Hoppa till huvudinnehåll
Moa Mattfolk
Bild: Yle/Chanette Härus

Artiklar av Moa Mattfolk

Bilist allvarligt skadad efter krock med grävmaskin i Närpes

På torsdagseftermiddagen, strax efter klockan fyra, inträffade en allvarlig trafikolycka i Närpes.

En grävmaskin fanns på plats för att utföra dikningsarbete längs Riksväg 8, strax norr om Bäckliden. På grund av grävmaskinens arbete var hastighetsbegränsningen undantagsvis sänkt på platsen, till 50 kilometer i timmen.

Grävmaskinen hade varningsbelysning i bruk, men i övrigt var det mörkt eftersom ingen gatubelysning finns på platsen. Chauffören i personbilen noterade inte grävmaskinen utan kolliderade med den.

Bilisten skadades allvarligt och fördes till sjukhus med ambulans. Grävmaskinsföraren klarade sig däremot utan skador.

Polisbil spärrar av korsning med trafikljus. Snö på marken.

Flera trafikolyckor i snöyran i Österbotten

Det ymniga snöfallet har orsakat flera krockar i Österbotten, bland annat i Vasa och i Nykarleby.

Spår av tassar i snön.

Vasa förvaltningsdomstol stoppar jakt på lodjur

Domstolen ska avgöra alla besvär var för sig.

Ung kvinna i Vasa misstänks för dråpförsök

Polisen i Österbotten vill ha hjälp med ett fall av misshandel som kunnat sluta illa.

På onsdagen den 22 november omkring klockan 10 på förmiddagen fick nödcentralen ett samtal om en misshandel på Svangatan i Orrnäs i Vasa.

Enligt uppgifter som kommit fram i förundersökningen misstänks en 18-årig kvinna från Vasa för försök till dråp. Offret, en 25-årig man från Vasa, har förorsakats allvarliga skador med kniv, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Efteråt stannade den misstänkta kvinnan en buss och flydde från platsen i den. Hon greps en stund senare i Korsnäståget i Vasa.

Polisen ber den som har möjliga observationer av själva händelsen, bilder eller videoupptagningar att sända dem till adressen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

Man gick genom isen vid Storsandören i Jakobstad

En mansperson hade tur inte bara en utan två gånger ute på isen utanför Storsandören i Jakobstad på fredagen.

Mannen var på väg till sin sommarstuga då han gick genom isen i ett par repriser. Varje gång lyckades mannen själv ta sig upp tack vare att han var utrustad med isdubbar.

Att fallet överhuvudtaget kom till räddningsverkets kännedom beror på att en anställd vid Baltic Yachts såg mannen och larmade 112. Jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen vid Österbottens räddningsverk berättar att räddningsmanskapet hittade mannen då han var framme i sin stuga.

– Han var blöt och nerkyld, men behövde inte föras till sjukhus, säger Isomöttönen.

Isomöttönen varnar för att röra sig på isen just nu eftersom isens tjocklek varierar kraftigt från plats till plats.

Presidenten belönade energiklustret i Vasa

Energy Vaasa, eller nätverket av företag inom energisektorn i Vasa, belönas med Republikens presidents internationaliseringspris.

Energy Vaasa består idag av 180 företag och 13 000 anställda. Klustrets mål är att utveckla hållbara och konkurrenskraftiga tekniska lösningar som hjälper till att minska utsläpp och spara energi på en global skala.

Kristoffer Jansson, marknadsföringschef för Energy Vaasa, gläds åt den fina utmärkelsen.

– Grattis får riktas till alla dem som i Vasaregionen varje morgon ger sig ut för att arbeta i klusterföretag för att rädda världen, säger Jansson enligt ett pressmeddelande.

Internationaliseringspriset delas årligen ut som erkännande till internationellt framgångsrika finländska företag och sammanslutningar.

Närpes tidigare stadsdirektör Gustav Skuthälla är död

Gustav Skuthälla avled på onsdagen.

Skuthälla verkade som kommun- och stadsdirektör i Närpes under hela 25 år. Närpes blev stad år 1993, under Skuthällas tid vid rodret.

Han pensionerades från posten som stadsdirektör år 2007, men var engagerad inom politik både på hemmaplan och i Bryssel långt efter det.

Skuthälla var också en flitig samhällsdebattör som tog ställning i en bred palett av frågor, han var engagerad i pensionärernas intressebevakning och hann även fungera som ordförande för psykosociala förbundet.

Gustav Skuthälla föddes i Kronoby den 27 september år 1943. Han blev alltså 80 år.

Skåpbil körde fast på tågrälsen i Bennäs

En farlig situation uppstod i Bennäs i Pedersöre på torsdagen. Det var strax efter klockan elva som en skåpbil körde fast vid tågrälsen i en plankorsning. Bara trekvart senare skulle ett tåg har anlänt till platsen.

Räddningsverket kontaktade VR, som stoppade tågtrafiken på banavsnittet. Sedan fick räddningsmanskapet loss skåpbilen och bogserade bort den, eftersom fordonets ena hjul hade lossnat.

– Den här typen av situationer uppstår otroligt sällan, och den här gången hade vi tur, säger Tom Björk som är jourhavande brandmästare vid Österbottens räddningsverk till Yle Keski-Pohjanmaa.

Rattfylleri och misshandel sysselsatte den österbottniska polisen under helgen

Sammanlagt hade polisen i Österbotten 532 uppdrag under helgen.

20 misstänkta fall av rattfylleri upptäcktes, i elva fall var det fråga om grovt rattfylleri. I sju av fallen misstänks föraren ha kört under påverkan av droger.

I Sundom i Vasa körde en personbil av vägen på söndagsmorgonen. Två ungdomar hade hamnat i diket, men tagit sig hem på egen hand. Ungdomarna kunde ändå hittas och nu utreds deras andel i händelsen.

Under helgen fick polisen in elva anmälningar gällande misshandel av varierande grad.

Därtill rapporterades fyra fall av stöld, bland annat en bränslestöld i Kronoby där några unga män stal bränsle från en lastbilstank. Gärningsmännen flydde i en bil, men greps tack vare uppmärksamma bybor.

Fasadbild vid ingången till Vasa centralsjukhus

Beslut om sparpaket för Österbottens välfärdsområde kommer först senare

Omställningsförhandlingarna måste vara klara först.

Vatten från Knuts vattenandelslag i Monå i Nykarleby måste inte längre kokas

Knuts Vattenandelslags hushållsvatten behöver inte längre kokas, meddelar Miljöhälsan Kallan.

Uppmaningen om att koka Knuts vattenandelslags mat- och dricksvatten gavs efter den 9 november då koliforma bakterier hittades i vattnet.

I provet som togs i tisdags kunde inga bakterier längre påvisas.

Kloreringen av hushållsvattnet fortsätter, skriver Miljöhälsan Kallan i ett pressmeddelande på fredagen.

Inkomstskattesatsen höjs mindre än planerat i Korsholm

Nästa år betalar invånarna i Korsholm en inkomstskatt på 8,4 procent.

Siffran är resultatet av omfattande diskussion.

Det ursprungliga förslaget från kommunens ekonomidirektör Henrik Sandback var en inkomstskatt på 8,6 procent, vilket hade varit en höjning med 0,49 procentenheter.

Kommunstyrelsen valde ändå att ändra på siffran och föreslog 8,4 procent.

Även under måndagskvällens fullmäktigemöte förde man debatt om frågan och ett motförslag kom enligt vilket inkomstskatten skulle vara 8,2 procent nästa år.

Fullmäktige landade ändå efter omröstning på 8,4 procent.

Vintrig exteriörbild av H-huset vid Vasa Centralsjukhus

Kristdemokraten Peter Östman vill riva upp hela modellen för vårdreformen

Reformen blev misslyckad, anser flera riksdagsledamöter.

Karlebypolisen hotades med skjutvapen – grep person för våldsamt motstånd mot tjänsteman

Polisen fick under torsdagen rycka ut till Roosgatan i Karleby, där en incident med skjutvapen pågick.

Enligt ett pressmeddelande från polisen hade en person med ett skjutvapen av gevärsmodell hotat en myndighetsperson.

Flera polispatruller anslöt till uppdraget och då polisen anlände hotade personen även polisen med samma vapen.

Polisen blev tvungen att använda maktmedel och personen greps misstänkt för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Den gripne skadades lindrigt, uppger polisen.

Spolning av vattenledningsnätet i Jakobstad pågår

Jakobstads Vatten har under onsdagen tagit prover på vattnets järnhalt i olika delar av ledningsnätet. Proverna visar att järnhalten i största delen av staden ligger under målnivån, men på vissa ställen överskrids värdena litegrann.

Därför pågår spolning av ledningsnätet runtom i staden, skriver man i ett pressmeddelande.

Jakobstads Vatten påpekar att vattnet är drickbart trots att järnhalten på vissa ställen är högre än den rekommenderade nivån.

Trots detta kommer vattenutdelningen på torget och vid Företagarvägen 24 att fortsätta tills störningssituationen är över.

I vår startar bygget av nytt tvåspråkigt daghem i Vasa

Nu har planerna för ett nytt tvåspråkigt daghem i Brändö i Vasa klarnat. Redan i vår inleds arbetet med att renovera den tidigare skolan i Brändö.

Daghemmet kommer att erbjuda 130 platser för barn i åldern 0-6 år. Tanken är att alla grupper i det nuvarande Palosaaren päiväkotis lokaler samt i Kaptensgatans daghem och Vikinga förskola flyttar till de nya lokalerna.

Den gamla skolbyggnaden i Brändö står för närvarande tom.

– Om det inte kommer några besvär eller andra oväntade förseningar, kan barnen flytta in i det nya daghemmet i augusti 2025, säger direktören för småbarnspedagogik Hanna-Leena Holmström enligt ett pressmeddelande från Vasa stad.

Kommunerna i Österbotten väljer sysselsättningsområde

Den här veckan fattar de flesta kommuner i Österbotten slutliga beslut om vilket sysselsättningsområde de ska höra till. De flesta väntas välja antingen ett område med Vasa som värdkommun eller ett område med Jakobstad som värdkommun.

Mest diskussion har frågan väckt i Nykarleby och Kronoby.

I Nykarleby föreslår styrelsen att man ansluter sig till Vasaområdet i stället för Jakobstad – det förslaget ska fullmäktige ta ställning till på tisdag.

I Kronoby ansåg en del av kommunstyrelsen att man varken borde välja Vasa eller Jakobstad, utan istället orientera sig mot Karleby. Efter omröstning i styrelsen vann ändå Jakobstadsalternativet och det förslaget tar Kronoby fullmäktige ställning till i kväll.

Alla kommuner ska sända sitt beslut till Arbets- och näringsministeriet senast den sista oktober och sysselsättningsområdena inleder sin verksamhet år 2025.

Början till soteld hotade egnahem i Vasa

Räddningsverket fick på fredagseftermiddagen rycka ut till ett egnahemshus på Karelskagatan i Vasa.

Husets ägare hade tidigare under veckan haft sotare på plats och efter sotningen börjat använda sin eldstad som extra värmekälla.

På torsdagen hade ägaren känt av röklukt men inte hittat orsaken. På fredagen tilltog röklukten varpå ägaren slog larm.

Det visade sig att början till en soteld uppkommit i skorstenen, trots att sotaren gett klartecken att använda eldstaden.

– Det uppstod ändå inga stora materiella skador och ingen människa kom till skada, säger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen på Österbottens räddningsverk.

Soteld eller skorstensbrand uppkommer när tjära i en skorsten börjar brinna.

Bakterier i vattnet stängde flera bassänger i Jakobstads simhall

Undervisningsbassängen, allaktivitetsbassängen och barnbassängen i Jakobstads simhall har tillfälligt stängts. Detta eftersom rutinmässiga prover visade på förekomst av Pseudomonas aeruginosa-bakterien.

För tillfället är endast stora bassängen och bubbelpoolen, som har eget vattenreningssystem, i användning.

De stängda bassängerna tas inte i bruk förrän vattenkvaliteten är återställd.

Pseudomonas aeruginosa-bakterier får inte förekomma överhuvudtaget i bassängvatten. Bakterien kan ge hudutslag eller inflammation i yttre hörselgången.

På måndag kontrolleras bassängvattnet nästa gång av Miljöhälsan Kallan.

Dricksvatten från Esse Vatten ska fortfarande kokas

De Pedersörebor som får sitt vatten från Esse Vatten ska fortsätta koka allt dricksvatten och vatten som används till matlagning.

På onsdagen tog Miljöhälsan Kallan flera prover och resultaten visar att vattnet inte innehåller några enterokocker.

Bakgrunden till kokuppmaningen är en råvattenbrunn som kollapsat. Brunnen stängdes då av från ledningsnätet, vilket gjorde att trycket i ledningsnätet sjönk och detta kan påverka vattenkvaliteten.

Därför är kokuppmaningen fortfarande i kraft, förutom i de byar som det tidigare informerats om att de inte berörs.

Nya prover tas för säkerhet skull på måndagen, efter det hoppas man att kokuppmaningen kan hävas.

Vatten rinner ner genom en slang i en plastdunk.

Goda nyheter från Jakobstads Vatten: Järnhalten tillbaka på rätt nivå

Kan ta något dygn före kranvattnet är av fullgod kvalitet.

Flera hundra liter olja rann ut i källare i Karleby

På torsdagseftermiddagen gick det rejält på tok då en oljecistern i ett egnahemshus på Plogvägen i Karleby skulle få påfyllning.

Flera hundra liter brännolja rann ut i husets källare.

Incidenten inträffade vid halv fem-tiden på eftermiddagen men arbetet med att röja upp efter olyckan pågick fortfarande några timmar senare. Flera enheter ryckte ut för att försöka suga upp oljan och rädda egendom. Trots arbetet har byggnaden tagit stor skada, uppger räddningsverket.

Någon fara för människor eller miljön råder ändå inte.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida