Hoppa till huvudinnehåll

Profil: Sonja Loikkanen

Produktionskoordinator

Artiklar av Sonja Loikkanen

skådespelarna-musikerna Carita Holmström, Tom Salomonsen, Martina Roos, Niklas Häggblom och regissören Anna Simberg.

Radioteatern: Under – därför lever vi

Ett dussin av den polska Nobelpristagaren Wislawa Szymborskas finaste dikter, fyra skönsjungande musiker och skådespelare, ett piano, en harpa och en rad andra instrument – här är ingredienserna till Radioteaterns föreställning "Under – därför lever vi".

Regissören Martin Bahne , skådespelare Sofia Heikkiä och författaren Annina Enckel

Radioteatern: Fästingsommar

Annina Enckells nya hörspel Fästingsommar är en skildring av unga vuxna i ett somrigt Helsingfors. I centrum står 26-åriga Mirabelle och hennes närmaste krets, men också staden med ljusa nätter och sjungande koltrastar.

Astrid Lindgren tillsammans med en duva.

Sommarberättelsen: Bröderna Lejonhjärta

En tidig morgon åkte Astrid Lindgren tåg förbi sjön Fryken där rimfrost, snörök och ett rosa gryningsljus var så överjordiskt vackert att Astrid fick för sig att hon kanske skulle skriva en historia som handlade om en plats som inte var på jorden. Det blev historien om bröderna Lejonhjärta. Astrid Lindgren läser ur boken, del 1 av 23.

Riko Eklund

Sommarberättelsen: Flickan skall uppleva historia

Kerstin Eklundhs (f. Furuhjelm) memoarer täcker tiden från hennes födelse år 1891 till hennes giftermål och avresa till S:t Petersburg år 1918. Det blev det dramatisk bröllopsresa från inbördeskrigets Finland till revolutionens Ryssland.

Vinterträdgården

Vinterträdgården – Döden i Portugal

Vinterträdgården - Döden i Portugal, en dramatisering av Monika Fagerholms suggestiva och mångfasetterade roman Glitterscenen, som Pipsa Lonka har gjort för Radioteatern.

O-hyra

Komedisugen?

Har du missat någon del av Radioteaterns komediserie O-hyra? Eller vill du lyssna en gång till på hela serien? Nu finns alla tio avsnitten på Arenan ända fram till 2.6.

Kärngänget på Apollogatan 25B

Tack och på återseende!

Nu är vägglössen lyckligen utrökta på Apollogatan 25 B och denna lördag är alla invånare i huset inbjudna på stor gårdsfest. Vi är framme vid det tionde och sista avsnittet av komediserien O-hyra som blir extra festligt när Morfar Gideon, Erik och Peggys rockvänner bjuder på konsert med de mest älskade musicalmelodierna.

Margit Pentikäinen i O-hyra

Vad är det Risto döljer för mig?

Vad är det Risto döljer för mig?

gårdskarl Risto (Paul Holländer) och Margit  ( Sue Lemström) i O-hyra,

Risto Pentikäinen, gårdskarl, det är jag

"Mannström är ett råskinn och inget annat"

Ann-Sofie, William, Morfar

Jag heter Ann-Sofie Granvik

Vi har vägglöss i huset.

Ann-Sofie - Nina Hukkinen, Peggy - Marika Parkkomäki, syskon i O-hyra

Moj! Det är jag som är Peggy

Moj! Det är jag som är Peggy

Gustav Wiklund i rollen som Erik Andersson f

Erik Andersson heter jag ...

- Jag skulle så gärna ha visat er min nya peruk. Polka. I en nyans av… konjak. Med en liten sjalett runt så blir det ganska Jacqueline Kennedy. Men jag kanske kan klirra lite med pärlorna? Erik Andersson heter jag. Pensionerad pianolärare och nästan konsertpianist.

Sue Lemström

"Radioserier och glamour – nej tack!"

Den nya radioserien O-hyra, som för ögonblicket spelas in på Apollogatan 25, tilltalar inte alla. Fru Margit Sahlström-Pentikäinen, f.d. gårdskarl i huset, ser inte med blida ögon på att ha radiofolk löpande i trappan hela våren.

Kärngänget på Apollogatan 25B

Radioteatern presenterar - Ohyra

Välkomna till Apollogatan 25 B i Helsingfors! Det är här Radioteaterns nya komediserie O-hyra utspelar sig och det är mycket som hinner hända under seriens tio veckor.

Jan Christian Söderholm som boxaren Taisto Suominen

Radioteatern: Ett steg utanför

”Muhammed Ali. Jake La Motta. Olli Mäki. Jag skall bli likadan. En hjälte.” Berättelsen om boxaren Taisto Suominen – huvudperson i Jarno Kuosas pjäs Ett steg utanför. Onsdag 27.2.2013 kl. 21.10

Boktid

Radioteatern - När barometern stod på Karl Öberg

”1952 gick världen och mina förfäders civilisation under. Jag blev fem år i juli och den sommaren bodde jag hos min farfar och farmor i Lumparsund. Det var olympiad i Helsingfors och kärnvapenprov i Stilla havet.” Ulla-Lena Lundberg, aktuell med sin Finlandiaprisbelönade roman Is, skrev på 60- och 70- talen en rad nyskapande hörspel för Radioteatern som sänds i repris i Radio Vega onsdagen 30.1 kl. 21.10.

Lasse Pöysti i maj 2012

Radioteatern: Hissvägraren

Succépjäsen Hissvägraren, skriven av Bengt Ahlfors enkom för Lasse Pöysti, gick i flera år på Lilla Teatern, både på svenska och finska och har också spelats på scener utomlands. Nu får lyssnarna en möjlighet att uppleva Lasse Pöystis lovordade tolkning av Ahlfors monolog i en radioversion som spelades in i maj detta år.

Gustav Wiklund, Lars Huldén, Kristian Thulesius

Radioteatern: Kajaneborg 1636

På 1600-talet satt två berömda fångar, professorn och historikern Johannes Messenius och poeten och äventyraren Lars Wivallius, inspärrade på fästningen Kajaneborg mitt ute i den finska urskogen. Den ene för misstankar om samröre med polska katoliker, den andre för att under falskt namn ha gift sig med en skånsk adelsfröken.

Christina Andersson och Henrika Andersson

Radioteatern: Lilla Gubben och Lilla Gumman

Christina Andersson, främst känd för sina böcker och pjäser för barn, har nu skrivit ett hörspel för vuxna, Lilla Gubben och Lilla Gumman. Temat är äktenskapskris, men i form av en charmfull liten vuxensaga med drag av tecknad serie.

Elina Salo

Radioteaterns sommarberättelser

Radioteatern sänder ett avsnitt i Radio Vega varje vardag samma tid under sommaren ur följande böcker: Huckleberry Finns äventyr av Mark Twain och Sagan om smeden och stjärnan av JRR Tolkien.

Bild på Walentin Chorell

Radioteatern: Tre vita skjortor

Extra föreställning! Walentin Chorell i Radioteatern: Tre vita skjortor. Med anledning av jubileet och den pågående tidningsdebatten om Chorells författarskap har Radioteatern satt in en extraföreställning av Chorells hörspel Tre vita skjortor från 1960. Här kan du höra den på Arenan.

Radioteatern: Rubelkasinot

En deckare i 10 avsnitt som baserar sig på Bruuns bok.

Sixten Lundberg, Sophila Heikkilä, Ragni Grönblom

Radioteatern: Vacker vårkväll

Rainer Alander är en mästare på att skriva dialog med lager på lager av undertext och betydelser. Som lyssnare hamnar man ständigt på gungfly: vem ljuger, vem talar sanning. På samma sätt skapar han också personporträtt som känns sällsamt levande i all sin komplexitet.