Hoppa till huvudinnehåll
Bild: Petter Sandelin / YLE

Artiklar av Luzilla Backa

Jenny och Valtteri.

"Viktigt att göra det man mår bra av för att hitta balans i livet"

För Jenny Ekman-Kaivonen är välmående och välbefinnande en livsstil. Enligt henne finns det inga snabba lösningar för att må bra. ”Det är viktigt att jobba långsiktigt”, säger hon.

Is- och snötäckt hav vid Vallgrunds sjöbevakningsstation.

Isläget är normalt för årstiden

Isen i Bottenvikens södra delar är 10-30 centimeter tjock. Den är tjockast vid stränder och i skärgården. Isläget är normalt för årstiden, uppger Meterologiska institutet.

Flygplan som lyfter från Vasa flygplats.

Flygrutten Vasa-Köpenhamn läggs ner

Flygbolaget SAS lägger ner rutten Vasa-Köpenhamn från slutet av mars. Det bekräftar bolaget i dag. I stället återkommer det tidiga morgonflyget till Stockholm.

Torolf Björklund och Bjarne Blomfeldt.

Äldre Sundombor får hjälp i vardagen

Sundomborna börjar få byahjälp. Från och med den andra januari kan äldre bybor i Sundom få hjälp med vardagssysslor som till exempel snöskottning, städning, små renoveringsarbeten och vedhuggning - allt det av Torolf Björklund som är byns alltiallo.

Flera vill bli utvecklingschef i Korsholm

Sexton personer vill bli utvecklingschef i Korsholm. Det var fem nya personer som lämnat in en ansökan då ansökningstiden för andra gången gick ut på fredagen. I december beslöt kommunstyrelsen att förlänga ansökningstiden med en månad.

Matkorg.

Folk handlar som tidigare - trots lågkonjunkturen

Lågkonjunkturen har inte bromsat handeln under fjolåret. Åtminstone inte enligt KPO:s ekonomidirektör Kim Biskop. Han säger att försäljningen varit på samma nivå som tidigare år.

Markus Lytts, Sören Lillkung och Anna-Maria Hallgarn

Många besökte Wasa Teater

Uppsättningarna ”Next to Normal”, ”Hundarnas Kalevala” och ”Pleppo Live!” var de som drog mest publik. Under spelåret har närmare 45 000 personer besökt teatern.

Wasa Express kastade loss

Klockan 9 på fredagen avgick Wasa Express från Vasa till Umeå. Förväntningarna på det nya fartyget och rederiet är höga.

Riksdagen i plenum

De flesta ledamöter i Vasa valkrets stöder en sänkning av sina arvoden

Nio av riksdagsledamöterna i Vasa valkrets kan tänka sig att sänka sina arvoden. Endast tre ledamöter motsätter sig en sänkning.

UPM på Alholmen i Jakobstad.

Cellulosaproduktionen har lidit av höstens översvämningar

Höstregnet har stört cellulosaproduktionen ovanligt mycket i UPM:s fabrik i Jakobstad. Under fjolåret har det producerats rejält mindre cellulosa än vad man hade förväntat.

nya bilar, bilfirmor

Färre bilar såldes under fjolåret

Personbilsförsäljningen sjönk i alla österbottniska kommuner i fjol. I Österbotten gjordes i medeltal 15 procent färre bilaffärer jämfört med 2011. I Mellersta Österbotten registrerades 10 procent färre nya bilar under 2012.

Vsa simhall.

Drygt 6 000 flera simmade i Vasa simhall

Besöksantalet i Vasa simhall fortsätter att öka. Under 2012 simmade 260 036 personer - det är 6 412 mera än under 2011.

Flest trafikolyckor i Jakobstad

Jakobstad är en av de städer där det sker flest trafikolyckor i Finland. Bara i Mariehamn sker det fler olyckor. Det visar statistik från försäkringsbolagen.

Polisens logo på en vägg.

Polisen efterlyser vittnen till olycka

En grönaktig Volvo V70 smet efter en krock i korsningen av Korsholmsesplanaden och Stationsgatan i Vasa på torsdag kväll. Polisen ber att de som vet något om händelsen ska ta kontakt per telefon.

Polisbil

Det tar längre tid för polisen att rycka ut i Sydösterbotten

I år har sydösterbottningarna tvingats vänta längre på polisens ankomst än tidigare år. Det skriver tidningen Syd-Österbotten i dag.

Röd postlåda på husvägg.

Postutdelningen förvirrar äldre i Karleby

Itellas mål att ta bort en postlåda från hushåll som har två stycken har lett till en del förvirrning i Karleby. En del äldre personer som har två brevlådor har tidigare kunnat få morgonposten gratis till en låda som är närmare hemmet. Nu måste de betala för den servicen.

Öjberget i Sundom.

Öjberget öppnar slalombacken

På lördag klockan 11 öppnas slalombacken på Öjberget i Vasa. Det är då möjligt att åka i A- och B-backen.

Lillkyroborna ser fram emot fusionen med Vasa

Efter årsskiftet går Vasa och Lillkyro ihop. De vi pratat med i Lillkyro är övervägande positiva till fusionen. "Värre kan det inte bli", säger en kvinna.

Annika Mylläri och Sören Lillkung.

Nya konsertsalen i Jakobstad hoppas på donationer från regionen

Konsertsalen Schaumansalen i Campus Allegro i Jakobstad behöver mer pengar. Enhetschefen för kultur på Novia, Sören Lillkung och Annika Mylläri, vd för Jakobstads konsertsal Ab, hoppas att företag och privatpersoner bidrar med den sista miljonen.

Catarina Fant.

Snusförsäljning på Wasa Express utreds

Vasabåtarnas nya marknadsförings- och kommunikationsdirektör Catarina Fant har stora visioner för Kvarkentrafiken. Hon hoppas att båten ska fyllas med kryssningspassagerare, konferensgäster och turister. Dessutom utreder bolaget också om man kan börja sälja snus på Wasa Express.

Citec-anställda nu under samma tak

Efter nästan 10 år på olika adresser samlas nu alla 300 Citec-anställda i Vasa under samma tak. Totalkostnaden för bygget är 11 miljoner euro och för det får man en fastighet på dryga 7 000 kvadratmeter.

Frälsningsarméns julgrytor dyker upp i gatubilden

Nu dyker Frälsningsarméns traditionella julgrytor upp i gatubilden. I dem kan man lämna donationer till mindre bemedlade. Frälsningsarmén tar helst emot pengadonationer.

Söfuk förkastade flera rättelseyrkande

Flera rättelseyrkande förkastades på Svenska Österbottens förbunds samkommunstyrelses möte i går. I yrkanden protesterar anställda på Yrkesakademin i Österbotten mot permitteringarna.

Elever köar i matsal

Finländska elever gör bra ifrån sig - men studieglädjen saknas

Finländska elever presterar bra i internationella jämförelser då det gäller läsning, matematik och naturvetenskaper. Baksidan är att eleverna är omotiverade, det visar nya undersökningar.

Anna-Lena Aspegren-Törnroos (SDP), Folke Storbacka (SFP) och Peter Knuts (C)

Knuts ny ordförande för svenska Centern

Centerns svenska distrikt valde Peter Knuts från Malax till ny ordförande 2013. Han tar över efter Kronobypolitikern Peter Albäck, som nu fortsätter som ny verksamhetsledare.

Vasa.

Lillkyrobor får information om Vasa

Vasa stad ger ut ett informationspaket till Lillkyroborna som vid årsskiftet blir nya Vasabor. Staden ger ut en tidning med information om bland annat olika tjänster och hur man kan delta och påverka i olika ärenden i den nya kommunen.

Självständighetsdags ljus

Många affärer har stängt på självständighetsdagen

Självständighetsdagen påverkar både butikernas öppettider och tågtrafiken. Största delen av affärerna är stängda på torsdagen, men butiker som är mindre än 400 kvadrat meter kan ha öppet, om de vill.

Järnvägstorget i Karleby ska få nytt liv

Det finns stora planer för Järnvägstorget i Karleby. På torget planeras sjuvåningshus med bostäder, affärscenter och i anslutning ett resecentrum för buss- och tågtrafik. Nu får också Karlebyborna vara med och påverka och berätta vad de skulle vilja ha på en av de centralaste platserna i staden.

Passagerare på väg till flygplan på Vasa flygfält.

Företagare glada över senare avgång från Karleby-Jakobstad

Det tidiga morgonflyget från Karleby-Jakobstads flygplats senareläggs 25 minuter och kommer i fortsättningen att avgå 5.50. Företagen i regionen tycker att det är bra att flyget får en senare avgång men de önskar ett kvällsflyg till från Helsingfors till Kronoby.

Världens största pre-preg kolfiber/komposit segelbåt Panamax under arbete

Baltic Yachts bygger 116 fots segelbåt

Baltic Yachts i Larsmo har skrivit under ett avtal för att bygga en 116 fots segelbåt. Båten ska segla på Medelhavet och får 7 hytter.

De västnyländska isarna är inte att lita på.

Man och tre hundar gick genom isen

En man och tre hundar räddades ur vattnet i Jakobstad på söndag eftermiddag. Mannen skidade på isen på Pirilöfjärden då den brast. Den hårda vinden kombinerad med kölden har gjort att isen inte fryser till på vattendragen som tidigare år.

Många utmaningar för daghemmen i Jakobstad

Råttor i golvet, problem med inomhusluften och dåligt med utrymme. Daghemmen i Jakobstad har haft många utmaningar den senaste tiden. Många av fastigheterna är gamla och ibland känns det som att man bara väntar på nästa katastrof, säger Tom Enbacka som är dagvårdschef i staden.

En tavla ur serien Kvinnan i konsten.

Vernissage i Tobaksmagasinet

Bildkonstföreningen Jakarte r.f. öppnar sin årsutställning i Tobaksmagasinet i Jakobstad i helgen. Intresset har varit stort för att vara med, säger föreningens ordförande Gunvor Sarelin-Sjöblom.

Skogsparkens skolområde i Nykarleby

Nykarleby satsar på skolor och dagvård

På torsdagen godkände Nykarleby stadsfullmäktige budgeten. De största investeringarna nästa år är att slutföra Skogsparkens skola, Munsala daghem, Rummelbackens mobila daghem och Hirvlax skola.

Oljebom till havs

Pengar till oljebekämpningsfartyget Vanadis dröjer

Oljebekämpningsfartyget Vanadis i Jakobstad väntar ännu på beslut om finansiering för reparationer. Inom några veckor kommer oljeskyddsfonden att ge sitt beslut. Det blir problem om fonden inte ger pengar, säger räddningsnämndens ordförande.

Tavelauktion för missionen ordnas i Karleby

En tavelauktion ska ge missionen pengar. Nästa vecka finns konstverk utställda av flera konstnärer i Mikaelsalen och Annasalen i Karleby. De som vill kan ge ett bud på tavlorna.

Kyrkkors.

Samfälligheten i Karleby investerar två miljoner euro i fastigheter

Karleby samfällighet fortsätter att spara. Resultat för i år landar på plusminus noll, men något måste göras för att förbättra läget. Om inget görs blir det underskott 2014.

Matkassarna tog slut i Karleby

Allt fler behöver hjälp i Karleby. Nu har EU-matkassarna med sammanlagt 8 000 kilo mat tagit slut.

En björn i skogen

De stora rovdjuren i Österbotten ska räknas

I vinter kommer stora rovdjur att räknas i Österbotten. Räkningen utförs genom att rovdjurens spår i snön undersöks.

Ekorosk återanvänder nu 92,3 av avfallet

Dyrare att bli av med avfall

Avfallsbolaget Ekorosk höjer sina priser. Avgifterna för hushållsavfall stiger i genomsnitt med 7 procent.

Hällnäs bro klar för trafik

Hällnäs bro öppnas för trafik imorgon. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten har reparerat bron i Vörå.

M/S Betancuria

Kvarkentrafiken lobbas i Bryssel

Flera beslutsfattare och representanter från näringslivet i regionen uppvaktar EU i dagarna för att lobba för Kvarkentrafiken. Med uppvaktningen vill man få stöd för trafiken och ge färjlinjen synlighet.

Fågelägg.

Äggsamlare från Österbotten kan betala stort skadestånd

Två män som misstänks för att samlat ägg olagligt kan hamna att betala stora summor i ersättning. Tullen utreder nu en serie med naturskyddsbrott där bland annat en företagare från Närpes och en annan man är misstänkta, det skriver MTV3 på sin hemsida.

Kommunhuset i Larsmo.

Ännu inga större sparåtgärder i Larsmo

Den kommunala ekonomin i Larsmo är stabil. I budgeten för 2013 sparar man inte, men den är en stram normalbudget. Och de statliga sparåtgärderna oroar. Det säger tf kommundirektör Carola Löf.

Tillväxten bara fortsätter enligt KPO vd Arttu Laine

Arttu Laine leder Österbottens handelskammare

Österbottens handelskammare valde ny ordförande på sitt höstmöte. Verkställande direktör Arttu Laine från Handelslaget KPO är kammarens nya ordförande.

Dämpad stämning bland de österbottniska företagen

Stämningen är dämpad bland företagen i Österbotten och Mellersta Österbotten. Det visar Österbottens handelskammares undersökning Business Panel.

Styrelsegården i Vasa

Vasa stadsstyrelse utser representanter på måndag

Nu börjar det klarna vilka som blir stadsstyrelsens representanter nämnderna i Vasa. På måndag tar stadsstyrelsen ställning till ärendet.

En svetsare som svetsar.

Vasas yrkesutbildning får en miljon euro

Vasa stads yrkesutbildning belönas för goda resultat. Undervisnings- och kulturministeriet ger yrkesutbildningen 964 000 för 2013.

Taklagsfest vid Borgaregatans skola i Vasa

På torsdagen var det taklagsfest på Borgaregatans skola i Vasa. Under ett år har skolan renoverats. Snart får eleverna återvända till nya rum och lokaler. - Det känns som att det inte är sant. Jag tror att det blir en fantastisk skola, säger rektor Seppo Kallio.

Övervakningsapparater på sjukhusjouren  i Lojo.

Jakobstad får något färre vårdplatser

Ett tiotal platser från kirurgin och BB försvinner nästa år. Pia Vähäkangas som är social- och hälsovårdsdirektör säger att det handlar om en teknisk justering. Det på grund av att Jakobstad tidigare fattat beslut om att sammanslå dagkirurgin med kirurgiska avdelningen.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida