Hoppa till huvudinnehåll
Tomas Ek
Bild: Eva Frantz

Artiklar av Tomas Ek

Ladies First Big Band

Ladies First Big Band uppträder live i Vår musik!

Finlands enda storband som består nästan endast av kvinnor.

Ulf Johansson håller i sin bok Legenden om Bodom.

Esbopolitiker är säker på att han vet vem Bodommördaren var

Ulf Johansson: Kioskmannen höll byn i skräckens grepp.

Oy Yleisradio Ab:n varsinainen yhtiökokous Fabianinkadun radiotalossa. Vasemmalta lukien Hella Wuolijoki, tuntematon mieshenkilö, tekninen johtaja Juho Rissanen, tuntematon mieshenkilö ja Markus Rautio. Takarivissä oikealta lukien ensimmäisenä mahdollises

O.Y. Suomen Yleisradio - A.B. Rundradion

Rundradions historia går tillbaka till 1900-talets början.

En äldre dam går uppför trappan

Äventyret att bli gammal

Att bli äldre idag är inte detsamma som tidigare. Många är vid god vigör långt upp i åren både fysiskt och psykiskt, och ekonomin utgör inget hinder för en pensionärstillvaro full av livets goda.

Cricke Bonn ur yles bildarkiv 1969

Radioprofil in memoriam

Två av den svenska radiosportens profiler har lämnat det jordiska inom en kort tid.

skivkonvolut

Sånger ur vardagen

En mjölkproducent har inte många lediga dagar i året. Men någon gång kan hen ta sig en ledig dag och då gäller det att ta vara på den, att uppskatta varje minut.

I studio D0

Till Australien med surfbräde och musik

Unga av idag är många gånger väldigt frimodiga. Om man dessutom har utfört alla kurser som krävs av en abiturient och på så vis fått extra ledig tid, kan man göra som 18-åriga Hanna Lönnroos i Borgå gjorde.

Kappseglingsbåt

Segling är nödvändigt men dyrt

Atlanten är krossad på 8 dygn 14 timmar och 39 minuter med kölsegelbåt med enkelt skrov.

Lucia  Isabella Monnberg

Isabella är Vandas Lucia

Vanda har egen Lucia Isabella Monnberg

Rockway promobild

Lär dej spela eller sjunga i sovrummet

Förr i tiden kom musikläraren hem till sina elever. Sedan började eleverna komma till läraren i olika musikinstitut. Numera kan läraren återigen komma hem till eleverna, i digitalt format på nätet.

märkets fyr

Finlands fyrsällskap vill bevara fyrarna

Numera är våra fyrar längs kusten släckta i och med ny navigationsteknik. Fyrarna står och förfaller i rask takt.

Själnporträtt

Pär-Erik och Facebook

Medlemsantalet i Nyländsk förmiddags Facebook-grupp växer stadigt.

Idrott och motion är livet bokpärmsklipp

Idrott och motion är livet

Det finns människor som mer eller mindre viger sitt liv åt motion och idrott. Östnyländske Bengt Wallén är en sådan entusiast.

Mårten Boström

Håll portarna öppna!

Mårten Boström från Kyrkslätt är landslagsman både i orientering och långdistanslöpning.

ejdrar flyger

Fåglarna flyttar

Flyttfåglarna styr också i höst kosan mot söder, precis som alltid under tidigare år.

äldreomsorg mys i soffa

Du vet aldrig när just du kan behöva hjälp

HelsingforsMission (HelsinkiMissio) hjälper unga och äldre på olika sätt. uppgiften är att koordinera volontärverksamheten

sångfest logo

PangSÅNGFest

En jättekör på 500 pensionärer som sjunger tillsammans

bungyjump på ruisrock 2011

95-årig bungyhopperska Margit Tall.

Vill man göra något skall man göra det så att man slipper ångra sig efteråt! Den uppmaningen kommer 95-åriga Margit Tall från Helsingfors med. Hon är troligen den äldsta kvinna som någonsin har hoppat bungy, och dessutom från 150 m höjd!

Sakari Kukko

"Helle-trio" växer efter behov

Helle-trio med Sakari Kukko i spetsen växer som bäst till en septett med vokalister och percussionister både från Finland och Väst-Afrika.

Ulf Persson

Ulfis kolumn - Den bästa bussturen

Vi stiger på bussen vid Järnvägsstationen i Helsingfors. Det är en helt vanlig dag och borde bli en helt vanlig busstur. Det blir det inte. Det första som händer är att det inte finns någon chaufför på plats, alltså ingen att nicka vänligt till och säga hej eller moi och alltså ingen som kollar att jag betalar som jag ska. Bussdörren är förvisso öppen men ingen sitter bakom ratten. Underligt tycker vi och alla andra men alla betalar snällt genom att hålla kortet framför läsaren. Finland är ett ärligt land. Ingen smiter.

Ulf Persson

Ulfis kolumn - Man måste kunna språket

På den svenska tiden gällde det naturligtvis för svenske kungens män att kunna ställa sig in ordentligt hos den finska allmogen. Då var det egentligen bara en sak som gällde. Då som nu. Man måste kunna språket.

Disponentförbundet grillas om grillandet

Inför valborgsfirandet strömmar också de första klagomålen om grannarnas grillande in till Disponentförbundet.

yoga

Joakim Nyberg med åtta grenar yoga

Det finns otaliga former och varianter av yoga. En yoga som har blivit populär i Finland är Astangayogan med sina åtta grenar.

Ulf Persson

Ulfis kolumn - Teatervän på spaning

Idag handlar det om en teatervän på spaning. Det började nog på allvar i augusti 2011. Då hade jag bott här i ett par månader och började bli varm i kläderna.

radiointervju

Ljus i ändan av fiberkabeln

Optiska fiberkablar i marken kan bli framtidens melodi i glesbygderna. Arbetet är redan i full gång i flera bysamhällen.

Ulf Persson

Ulfis kolumn: Talko

Wikipedia är som bekant en källa till ständig glädje och kunskap. Så här står det om rubrikens ord ”talko”. ”Talko eller talkoarbete är ett lånord från finskan till finlandssvenskan.

Ulf Persson

Ulfis Kolumn - "tuota"

Mitt första besök i Finland hade mycket väl kunnat bli mitt sista. Det var för mer än fyrtio år sedan, det var mitt i vintern och mörkt och kallt och allmänt obegripligt.

antikt

Bettina springer för dej i antikaffärer

Den ekonomiska krisen och osäkerheten har också inverkat på handeln med antikviteter.

Ulf Persson

Ulfis kolumn - En skåning i Helsingfors

Vad gör du här? Varför har du flyttat till Finland? Vad gör en skåning i Helsingfors? Var är hemma för dig?

Johnny Kleman

Frälsningsarmén i Finland 125 år

"Varför skall Djävulen ha all bra musik?!" utbrast William Booth i tiden. Och så grundade han Frälsningsarmén i London år 1865.

Slem & the action men

Punken är död - Leve Punken

Punken kom med Sex Pistols och "God Save the Queen" i slutet av 70-talet. Också i Finland uppstod punkband, ett av de första var Slem and the Actionmen.

soulflavours

Soulflavours på tre språk

Kokboken är kanske den sista som försvinner ur bokhyllan.

Ulrikasborg H:Fors

Okända platser

I November 2013 lanserade SLS (Svenska litteratursällskapet) 51 st tidigare oidentifierade bilder tagna i finland via bildsajten Flickr. Redan under det första dygnet kunde man räkna över 2 miljoner bildvisningar på sajten.

Seege

Yoga 28 dagar

Vägen till mannens hjärta går via magen, heter det. Men också i andra sammanhang lönar det sig att ge akt på hur man äter, när man äter och med vem man äter. Förutom förstås på vad man äter.

Oscar och Petra

Regnbågsankor

Attityderna gentemot sexuella minoriteter i vårt samhälle håller sakta men säkert på att förändras till det bättre.

Hästar filmas med robotkamera

Ridsporten upplever en aldrig tidigare skådad boom i vårt land. Inom Finlands ryttarförbund räknar man med att 170.000 människor årligen idkar ridsport, alltifrån handikappade till topptrimmade gymnaster.

Lennart Wangel

Borgåbo spelar - Högt spel i Rio

I år blir det återigen dags för VM i fotboll. Det är årets största idrottsevenemang i år, vinter-OS i Sotji inberäknat.

Bernt3

Långfärd på naturis

Det är inte varje år våra isar lämpar sig för långfärdsskrinning, men när det händer lönar det sig att njuta av dem till fullo.

playboys

The Playboys 50 år kvartettsång

”Till en början kallade vi oss för Gangerpiltarne men Akademens spefåglar förvrängde naturligtvis den senare delen av namnet.

Pingviner

Operation Sydpolen slutförd

Mårten Hellman har haft som mål att löpa maraton på alla kontinenter, och det har han gjort i och med loppet på Sydpolen.

Sömn

Öva dej glada drömmar

Alla människor drömmer, dagdrömmar, sommardrömmar, mardrömmar... beträffande mardrömmar har forskningen kommit fram till att kvinnor i 30-årsåldern drömmer mardrömmar tre gånger mer än män i samma ålder. I 60-årsåldern har förhållandet däremot stabiliserat sig, så att både män och kvinnor drömmer mardrömmar lika ofta. Dethär antar man beror på hormonbalansen. Testosteronet står för risktagning, mod och tuffhet, och skillnaden mellan förekomsten av manligt testosteron och kvinnligt estrogen är som störst i 30-årsåldern.

Tony Granholm

Smycken med papper och penna

Tony Granholm är Jeppispojken som gjort sig ett namn som smyckesformgivare. Han utexaminerades från Lahden muotoiluinstituutti år 1992, och fick omgående tjänst hos Kalevala koru. Först som smed, sedan som formgivare

Christina Falck

Vi eller de - 1918

Inbördeskriget - eller som det också kallas, Frihetskriget - tycks är ännu vara ett öppet sår i Finlands historia. Trots att snart hundra år har förflutit sedan de tragiska händelserna. Inbördeskrigen anses ofta vara mycket blodiga och grymma konflikter, och vårt lands inbördeskrig utgör knappast något undantag.

hanna kronqvist & johanna rosenqvist

Lev länge - Sjung i kör

Det anses att finlandssvenskarna lever längre och lyckligare än finländaren i gemen. Det lär delvis bero på att så många sjunger i kör.

Kaarle och Johanna Almark Mannila

Nytt liv i huset

Det har varit länge väldigt tyst i det gröna huset. Logen ligger i Gröndal i Esbo. Det har till och med diskuterats rivning. Sparkraven har drabbat huset som dessutom är i behov av renovering. Men nu har det äntligen tänts några lampor i huset och ute vid vägen lyses skylten upp av lyktors sken. De nya ”fastighetsövervakarna” Johanna Almark-Mannila och Kaarle Mannila har flyttat in med sina sex barn i den lilla tvåan som är ämnad för gårdskarlens familj.

Jörgen Palmgren

Jörgen Palmgren på fågelbrädet

Totalt 198 fågelarter är globalt utrotningshotade och chansen att de dör ut är stor, meddelar Birdlife International. Antalet är större än tidigare. I Finland löper gyllensparven, större skrikörn, fjällgås, svärta, alfågel och alförrädare största risken att dö ut. Jörgen Palmgren, som är känd från Naturväktarna, besökte Nyländsk förmiddag och tipsade om hur man kan hjälpa de små liven med utfodring på vintern

anne pylkkänen

Proud Age - Värdigt åldrande

I dag är det eftersträvansvärt att vara ung. Är man inte längre ung skall man med olika trick och knep försöka hålla sig ung. Både till kropp och själ, klädsel, aktiviteter och vanor.

steppskor opar

Steppdans passar alla

Steppdansen är en dansform som fick sin början i U.S.A. som så mycket annat. Emedan de vita förbjöd negerslavarna att använda sina trummor började de stampa takten med fotsulorna.

Therese&Anette

Vadå "internationell mansdag"

Den 19 november varje år firas den internationella mansdagen - antagligen en av årets minst kända temadagar i vårt land. Men den internationella mansdagen har haft svårt att slå igenom, och ändå har den firats varje år sedan 1999 i stora delar av världen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida