

På tisdagen markerades slutet på en epok när amerikanske Boeing levererade sin sista 747:a. Boeing 747 är den flygtyp som ursprungligen korades med namnet ”Jumbojet”.

Det två våningar höga flygplanet har bland annat använts som passagerarflyg, fraktflyg, och som USA:s presidents ”Air Force One” sedan 1970.

Europeiska Airbus A380 är det enda andra passagerarflyget i samma storleksklass. Den sista europeiska jumbojeten levererades i december 2021.

De senaste 15 åren har nya, något mindre flygmodeller varit mer populära bland flygbolagen. Det beror på att de större modellerna, jumbojetarna, förbrukar mera bränsle.

Källor: AP, Reuters

Stapeldiagram som visar resultatet i undersökningen

Undersökning: Valkompasser intresserar fyra av fem väljare

Fyra av fem väljare säger att de tror att de kommer att prova valkompasser inför riksdagsvalet i april. Det framkommer i en undersökning som Nyhetsmediernas förbund har gjort i samarbete med forskningsinstitutet IRO. Speciellt unga väljare säger att de är intresserade av valkompasser.

I undersökningen framkommer det också att endast en fjärdedel av väljarna planerar att konsultera kandidaters och partiers egna hemsidor och sociala medier för sin röst i valet.

Enligt undersökningen anser nästan två av tre finländare att de kan urskilja försök att påverka deras röst. Samtidigt tror endast en knapp fjärdedel på andra medborgares förmåga att urskilja påverkningsförsök.

Källa: STT

KT kräver fler nybörjarplatser för läkarstuderande

Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT kräver att antalet nybörjarplatser inom läkarutbildningen ökas snabbt och märkbart under den kommande regeringsperioden. Enligt KT finns det just nu 1 200 lediga tjänster för läkare, och 200 för tandläkare. Nästan tusen tjänster fylls just nu av inhyrd arbetskraft.

Framför allt är bristen stor på specialistläkare Enligt KT saknas det nästan 850 specialistläkare, vilket nästan är en tiondel av alla Finlands specialistläkare.

”Finjustering hjälper inte längre, det behövs omfattande åtgärder. I dagsläget skulle det vara bra med 3 000 fler läkare i Finland”, säger KT:s chefsekonom Juho Ruskoaho i ett pressmeddelande.

Enligt KT har bristen lett till att var tredje patient inte får träffa en läkare inom den nya vårdgarantins tidsfrist på två veckor.

Demonstranter i London protesterar mot inskräkningar i strejkrätten

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Nattens och morgonens nyheter i ett nötskal.

USA anklagar Ryssland för att bryta mot kärnvapenavtalet New Start

USA anklagar Ryssland för att bryta mot det bilaterala kärnvapenavtalet New Start.

Avtalet som gäller till 2026 beskrivs som det sista större kärnvapenbegränsande avtalet som fortfarande är i kraft sedan kalla kriget.

Enligt USA vägrar Ryssland tillåta inspektioner på sitt territorium, trots att sådana är överenskomna i avtalet.

New Start begränsar antalet strategiska kärnvapenstridsspetsar som USA och Ryssland kan ha.

Inspektionerna lades på is av båda länderna i mars 2020 på grund av coronapandemin. Förhandlingar om återupptagandet av inspektionerna skulle ha hållits senast i november 2022. Förhandlingarna har inhiberats av Ryssland, med USA:s stöd till Ukraina som motivering.

USA:s president Joe Biden har tidigare meddelat att han gärna skulle förhandla en förlängning av avtalet efter år 2026.

Källor: Reuters, DW

Tiotals miljoner invånare utan el i Pakistan – dyr gas ligger bakom bristen

På måndag morgon kollapsade Pakistans nationella elnät. Klockan 07.34 lokal tid skedde det för andra gången på tre månader och ett flera timmar långt elavbrott påverkade så gott som hela landet.

Vissa delar är ännu utan elektricitet. Enligt landets energiminister Khurrum Dastigir berodde avbrottet på ”en stor spänningsstegring i landets södra del”.

Utöver de omfattande avbrotten har regionvisa elavbrott varit ett faktum redan en längre tid.

Pakistan tillförlitar över en tredjedel av sin energiförsörjning på den allt dyrare naturgasen. Tillsammans med en försening av kapital från Internationella valutafonden IMF gör det att landet stått inför utmaningar när det gäller att importera bränsle till sina drygt 230 miljoner invånare.

För att hantera bristen har regeringen beordrat köpcentrum, restauranger och marknader att stänga före halv nio på kvällen.

Källor: Reuters, The Guardian

Spotify säger upp sex procent av personalen

Musikströmningstjänsten Spotify säger upp sex procent av sina anställda. I praktiken innebär det att kring 600 anställda får gå, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Spotify har hittills haft ungefär 9 800 anställda globalt.

Enligt bolaget handlar nedskärningsbeslutet om att effektivisera organisationen och att anpassa sig för den motvind som bolaget upplevt under pandemin.

Enligt Spotifys vd Daniel Ek växte bolagets utgifter dubbelt så snabbt som omsättningen i fjol. I och med att ekonomin mattas av kan en liknande utveckling inte längre fortsätta, konstaterar Ek.

- Under de senaste månaderna har vi försökt stävja kostnadsökningen, men det har inte räckt till, säger Ek i pressmeddelandet.

Ek konstaterar att han tar fullt ansvar för besluten som lett bolaget hit.

Flera teknologiföretag har under den senaste tiden meddelat om omfattande uppsägningar, däribland Googles moderbolag Alphabet samt Microsoft.

Källor: Spotify, DI, STT

Inrikesministeriet: Resurser behövs för att förnya utlänningslagen

Utlänningslagen är en lag som främjar ärenden som har med utlänningar att göra. Utlänningslagen är Finlands mest omfattande migrationslag och i dess syfte påpekas också vikten av att beakta mänskliga rättigheter och internationella föredrag.

Nu slår Inrikesministeriet larm om lagen, som har ändrats 90 gånger sedan den trädde i kraft år 2004.

Utifrån en färsk undersökning som gjorts av Åbo Akademi konstaterar man att lagens struktur har lidit och att det har blivit svårt att få en överblick av den.

Forskarna rekommenderar att det ska reserveras tillräckligt med tid för totalreformen, som avsiktligen ska inledas under nästa regeringsperiod.

Källa: Inrikesministeriet

Rabatterat livsmedel allt populärare bland finländarna

I en enkät som gjordes i december i fjol meddelade 55 procent av finländarna att de köpt mera rabatterad mat än tidigare. Den stigande populariteten beror på att maten blir dyrare, meddelade majoriteten av undersökningens deltagare. Det framkommer i Matsmarts Kantar -undersökning.

I en annan undersökning gjord av föreningen Gery, också i december månad, framkommer det att 40 procent av finländarna har börjat spara genom att köpa färre grönsaker och proteinrika produkter. Speciellt personer över 55 år har påverkats, varibland 70 procent meddelar att deras möjligheter till mångsidig kost har försämrats på grund av stigande priser.

Puolueiden puheenjohtajat istuvat tuoleilla.

Spelar det någon roll vem din kandidat vill regera med? – ”Det är klart att det påverkar”

Vi har tagit tempen på huruvida väljarnas åsikter påverkas.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Förtroendet för ekonomin rekordlågt – se hur mycket pengar du får om du blir arbetslös

Arbetslöshetskassorna blir färre, öppna kassor populära

Ett S-paket som postas via Postens paketautomat

Nu fraktas julens sista paket – Svenska Yle testar Postens och Matkahuoltos pakettjänster

En ytterst liten andel av paketförsändelserna går förlorade.

Nils Torvalds med skog och snö i bakgrunden

Torvalds om den häktade EU-parlamentarikern: ”Allt hänger ihop med Qatar”

Nils Torvalds och Silvia Modig kommenterar händelserna i EU

Någon har kastat ett munskydd på gatan.

Läkare är överens: Covid-19 borde inte klassas som allmänfarlig smittsam sjukdom

Ledande smittskyddsläkare har undertecknat brevet

Kollage för att illustrera "Matens väg till din tallrik". Bilden visar en kalv, en matbutik och en serverad matportion.

Det blir tuffare att vara lantbrukare – här är den dyra matens vinnare och förlorare

Dagligvaruhandeln och lantbrukarna påverkas av inflationen.

Stolar utplacerade i en ring i ett rymligt rum

Utredning: Utbildningen för psykoterapeuter borde få officiell status vid universiteten

Utbildningen för psykoterapeuter borde bli officiell.