Hoppa till huvudinnehåll
Jenna Vierinen
Bild: YLE / Camilla Fagerholm

Artiklar av Jenna Vierinen

Björn Afzelius

Vita duken bjuder på drama och musik

Den här veckan får vi njuta av dokumentärer, thrillers och drama. Robert Downey Jr och Björn Afzelius är några man kan se. Vilken film väljer du?

Månadens bloggare Malin, Julia och Johan.

Populärkultur, London och mat i månadens bloggar

Månadens bloggar består av en finlandssvenskar i utlandet-blogg, en matblogg och en kulturblogg. Vi får läsa om en egenföretagare, London och populärkultur.

Musikprogrammet Tempo produceras av Arcada studerande.

Nytt program om finlandssvensk musik

Tempo är ett musikprogram i tre delar som funderar kring hur den finlandssvenska musikscenen ser ut i dag. De gästas av bland annat Ronya och Isac Elliot. Premiären är idag (21.11) klockan 17.00.

Actionfyllda filmen Moeibus har premiär idag (21.11)

Blod, sorg och spänning på bio

Internationell filmpremiärs fredag idag. En belgisk, en brasiliansk och sydkoreansk film. Och sedan den efterlängtade Hunger Games förstås.

BIld från filmen Rainbow Rocks.

My Little Pony och Hilary Swank på bio

Denna fredag levererar biosalongen allt från regnbågsfärgat hår till sinnessjuka kvinnor och den chilenska öknen. Action, tecknad film och självbiografi, något för alla.

Bild på Miia Magia.

Magiska Miia Magia

Miia Magia är designern som fick Tove Lo att tycka om smycken. Dessutom är hon dj och make up-artist.

Händer.

En guide till bästa sättet att hälsa

Kan vara obekvämt att hälsa.

Rapparen Ken Ring

Ken Ring: Rubrikernas man

Många känner igen Ken Ring för alla hans tidningsrubriker och hårda låttexter. Efter hans medverkan i Så Mycket Bättre hyllades han, Och nu har han släppt både bok och ny singel.

Människor som skrattar

Tretton anledningar att vara singel

I dag är det internationella singeldagen i Kina. Det finns många fördelar med att både vara i ett förhållande och att vara singel. Här listar vi saker som är bra om man är singel.

Prillan och Frigge.

Ta en #farsdagselfie

I dag söndag (9.11) är det fars dag.

Amanda Piña & Daniel Zimmermann / nadaproductions (AUT/CHI & AUT/SUI): WAR (Ein Kriegstanz)

Politisk konst och teater på Baltic Circle

Den 9-16.11 hålls internationella samtidsteaterfestivalen Baltic Circle i Helsingfors. Det är en teaterfestival med både nya produktioner och internationella gästspel. En hel del program som passar alla åldrar.

Humorgruppen KAJ

Humorgruppen KAJ får medalj

I dag tilldelades humorgruppen KAJ Svenska Natten-medaljen för att de har skapat en positiv bild av dialekter. Axel Åhman från KAJ berättar lite om dialekt och kommande projekt.

Lina, Victoria och Carro är månadens bloggare.

Drivna tjejer i månadens bloggar

Nu är det dags för månadens bloggar igen.

Brad Pitt i filmen The Fury.

Män, muskler och spänning

Denna vecka dominerar actionrullarna. Om du gillar spänning är det här premiärveckan för dig. Det finns allt från kidnappning till krig och mord. Perfekt för höstmys!

Katthuset i Vasa

Katter som bajsar och slåss på kafé

Nu öppnas (äntligen) det första kattkafét i Finland, nämligen i Tammerfors. För alla som älskar katter är det här förstås en väldigt rolig nyhet. Men hur skall det riktigt gå med ett kafé fullt av katter?

Bloggträff i Jakobstad.

Den stora bloggträffshelgen

I lördags (25.10) hölls fyra bloggträffar på olika platser i Finland. 20 bloggare träffades på kaféer i Helsingfors, Åbo, Vasa och Jakobstad för att lära känna varandra.

Frillan och prillan med sina gamlingar

Gamlingar på repeat

Använd hjärtat är en kampanj som kommer startas på Yle i november. Den går ut på att uppmärksamma och komma ihåg sina äldre. Frillan och Prillan smygstartade kampanjen med "gamlingar på repeat". De frågade runt på redaktionen vad kollegornas gamlingar alltid, alltid säger.

Svenska bandet Vita Bergen

Vita Bergen erövrar

Göteborgska bandet Vita Bergen har en hel del spelningar på gång runt om i världen, de turnerar med Markus Krunegård och har en EP som släpps i dagarna. Det här är bara början.

Annabelle är en docka som vaknar till liv.

Dracula och Annabelle på vita duken

Äntligen fredag! Och fredag betyder självklart filmpremiärer. Denna vecka får vi se skräckfilm, superhjältefilm, en finsk produktion och en nytolkning av en gammal klassiker, Dracula.

#flexing I (2014)

#phoneography: en ny sorts utställning

Den 18 till 24 november ordnas en fotoutställning med smartphone-bilder. Utställningen hålls i centrum av Helsingfors, och det bästa av allt är att ditt foto kan vara med!

Piilopuisto

Den hemliga parken

Den hemliga parken

Let's be cops

Humor, thriller och Boyhood på bio

På duken den här veckan ser vi bland annat musikal, mumin och den omtalade Boyhood. En mix av humor, spänning och drama.

En koala.

Djurvideor när de är som bäst

Internationella djurdagen till ära vill vi dela med oss av det vi älskar mest med djur, djurvideor förstås! Internet är fullt av djurvideor och här har vi samlat några av de roligaste youtube har att ge.

Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson i Hallonbåtsflyktingen.

Affleck och Bornebusch på duken

Det är fredag och premiärdags! Den här veckan finns det mycket att välja mellan. Allt från den omtalade Hallonbåtsflyktingen till dokumentären Ulvilan Murhamysteeri om fallet Auer och thrillern Gone Girl.

Frimärke med Tom of Finland-motiv

Vad skulle du mura in i väggen?

När man bygger hus finns en tradition att man murar in något tidstypiskt i väggen för kommande generationer. Det här funderade vi på, vad är typiskt för 2010-talet? Vi frågade lyssnarna vad de tyckte man kan lägga in i väggen

Månadens bloggare Caroline, Sara och Felicia.

Österbotten bloggregerar

Här kommer lite nyheter! X3M har börjat med ett samarbete med Facebookgruppen finlandssvenska bloggare. Varje månad kommer vi sammanfatta alla veckans bloggar i en artikel.

Evgenii Goncheko och Niklas Willstedt från bandet Ceremonials.

Från kontaktannons till Ceremonials

Ceremonials är ett relativt nystartat band.

Zhala

Stjärnskottet Zhala

Zhala är den första och enda artisten, förutom Robyn själv, som är signat på Robyns skivbolag Konichiwa Records.Vi ringde upp Zhala för att snacka om kommande skivan, och om hur det är att jobba med Robyn.

Victor och Natten.

Victor och Natten gjorde succé på STK

Victor och Natten och Kim Kronman gjorde varsin riktigt härlig spelning på STK i Vasa, och publiken var vild. Kolla in bilderna här.

Klubben var full med ivriga fans som ville hälsa på Janne Grönroos.

Mingel på STK i Vasa

Vad skulle du göra en sömnlös natt? Vad är bäst med Vasa, och varför är du här egentligen? Det var frågor vi ställde några besökare på Svenska Talande Klubben i Vasa.

Eva Wahlström med sin nya bok.

Eva Wahlström: Om mina knogar kunde prata

Eva Wahlström är känd för att vara en av Finlands bästa boxare, och nu har hon också släppt en bok, Rajoilla. Vi träffade henne och pratade kort med hennes näsa, knogar och öron.

Hångel på stranden.

Lyssnarnas konstiga komplimanger

Alla har vi någon gång fått konstiga komplimanger. Ibland är det riktig fina eller så är de bara väldigt konstiga. Under en sändning hade vi lyssnarna att skicka in sina konstigaste komplimanger.

Seinabo Say

Seinabo Sey kommer till Finland

Onsdagen den 1:a oktober seplar Seinabo Sey på Tavastia i Helsingfors. Vi har pratat med henne om nordenturnén och karriären.

Tove Jansson

Boktips för höstmyset

Hösten är här på riktigt och visst är det mysigt att krypa ner i soffan med en riktigt smarrig bok en mörk kväll? Här har vi listat några av höstens nyheter som verkar riktigt läsvärda.

Bild från filmen Palsa

Skräck, finskt och nyproduktion på bioduken

Denna vecka får vi se skräck, finska filmer och nyproduktion av barnklassikern Pettson och Findus på vita duken. Ett väldigt varierat utbud av filmer.