Profil: Elin von Wright
Artiklar av Elin von Wright
Vackra ägg ledde till det största naturskyddsbrottet i Finland - här är historien om "äggmannen" från Närpes
Spåret ledde från Storbritannien till Närpes.
Jakten på de förföriska fågeläggen
Vad får en mänska att samla 9 000 ägg?
Med förkärlek för det finlandssvenska
Franska Maï Soreau älskar kräftskivor
Grottdykaren slutar inte dyka
I trånga, mörka grottor på 100 meters djup trivs Patrik.
"Vi älskar Karaoke"
Här är människorna som älskar karaoke.
"De köpte och sålde barn, som trafficking"
Med flygplan inte med stork
23-åriga Simon som försvann
Vad hände med Simon?
Rädda Barnen vill nå pedofiler
Forskare talar om att cirka en procent av befolkningen kan ha ett sexuellt intresse för barn. Det betyder att det finns 50 000 personer i Finland som kan tänkas vara pedofiler. Nu startar Rädda Barnen en kampanj för att nå ut till pedofilerna.
Två månader bakom galler sedan utvisad
Ferhat Alar satt inlåst på en förvarsenhet för asylsökanden i två månader. Han har nu utvisats tillbaka till hemlandet.
Kritiserade språktester uppskattas i Finland
Det svenska företaget Sprakab, som analyserar språket hos asylsökande får stark kritik från många håll. Högsta domstolen i England har nu fällt företaget för bristande analyser. Ändå kommer finska myndigheter att fortsätta anlita företaget för att fastställa varifrån en asylsökande härstammar.
Elin von Wright: Hur skulle du vilja bli behandlad som flykting?
Taggtrådsstängsel, höga murar, låsta dörrar, konfiskerade telefoner och en timmes ute-rast om dagen på en liten asfalterad innergård. Likheten med ett fängelse är slående när jag besöker Krämertsskogs förvarsenhet i Helsingfors.
Asylsökande barn bakom galler
Att låsa in flyktingbarn på en sluten enhet lär fortfarande förbli lagligt i Finland trots att regeringen har lovat att förbjuda det. Att låsa in asylsökande minderåriga strider emot flera grundläggande mänskliga rättigheter. Spotlight har träffat Ferhat Alar från sydöstra Turkiet på gränsen till Syrien. Han har suttit inlåst i månader.
Geolog: Talvivaara ingen enorm miljökatastrof
Det som hände i Talvivaara kan aldrig hända i Utsjoki, säger Olav Eklund, professor i geologi vid Åbo Akademi
"Gruvindustrin en form av kolonialism"
De flesta i Utsjoki är emot planerna på en möjlig diamantgruva och ser planerna som ett hot mot den samiska kulturen.
Gruvföretag på jakt efter Lapplands diamanter
Ett irländskt företag vill börja leta efter diamanter på skyddade områden i Utsjoki, i nordligaste Finland. Men alla förhåller sig inte positiva till det här. Majoriteten av Utsjokiborna ser planerna som ett hot mot den orörda naturen och den samiska kulturen.
Misstänker mobiltelefonen som orsak till cancern
Christian Blom fyllde med läkarna i en blankett för cancerstatistiken, men där fanns inga frågor om mobiltelefonanvändning.
Kakor och kotletter hos Inga
Inga har alltid en historia på lager. Hon berättar om hur hon gav den polisomringade Hella Wuolijoki en spruta och hur svårt det var att hitta rätt i allt hull. Och så berättar hon om hur det var att vara sjuksköterska under kriget
Rektorer säger nej till storgymnasier
Rektorerna i de svenskspråkiga gymnasierna vill inte ha storgymnasier med minst 500 elever. Den slutsatsen kan man dra på basen av Radars enkät där över 20 rektorer svarade.
Utmanande med obligatoriskt ungdomsfullmäktige
En ny lag stärker ungdomarnas ställning i kommunerna. De unga ska nu inte bara få tycka till i ärenden som rör unga - de ska ges möjlighet att säga sin åsikt i alla ärenden som rör kommuninvånarna.
"Jag kom med flygplan, inte med stork"
Conny Wiik, adopterad från Taiwan söker sina rötter
Gåtan som delar läkarkåren
Kontroversiell sjukdom eller en självklar diagnos? Läkarkåren är tudelad och behandlingsmetoderna väcker känslor.
Kroniskt trötthetssyndrom - okänt bland finska läkare
Kroniskt trötthetssyndrom är en sjukdom där utmattning inte försvinner trots vila. Men det är en kontroversiell diagnos och okunskapen om den är stor bland läkarkåren.
”Jag är 28 år och mina barndomsvänner börjar dö”
Peter är 28 år och före detta knarkare. Han har gått på Anonyma Narkomaners möten i nästan åtta år nu, även om han fallit tillbaka till drogerna i längre och kortare perioder under den tiden. Nu har han varit så gott som drogfri i nästan tre år.
Tullen tvingas ge tillbaka designade droger
Nya designade droger fortsätter strömma in i Finland. I dag måste myndigheterna först hitta den nya drogen innan den kan kriminaliseras. Genom att ständigt förändra drogers molekylstruktur kan de säljas lagligt.
”Risken att vi ska glömma är minimal”
Veteranorganisationerna ska visa vördnad och hedra minnet av veteranerna, men de ska inte använda sin förmögenhet till att producera och sprida en viss historieuppfattning, säger professor i Historia.
”Det här önskar man inte ens sin värsta fiende”
Det är inget roligt att drabbas av mögelallergi och en omgivning som inte tror på en. Christina Ruth vet vad hon talar om. Hon hör till de första i Finland som fick diagnosen mögelallergi.
Splittrade åsikter om D-vitamintest
Vårdföretag och läkare rekommenderar att man testar d-vitaminhalten i kroppen under vintermånaderna. Men D-vitaminforskare Christel Lamberg-Allardt säger att det saknas enhetliga analysmetoder, så att provresultaten är helt opålitliga.
Programmet för att skydda skog haltar
Skyddsprogrammet Metso har gett skogsägare en möjlighet att skydda sin skog sedan 2008. Men skyddet bygger på frivillighet och möter därför en del kritik och myndigheter erkänner att man inte nått upp till målsättningarna.
Mycket träd, lite skog?
Finland är ett land med mycket skog, men ändå är skyddet av skog satt på undantag. Är det här en bild som stämmer överens med verkligheten? Svaret varierar beroende på vem man frågar.
Stormossen vill satsa på fordonsbränsle
Bioavfall matas in i mängder.
Från sopor till barnmat
Roskisdykare uppmärksammar matsvinn.
Djurskyddslagen skyddar inte djur
Den finska djurskyddslagen är mycket omfattande men skyddar inte djuren, anser forskare. Nästa år ska den finska djurskyddslagen förnyas.
EU kräver vård för pedofiler – Finland uppfyller inte kraven
EU kräver att alla medlemsländer vid årsskiftet ska erbjuda förebyggande vård för personer som riskerar att begå sexuella övergrepp på barn. Men kravet kommer inte att uppfyllas medger man på justitieministeriet.
Pedofil men ingen förövare
Anders har efter flera års terapi lärt sig att leva med sitt oönskade sexuella intresse. Pedofili är ingenting han själv har valt utan någonting han är tvungen att leva med. Anders har än idag inte begått något sexualbrott.
”Äntligen får jag den hjälp jag behöver”
Nipa är 27 år gammal och sexualbrottsling. Han har precis kommit till Stop-behandlingen på Riihimäki fängelse när jag träffar honom. På Stop-avdelningen hoppas han äntligen få hjälp med sitt beroende som han kallar det.
Pedofiler får hjälp på hemliga adresser
I Tyskland har man erbjudit förebyggande vård för pedofiler sedan år 2005. Projektet försöker nå ut till pedofiler som inte har begått ett brott och som vill få hjälp att kontrollera sina tankar, fantasier och handlingar.
Ingen statlig finansiering av pedofilvård
Förebyggande vård för pedofiler är viktigt, anser både justitieministeriet och social- och hälsovårdsministeriet. Ändå har de inte lyckats samarbeta för att kunna finansiera ett nytt vårdprojekt. Forskare talar om att cirka en procent av befolkningen kan tänkas ha ett sexuellt intresse för barn.
Preventiv vård av pedofiler
Barn påverkas olika av sexuella övergrepp. I Finland agerar vi ändå ofta för sent, redan när övergrepp inträffat. Det bästa sättet att förhindra risken för övergrepp är att satsa på preventiv vård, anser forskare.
Nya offer vittnar om grövre övergrepp
Finlands svenska Metodistkyrkans utredning om pastorn i Grankulla som anklagas för att ha förgripit sig på pojkar under flera decennier fortsätter. Nya offer har nu klivit fram och vittnar om också grövre övergrepp.
Lustgas - moralpanik eller livsfarlig drog?
Åsikterna om hur farlig lustgasen är går isär. Myndigheterna varnar om kvävningsrisk medan forskare talar om moralpanik.
Radar går på lustgasfest
Året 2013 kan man tala om en riktig lustgasboom. På bordet står en gräddsifon, men det är ingen gräddtårta vi har kommit för att äta.
Lustgas 200 år gammal nöjesdrog
Lustgas är ingen ny nöjesdrog. I över 200 år har lustgasen inhalerats för att sätta fart på festen.
Lustgasförsäljare flyr förbud till Estland
Ett stort företag som säljer lustgas har flyttat sin verksamhet till Estland. Myndigheterna ger dock inte upp utan kommer att fortsätta att övervaka företaget i Estland.
I Sibbo får också de unga bestämma
Enligt Radars undersökning av ungdomars möjligheter att påverka i Svenskfinland är Sibbo en av de kommuner där de unga har bra möjligheter att delta i beslutsfattandet. Vart tredje år väljs medlemmar in i ungdomsfullmäktige genom demokratiska val.
Sampo klagade till Högsta Domstolen
Det tog tre år innan Sampo Kilipiäinen fick ersättning för sin skada i militärtjänsten. 2000 beväringar ansöker om ersättning från statskontoret varje år. Sampo var en av dem som inte beviljades ersättning. Han överklagade till Högsta Domstolen, och fick slutligen rätt.
Beväringar blir utan ersättning
Vem bär ansvar för våra beväringars hälsa? Många beväringar blir utan ersättning för skador som uppkommit under militärtjänsten. En lagändring är på sin plats menar kritiska röster.
Kan män föda, kvinnor avla?
Fortfarande har vi i Finland idag en lag om tvångssterilisering. Vill en person ändra sitt kön i folkbokföringen måste hen uppvisa intyg över sterilitet, men det här strider emot grundläggande mänskliga rättigheter.
Spotlight: Tvångssterilisering av transpersoner är tortyr
Ett krav på sterilitet strider emot grundläggande mänskliga rättigheter. Ändå ställs transpersoner i Finland inför ett svårt val, ändra sitt kön i folkrbokföringen eller behålla rätten att bilda familj.
Statens bredbandsprojekt under all kritik
Bredband åt alla år 2015, lovade staten för fyra år sedan. Nu har bredbandsprojektet kommit halvvägs, men i praktiken har projektet inte lyckats så som var tänkt från början.
Spotlight: 100 mega till alla
Bredband åt alla år 2015, lovade Vanhanens regering för fyra år sedan. Nu har bredbandsprojektet kommit halvvägs men resultaten är få. Enligt kommunikationsministeriet har projektet lyckats bra, samtidigt gräver bybor i glesbygden ner kabel själva och för egna pengar. Redaktör: Elin von Wright.