Hoppa till huvudinnehåll
Markus Haakana
Bild: Keittiökaveri

Artiklar av Markus Haakana

Infarten till barnjouren i Jorv

Fler västnyländska barn får plats på Jorv

Yle Västnyland besöker landets näst största barnjour.

50-eurosedlar.

Sjundeås ekonomi sackar efter

Det största bortfallet gäller anslutningsavgifterna till tek

nödnumret på en ambulans

Skulder tros ligga bakom Lojodråp

Händelserna kring tisdagens dråp i Lojo börjar klarna

Föredragningslista, Lojo stad

Byråkrater skriver så man inte förstår

Obegripliga rubriker ska bort från Lojos listor.

Panelisterna i Axxells valutfrågning

Ungdomsval engagerade i Ekenäs

Politiker utfrågades om studiestöd, sprit och marijuana.

Karjaan lukio

Lättnad för gymnasierna - men bara tillfälligt

I måndags (9.3) blev det klart att den planerade gymnasiereformen strandar. Reformen skulle med säkerhet ha tvingat fram många sammanslagningar av gymnasier, också i Västnyland. I Karjaan lukio drar man en lättnadens suck, även om framtiden är oviss.

Förbudsmärke utanför Koverhars industriområde.

Sjökabel ska hämta investeringar och jobb

Intresset för en ny sjökabel för datatrafik växer i Västnyland. Inom kort väntas beslut om regionen ska få en egen förgrening av den stora sjökabel som ska läggas mellan Finland och Tyskland senare i år.

Minbåten Loimu står på land i Barösund i Ingå

Skrotbåten i Ingå står kvar

Alla som kör ner till Barösund har sett den. Vid bron över Korsundet står ett gammalt fartyg på land. Och den har stått där i över 10 år nu. Vi har talat med båtens ägare, som bedyrar att han fortfarande har planer på att sjösätta båten.

Övervakningskamera.

Fängelse för fortkörning i Horsbäck

En 34-årig man har dömts till 50 dagars ovillkorligt fängelse av Västra Nylands tingsrätt. Mannen körde 117 km/h i Horsbäck i Raseborg, på ett område där högsta tillåtna hastighet är 60 km/h.

Bild av Sjundeå vapen.

Billigare priser kan öka tomtförsäljningen i Sjundeå

Sjundeå kommun försöker fortsättningsvis sälja tomter, men de går inte åt. Nu finns ett förslag att sänka tomtpriserna med 20 % för att göra tomterna mer attraktiva.

rudus stenkross

Rudus vill bygga lagerplan i Joddböle

Stenkrossföretaget Rudus vill bygga en ny upplagringsplats i anslutning till stenbrottet i Joddböle i Ingå. Företaget har ansökt om åtgärdstillstånd för att få avjämna ett område på 1,6 hektar.

Gasterminalen skulle byggas i Joddböle i Ingå. Fortums kolkraftverk uppe till vänster.

LNG-terminal byggs i vilket fall som helst

En LNG-terminal kommer att byggas i södra Finland, också ifall man inte kommer på en gemensam lösning med estniska aktörer. Det säger Gasums vd Johanna Lamminen. Men ännu finns det många om i vägen.

Beväringarna har det hett på sommaren.

Svetten lackar i Drakan

De beväringar som ryckte in i början av juli har haft en ovanligt varm rekryttid. I Dragsvik rinner svetten mer än vanligt och personalen får anpassa utbildningen en del.

Omkullfallna träd efter ett åskväder i Bromarv.

Åskan orsakade många strömavbrott

Åskvädret på torsdagen orsakade strömavbrott och nedfallna träd på många håll i Västnyland. Värst drabbat var Raseborg. Många träd blåste också omkull på grund av ovädret.

Bangatan i Karis. Till vänster BK-stugan och Idrottsgränd.

Skejtpark engagerar skejtare i Karis

Skejtarna fick säga sitt om den nya skateparken som ska byggas i Karis.

Två avlånga vita flaggor med röd text: Kårkulla, vajar i en flaggstång en solig dag med moln.

Raseborgs stad har inte fått klagomål om Kårkulla

Raseborgs stad har inte tagit emot några klagomål gällande Kårkullaboendet i kommunen. Staden är en stor kund hos Kårkulla.

Världens bästa sax?

Finska konsumenter sviker Fiskars

Efterfrågan på Fiskars produkter i Finland har sjunkit så mycket att bolaget förra veckan var tvunget att ge en resultatvarning. Årets resultat förväntas nu bli sämre än 2013 års resultat, och det beror alltså till största delen just på den dåliga efterfrågan i Finland.

En planerad lättrafikled i Sjundeå

Motstånd mot cykelväg i Sjundeå

En ny gång- och cykelbana i närheten av den gamla stationsbyggnaden i Sjundeå väcker motstridiga känslor. Vägen har länge funnits i planerna, men motståndarna tänker inte ge upp.

Gamla brandstationen i Hangö.

Tidningsutdelare knivhöggs i Hangö

Ungefär klockan fyra på morgonen i dag knivhöggs en man i Hangö. Itella bekräftade senare att offret är en tidningsutdelare.

Thomas Blomqvist hemma i Raseborg.

Blomqvist risar vårdreformen

Thomas Blomqvist ser fram emot en livlig politisk höst. Högt uppe på agendan finns bland annat den så kallade sote-reformen - en reform som inte alls faller Blomqvist i smaken.

ESC - EIF/Akademi 20.7.2014

EIF/Akademi mister poäng

1-3 till EIF blir 3-0 till ESC efter ett beslut från distriktet. Orsaken är oklarheter i tolkningen av transferavtalet.

camilla bäckman (tv) och johanna widerholm

Östersjö cup spelas för 21. gången

Östersjö cup i Hangö kör igång på fredag. Yle Västnyland tog tempen på arrangörerna

Fötter i grumligt vatten.

Skärgården – för människor eller myndigheter?

I tips efter tips i Fixa skärgården-granskningen återkommer det: missnöjet med myndigheternas arbete i skärgården. Men vårt myndighetsförakt är inte speciellt konsekvent skriver Markus Haakana i sin kolumn. Vi ogillar dem då det passar oss. Däremellan kan de komma riktigt väl till pass.

Koltrafikverkets hamn i Ingå

Ingå hamn ägs av två personer

Ingå hamn är den enda privatägda allmänna, kommersiella hamnen i Finland. Idag är den privatare än någonsin. Sedan i juni har Inkoo Shipping en enda ägare.

Motorbåt i hmn

Raseborg går miste om skärgårdspengar

Skärgårdstillägget till kommuner med skärgårdsdel försvinner från och med nästa år. Det handlar om pengar som kommunen har fått - helt enkelt på den grunden att man har skärgård. För Raseborgs del är det frågan om cirka 900 000 euro per år.

Bergsbrytning i Ingå

Pro Ingå: Stora risker med stort stenbrott

Motståndet växer mot Rudus planer på att utvidga stenbrottet i Joddböle i Ingå. Riskerna för både miljö, människor och företag är för stora, och de påstådda fördelarna är aktivisterna mycket tveksamma till. Hittills har föreningen Pro Ingå - Pro Inkoo samlat ihop omkring 1 000 namn mot stenbrottet.

Staket och strandväxtlighet vid havet.

Bo i skärgården - men helst bara på fritiden

Att få bosätta sig året om i skärgården är svårt. Så upplevs saken åtminstone bland många beslutsfattare i kommunerna. Orsaken är de statliga miljömyndigheterna, som ofta har en annan syn än kommunerna på byggande i skärgården.

Frida Andersson blev årets dockadoptör i Västnyland. Dockan syddes och överlämnades av Monica Lindgren (t.v.)

Frida Andersson årets dockadoptör

Vissångerskan Frida Andersson från Ekenäs är årets dockadoptör i Västnyland. Det är Unicefs lokalgrupp i Västnyland som varje år låter adoptera en unicefdocka till en känd västnylänning.

Äldrevården i Raseborg prickas

Äldrevården i Raseborg får flera anmärkningar av Regionförvaltningsverket i södra Finland. Staden får bland annat en anmärkning för att man gett service åt invånarna på olika grunder - något som står i strid med grundlagen.

Sopkärl vid ekopunkten i Sommarö, Rasborg.

Dyra sopterminaler i Västnyland

Sophanteringen i den västnyländska skärgården kostar mer än i andra skärgårdsregioner. Det framgår av den granskning som Svenska Yles grävnav har gjort.

Företagare Johan Bäckström, Barösunds Esso

Enda Esso i Finland finns i Barösund

Efter en paus på några år vajar Esso-flaggan igen i Barösund, trots att stationen officiellt hör till St1-kedjan. Traditioner är viktiga, tycker företagaren Johan Bäckström.

BK-46 - EIF 5.7.2014

Rasistiska tillrop på lokalderby i fotboll

EIF-spelare blev utsatta för rasistiska glåpord under lokalderbyt i fotboll i lördags. Arrangörerna beklagar, men har svårt att ta tag i enskilda fall.

Sven Gustafsson och Ayrton Pernell på jobb på en julgransodling

Kurs för sommarjobbare överträffade förväntningarna

Fönstertvätt, städning, gräsklippning och röjning. Luckan Raseborg och 4H samarbetar den här sommaren för att sysselsätta ungdomar som saknar annat sommarjobb. Den som behöver hjälp med små arbeten kan nu få det enkelt och billigt.

Skorsten.

Sotare skeptiska till fri sotning

Inrikesministeriet utreder som bäst hur sotningen kunde organiseras i framtiden. Ett alternativ är att helt släppa sotningen fri. Det förslaget får tummen ner från sotarna.

Uteservering i Fiskars.

Fastighetsdirektör: "Fiskars ska inte bli nöjespark"

Fiskars ska vara attraktivt före både konstnärer och besökare, men någon nöjespark blir det ändå inte. Det slår nye fastighetsdirektören Kari Selkälä fast.

En svart katt vaktar Kycklings hembygdsgård i Lappträsk

Se upp med förvildade katter

Varje år överges tusentals katter, som tagits som husdjur över sommaren. Bortsprungna katter kan föras till det lokala hittedjurshemmet, men förvildade katter ska man inte försöka fånga.

bronsmatch 9.5.2014

Sjundeå IF bryr sig om handbollsspelarna

Medan BK-46 drabbas av spelarflykt och flyttar ner till division ett, gör Sjundeå IF sin bästa säsong någonsin, om man räknar med juniorer, damer och herrar. Vi frågar: Vad gör Sjundeå rätt?

Karis hälsostation

Blomqvist: Vårdreformen väcker många frågor

Den överenskommelse om social- och hälsovårdsreformen som presenterades i onsdags bekymrar Thomas Blomqvist (SFP), riksdagsledamot och fullmäktigeordförande i Raseborg.

Ekenäs Energis skorstenar vid flisverket i Björknäs.

Minskade utsläpp i Raseborg

Raseborgs stad har lyckats minska på sin oljeförbrukning kraftigt. Under 2013 minskade oljeförbrukningen med en tredjedel.

BK:s Robin Karlsson skjuter ett av sina mål på Atlasmålvakten Tuomas Laitinen.

Robin Karlsson risar klubbledningen

Robin Karlsson är en av de många spelare som lämnat BK-46 den senaste tiden. Efter 14 säsonger i BK-46-tröjan lämnar han laget för HC West i Grankulla. Han är inte nådig mot klubbledningen.

Dråprättegången inleddes i morse

Hovrätten ändrade Snappertunadom

Den kvinna som sköt ihjäl en man i Snappertuna hösten 2012 kommer att tjäna hela sin strafftid. Det slog Åbo hovrätt fast i en dom på onsdag.

Översiktsbild från Hangö

Fusionsdags i Hangö 1976

Vi bjuder på gamla videoklipp från Hangö.