Artiklar av Fanny Lindholm
Återanställer Itella postutdelare?
På våren sade Itella upp 500 personer och resultatet har varit problem med försenad postutdelning på vissa orter. Nu har Itella ändå återanställt tiotals personer på viss tid, skriver Turun sanomat. På posten säger man ändå att det är fråga om ett säsongsbehov.
En liberalare sannfinländare ersätter Halla-aho?
Sannfinländaren Jussi Halla-aho fick över åttiotusen röster i gårdagens Eu-val och kommer därmed att stiga på flyget till Bryssel. De här betyder att ersättare Mika Raatikainen tar Halla-Ahos plats i riksdagen. Men att de två sannfinländarna delar så få värderingar har väckt många frågor.
Sommarjobbarinfo hjälper unga med problem som gäller sommarjobbet
Vad bör ungdomar veta innan de inleder sitt sommarjobb? Sommarjobbarinfo hjälper ungdomar att hitta rätt i djungeln av ramavtal och muntliga löften.
Libysk minister stöder rebellgeneral
Rebellgeneralen Khalifa Haftar som enligt egen utsago är emot islamister och extremistgrupper får nu också stöd av den sittande ledningen.
Kuba blockerar känd bloggares nättidning
I Kuba har staten lagt ner den omtvistade och förmögna bloggaren Yoani Sánchez webbtidning 14ymedio. Staten anser att nättidningen är regeringkritisk.
"Cykling är som att bli av med oskulden"
Kan alla kvinnor använda motorsåg i Finland? Knappast. Det samma gäller invandrarkvinnor och cykling. Cykling är bundet till könsroller i flera kulturer och just därför ordnar Helsingfors cyklister en cykelskola för vuxna invandrare. För flera är det första gången de hoppar upp på sadeln.
Äger också du en fängelsepryl?
En tredjedel av alla fångar i Finland gör fängelsearbete. Tidigare ansågs det vara straffarbete, men i dag ser man på arbetet som en väg att komma på rätt spår i livet. Bokbindning, blomodling och textilarbete är inte alls ovanliga jobb för fångar.
Du kan få en ful fisk på kroken
Fiskemaraton har blivit en trendgren, men tävlingen är inte bara en jakt på medalj. Utan också en metod att få reda på fiskbeståndet i de finska vattnen. I fjol fångade man bara en alldeles ny fiskart.
Hundra kilometer till gymnasiet i framtiden
Gymnasier kommer att stängas och slås ihop och yrkesskolor blir färre till antalet. Det är utbildningen på andra stadiet som drabbas hårdast av regeringens nedskärningar. Se TV-Nytts inslag och studiodiskussion med Gun Oker-Blom, undervisningsråd vid Utbildningsstyrelsen!
Survivalkit för föräldrar till tonåringar
Ett "första hjälp"-paket ska ge föräldrar till tonåringar ett verktyg för att förstå sina tonårsbarn. Väestöliitto vill morsdagen till ära ge tonårsföräldrar ett startpaket i stil med mammalådan som nyblivna mödrar får.
Polisen utreder om Bensow skattefuskat
Polisen ska utreda ifall stiftelsen Bensows barnhem gjort sig skyldig till regelrätt skattefusk. Skattemyndigheterna har gett över det slutliga resultatet av sin skattegranskning av stiftelsen till polisen.
En nationell studenttidning?
Alla studenttidningar borde slås ihop, tycker Ylioppilaslehtis nya chefredaktör Antti Pikkanen. Studerande kunde i det fallet få större påverkningsmöjlighet, resonerar han.
Fabriksolyckan i Bangladesh hedras i 50 länder
I femtio länder uppmärksammar man på torsdagen offren i fabriksolyckan i Bangladesh som inträffade för exakt ett år sedan. Stadsbor har samlats runt om i Helsingfors för att hedra offren.
10 000 lärare är utsatta för våld
Idag publicerades OAJ:s arbetstrivselbarometer som visar att 10 000 lärare årligen utsätts för våld i sitt arbete. OAJ skyller på nedskärningarna i utbildningen och efterlyser mera kontakt mellan skolan och hemmet.
Betyder intresset för extremsport att allt fler har det för bra?
Sedan åtta fallskärmshoppare omkom i flygolyckan i Jämijärvi frågar man ju sig vad det är som får extremsportare att utsätta sig för fara genom att hoppa fallskärm, klättra i berg och skida offpist. Har extremsport blivit dagens religion eller narkotika spekulerar sociolog Susan Sundback.
Hur bli antagen till den nya klasslärarutbildningen?
ÅA kan utbilda 40 extra klasslärare i Helsingfors. Ett problem är ändå hur och när antagningen ska ske och att utlokalisera en utbildning är inte gratis.
Mopedägare utan försäkring får ej lån
Allt fler moped- och lättmotorcykelägare låter bli att betala sin trafikförsäkring. De här leder till en betalningsstörning som i sin tur leder till att de unga människorna inte beviljas lån.
Högstadieföräldrar är missnöjda
Föräldrabarometern som publicerades av Hem och Skola på måndagen visar att nästan hälften av föräldrarna tycker att de inte får ta del av skolans verksamhet på högstadienivå.
Är torv en miljöbov?
Utsläpp är felkalkylerade till torvproducenternas fördel, de här hävdar Naturskyddsförbundet.
I vilken butikshylla hittar man kondomer?
Den största kondomkampanjen på årtionden inleds i dag av Väestöliitto. Ny forskning visar att unga vet alldeles för lite om kondomer.
Allt fler söker sig till rehabilitering på grund av psykiska problem
Nästan 100 000 finländare använde sig ifjol av FPA:s rehabiliteringsstöd, varav hela 40 procent för rehabilitering på grund av psykiska problem. Det visar färsk statistik från FPA.
Tv-tittandet nådde toppnivå i februari
Finländarna såg rekordmycket på tv i februari. Näst intill fyra timmar om dagen, berättar marknadsundersökningsföretaget Finnpanel.
Bröstcancerpatienter får nätguide
En patientkarta har utformats på Cancerklinikens webbplats för att stöda kvinnor som insjuknat i bröstcancer samt deras anhöriga. Information om sjukdomen gör patienten mer delaktig i vilken behandling hon ska få, men lindrar också ångest inför det okända.
Politik är maktspel
Är verkligen politiken i dag som direkt ur de populära tv-serierna House of Cards och Borgen. Eller varför väcker dokumentärfilmen om president Sauli Niinistös valkampanj så mycket debatt?
Insamling till terminalvård väcker anstöt
Årets Gemensamt Ansvar insamling har väckt enorm uppmärksamhet. Kritiska röster har höjts om varför kampanjen för terminalvård målat upp döden som så makaber och dyster.
Finländare lockas att fira bröllop i Estland
Estniska bröllopsarrangörer försöker i allt ökande grad locka finländare att fira bröllop i Estland. Argumentet är att det är betydligt billigare att gifta sig i Estland.
Jaktlicens för noshörning såldes för hundratusentals dollar i USA
En förening för safarientusiaster i USA har arrangerat en omdebatterad auktion för att sälja en jaktlicens för en svart noshörning i Namibia. Jaktlicensen såldes för 350 000 dollar. Den svarta noshörningen är en mycket utrotningshotad art.
Delegation föreslår statligt stöd till de finländska tidningshus
I dag överlämnades en rapport om mediernas framtid till kommunikationsminister Pia Viitanen. Rapporten tog upp frågor som ett statligt presstöd för tidningshusen och hur sänka momsen på digitala medieprodukter för att få printmedia till nätet.
Fungerande tvåspråkiga skolor bra för eleverna
Tvåspråkiga skolor har sannolikt flera fördelar än nackdelar för de elever som går i skolan, konstaterar professor emerita Marketta Sundman i Magmas nya studie. För att undervisningen ska fungera krävs ändå tydliga principer för hur språken används i klassrummet.
Hur går det att undvika ett utslaget mobilnät
Då stormen Eino drog över landet för en dryg vecka sedan var både elavbrott och utslaget mobilnät vardagsmat. Som följd fick mobiloperatörerna ris av sina kunder trots att elbolagen var delaktigt skyldiga till det bristfälliga mobilnätet.
SFV sålde Cityportal
Svenska Folkskolans Vänner har sålt produktionsbolaget Cityportal till Henrik Lindberg och Axel Högström, som båda har långvarig bakgrund inom bolaget. SFV fortsätter att stöda produktionen av morgonprogrammet Min Morgon som visas på Yle Fem.
Gullkrona och Åbolands hantverk firar med jubileumsutställning
Jubileumsutställningen Tidsaxeln i gamla kommunalstugan i Pargas hyllar Gullkrona som fyller 50 år och Åbolands hantverk som fyller 75 år.
Konstmuseet i Åbo öppnade nya utställningar till sommaren
1800-tals konstnären Fanny Churbergs dramatiska naturlandskap, Noora och Kimmo Schroderus skulptur och Ibro Hasanovics videoinstallation är aktuella just nu i Åbo.
Konstpsykoterapi har gett uttryck på en utställning i Pargas
Kreatvitet skapar välmående, så fotografera och måla mera uppmanar konstnären och psykoterapeuten Anne-Marie Heselius
Teaterboulage går tillbaka i historien
Teaterboulage i Pargas sommarpjäs i år heter Vill du slejkas eller ska vi dansa först.
Aktivismen tar nya former
Man har förutspått aktivismens död, men Henrik Serup Christensen forskare på Åbo Akademi påstår att medborgare är mera aktiva i dag än någonsin tidigare.
Afrikanska trummor trummar i Åbo
Abdoulaye från Dakar är skicklig på djembetrummor, en av de främsta i regionen, men idag är det mest en hobby. Lisa Bostrom har blivit inspirerad av den Afrikanska kulturen och Sabardansen.
Att flytta hemifrån kräver planering
Planering sparar pengar, säger Janine Smeds från Marthaförbunder, som besökte Luckan i Åbo för att tipsa unga som ska flytta hemifrån om hur man ska kartlägga sina utgifter.
Debatten om svenska arbis i Åbo fortsätter
Åsikterna om svenska arbis går fortfarande isär. Det har uppfattats som att svenska arbetarinstitutets rektor förespråkar en fusion av de svenska och finska arbetarinstituten. Stadens ledande tjänstemän ser ändå inga ekonomiska fördelar med en fusion.
Åbo fortsätter stöda Åboskolornas karnevalbussar
Oron i Åboskolorna för att inte få transporterna till Stafettkarnevalen betalda av Åbo stad var obefogad. Både Åbo och Pargasskolor åker till Helsingfors den 25 och 26 maj.
Ny elevvårdslag ger lärare mer arbete
Den nya elevvårdslagen som har varit i bruk i de svenska skolorna i Åbo under ett drygt halvår vållar problem. Att dokumentera all stödundervisning som ges och av vilka orsaker är tidskrävande och är en ytterligare arbetsbörda för läraren.
Svenska arbis framtid på lösa boliner
Åbo stad ansöker om tillstånd för att svenska arbetarinstitutet ska kunna fortsätta som en självständig enhet. Men förslaget verkar inte falla i god jord inom nämnden för gymnasie- och yrkesutbildning.
Unga ser få fördelar med facktillhörighet
Första maj kallas också arbetarnas dag och för många arbetare är facket väldigt viktigt. Men trenden visar att allt färre unga vill bli delaktiga i facket.
Rivstart på Åbo Akademis valborg
Redan natten till valborgsmässoafton inleddes valborgsfirandet då ÅAS wapptidning Errores S:tae Valpurgis släpptes till försäljning på Domkyrkans trappa. Chefredaktör i år är Lasse Mäki-Hokkonen.
Ingen sägs upp från VR trots koncentration
Ingen sägs upp vid Åbo tågdepå, trots att VR koncentrerar sin tågservice.
Hur ska Åboregionen bli sexigare?
Hur ska man locka mer inflyttare, mer företagare och samtidigt tänka på hållbar utveckling inom åboregionen?
I Satakunta bör bevakningen av minderårigas alkoholinköp övervakas bättre
Det är alldeles för lätt för minderåriga att köpa alkohol i Satakunta.
Nu inleds båtsäsongen
Årets båtsäsong står inför dörren. Premiärlöjtnant Martin Saarinen vid Västra Finlands sjöbevakning säger att båttrafiken ännu inte har kommit igång, men snart börjar människor sjösätta sina båtar.