Hoppa till huvudinnehåll
Bild på Hanna Berndtsson-Hera vid ett bord i vit skjorta.
Bild: Yle/Hanna Berndtsson-Hera

Artiklar av Hanna Berndtsson-Hera

Camilla Andelin bakom mikrofonen i en radiostudio.

Tongåvanbingo, trogna lyssnare och Tiotusen röda rosor – i Yle Vegas 60-åriga önskeprogram läses alla hälsningar upp

Varje fredag kl. 19.22 bänkar sig Svenskfinland framför radion eller Arenan för att lyssna på musik, skicka hälsningar och få hälsningar. Nu fyller Tongåvan 60 år!

Två män framför en bokhylla.

Kasper Strömmans bokhylla under lupp – plus fyra boktips

Mark Levengood synar den grafiska formgivarens bokhylla.

Kvinna och man sitter på en sten uppe på ett fjäll och njuter av solskenet, i bakgrunden ett fjällandskap med en älv i mitten.

Egenland får Svenska natten-medaljen: "Lyckat tvåspråkigt projekt"

Får tack för att lyfta fram inhemska resmål under pandemin.

Slottsbalen-crew 2015.

Våra utsända på årets slottsbal

Svenska Yles balreportrar är snart redo för den 6.12

Eftersnackarna i studion.

Eftersnack 10 år: Publiken den bästa sidekicken

I tio år har Magnus Londen snackat om veckan som gått.

hanna von wendt om attackerna i Paris

"Parisarna är solidariska och låter sig inte kuvas"

Hanna von Wendt tror inte att attackerna tömmer gatorna.

Grekiskt euromynt.

Fråga experten om Greklands ekonomi!

Ekonom Heidi Schauman svarar på lyssnarfrågor i Radiohuset

Bild på Thomas Karlsson

Alkoholforskare: Kroppen tackar för en vit månad

Redan under en vit månad hinner levern återhämta sig hos en som har supit under en längre tid, säger alkoholforskare Thomas Karlsson. Hundra dagar utan alkohol är förstås ännu bättre för kroppen! Nu kan den som vill delta i Yles kampanj #100päivää och leva nyktert under våren 2015.

Utan alkohol i 100 dagar

Hur länge klarar du att vara utan alkohol? Yles satsning #100päivää uppmanar folk att delta i den alkoholfria kampanjen och leva ett helnyktert liv under våren. Svenska Yles Peter Lüttge som deltar i kampanjen hoppas att han ska må bättre, rensa kroppen och gå ner tio kilo i vikt under de cirka fjorton veckorna.

julbord

Är julen konsumtionsfest nummer ett?

Dåliga ekonomiska tider bland de finländska konsumenterna förväntas dra ner på julhandeln i år igen. Nu vill Radiohuset veta hur du förhåller dig till julklappar och annan konsumtion inför årets stora konsumtionsfest!

Pia Sundell

Pia Sundell: Alla vuxna bör ta sitt ansvar!

Vi är alla ansvariga att ingripa då vi ser att barn far illa, säger Pia Sundell på Barnavårdsföreningen, med anledning av fallet med kraftigt berusade föräldrar på en av Sverigebåtarna under veckoslutet. Som vuxna bör vi ingripa och inte vänta på att någon annan gör det.

Janne Antin besöker Radiohuset på den internationella aidsdagen

”Jag har hiv och behandlas som spetälsk”

Midsommaren 2006 fick Janne Antin sin diagnos - hivpositiv. I sju år visste endast han själv, hans mamma och hans allra närmaste om smittan, men för ett år sedan kom han ut i offentligheten med det. De första månaderna gick bra, men nu ett år senare ångrar han sitt val att komma ut.

Grannakuten

Grannen ovanför har för många gäster!

Vår granne en våning ovanför tycks vara en populär typ. Då han ordnar fest brukar det samlas cirka 40 personer i en tvåa på 45 kvadratmeter. Finns det faktiskt inga regler gällande hur många personer som får finnas i en lägenhet samtidigt? Grannakutens expert, Marina Furuhjelm svarar på frågan.

Ett kreditkort.

Kontanterna försvinner

Kontanternas roll i samhället blir osynligare och osynligare. Idag betalar vi största delen av våra dagliga inköp med betalkort. Nu skall några församlingar testa på elektronisk kollekt och banker i Västnyland slutar ge kontanter över disk.

Leksakssäng

Våra grannars vägglöss har kommit till oss!

Vi har hittat vägglöss i vår lägenhet och vi tror att de har kommit via grannarna som vi bor vägg i vägg med. På vems ansvar ligger utrotning av lössen? Grannakutens expert Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet, svarar.

En så kallad tag-cloud visar vilka ord som förekom mest i Svenska Yles nyheter.

Fråga mediechefen om nyhetsrapporteringen!

Ska vi få nyheterna gratis eller borde vi betala för dem? Ska nyheterna vara lokala eller globala? Borde nyheterna finnas på papper eller på webben? Frågor finns det gott om och onsdagen den 5 november kl 15.03 bänkar sig tre nyhetschefer i Radiohusets studio och svarar på lyssnarnas frågor. Ställ din fråga här!

Misstanke om ebola på Helsingfors-Vanda flygplats, 13.10.2014.

Falskt ebolaalarm på Vanda flygplats

Resenärerna i flyget från Istanbul fick en obehaglig överraskning då de landade på Helsingfors-Vanda flygplats i dag kring middagstid. Som en säkerhetsåtgärd parkerades planet långt borta från terminalen, och vårdpersonal kom emot resenärerna för att kolla upp några misstänkta ebolafall. Radio X3M:s Janne Grönroos och artisten Krista Siegfrids var också med ombord.

Fråga Mediechefen om kulturbevakningen!

Mediecheferna bänkar sig i Radiohusets studio för andra gången, onsdagen den 8 oktober klockan 15.03 och den här gången svarar de på frågor som gäller kulturbevakningen i Svenskfinland. Ställ din fråga här!

En sida ur bilderboken Pippi håller kalas där Pippis pappa presenterar sig som kung

"Det är på tiden att n-ordet rensas från Pippi"

Är det en mänsklig rättighet att få använda ordet neger? Det frågar Radiohuset apropå debatten kring Svt:s beslut att ändra Pippis pappa till enbart kung i stället för negerkung. Nej, tiderna har förändrats och kulturen med den, säger de experter som Radiohuset frågade.

Samlingspartiets Sanni Grahn-Laasonen och Socialdemokraternas Sirpa Paatero

"De nya ministrarna har fått en orättvis mediebevakning"

En kvinnlig politiker är en kvinnlig politiker, medan en manlig politiker helt enkelt är en politiker. Matilda Hemnell vid Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs anser att det funnits många snedsteg i rapporteringen kring de nyutnämnda ministrarna.

U-ländernas funktionshindrade lämnas ensamma

I hela världen finns det sammanlagt ungefär en miljard människor med olika funktionshinder och av dem bor cirka 80 procent i u-länder. Rolf Steffansson vid Finska Missionssällskapet har jobbat tio år i Tanzania och han har träffat några av dem som behöver stöd för att kunna leva ett värdigt liv.

Partiledaren för Feministiskt initiativ Gudrun Schyman håller tal på Sergels torg i Stockholm.

Är vi redo för ett feministiskt parti?

I Finland håller fördomarna mot begreppet feminism på att luckras upp, men det går långsamt. Nu skall den feministiska föreningen Kvinnosaksförbundet Unionen rf ventilerar den finländska feminismen under bland annat diskussionskvällar.

Marit af Björkesten och Barbro Teir svarar på lyssnarnas frågor i Radiohuset

Mediecheferna vill bli bättre på samarbete och mångfald

Den finlandssvenska mediebranschens framtid, textningen på tv, mångfald, finansiering och lokaltidningarnas vara eller icke vara – frågorna var många och varierande då Radiohuset bjöd in tre mediechefer till premiären av Fråga Mediechefen!

Fråga Mediechefen!

Vad har du alltid velat fråga dem som bestämmer över det finlandssvenska medieutbudet? Onsdagen den 10 september kl 16.15 kan du få svar på de frågorna då tre mediechefer bänkar sig i Radiohusets studio. Ställ din fråga här!

Grannakuten i Radiohuset

Spelar din granne krocket naken? Har hen skaffat hönshus utan att fråga dig? Får grannen grilla osande kotletter på balkongen? Var och varannan tampas med mer eller mindre allvarliga grannproblem och nu svarar Radiohusets experter på alla frågor.

Robban Nilsson arbetar för Svenska Yle

Sport i Radiohuset med Robban

Radiohusets sommarförstärkning Robban Nilsson har ett stort specialintresse - Sport! Varje sommartorsdag bjuder han på en halv timme fullspäckad med intressanta gäster och det senaste inom idrottsvärlden, i form av Sport i Radiohuset med Robban! Torsdagen den 26 juni var det premiär och det blev handboll för hela slanten då f.d. landslagstränaren Birgitta Lindholm gästade studion.

Kvinna speglar sig

Radiohuset frågar: Är skönhetsoperationer okej?

Bröstförstoringar, fettsugningar, botoxbehandlingar, ansiktslyft, näsomvandlingar - listan på hur man kan förändra sin kropp med hjälp av kirurgiska ingrepp är lång. Det är även listan på argument både för och emot skönhetsoperationer och nu vill vi ta reda på vad du tycker. Är det acceptabelt med skönhetsoperationer?

Marinarkeolog Harry Alopaeus på Raumo Sjöfartsmuseum

Vrakexpert: Skeppsmask har troligen ätit upp Santa Maria

Det har gått över 500 år sedan upptäcktsresande Christofer Columbus flaggskepp Santa Maria gick på grund utanför Haiti. Nu tror sig en grupp marinarkeologer ha hittat resterna av vraket, men vrakexpert Harry Alopaeus gissar att vrakmaskarna har ätit upp så gott som hela skeppet.

Fardowsa Barale med Nashaad i famnen

Född i Somalia, mamma i Finland

Barale Fardowsa föddes och växte upp i Somalia och bor nu med sin 2-åriga dotter i Finland. Det ena landet är enligt organisationen Rädda Barnen det bästa landet i världen för mammor, det andra det sämsta.

Pojkarna på Casa Libre firar sin födelsedag för första gången

”De har aldrig firat en födelsedag förut”

Mängden papperslösa barn och unga som tar sig över gränsen till USA, främst från Mexiko och vissa länder i Centralamerika, har ökat explosionsartat under de senaste åren. Finlandssvenska Sofi Koivula ägnar numera sitt liv åt att hjälpa en del av de här barnen.

porträtt

Don Duma fick inte åka med de vitas buss

År 1994 var Don Duma elva år gammal. Han minns hur det var att som svart sydafrikan leva under apartheid och han minns också glädjen och förväntningarna då rasåtskillnadssystemet avskaffades. Officiellt skedde det den 27 april för exakt 20 år sedan.

Mjölkförpackningar genom tiden

Vill du ha din mjölkförpackning med eller utan kork?

De korkförsedda mjölkförpackningarna delar åsikterna. En del tycker att de är praktiska och håller tätt, medan andra anser att de är icke-miljövänliga. Korken påverkar hur som helst inte återvinningen. Vad tycker du? Delta i vår omröstning!

Anne Suominen och Jan Sundberg i Radiohusets studio.

Radiohuset: Vad frågades om budgetförhandlingarna?

Radiohuset bjöd in experter för att svar på lyssnarnas frågor, med anledning av regeringens budgetförhandlingar.

Noter i ett notsystem

Nå vad ska vi sjunga då?

Om det går så att Den blomstertid nu kommer förbjuds, vad ska det sjungas i stället?

Rebecka Holm

Rasism finns – därför bör den uppmärksammas!

Nu firas veckan mot rasism och du kan också vara med och påverka! Med hjälp av hashtaggen #rasismfinns samlar vi in och lyfter upp rasistiska kommentarer och påhopp som du själv eller andra oförtjänt har fått stå ut med. Rebecka Holm är en av dem som medvetet jobbar mot rasism.

Efter 24 år har Cesar fått kontakt med sin biologiska mamma

Cesar Kurtén var nio år då han adopterades från Guatemala. Ganska snabbt bestämde han sig för att klippa banden och sluta prata spanska, även om saknaden var stor. Ikväll ska han för första gången prata med sin biologiska mamma som han har trott är död.

Frågor om Ukraina besvarades av expertpanel

I Radiohusets direktsända expertpanel svarade försvarsminister Carl Haglund, Rysslandsexpert Hanna Smith och nationalekonom Staffan Ringbom på lyssnarnas frågor om situationen i Ukraina. Lyssna på debatten här!

Omslagsflicka vid femtiofem

Den tionde mars fyller Barbie 55 år och det firar hon med att stå som omslagsflicka för Sports Illustrateds baddräktsnummer. Hon är i gott sällskap, för modeller som Heidi Klum och Tyra Banks har tidigare gjort samma.

Toisenlainen hiihtoloma

Bo med en bostadslös

Det är inte alla som skulle öppna sina dörrar för en vilt främmande familj och låta dem bo hos sig i en veckas tid. Under den här veckan har trots allt omkring femton personer valt att göra just det här och det innebär att drygt trettio bostadslösa i huvudstadsregionen nu åtminstone tillfälligt har tak över huvudet. Det här sker tack vara Marjaana Toiviainens projekt Ett annorlunda sportlov.

”Man måste vara lite tokig och mycket envis”

Årligen grundas 30 000 nya företag i Finland. Av dem går hälften under inom fem år efter start. För ett och ett halvt år sedan förverkligade Linda Stenman-Langhoff och Fillip Langhoff en dröm och öppnade en egen restaurang och nu har egenföretagandet blivit en livsstil.

Hur använder du Facebook?

Kommer du ihåg när du gick med i Facebook och vad var din första statusuppdatering? Sociala nätverket Facebook firar 10 år och vi vill veta hur du använder Facebook?

Radiolyssnandet blir skräddarsytt och mobilt

Vårt radiolyssnande är stabilt, men i ständig förändring. Anne Achté som har studerat radions framtid tror att vi i framtiden kommer att kunna skräddarsy vårt eget innehåll både vad gäller sakinnehållet, musiken och radiorösterna.

"Man tänker inte på att bögskämt kan såra"

I såväl omklädningsrummet som på fotbollsplanen finns en jargong som driver med så gott som allt och alla, intygar de finländska fotbollsspelarna Sebastian Strandvall och Mathias Lindström. Bland skämten ryms även bögskämt med och det glöms ofta bort att någon verkligen kan bli sårad, även om det inte är illa menat.

Visa fler Du är på sida 1, gå till följande sida