Hoppa till huvudinnehåll
Maja Ottelin
Bild: YLE/Jussi Nahkuri

Artiklar av Maja Ottelin

Evivakörens konsert

Körerna, makten och härligheten

Vem bestämmer över körerna? Behövs verkligen Sång- och musikförbundet med 18 underavdelningar och vart går kulturfondens miljonbidrag? I Närbild träffar vi förbundsledaren, Svenska kulturfondens utredare och flera körsångare.

Långvård lockar inte finlandssvensk personal

Bara enstaka vårdare har svenska som modersmål på Helsingfors stads svenska långvårdsavdelningar.

Teknik och träning gör skolan trygg

Mårtensbro skola och daghem invigdes i fjol och är byggt och utrustat enligt nya säkerhetsbestämmelser som lagts upp efter de senaste skolskjutningarna för fem år sedan. 400 barn i åldern 0-15 år vistas dagligen i ett av regionens säkraste skolhus.

Allt viktigare att avskeda rätt

Många företag upplever en stormig höst med samarbetsförhandlingar där känslorna svallar både bland anställda och i ledningen. Staffan Kurtén har lång erfarenhet av omplaceringsbranschen där man på arbetsgivarens beställning tar hand om uppsagda och hjälper chefer att ge sparken på rätt sätt.

Starta eget och titta inte i backspegeln!

Tre grafiker hade drömmen om en egen firma och två år senare jobbar ett tiotal hängivna medarbetare på deras kontor i Helsingfors. - Risktagande med pengar kan vara en skrämmande faktor. Men att investera sin egen tid kostar inget. Det har senare betalat sig tillbaka, säger Janne Hänninen.

Röda mjölken gör comeback

Allt fler ifrågasätter kostråden.

Parkeringsanmärkningar under vindrutetorkarna på en bil.

500 euros p-bot planeras i Helsingfors

500 euro för den som blockerar spårvagnsskenorna eller upptar en invalidplats utan lov - det planerar Helsingfors byggnadskontor. Risto Rautava (Saml) som leder stadsplaneringsnämnden vill att ärendet prioriteras högt.

Planeringschef: Viktigt med Roviokontor i Esbo

Bergans var tidigare reserverat för en äventyrspark. Men företaget bakom upplevelsecentret Super life lab drog sig ur. Möbelvaruhuset Ikea visade intresse för tomten men nu ser den ut att gå till Rovio och it-bolaget Tieto.

Tonåring utan studieplats - sista chansen är nu

Trots att skolornas antagning är över finns det möjlighet till ströplatser till gymnasier och yrkesskolor och mellanstadieutbildning.

Pad thai, bayerwurst och crêpes på Narinken

Doften över torget är en blandning av stekta nudlar, smörstekta mujkor och nygräddade chokladcroissanter. Narinken i Helsingfors förvandlas till internationell marknad under helgen med mat, hantverk och dammsugarpåsar - såklart. Se bilder från torget!

Bikoloni surrar på kyrktaket

Tyska kyrkan i Helsingfors har i sommar haft två bikupor på taket och får snart njuta av egen cityhonung. Honungen är mörk i färgen med en örtaktig smak berättar biodlaren Bjarne Bruce. Se video och bildspel!

Cykeldelar

Stora prisskillnader på cykelservice

Grundlig cykelservice kostar mellan 50 och drygt 200 euro på cykelverkstäder i Helsingfors. En bra cykelmekaniker är väl värd pengarna men man kan också fixa mycket själv, säger Helsingfors cyklisters expert.

En låda med mycket fisk i en roddbåt.

Vårdfiske fräschar upp Långträsk

Fem lådor småfisk blev morgonens fångst vid Långträsk i Esbo. Vattenägarna har fått stöd av Esbo stad för miljöarbetet vid Långträsk och Klappträsk i flera år, men det är oklart hur det blir nästa sommar.

Könet styr mångas studieval

Hälften av Arcadas 13 studielinjer har antagit nästan bara flickor eller bara pojkar. Vård och turism har lockat flickor, medan plastteknik, distribuerande energisystem och informations- och medieteknik är pojkdominerade.

Uppstartsföretag blomstrar i Otnäs sommarvärme

I stället för att jobba för andra vässar Aaltostuderande sina egna företagsidéer under projektet "Summer of startups". Det är frågan om företagarsällkapet Aaltoes som drillar tio unga team i nio intensiva veckor.

Den här ormen är hittedjur nr 723

En majsorm upphittad under en trappavsats i Månsas är årets 723:e besökare på hittedjurshuset i Vik i Helsingfors. Sommaren är bråda tider på hittedjurshuset som tar emot över 1 500 djur om året från hela huvudstadsregionen.

Sven-Erik är Veikkolas byahjälp

Sven-Erik Grahn hittade ett idealiskt jobb i Veikkola i Kyrkslätt. Han sköter nu om byaföreningens byahus, bastu och skateboardramp, men ställer också upp på allehanda hushållsjobb hemma hos bybor. Det här tack vare NTM-cetralens projekt byahjälpen.

Cuauhtemoc belönades för imponerande entre

Tall Ships Races delade ut pris i flera tävlingskategorier såsom bästa entré, mest imponerande skepp och tävlingens yngsta manskap. Brittiska Morning Star vann segeltävlingen. Se video från manskapsparaden!

Flea och Anthony på scen i Serbien 2007.

Red Hot Chili Peppers stöder Radio Helsinki

Lokalstationen Radio Helsinkis stödtrupper växer inför den förestående nedläggningen av kanalen. Red Hot Chili Peppers gitarrist Josh Klinghoffer uttrycker sina sympatier på bandets officiella sajt.

Sveaborg

Sveaborg på bristningsgränsen

I juni har Sveaborg haft rekordantal besökare, 148 000 på en månad vilket är 30 000 mer än i juni förra året, skriver tidningen Metro. Fästningarna och naturen riskerar att ta skada av rusningen.

Riksväg 7 sedd ur förarens synvinkel.

Fartdåre åkte fast på Åbo motorväg

Onsdag eftermiddag stannade polisen en bil som körde 185 kilometer i timmen vid Alberga i Esbo. Topphastigheten mätte 185 km/h på polisradarn.

Radio Helsinki

President Ilves stöder Radio Helsinki

Estlands president har uttryckt sitt stöd för radiostationen Radio Helsinki på twitter. På onsdag inleddes samarbetsförhandlingar på kanalen eftersom ägaren Sanoma ska lägga ner Radio Helsinki i oktober.

HS: Harkimo smusslade åt sig Jokerits varumärke

Affärsmannen Harry Harkimo har tagit över varumärket Jokerit på eget bevåg utan att blanda in resten av styrelsen för bolaget Helsinki Hallit skriver Helsingin sanomat.

Följ med när fartygen når Helsingfors

Fartygens position är tagna från Fartygens position är tagna

Flera bilar på en motorväg

Helsingforspolisen vill stoppa bilskrällen vid gränsen

Allt fler bilar som tar sig över finska gränsen är i så dåligt skick att de inte borde tillåtas i trafiken. Enligt Helsingforspolisen borde gränsbevakningen granska inkommande fordon noggrannare innan de orsakar fara på stadens gator.

Jokerit

IS: Jokerit kan petas ur FM-ligan i höst

Det är många klubbar i FM-ligan som vill ha ut Jokerit ur kampen redan i höst skriver Iltasanomat. Jokerits ligalicens hänger ihop med Bölearenan som köptes upp av ryska investerare tidigare i somras. Laget ska börja spela i den östeuropeiska KHL-ligan hösten 2014.

"Nydemokrater" utvisas ur Kyrkslätt SDP

Fyra socialdemokrater i Kyrkslätt får lämna SDP-fullmäktigegruppen och väljer att kalla sig nydemokraterna. Partiet mister i och med splittringen sin position som tredje största parti i kommunfullmäktige.

Helsingforsare skapade Käännös

Arkitekttävlingen kring Helsingfors kommande centrumbibliotek hade idel inhemska förslag på prispallen. Arkitektbyrån Ala Oy:s vinnarteam består av flera Helsingforsbor som var synbart rörda över segern.

Centrumbiblioteket blir statligt jubileumsprojekt

En historisk händelse, en sensation. Det ansåg festpubliken då Paavo Arhinmäki berättade att Helsingfors centrumbibliotek ska bli huvudprojekt under Finlands självständighets 100-årsjubileum 2017.

Tystare och bredare spårvagnar på väg

Helsingfors ska få nya låggolvsspårvagnar som är längre och bredare än de nuvarande. Bredden kan visa sig problematisk ute i trafiken i smala kurvor och vid gatuparkeringar.

Elevantagning vid Helsinge gymnasium i Vanda.

Lättast att få gymnasieplats i Helsinge

Bland de svenska gymnasierna i huvudstadsregionen har Helsinge i Vanda den lägsta medeltalsgränsen på 6,5. Men skolans rektor säger att också elever med högt medeltal ska börja ettan i höst. Kolla listan över medeltalsgränserna i regionens alla svenska gymnasier!

Helsingfors kan bekämpa gatuvåld med ärvda pengar

En helsingforsare som utsattes för gatuvåld dog utan lagliga arvingar. I mars tog en av de närmaste vännerna kontakt med Stationens barn rf och föreslog att pengarna kanaliseras till Helsingfors stad.

Barn pysslar.

Legoverkstad och jättepicknick

Helsingforsdagen 12.6 bjöd på legoverkstad och jättepicknick i regnväder på Norra esplanaden.

Kabelfabriken kan bli Dansens hus

Helsingfors kulturcentral och lokalcentralen utreder Kabelfabriken som ett seriöst alternativ med ombyggda utrymmen och en helt ny dansscen invigningsklar om fem år.

"Dyrare uteserveringar ökar gatusuperiet"

Restaurangbranschen rasar mot Helsingfors stad som vill höja hyrorna för uteserveringar. Branschorganisationen Mara säger att det här driver folk till att supa på gatorna i stället.

metro

Nattmetro hem från julfesten?

Nattmetron kan bli av i november lagom till julfestsäsongen. Helsingfors stads trafik föreslår metrotrafik fredag och lördag natt från den åttonde november fram till nästa sommar.

Soppan smakar i Helsingfors parker

Femåriga Ronja orkade äta nästan hela portionen broilersoppa medan kompisen Kaspar hellre åt ostsmörgås. Gratis sommarmat har serverats i lekparkerna sedan 1942 och är en omtyckt tradition i staden.

Dagens unga har flera karriärer framför sig

I dag är alla dörrar öppna vare sig man väljer gymnasium eller yrkesutbildning efter skolan. Yrkeseleverna på Prakticum i Helsingfors räknar med jobb i framtiden, men överlag behöver Svenskfinland fler högskoleutbildade.

Vintersömnen är över på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden i huvudstadsregionen vaknar sakta upp efter en trög vinter och vår. Bankerna har satt strängare lånevillkor för bostadsköpare, men bland mäklarna väntar man ivrigt på bättre tider.

Elisabeth Rehn blir Icehearts gudmor

En grupp flickor i Vanda ska i höst börja idrotta ihop via föreningen Icehearts. Gruppen är till för flickor med tuffa hemförhållanden och de ska bilda ett lag där vänskap och trygghet är målet.

Döda fiskar i Rutiån i Vanda/Helsingfors.

Polisen om Rutiån: Värsta giftutsläppet på åratal

Upp till tusen liter lösningmedel flöt ut i Rutiån i Helsingfors på ett par timmar i går. Polisen betecknar fallet som allvarligt och miljömyndigheter oroar sig för fiskbeståndet.

Henrik Johansson, vd för KSF-media

Hbl-ledningen förtegen om strejkberedskap

Hufvudstadsbladets prenumeranter blir inte utan läsning om journaliststrejken utbryter. - Men jag vill inte gå in på mer detaljer innan vi vet om det blir en strejk eller inte, säger KSF-Medias vd Henrik Johansson.

Drumsö vattentorn ska rivas

Helsingfors fastighetsnämnd beslöt på torsdag att tornets saga är all. Inget av anbuden att bygga om tornet till nya ändamål fick godkänt, och alternativet att bevara det som landmärke slopades också.

Stadshuset i Grankulla

Grankulla stadshus har luftproblem

Ett tiotal personer som jobbar i Grankulla stadshus har fått symtom under loppet av två år och de har fått byta arbetsrum.

Le, du är i webbkameran!

Mangusterna i Högholmens djurpark i Helsingfors blir webbtevestjärnor. Men de har inte så mycket för sig annat än att pila omkring i terrariet och böka i sanden. Följ mangustsändningen här.

Trafikljus

Ingen öppning i busskonflikten

Busstrejken i Vanda ser ut att fortsätta i morgon. Förhandlingarna har brutits totalt mellan arbetsgivaren Veolia och busschaufförerna.

Konstkampanj på nätet mot kvinnovåld

Kvinnojourens kampanj med rubriken "Dela hemligheten" har målet att sprida hopp via nätet. - Det finns hjälp att få och andra har klarat sig ur det, säger skådelspelaren Nina Wiklund.

Sprickor, buller och damm i metrons spår

Nästan 700 fall av kundrespons.

Det blir ingen skyskrapa i Helsingfors

Det blir inget 33 våningar högt tornhus på Busholmen i Helsingfors. Helsingfors stadsfullmäktige förkastade förslaget på onsdag kväll med rösterna 43-42. SFP och De gröna var delade, vänstern var mot ett tornhus och Samlingspartisterna för.

Grankulla järnvägsstation en skylt

Ung kvinna under tåget i Grankulla

På onsdag morgon klockan 9.17 blev en ung kvinna överkörd av tåget Grankulla. Polisen har inlett en dödsorsaksundersökning kring fallet.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida