Hoppa till huvudinnehåll
Man i rutig skjorta och svart jacka står vid en strand.
Bild: Anna Lillas

Artiklar av Jakob Lillas

Polisen efterlyser ögonvittnen till dödskrocken i Nykarleby

Polisen i Österbotten vill få kontakt med två bilförare som körde norrut efter den personbil som var inblandad i frontalkrocken på riksväg 8 på lördagen. Förarna ombeds kontakta polisen.

Flera vittnen till olyckan har förhörts, men dessa två förare är fortfarande okända, skriver polisen i ett pressmeddelande. Kontaktuppgifter kan lämnas per e-post till adressen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

Två personer dog i olyckan som inträffade vid fyratiden på lördagseftermiddagen.

Vasa yrkeshögskolas rektor har sagt upp sig

Vasa yrkeshögskola VAMK meddelar att skolans vd och rektor Kati Komulainen har sagt upp sig från sin tjänst. Biträdande rektor Ville Isoherranen sköter uppgiften från och med i dag.

VAMK:s styrelseordförande Christina Knookala säger att beslutet kom plötsligt.

I vår kommer styrelsen att inleda rekryteringen av en ny rektor. Enligt Knookala är tanken att tjänsten tillsätts från och med hösten 2024.

I Närpes vill man satsa på snabba nätförbindelser

På sitt möte på måndagen beviljade stadsfullmäktige borgen för ett lån på 500 000 euro. Det är bolaget Närpes Dynamo Net, där Närpes stad är delägare, som vill bygga ut det optiska fibernätet i staden.

Enligt bolaget gör den snabba utvecklingen av digitala tjänster att behovet av snabba dataförbindelser ökar. Närpes Dynamo Net har tidigare beviljats borgen på 2,7 miljoner euro.

Inga kvotflyktingar till Närpes nästa år

Närpes tar inte emot några kvotflyktingar nästa år. Orsakerna är bland annat bostadsbristen och att det redan finns ett stort antal flyktingar i staden.

Däremot är staden beredd att ta emot 30 personer som söker tillfälligt skydd och två akuta fall.

Närpes fullmäktigeordförande Johanna Borg (SFP) hoppas att man på sikt ska kunna ta emot kvotflyktingar på nytt.

Brand i ungdomshem i Vasa – inga personer skadades

En brand bröt ut i ett ungdomshem på Gustavsrovägen i Vasa vid halvåttatiden på måndagskvällen. Räddningsverket ryckte ut till platsen med sju enheter och lyckades snabbt släcka branden.

Jourhavande brandmästare Teemu Jumpponen berättar att fem personer befann sig i byggnaden och alla kunde ta sig ut oskadda. Huset fick omfattande rökskador och rummet där branden fick sin början totalförstördes.

Polisen och räddningsverket utreder brandorsaken.

En man och en kvinna i reflexvästar står på en trottoar.

I Vasa får var tredje bil felparkeringsböter – i Karleby och Jakobstad knappt var femte

I Karleby har antalet parkeringsböter minskat dramatiskt.

Röda tegelbyggnader vid en strand.

Vasaföretag köper Domus Bothnica på Brändö

Byggnaden har varit lite använd och dyr att upprätthålla.

Polisen grep maskintjuvar i Vasa och Korsholm

Polisen i Österbotten har gripit flera personer misstänkta för att ha stulit arbetsmaskiner i Vasa och Korsholm.

En maskin som stals från körövningsbanan på Alskatvägen i Vasa i november hittades i Sundom. Den misstänkta tjuven är känd av polisen sedan tidigare. Maskinen har lämnats tillbaka till ägaren.

I samband med husrannsakningar har polisen också hittat tre grävskopor som stals från ett vägbygge på Lillkyrovägen i Korsholm i november, samt en markvibrator som anmälts stulen i Höstves i Vasa.

Även personerna som misstänks för de stölderna är kända av polisen sedan tidigare.

Polisen meddelar också att helgen var lugnare än normalt i Österbotten. Under veckoslutet hade man 540 uppdrag. I de flesta av fallen handlade det om rattfylleri, misshandel eller berusade personer.

I Karleby körde en personbilsförare av vägen på riksväg 8 natten till söndag. Personen misstänks för grovt rattfylleri.

Fågelinfluensa på pälsfarmer i Karleby, Jakobstad och Kronoby

Livsmedelsverket meddelar att antikroppar mot fågelinfluensa har hittats på ytterligare nio pälsfarmer i Finland. Fyra av farmerna finns i Karleby, Jakobstad och Kronoby.

I nuläget har man tagit prover på 216 pälsdjursfarmer. Ännu återstår provtagning på 80 farmer.

Totalt har man konstaterat fågelinfluensa på 65 pälsfarmer, en stor del av dem i Österbotten. Livsmedelsverket har fattat beslut om avlivning av över 400 000 djur, varav största delen är rävar.

Päldjursuppfödare har kritiserat Livsmedelsverkets hantering av fågelinfluensan, medan jord- och skogsbruksministeriet anser att åtgärderna har varit nödvändiga för att skydda människors liv och hälsa.

Industriområdet i Jakobstad satsar på cirkulär ekonomi – nytt projekt får över 300 000 euro i finansiering

Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia och Alholmen Industrial Park (AIP) har fått 328 000 euro i finansiering för ett samarbetsprojekt med fokus på cirkulär ekonomi.

Genom projektet vill man stärka de företag som redan finns på Alholmens industriområde samt locka dit nya. I dag finns 8 industriföretag och drygt 50 serviceföretag på området. Totalt sysselsätter företagen 2 000 personer.

"Den gröna omställningen kommer att vara en central del av utvecklingsarbetet i AIP under de kommande åren, och den cirkulära ekonomin är en naturlig del av detta", säger AIP:s styrelseordförande Tommy Björklund i ett pressmeddelande.

Projektet finansieras av Österbottens förbund genom Fonden för rättvis omställning.

Lok spårade ur i Tammerfors – tåg mot Österbotten kan vara försenade under fredagen

Fintraffic meddelar om störningar i järnvägstrafiken i Tammerfors. Tåg norrut kan vara försenade med mellan 5 och 20 minuter.

Orsaken är röjningarbete efter att ett godståg spårade ur på torsdagskvällen. Röjningsarbetet pågår enligt Fintraffic hela dagen.

Varför godståget spårade ur är fortfarande oklart.

Kaskö budgeterar för ett minusresultat på nästan 700 000 nästa år

Den budget som stadsstyrelsen i Kaskö godkände på tisdagskvällen visar ett underskott på närmare 700 000 euro.

Styrelsens ordförande Jan-Anders Lundenius (SFP) säger att stadens ekonomiska läge inte ser värst bra ut.

Nu hoppas Kaskö dels på att staten inte ska minska statsandelarna som planerat, få tillbaka en del av de negativa statsandelarna, och dels på att Metsä Board ska fatta ett finansieringsbeslut om sin fabriksetablering.

Budgetförslaget går vidare till stadsfullmäktige som behandlar ärendet på sitt möte den 12 december.

Nu gäller det att se upp längs vägarna – fyra älgkrockar i Österbotten i helgen

Mellan fredag natt och söndag natt inträffade fyra älgkrockar i de österbottniska landskapen, meddelar Polisinrättningen i Österbotten. Olyckorna inträffade i Korsholm, Vörå, Kristinestad och Kurikka.

Inga personer skadades, men bilarna fick plåt- och glasskador.

Tidigt på söndagsmorgonen upptäckte en plogbilsförare att två unga män var i färd med att stjäla bränsle ur en lastbil på Fågelberget i Korsholm. De misstänkta gärningsmännen försvann från platsen i en mörk personbil av farmarmodell. Hur mycket bränsle tjuvarna kom över är oklart.

Polisen meddelar också att en robotgräsklippare av märket Husqvarna stals på Skogsbergsgatan i Vasa någon gång mellan den 17 och den 25 november.

Under helgen påträffade polisen tolv rattfyllerister i trafiken. I hälften av fallen misstänks personerna för grovt rattfylleri.

Polisen hölls också sysselsatt av nio fall av misshandel, varav sex i privata bostäder.

Takstolar

Fortsatt tufft för byggbranschen – Teri-Hus lägger ner verksamheten

Nedskärningen berör samtliga 25 anställda.

Mellersta Österbottens välfärdsområde siktar på plusresultat nästa år

Ett överskott på knappt två miljoner euro; det visar den budget för 2024 som välfärdsområdesstyrelsen i Mellersta Österbotten skickar vidare till fullmäktige.

Välfärdsområdet belastas ändå av det negativa resultatet för år 2023. Underskottet i år beräknas bli mellan 8 och 10 miljoner euro.

Mellersta Österbottens välfärdsområde står inför flera stora investeringar, inte minst den nya social- och hälsocentralen i Karleby där byggstarten är planerad till 2024. Projektet beräknas kosta omkring 60 miljoner euro.

Nästa år investerar välfärdsområdet 30 miljoner och under åren 2025–2028 totalt 82 miljoner euro.

Metsä Boards omställningsförhandlingar avslutades – nya permitteringar kan bli aktuella

Förpackningsmaterialtillverkaren Metsä Board har avslutat sina omställningsförhandlingar.

Resultatet är att fabrikspersonal på sju orter – bland dem Kaskö – kan komma att permitteras i högst 90 dagar under 2024. Bolaget meddelar att beslut om eventuella permitteringar fattas separat.

Orsaken till permitteringarna är att man vill anpassa produktionen till den svaga efterfrågan. Metsä Board permitterade personal senast i somras.

Fabriken i Kaskö tillverkar blekt kemitermomekanisk pappersmassa och har cirka 80 anställda. Omställningsförhandlingarna berörde totalt 1 100 personer på Metsä Boards fabriker i Kaskö, Joutseno, Kemi, Kyrofors, Tammerfors, Simpele och Äänekoski.

En leksakshund ligger på en barnstol vid ett rött barnbord. I bakgrunden ligger en leksaksåsna.

Trycket på barnskyddet ökar ytterligare när två chefer slutar: ”Det är resursbrist på alla nivåer”

Välfärdsområdet måste vänta med rekryteringen av chefer tills de pågående omställningsförhandlingarna är avslutade. Sedan tidigare söker man behöriga socialarbetare.

Karleby kan förse sina grannkommuner med vatten

Invånare i Jakobstad, Pedersöre, Kronoby och Larsmo kan få sitt vatten från Karleby i framtiden. Det är tanken med ett regionalt samarbetsprojekt som är under planering.

Fram till den sista november kan kommuner söka statsunderstöd för projekt som förbättrar säkerheten inom vattenförsörjning och samarbetet mellan olika vattenverk.

Direktionen för Karleby Vatten godkände i slutet av oktober att staden kan fungera som ledare för ett regionalt projekt. Nu har man fört diskussioner med de övriga kommunerna.

För Jakobstads del skulle samarbetet innebära att man övergår från att använda ytvatten ur Esse å till att använda grundvatten ur täkter i Karleby. Vattenkvaliteten i Esse å har varit dålig en längre tid.

Direktionen för Jakobstads Vatten behandlar ärendet på sitt möte på torsdag.

2 000 österbottningar kan sjunka under fattigdomsgränsen nästa år

Två tusen fler österbottningar kan sjunka under fattigdomsgränsen nästa år i och med de nedskärningar som regeringen planerar. Det visar en undersökning som Finlands social och hälsa, SOSTE, har gjort.

Det här skulle innebära en ökning på 9 procent i antalet personer med små inkomster. I år beräknas ungefär 22 000 personer i Österbotten ha små inkomster.

I Mellersta Österbotten beräknas ökningen vara 660 personer eller 7,9 procent. Både Österbotten och Mellersta Österbotten ligger under landets medeltal på 9,2 procent.

När det gäller barn klarar sig de österbottniska landskapen bra jämfört med resten av landet. I Österbotten beräknas antalet personer under 18 år med små inkomster öka med 6,3 procent. Det är den lägsta siffran i landet.

Som en person med små inkomster räknas en person som har mindre än 60 procent av hushållens medianinkomster till sitt förfogande.

Kaskö slog fast skattesatserna efter omröstning

Kaskö sänker inkomstskatten men höjer fastighetsskatten. Det slog stadsfullmäktige fast på sitt möte på tisdagen.

Stadsdirektören Markku Lumios förslag var att inkomstskatten skulle avrundas uppåt nästa år, från 10,36 procent till 10,4. Styrelsen gick i stället in för en sänkning till 10,3 procent. Fullmäktige gick på styrelsens linje.

I frågan om fastighetsskatten blev det två omröstningar. Först röstade man mellan en höjning till 1,8 procent och att behålla den nuvarande skattesatsen på 1,6 procent. Rösterna föll 12 mot 5 till förmån för en höjning.

Därefter röstade man mellan en höjning till 1,8 procent och styrelsens förslag att höja skattesatsen till 2 procent. Även där var det 1,8 procent som utgick med segern, denna gång med 13 röster mot 4.

Fullmäktige godkände även att Kaskö ansöker om en höjning av statsandelarna med 700 000 euro.

Budgeten för nästa år behandlas på fullmäktiges möte i december.

Polisbil och brandbil vid en plankorsning.

Personbil krockade med godståg i Jakobstad – chauffören klarade sig med lindriga skador

Olyckan inträffade i plankorsningen på Korsgrundsvägen.

Drogpåverkade bilister sysselsatte polisen i Österbotten

Under helgen påträffades ovanligt många rattfyllerister som var påverkade av narkotika. Det meddelar Polisinrättningen i Österbotten.

Totalt hade polisen 19 fall av rattfylleri under helgen. I nästan hälften av fallen var föraren påverkad av narkotika. Sju av fallen utreds som grovt rattfylleri.

Polisen fick också hantera 11 fall av misshandel. Den största delen av fallen inträffade på offentliga platser eller kring restauranger.

Någon gång mellan den 4 och den 11 november stals en skåpbil och två terrängcyklar ur en lagerlokal i Karleby. Cyklarna hittades senare i närheten av lagerlokalen och bilen på en parkering i Alavo.

Polisen kunde gripa de misstänkta tack vare bilder från övervakningskameror.

Man med skägg och glasögon står utanför ett tegelhus.

Monåborna tar vattenproblemen med ro: ”Folk har blivit för bekväma av sig”

De stora regnmängderna orsakar bakterier i vattnet.

Inhägnat område runt en tegelbyggnad.

Hybridarenan i Karleby fick inget bygglov – nämnden vill ha fler utredningar

Projektet kan gå miste om en miljon i stödpengar.

Dricksvattnet i Monå måste kokas innan användning

Vatten från Knuts vattenandelslag i Monå i Nykarleby måste kokas innan användning. Det meddelar Miljöhälsan Kallan efter att ett vattenprov på onsdagen visade att det finns koliforma bakterier i vattnet.

Dricksvatten och vatten som används vid matlagning ska kokas i 5 till 10 minuter. Man kan tvätta sig normalt med vattnet, men kärl som diskats med okokt vatten måste torkas noggrant efteråt.

Kokuppmaningen gäller tills vidare. Miljöhälsan Kallan tar nya vattenprover tisdagen den 14 november.

Senast Knuts vattenandelslag hade problem med bakterier var i september.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida