Hoppa till huvudinnehåll
Filippa Sundlin
Bild: YLE / Jussi Nahkuri

Artiklar av Filippa Sundlin

Korna blev nyfikna när Bjarne Mara öppnade skjutdörren.

"Det är vi som betalar när EU har misslyckats i sin politik"

Det ryska importförbudet slår hårt mot de finländska jordbrukarna. Har du frågor kring de ryska sanktionerna? En expertpanel svarar på frågor i Radiohuset i dag mellan kl 16.15 och 17.

Pengar.

Så här fungerar statsskulden

Finlands statsskuld kommer att uppgå till 100 miljarder euro nästa år. Vad är egentligen en statsskuld och när blir en statsskuld för stor för ett land? Christer Lindholm som är forskare och timlärare i nationalekonomi vid Åbo Akademi försöker reda ut det så att även den mest oinvigde ska förstå.

Man som ligger på gräset med en hatt över ansiktet.

När semestern förblir en dröm

När börjar din semester då? Så här års torde detta höra till de vanligaste frågorna på arbetsplatserna. Det känns bittert för dem som inte har någon semester att ta ut.

Kvarkens världsnaturarv sett från luften

Finland reser sig ur havet

En kvadratkilometer per år, alltså 100 hektar, det är så mycket Kvarkens skärgård växer varje år på grund av landhöjningen. Tittar man bakåt tusentals år så har faktiskt största delen av Finland höjt sig ur havet. När landet om sådär ett par tusen år slutar höja sig så är det frågan om hela 700 meter som Finland har rest sig ur vattnet.

kvinna

Retur av varor köpta på nätet kan börja kosta

Den 13 juni 2014 träder nya EU-direktiv i kraft som innebär förändringar i handeln i webbutiker. Bland annat slopas den automatiskt kostnadsfria returrätten som konsumenten hittills har haft. Webbhandlaren kan trots allt fortfarande välja att erbjuda sina kunder en kostnadsfri returmöjlighet.

Nina Ingves

Utan frivilliga skulle kampanjarbetet vara svårt

Med några dagar kvar till EU-valet är det svårt att missa kandidaterna. De ler mot en från planscher och affischer och man kan råka på dem på stan där de pratar med eventuella väljare och delar ut broschyrer. En stor del av det intensiva kampanjarbetet sköts trots allt av frivilliga som väljer att bidra med sin egen tid och energi. Nina Ingves är en av många frivilligarbetare som har varit involverade i EU-kampanjerna.

Finland sämst i Norden på rättigheter för hbt-personer

I Europeiska minoritetsorganisationen ILGA:s årliga jämförelse kring mänskliga rättigheter för sexuella minoriteter och könsminoriteter är Finland sämst i Norden. Vi landar på en 17:e plats i hela Europa.

Michelle och Jannike gjorde slag i saken och öppnar snart den nya bloggportalen Autre.

Lättare att hitta i bloggdjungeln

Det kan vara svårt att hitta bra bloggar som motsvarar ens intressen men från och med idag då nya bloggportalen autre.fi sett dagens ljus, så blir det lättare. Portalen samlar österbottniska toppbloggare inom olika kategorier.

Gunvor framför tavlor hon själv målat

Pensionär efter 50 år på samma jobb

Jag har trivts bra på mitt jobb, jag har med glädje gått till arbetet men jag var absolut inte ledsen över att gå i pension. Så säger Gunvor Ivars som tidigare i år gick i pension från sitt jobb på länsmanskansliet i Närpes

man

Kristinestads uppfinnarjocke vill kallas konstruktör

Nils Lindberg i Kristinestad tycker om att komma på nya lösningar och att konstruera saker som gör vardagen lättare, en del kallar honom uppfinnare men själv kallar han sig konstruktör. Uppfinnare låter förlegat och gammaldags tycker han.

Gravljus

Aldrig för tidigt att upprätta testamente

Om man känner att man vill påverka hur ens egendom delas efter att man gått bort är det skäl att upprätta ett testamente, säger Advokat Kenneth Peth. Men hur gör man för att upprätta ett testamente och när i livet ska man göra det?

Får det lov att vara ett glas Motörhead?

Vad har AC/DC, Sting, Drew Barrymore, Motörhead, Lasse Stefanz och Katri Helena gemensamt? Jo, de har alla egna viner.

"Du får spela i det bruna laget"

Pi Thanu från Thailand och Quacey Nelson från Guyana trodde före de flyttade till Österbotten att Finland är ett tolerant land där rasism inte existerar. De har fått inse det motsatta många gånger.

Mörkröd ros i närbild

Rosor äro dyra inför kvinnodagen

Priset på snittblommor går hand i hand med efterfrågan och inför högtider som till exempel alla hjärtans dag och internationella kvinnodagen kan priset på rosor till och med fördubblas.

Det här händer i Uganda

I Uganda godkände presidenten nyligen ett lagförslag som gör att homosexuella kan få livstids fängelse men vad är bakgrunden till detta och vad betyder det i praktiken?

Barbie-näyttely Pariisissa

Filippa Sundlin: Barbie är oskyldig!

Det hör liksom till att man ska racka ner på Barbie.

Ansikte med andningsskydd på.

Kan man skydda sig mot svininfluensan genom att bära munskydd?

Ja kan man det? Och smittar svininfluensan bara från grisar? Läkare Björn Forsén bemöter våra påståenden om svininfluensan

Mikael Appel är informatör på Österbottens polisinrättning.

Det är lätt att bli lurad på nätet

I takt med att handel över nätet ökar så ökar också bedrägerierna och det är ganska lätt att blir lurad när man gör affärer på nätet. Mikael Appel vid Österbottens polisinrättning fungerar också som så kallad nätpolis och han menar att man ska vara försiktig när man köper saker via nätet.

Kina ruckar på ettbarnspolitiken

Familjen Nylund i Nykarleby har två barn, men det är ingen självklarhet att kunna ha fler än ett barn för mamma Li som är född och uppvuxen i Kina

Här lär man sig finska utan lärobok

Att lära sig finska är varken det lättaste eller det roligaste, speciellt om man bor i österbottniska Närpes där man nästan aldrig bevhöver använda finska i vardagen och sällan ens hör finska förutom på TV. Men i Övermark lågstadium är finskalektionerna bland det roligaste man kan ha i skolan enligt eleverna.

Vad ska jag bli när jag blir stor?

För årets abiturienter gäller det att i dagarna börja fylla i ansökningsblanketterna till olika skolor och då har studiehandledaren en viktig roll.

böcker i ett bibliotek

Varför är vi så fascinerade av ond bråd död?

Vi läser deckare som aldrig förr. Vad är det då som gör att vi så gärna gräver ner oss i blodiga och våldsamma historier?

Peter Finne.

Svårare att få bostadslån

Bankerna kör en allt stramare linje och krav på ett sparkapital på 10% av lånesumman för att alls få lån kan bli verklighet nästa år

Att äta rå mat är en del av Cecilias vardag

Att äta raw food är inte så konstigt som det låter. Man äter vegetariskt och man värmer inte upp maten till högre än 40 grader. Där är grundprinciperna.

Fastighetsförmedlings skyltfönster

Smarttelefonerna påverkar fastighetsbranschen

Vi spenderar alltmer tid online och det märks i branscher som kanske inte är de mest uppenbara, som t.ex fastighetsbranschen där vårt surfandet på vår lediga tid märks i form av ökat intresser för objekt efter långledigheter som sommarsemester eller julledigt.

Annica Talus

Vi drunknar i saker som vi aldrig använder

Det ligger i människans natur att samla på sig grejer, förr i tiden samlade vi nötter för att klara vintern men nu samlar vi mest saker vi egentligen inte behöver. Vad ska vi egentligen göra med alla grejer som ligger hemma och skräpar?

Röda korsets loppmarknad i Vasa

Svårare att fynda på loppis

Det blir bara dyrare och dyrare på loppisarna och många gånger vill man mer för sina begagnade saker änd om egentligen är värda.

Allt fler kvinnor ägnar sig åt jakt

Antalet jägare ökar i Finland och även andelen kvinliga jägare har gått upp det senaste året

Filippa Sundlin

Filippa Sundlin: Våga stå för din, och andras, dialekt!

Varför är vi så rädda för att låta dialekter synas?

Finns det alls hälsofördelar med att hålla en vit månad?

Många håller en alkoholfri månad i januari finns det märkbara häslofördelar eller är det bara något man gör för att döva ett dålig samvete?

Michael bublé

Nostalgi i skivrådet

Fem ganska jämna låter bjöds det på i skivrådet på självständighetsdagen och det fanns ingen uppenbar favorit och inte heller någon låt som man inte alls gillade.

Pet Shop Boys vid Thamesens strand

Skivrådet dissar Pet Shop Boys

Låter precis som förr. Tummen ner, Låter precis som förr. Tummen upp. Överens är man i alla fall om att Pet Shop Boys låter som dom brukar och de flesta tycker att dom kanske borde förnya sig.

Fatboy

Motbjudande! Säger en lyssnare om Fatboys cover på FF

Medan de flesta andra lyssnare diggade den här versionen av Kents låt FF och många tyckte till och med att den är bättre än orginalet.

Robbie Williams

Robbie Williams är lite som pizza

Det tycker en lyssnare i skivrådet den 18:e oktober. Ett ganska jämt skivråd den här gången där lyssnarna tyckte rätt bra om alla låtar

Ungdomsföreningar återupptar traditionen med revyer

I Övermark ungdomsförening i Närpes är det 15 år sedan ridån gick ner efter sista revynumret men nu är man i startgroparna för att sätta upp revy igen.

Jerry Lindqvist

Förnöjsamt i skivrådet i dag!

"Låten får mig att tänka på förnöjsamhet. Och sorger ha vi inga våra glada visor klinga!" Så säger en lyssnare om Jerry Lindqvist & The Grace och låten Skater

Tarja Turunen

Härliga damer överlägsna i skivrådet

Within Temptation kombinerat med Tarja Turunen tilltalade Nöjesfredagslyssnare och det blev bara tummarna upp för låten Paradise (What about us)

Mikael Wiehe

Wiehe och Dahlgren är en lyckad kombination

I skivrådet 20 september var det två veteraner som regerade. Det blev nästan bara tummarna upp för Mikael Wiehe och Eva Dahlgren och låten Du ska komma

Som en dålig trubadur på sverigebåten

Det är vad Manic Street Preachers låter som i sin nya låt enligt en lyssnare i skivrådet sen sista fredagen i augusti.

Texten i fokus i skivrådet 23.8

Äkta musik med ett tänkvärt budskap är ett av omdömena när det kommer till Youtubefenomenet Joakim Gissbergs låt aldrig nöjd, en låt som nästa alla som deltog i skivrådet var nöjda med. Musiken var kanske sådär men texten höjde alla till skyarna.

Lugn låt av Taylor Swift favorit

Kombinationen Taylor Swift och Ed Sheeran var vinnande i höstens första skivråd. Låten Everything has changed där dom båda sjunger var den låt som lyssnarna tyckte bäst om.

Rockkillar toppar Skivrådet

I säsongens sista Skivrådet finns det ett par cover-låtar. Vissa lyckas bättre än andra. Sturm und Drang får med sig de uppåtvisande tummarna medan John Fogerty får bakläxa.

Bryan Adams

Sommarplågor i Skivrådet

Bryan Adams gör en comeback i Skivrådet tillsammans med Michael Bublé och låten After All. Dessutom fick vi höra gubbrock och popsång. Till och med Magnus Uggla har släppt en riktig sommarlåga!

"En kulturinsats att vara musiker i Finland"

Peter Hägerstrand är ingen novis i musikbranchen. Han är rockmusiker, låtskrivare och har också unndervisat i musik. För ett par år sedan spelades Peters låt "Maria Michelle" flitigt här på Radio Vega och albumet "Och jag hör musik" kritikerrosades. Men att vara musiker i Finland är ingen dans på rosor.

Stjärnorna inom räckhåll i Cannes

Bekväma skor är a och o om man ska ha en lyckad vistelse på filmfestivalen i Cannes. Det vet filmexperten Hans Wiklund. Dessutom lönar det sig att kolla in en del filmer på förhand, annars blir det en hektisk festival.

Mariah Carey

Mariah imponerar inte i Skivrådet

Oavsett om du gillar gubbrock eller pop lönar det sig att hänga med när Skivrådet startar. Den här veckan presenterade Hans-Åke Manelius ett brett spektrum av ny musik. Det är ni, lyssnare, som får tycka till. Se hur åsikterna fördelades idag.

Lika fräscha efter 30 år på nacken

För 27 år sedan bildades skotska gruppen Texas av gitarristen och låtskrivaren Johnny McElhone. Nästan tre decennier senare är gruppmedlemmarna fortfarande bästa vänner.

Loreen

Loreen bäst i Skivrådet

På lördag är det ESC-final och Loreen kommer att sjunga sin nyaste singel We Got The Power för hela Europa. Vi fick höra henne redan idag och tummarna höjdes i luften. Men förstås hittar du andra godbitar i Skivrådet.

Ny grupp som inte mesar ur

Det började med Fredrik och Per. De gick i samma gymnasium och gillade att lira ihop. När de hörde Rickhard bad de honom komma med i gruppen. Sen kom Jocki. Och till sista dök Gabriel upp för ett par månader sedan. Nu är de Comfort Addict.

eric amarillo

Drama och skoj i Skivrådet

Skivrådet spelade nytt från bland annat Lana Del Ray och Eric Amarillo. Båda två aktuella med eventuella sommarplågor. Se efter hur vilt tummarna viftades!

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida